|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Znacie jakis przepis na salatke z kalafiorem?
Hej macie moze jakis swoj sprawdzony przepis na salatke z kalafiorem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Znacie jakis przepis na salatke z kalafiorem?
kalafior lub brokuły
ser feta duża papryka kukurydza z puszki 20 dag szynki pieprz majonez śmietana Kalafior ugotować, ale bez przesady, nie może być bardzo miękki. Rozdrobnić, dodać resztę składników pokrojoną w kostkę, dodać rozdrobniony ser feta, wymieszać. Dodać śmietanę i majonez wg uznania. SMACZNEGO!
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
podobna jak wyżej a jednak inna
![]() kalafior brokuły jajka na twardo pomidor feta majonez czosnek ziarna słonecznika Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo (ja gotuję na parze-polecam!), wystudzone wymieszać z pokrojonym jajkiem, pomidorem i fetą (dość duże kawałki), słonecznik uprażyć na patelni na złoto (można nie prażyć, ale uprażony jest smaczniejszy), dodać do sałatki. Majonez wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, polać sałatkę, delikatnie wymieszać. Jeść ze smakiem, nie całować się później ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zastanawialam sie czy moge polaczyc kalafior z serem feta. Dzieki, napewno wyprobuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Bardzo prosta sałatka
![]() surowy kalafior kilka pomidorów jogurt typu bałkańskiego jedna łyżka majonezu 2 ząbki czosnku koperek, sól, pieprz
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
to takich sałatek z kalafiorem czy brokułem i feta ja jeszcze dodaje pestki słonecznika
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja ostatnio przyrządzałam pyszną sałatkę kalafiorową
![]() Co potrzeba*: - główka kalafiora - pomidor - rzodkiewka (może być również czarna) - ogórek - jajko - majonez - sól - pieprz - Vegeta - koperek i szczypior Jak przyrządzić: Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki. Gotować 5 min w wywarze z kostki rosołowej. Jajka ugotować na twardo. Rzodkiew i ogórek zetrzeć na tarce. Szczypior i koper drobno pokroić. Tak samo w przypadku jajka i pomidora ![]() * ilość składników dowolna ![]() SMACZNEGO! ![]()
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Składniki:
5 łyżek Majonezu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 kalafior (mały) 4 plastry ananasów z puszki 1. Kalafior podziel na różyczki, gotuj 3 minuty, skrop sokiem z cytryny. 2. Ananasa pokrój na kawałki. 3. Kalafior, kukurydzę i ananasa połącz z majonezem. 4. Podawaj jako przystawkę z białym pieczywem. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ja jakoś nie mogą przełknąc kalafiora w sałatce... nie pasuje mi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zamiast tego jakaś posiekana wędlina, no i koniecznie ugotowany kalafior zalewam odrobiną octu winnego z plus musowo gałka muszkatołowa - do kalafiora bardzo pasuje ta przyprawa ![]() Aha i cebula zamiast czosnku ![]() ![]() Aha i pieczarki, ale nie marynowane, tylko w naturalnej zalewie, w Kauflandzie są ![]() Ale twój przepis wydaje mi się warty wypróbowania ![]() ![]() Edytowane przez lwia paszcza Czas edycji: 2012-08-03 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
kalafior na parze z dowolny, sosem; ciekawie wyglada z brokulami
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio próbowałam sałatki ze smażonego kalafiora - ugotowanego kalafiora podsmaża się na oleju rzepakowym (ewentualnie innym, który nie ma smaku, ale rzepakowy jest najlepszy), dodaje sprasowany czosnek, natkę pietruszki i czerwoną cebulę, podlewa odrobiną (!) octu winnego i przyprawia curry i ostrą papryką. Pycha!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja w sezonie kalafiorowym robię bardzo często prostą i pyszną sałatkę z kalafiorem:
układa się warstwowo w naczyniu, na spodzie ugotowany kalafior podzielony na różyczki, na to pokrojony pomidor (w jakieś części typu ósemki, czy jakąś kostkę grubą) a na to ugotowane na twarde jajko pokrojone jak ci pasuje. Całość zalewam sosem jogurtowo-majonezowym (wymieszany majonez z jogurtem w proporcji 50:50) i posypuję dużą ilością świeżego kopru. Sałatka nie musi stać a nawet nie powinna, bo pomidory puszczają soki i nie wygląda to potem apetycznie. najlepiej od razu zjeść |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ja znam bardzo prostą z surowym kalafiorem:
katafiora podzielić na drobne kawałeczki, wymieszać z kukurydzą z puszki, wyciśniętym ząbkiem czosnku i majonezem. I już ![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Tez robie ta salatke czesto, bo bardzo lubimy:
kalafior, brokuly, cebula, puszka fasolki czerwonej, groszku, kukurydzy, kilka pomidorow, papryka czerwona, 100 g startego zoltego sera, duzo koperku, pieprz, sol, no i oczywiscie duzo majonezu. Wszystko razem wymieszac, wstawic do lodowki na pol godzinki i voilla! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Ja lubię na ostro od czasu do czasu, więc ja wybieram:
kalafior, jogurt naturalny zamiast śmietany papryczki chili ziemniaka marchewkę kukurydza groszek czerwony pieprz i sól |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
prosto i smacznie - 1 kalafior, majonez, 1pęczek koperku, 4 jajka na twardo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ooo ale mi przypomniałyście
![]() ![]() Za każdym razem wychodzi trochę inna, bo zawsze biorę wszystkiego tyle, ile akurat mam pod ręką, ale zawsze jest ok ![]() Ze dwa razy użyłam jogurtu greckiego zamiast majonezu, też polecam ![]() http://redandpale.blox.pl/2008/02/Sa...mieszanka.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.