Ilustratorzy dla dzieci - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-31, 10:52   #1
bleu0
Rozeznanie

GG do bleu0

Ilustratorzy dla dzieci

Witam, jest tu jakaś kobietka na forum, która ilustruje książeczki dla dzieci?
Zainteresowało mnie to ostatnio i skromnie próbuję, chętnie obejrzałabym wasze prace i dowiedziała się czy moje można w ogóle nazwać ilustracją. Czym rysujecie? Ja najbardziej lubię cieniutki czarny długopis + farby.
Zauważyłam też, że większość ilustracji w książeczkach jest "płaskich", konturowych, podoba Wam się to?
Mam nadzieje, że coś się z tego wątku rozwinie..
Stary 2012-07-31, 11:29   #2
mallary
Rozeznanie

Dot.: Ilustratorzy dla dzieci

Nie jestem, ale chciałabym bardzo zajmować się ilustracją książek, czy to dla dzieci, czy dorosłych. W sumie jeden z moich celów życiowych, może za jakiś czas dotrę do niego
Co mnie drażni w wielu tytułach-nadmiar tandety, błyszczących, przesłodzonych ilustracji. Z reguły zauważam takie obrazki-potworki w tanich, bylejakich produkcjach.
Fajnie byłoby, gdyby istniało więcej estetycznych, ciekawych książeczek. Przykładowo podoba mi się oprawa tytułu "Mrówka wychodzi za mąż", ale widziałam tez masę równie ładnych. Nie wiem tylko, czy do dzieci trafiają takie ilustracje, mi, jako osobie z jakimkolwiek pojęciem-owszem.
Zawsze bardzo lubiłam ilustracje w "Muminkach". Proste,czarno-białe, nieco tajemnicze.
mallary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 15:28   #3
bleu0
Rozeznanie

GG do bleu0

Ostatnio szukałam książki o nocniczku i strasznie mi się spodobała http://merlin.pl/Nocnik-nad-nocnikam...926276-3-0.jpg, obrazki są prościutkie, nie jest ich wiele, ale kolory i cała kompozycja przypadła mi do gustu. No i wszystko jest przedstawione tak by dziecko widziało wszystko bez niepotrzebnej cenzury, która na pewno nie ułatwiłaby nauki siusiania. Chodź spotykam się raczej z negatywnym odbiorem tych rysunków.
Znalazłam też drugą książeczkę tej tematyki, której ilustracje kompletnie mi się nie podobają. http://ecsmedia.pl/c/kajtus-na-nocni...ext6124719.jpg

Ty już coś działasz w tym kierunku? Rysujesz, malujesz ilustracje?

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Zawsze myślałam, że malutkim dziecią do 2 lat jest łatwiej gdy mają np. zwierzątka przedstawione jak najbardziej realistycznie, ale gdy rysowałam mojemu np. myszkę z kilku kresek, a raczej dwóch kółek (głowa, tluw i 2 kreski jako nogi + dodatki jak ogonek i uszka, on od razu wiedział co to takiego i krzyczał po swojemu MYSZ!
Dlatego myślę, że disneyowskie ilustracje nie są konieczne.[/QUOTE][/QUOTE]
bleu0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 15:37   #4
mallary
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bleu0 Pokaż wiadomość
Ostatnio szukałam książki o nocniczku i strasznie mi się spodobała http://merlin.pl/Nocnik-nad-nocnikam...926276-3-0.jpg, obrazki są prościutkie, nie jest ich wiele, ale kolory i cała kompozycja przypadła mi do gustu. No i wszystko jest przedstawione tak by dziecko widziało wszystko bez niepotrzebnej cenzury, która na pewno nie ułatwiłaby nauki siusiania. Chodź spotykam się raczej z negatywnym odbiorem tych rysunków.
Znalazłam też drugą książeczkę tej tematyki, której ilustracje kompletnie mi się nie podobają. http://ecsmedia.pl/c/kajtus-na-nocni...ext6124719.jpg

Ty już coś działasz w tym kierunku? Rysujesz, malujesz ilustracje?

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Zawsze myślałam, że malutkim dziecią do 2 lat jest łatwiej gdy mają np. zwierzątka przedstawione jak najbardziej realistycznie, ale gdy rysowałam mojemu np. myszkę z kilku kresek, a raczej dwóch kółek (głowa, tluw i 2 kreski jako nogi + dodatki jak ogonek i uszka, on od razu wiedział co to takiego i krzyczał po swojemu MYSZ!
Dlatego myślę, że disneyowskie ilustracje nie są konieczne.
[/QUOTE][/QUOTE]
Właśnie nierzadko te prostsze wyglądają lepiej niż szczegółowe, lukrowane obrazeczki. zawsze mi się wydawało, że te "piękne" realistyczne ilustracje, że widzi się każdy włos na głowie postaci, psują poczucie estetyki. Że jeżeli nie jest takie cukiereczkowe, to już jest be, za proste, etc. To trochę zabija wyobraźnię moim zdaniem, nie ma nic do dopowiedzenia.
Tak, rysuję, graficzę, marzę o zawodzie w tym kierunku.
Stary 2012-07-31, 15:47   #5
bleu0
Rozeznanie

GG do bleu0

Pokarzesz coś swojego?
Stary 2012-07-31, 16:09   #6
mallary
Rozeznanie

Możesz znaleźc mnie tu
www.mallary.carbonmade.com
I tu
www.mallary.deviantart.com
Stary 2012-07-31, 16:17   #7
bleu0
Rozeznanie

GG do bleu0

Wow...
Pokazywałaś portfolio wydawcą?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-31, 16:19   #8
mallary
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bleu0 Pokaż wiadomość
Wow...
Pokazywałaś portfolio wydawcą?
Udzielam się od niedawna na goldenline ale nikt nie zwrócił chyba na nie uwagi. Niedługo poszerzę portfolio o rysunki tradycyjne.
Może po powrocie na studia coś uda mi się złapać. Sytuacja grafików/ osób chcących rysować zawodowo jest opłakana.

Edytowane przez mallary
Czas edycji: 2012-07-31 o 16:23
Stary 2012-08-01, 20:40   #9
bleu0
Rozeznanie

GG do bleu0

To życzę powodzenia
Stary 2012-08-02, 09:50   #10
bleu0
Rozeznanie

GG do bleu0

Pokaże moje pierwsze ilustracje, jeśli w ogóle można je tak nazwać.
Wykonane są techniką tradycyjną(kredki, farby, długopis) + małe przeróbki w programie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kapturek.jpg (34,1 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg barany.jpg (66,0 KB, 12 załadowań)

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości