|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Delikatne szampony
Witam
Chciałam się Was zapytać czy znacie jakieś delikatne, wręcz bardzo delikatne szampony ? Otóż cierpię na łuszczycę skóry głowy i szampony, które miałam do tej pory podrażniały moją skórę i wiecznie mam nawroty choroby Ostatnim szamponem, którego używam jest Syoss bez silikonów. I jeszcze jedno moje pytanie - czy cierpiąc na tą chorobę można farbować włosy ? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Delikatne szampony
Rozejrzyj się wśród dziecięcych szamponów, z reguły są delikatniejsze, niestety trzeba testować, żeby zobaczyć co przypasuje.
Co do farbowania to jeśli szampony podrażniają to farba też będzie, jest przecież bardziej agresywna od nich. Ja bym się nie odważyła na farbowanie całych włosów, jeśli jednak chcesz koniecznie jakąś odmianę w kolorze, to możesz zrobić jakieś pasemka, nie od samej góry czy końcówki tylko, byle farby nie nakładać na skórę głowy.
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Możesz myć odżywką.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
ja polecam fitomed,zobacz sobie recenzje na kwc
ziolowy ale łagodny,ma sls czy sles na którymś tam dalekim miejscu
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Unikaj w szamponach takich składników jak SLS, SLeS oraz ALS. Są to dośc silne detergenty, które mogą podrażniać skalp, zwłaszcza jeśli masz z nim problemy.
Polecam od siebie delikatne myjadła: - szampon Babydream z Rossmanna - szampon Hipp dla dzieci - szampony Nivea dla dzieci, np. wersja z kwiatem lipy - żel do higieny intymnej Facelle Sensitive (tak, śmiało można tym myć włosy) - szampony ze sklepu internetowego BioArp czy też Kalina-Sklep. Są to organiczne kosmetyki z Ukrainy, wyraźnie masz zaznaczone szampony bez SLES Ewentualnie wspomniane mycie odżywką, wystarczy jakaś o prostym skłądzie, bez silikonów. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
fotografkaa - wszystko zależy od tego, jak silne masz nawroty i jak się leczysz. Nie wiem, czy słyszałaś o szamponie Polytar (z dziegciem). Mam tą samą przypadłość i stosuję go przy każdym (no, prawie, bo czasem mi się nie chce) myciu głowy jako pierwszy, potem nakładam drugi, "zasadniczy". Do tej pory stosowałam głównie niveę i garnier fructis, ale dziewczyny na wizażu poleciły mi babydream. Na razie nie mogę wiele powiedzieć, bo po pierwszym myciu niby jest super. Zobaczymy za tydzień, bo jak sama wiesz, nawroty czasem nie są natychmiastowe
![]() A co do farbowania - radzę się zastanowić, bo skoro podrażniają Ci skalp zwykłe szampony, to z farbą może być tragedia. Jeśli bardzo chcesz - spróbuj najpierw jakąś łagodną farbą bez amoniaku. Ja np. farbowałam już sporo razy i podrażniła mi skalp tylko emulsja rozjaśniająca do pasemek (na szczęście szybko przeszło ).Mam nadzieję, że to pomoże. Jeśli nie - polecam wizytę u dobrego dermatologa. Mi zapisał wcierankę z kortykosteroidami, która działa fantastycznie. Edytowane przez paula54 Czas edycji: 2012-08-05 o 19:29 |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Może dziecięce? Mój TŻ ma delikatną skórę i ostatnio używa szamponu Bambino jako żelu pod prysznic. Sprawdziłam skład i jest bardzo delikatny.
Sama używam szamponu z malwą z Yves Rocher bo podrażnia mnie SLS a ten szampon go nie ma. Z droższych są apteczne- dla osób o cerze atopowej, np. Bioderma Node Fluid, seria Emolium itd. Mam cerę alergiczną i mogę doradzić coś dla alergików ale z łuszczycą nie mam doświadczenia. Popytaj w aptece, możliwe, że są specjalne serie kosmetyków dla chorych na łuszczycę. Chyba powinno być coś z substancjami regulującymi rogowacenie skóry- jak na mój chłopski rozum. Może Klorane ma coś takiego? Może La Roche Posay Kerium? ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Co do farb ja bym unikała ale widziałam w witrynach aptek reklamy jakiejś w 100% naturalnej farby. Może coś takiego? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.

ziolowy ale łagodny,ma sls czy sles na którymś tam dalekim miejscu