|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Co jeść w trakcie odchudzania, żeby nie paść z głodu :)
Zainspirowana pomysłem agi01 zakładam wątek poświęcony temu, co jeść w trakcie odchudzania, żeby nie męczyć się przez cały dzionek i nie paść śmiercią głodową
A zatem piszcie dziewczyny, co jecie w ciągu dnia, wymieniajmy się spostrzeżeniami i niech nam dieta lekką będzie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co jeść w trakcie odchudzania, żeby nie paść z głodu :)
ojej! Dzięki!!!!
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
No ok, to może ja zacznę wymienianie tych "pyszności", z którymi ostatnio się zmagam
![]() W pracy jadam zazwyczaj dwa serki wiejskie ze szczypiorkiem, do tego po małej kromce ciemnego pieczywa, podpijam sobie wodę mineralną i czasem dodatkowo spałaszuję jogurt. Na obiadek (czyli po 16:00, bo o tej godzinie kończę pracę) czasem jem małą porcję chińszczyzny (kurczaczek, ryż, surówka), a czasem kanapki z ciemnego pieczywa (z odtłuszczoną szynką, furą pomidora i cebuli), ewentualnie jajka (których chyba nigdy nie nauczę się nie solić). Kolacyjka - póki są, to wcinam czereśnie. Czasem też jedną lub dwie kanapki z ciemnym pieczywem. A czasem zapominam o kolacji i nie jem zupełnie nic, chociaż już wiemy, że to nie jest zbytnio wskazane, bo wieczorkiem organizmowi też się jakieś amciu należy. Niestety jestem jednostką dość leniwą jeśli chodzi o kucharzenie i mam dwie lewe ręce, więc żadnych wymyślnych potraw nie jadam. Ale jeśli podacie jakieś fajne i w miarę proste przepisy, to pewnie popróbuję
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli mniej więcej tak jak myślałam
nie padnę z głodu
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Ja np. lubię twarożek chudy z pokrojonym pomidorem, papryką, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny najłatwiej jeść po prostu dużo owoców i warzyw! są przecież bardzo zdrowe i niskokaloryczne
ja jem już tak od 1,5 roku (kolacja o 17.30)i nie czuję głodu (myślę że chodzi tu o przyzwyczajenie).a jak zgłodniejecie to pić zieloną albo czwerwoną herbatkę! powodzenia
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Sylwia dlaczego nie wolno pic przed i po posilku? zdebialam
wytlumacz mi to prosze
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie pałaszuje mój obiadek: ugotowałam na al dente gruby makaron. Pokroilam 2 pomidory i cebulke, cebulke zeszklilam na patelni potem dodalm pomidorki, poddusilam, dodalm swieza bazylie, pieprz i tymianek z 7 minut poddusilam znowu i zmiksowalam to jako sosik. Wzielam troche sera zoltego i stralm na tarce, makaron wrzucilam na patelnie razem z serem i tak fajnie sie opiekl na koniec sosik, ktory zmiksowalam i jedzonko pierwsza klasa
![]() Polecam tez salatke grecka, ale tą pewnie znacie, ja ja uwielbiam: mnostwo warzyw, troche fety i jajka-cos dla nas. Na drugei snaidanie zorbilam sobie cos takiego (zainspirowana jednym z internetowyhc przepisów), wzielma bialko z jajka zmiksowlam na piane, dodla troszke otreb, strae jablko oraz pokrojona brzoskiwnie, na patelnie pare minut i bylo pyszne
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi o to że wszystko trawi się o wiele wolniej i trudniej. dużo osób o tym nie wie i popija pisiłki w czasie jedzenia
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Podobnie jest z owocami, wiele osób wcina je po posiłku jako deser, a powinno się jeść je naczczo. Po spożyciu posiłek jest trawiony w żołądku, a kiedy zjemy owocka to nie może on zostać od razu strawiony(bo trawimy inne żarełko) i zalega w żołądku, gdzie jest wilgotno i taki owocek fermentuje i ble...
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydawało mi się, że jest to korzystne, bo ten płyn mnie zapycha i jem 2 razy mniej.
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wymyślił to dietetyk )
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
A ja zawsze popijam.... :|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też o tym kiedyś nie wiedziałam
Lepiej późno niż wcale
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
Nie będę się upierać, że nie powinno się pić przed, bo jeśli ktoś w to wierzy to jego sprawa, ale na zdrowy polski rozum jeśli wypijesz szklankę wody przed posiłkiem to równie dobrze możesz popijać w trakcie to woda to woda, to rozrzedzi soki trawienne i to. Dietetycy już dużo rzeczy wymyślili, a nie wszystko się sprawdziło, ja tam im nie wierzę
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
A komu/czemu mamy wierzyć ? Czasopismom? Programom TV? Stronom internetowym? Wydaje mi się, że najrozsądniej jest wierzyć właśnie lekarzowi...
Woda to woda...Ale tutaj chodzi o to by oszukac organizm-normalnie jedząc niewielki obiad, pod konciec można czuć jeszcze głód, który ustaje po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach PO zjedzeniu, a woda 'zapelni' żołądek i łatwiej będzie go oszukać-tym samym jedząc mniej i mając mniejszy apetyt podczas obiadu Co nie znaczy, że wszyscy muszą tak robić, ja robie tak jak polecił mi lekarz i działa
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
No proszę, ciągle dowiaduję się czegoś nwoego
Nie wiedziałam, że nie powinno się pić przed, po i w trakcie. Zawsze piję w trakcie, uwielbiam to... ech, kolejny nawyk do wyeliminowania |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
jednej zaszkodzi picie przed, drugiej po, najlepiej zaufac wlasnemu organizmowi. przeciez kazda z nas zna go najlepiej.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
a swoją drogą ten makaron z serem żółtym to chyba niezbyt dietetyczny patent
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
ja piję często herbatę godzinkę/pół przed posiłkiem i też mniej jestem przez to głodna a nie rozcieńczam soków trawiennych...
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
A ja czytałam, ze coprawda wody nie powinno się pić po posiłku, to jednak kawa czy mocna herbata są wskazane bo powodują szybsze trawienie
.Co do przepisów to z mojej książeczki kucharskiej spróbowałam dziś następującą potrawę: Toskańska zupa fasolowo- warzywna. PYCHA!!!A jedna porcja ma 156 cal!!! Oto przepis na 4 porcje. Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plastry 1 duża marchew pokrojona w kostkę 400 g pomidorów z puszki siekanych 150 ml włoskiego wytrawnego wina 1,2 l świerzego bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego oregano 425g mieszanki fasoli i innych nasion strączkowych z puszki 2 średnie cukinie pokrojone w kostkę 1 łyzka pasty pomidorowej sól i pieprz Przygotowanie: -do duzego rondla wkladamy cebulę, czosnek,marchew, pomidory, czerwone wino, bulion, wsypujemy oregano. Mieszamy. -zawartosc rondla doprowadzic do wrzenia a nastepnie gotowac na małym ogniu, pod przykryciem 15 min. -dodac fasole, cukinie i gotowac jeszcze 5 min, bez przykrycia. -dodac paste pomidorową, doprawić solą i pieprzem. -podgrzewać mieszając przez 2 min, starając się żeby zupa nie wrzała. -podawać ![]() Życzę wam smacznego ![]() Zupka jest naprawde sycąca
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale to moj pierwszy raz od ponad miesiąca, jak miałam przyjemność poczuc jak smakuje makaron. Z tego co wiem raz na jakis czas mozna, no ale wówczas gotowany na półtwardo. No i ser zołty niby ok bo nabiał, ale tłusty jest, ehhh cos jeść trzeba .
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
czamu makaron ma być gotowany na półtwardo?
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wszystkie Tak jest tylko w przypadku węglowodanów prostych (np. cukru, słodyczy, soków owocowych). Jeśli wybierasz węglowodany pochodzenia naturalnego (np. niektóre owoce, warzywa, kasze, ciemne pieczywo, makaron ugotowany al dente), trawisz je dłużej i organizm zużywa wtedy więcej energii. W większości diet odchudzających zaleca się produkty zawierające dużo węglowodanów złożonych (np. dieta makrobiotyczna, diety wysokowęglowodanowe)." Poza tym według diet uwzględniajacych indeks glikemiczny, makaron al dente ma niży indeks czyli insulina jest uwlaniana stopniowo do krwi, co sprzyja odchudzaniu
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
ooo cenna informacja
Nie wiedziałam tego o makaronie
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Oj oj gdybym się żywiła podobnie jak wy jadłabym co pół godzinki
Ja staram się eleminować z diety węglowodany - po nich zawsze szybko robię się głodna. W dni nietreningowe z węgli pozwalam sobie tylko na warzywa, w treningowe dodaje owoc, ciemny ryż, razowy chleb itp. Ogólnie staram się jeść produkty o jak najniższym indekcie glikemicznym (nie powodują skoków insuliny we krwi w wyniku czego jesteśmy dłużej syci - warto się tym zainteresować )Ładnie zapycha: - pierś z kurczaka (gotowana lub smażona na patelni teflonowej) - tuńczyk w sosie własnym (100%białkowy posiłek - dobry na kolacje ) może być z chudym twarogiem- wpomniany wyżej chudy twaróg (ze szczypiorkiem/łyżką miodu/etc) - płatki owsiane (słodzone płatki śniadaniowe nie są dobre na diecie) najlepiej na wodzie, nie mleku - paskudztwo, ale dla diety czasem można się poświęcić - jajko na twardo (bez soli i majonezu) tortura - i takie tam *wode pije pół godzinki przed posiłkiem (z plasterkiem cytryny) i pół godzinki po posiłku - to nie ściema moim zdaniem * owoce na czczo jeśli już * mleko j/w choć staram się ograniczać, podobnie jak produktów mlecznych (laktoza wrr) jak coś mi się przypomni to uzupełnie jeśli ktoś ma pytania to na prv, moge nie śledzić tego topicu na bieżąco... pozdr. Kalia ps. nie moge usnąć i się uzewnętrzniam na forum
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki ryba za odpowiedź
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
owsianeczka będzie sycąca, zdrowa i pyszna...:
płatki owsiane zalej na noc wodą (tak zeby woda ledwo przykryła płatki, nie moga one pływać ) rano bedą one spuchniete i zrobi sie ich więcej zetrzyj do owsianeczki jabłko na tarce o grubych oczkach.. i... wcinaj pycha!
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie, skoro już o płatkach mowa - słyszałam, że nie powinno się jeść zbyt często płatków kukurydzianych, bo rozpychają żołądek. Prawda to, czy bzdura?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:51.

A zatem piszcie dziewczyny, co jecie w ciągu dnia, wymieniajmy się spostrzeżeniami i niech nam dieta lekką będzie

Wydawało mi się, że jest to korzystne, bo ten płyn mnie zapycha i jem 2 razy mniej.