![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wesele bez dzieci
Hej. Przeszukałam forum, ale nic nie znalazłam.
Oboje z Tżem chcemy wyprawić wesele, ale chcemy zaznaczyć, że nie chcemy obecności dzieci (powiedzmy młodzież od 15- 16 roku życia już może uczestniczyć). Nie wyobrażamy sobie takiego wesela z biegającymi do okoła i przeszkadzającymi dzieciakami. Oboje uważamy, że ślub, to nie przedszkole. Jak więc delikatnie ( np w zaproszeniach) dać gościom do zrozumienia, że nie życzymy sobie obecności dzieci- tak aby ich nie urazic? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wesele bez dzieci
ciężka sprawa, bo to zależy na kogo traficie. Jeżeli będziecie zapraszać bliskie osoby, z którymi macie dobry kontakt, warto wprost powiedzieć/zapytać: "mam nadzieję, że dajemy wam odpowiednio wcześnie znać, żeby poprosić babcię o przypilnowanie dziecka, żebyście się mogli świetnie bawić" itp.
Warto też rozpuścić informacje przez Waszych rodziców, tu komuś szepną, tam szepną.. ![]() W samych zaproszeniach pewnie będzie napisane że zapraszacie panią X i pana Y, ale z doświadczenia wiem, że niektórzy mimo dwóch imion/nazwisk na zaproszeniu, przychodzą z dziećmi :/ (nie widzą różnicy między "zapraszam X i Y" a "zapraszam X i Y z dziećmi". Delikatnie sugerujcie w rozmowie z zapraszanymi, innego wyjścia nie widzę ![]() powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
byl juz taki watek nawet zalozony przeze mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za link, ale tam rozmowa poszła w zupełnie innym kierunku. Raczej brane było pod uwagę bezpieczeństwo dzieci i czy ewentualnie będą miały co robić.
W moim przypadku, ani ja, ani Tż NIE TOLERUJEMY obecności dzieci na weselu ani ślubie i tyle. Nie jest to według nas żadna radość ani pociecha. Tym bardziej musimy uważać na to, jak zakomunikujemy, że nie chcemy dzieci, tak, żeby było w 100% jasne dla gości, ale nie krzywdzące. A, i większość osób zapraszać będziemy jednak pocztą ze względu na odległości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Obawiam się, że wielu gości możecie przez to "stracić". Część poczuje się urażona, druga część nie bedzie miała z kim tych dzieci zostawić. Osobiście bym nie poszła na wesele, na którym moje dziecko byłoby persona non grata . Pod warunkiem że byłaby to rodzina. Do znajomych z dzieckiem bym na pewno nie szła.
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
ja powiem jak to wyglada w moim przypadku - osoby najblizsze - brat TZ, bliscy przyjaciele - doskonale zrozumieli ze nie chcemy dzieci i stwierdzili ze to nie problem i ze przyjda bez dziecka. im ktos "dalszy" tym bardziej sie plul
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja sama mam dziecko i jeżeli ktoś z rodziny zaprosiłby mnie na wesele bez dziecka, to od razu bym odmówiła
nie uraziłoby mnie to, ale nie chciałabym iść na takie wesele |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3574715 8]ja powiem jak to wyglada w moim przypadku - osoby najblizsze - brat TZ, bliscy przyjaciele - doskonale zrozumieli ze nie chcemy dzieci i stwierdzili ze to nie problem i ze przyjda bez dziecka. im ktos "dalszy" tym bardziej sie plul[/QUOTE]
Ja z moim TŻ tez nie chcemy dzieciaków na weselu... Szczerze mówiąc ńie miałam żadnych obiekcji zeby powiedzieć przy zapraszaniu ![]() ![]() Większość moich gości zrozumieli temat. Ciocia tylko starej daty oczywiście musiała powiedzieć ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To ja dodam coś z własnego doświadczenia, już po zapraszaniu. My też nie chcemy dzieci na weselu, wypisaliśmy zaproszenia typu Ania i Tomek Kowalscy, bez wzmianki o ich dzieciach. Niby sprawa oczywista, ale jak się okazało nie dla wszystkich. Kilka par powiedziało, że przyjedzie na wesele z dziećmi, a potem je odwiozą (hitem była moja siostra, która chciała odwozić dzieci do miasta odległegoo 50 km i wracać), albo przyjadą na krótko (m.in. z takich powodów moim zdaniem bez sensu jest zabieranie ze sobą dzieci na wesele...) - zreflektowali się dopiero, jak zobaczyli godzinę ślubu (19:00). Na chwilę obecną wygląda na to, że nikt się z małym dzieckiem nie pojawi, niektórzy nawet patrząc na godzinę mówili, że fajnie że tak późno, bo dzieci małych nie będzie
![]() W Twoim przypadku, jesli sporo zaproszeń wysyłasz, może przy potwierdzaniu "obecności" nawiąż do tego tematu w jakiś sposób, np. możesz zapytać z kim zostawiają maluchy itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a ja nie wyobrażam sobie, żeby moja siostra czy brat nie przyszli z dziećmi, siostrzenice i bratankowie to bliska rodzina i zawsze takie dzieciaczki tworzą klimat, ale to jest moje zdanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
klaudusk_a, w pełni Cię rozumiem, każdy ma swoją wizję wesela
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale oczywiście rozumiem, ze ktoś może nie chcieć obecności dzieci na weselu. Chciałam tylko pokazać, ze nie należy od razu wymyślać czarnych scenariuszy (ja je wymyślałam i masę nerwów przez to straciłam przed ślubem - jak już wyżej opisałam: zupełnie niepotrzebnie ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Rodzina Tż już jest poinformowana i bracia dzieci zostawią pod opieką ciotek/babć. U mnie może być problem, bo np. moja chrzestna ma małe dzieci. Ale po prostu muszę być konsekwentna i tyle. Jeśli ktoś nie przyjdzie, to jego problem, wesele najwyżej ominie takiego gościa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pamiętaj, że to wasza decyzja i nie wszystkim musi się podobać, tak samo jak np. lokal nie każdemu musi przypaść do gustu. Odnośnie argumentu powyżej - to zabrzmiało to trochę jakbyś chciała zadecydować za siostry, co dla nich będzie lepsze. To, że nie lubisz dzieci i nie chcesz ich na własnym ślubie, jest dla mnie do zaakceptowania. Ale ten argument już nie, bo o tym powinny zadecydować twoje siostry czy każdy inny gość. My zapraszamy gości z dziećmi. Część stwierdziła, że nie będzie zabierać, bo potem jest problem z pilnowaniem, ale część nie wyobraża sobie właśnie zostawić dzieci w domu.
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Przyznam się bez bicia- nie lubię dzieci i na imprezach takich jak wesela- po prostu irytuje mnie ich obecność. Dlatego na moim nie chcę dzieci. Poza tym, gdybym nawet nie miała nic przeciwko i zapraszała z dziećmi, byłoby zbyt dużo osób i miałabym problem ze zorganizowaniem wesela w moim mieście ( ograniczona ilość miejsc w lokalach).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Też nie chciałam dzieci, z małymi wyjątkami. W sumie to dzieci dużo nie było (ale ostatecznie zapraszaliśmy z dziećmi) - 12 latkę już nie liczę jako dziecko tylko pannicę
![]() ![]() ![]() Ale, że sama nie chciałam, to rozumiem to, jednak niektórzy mogą się poczuć urażeni, dla mojej siostry np. jest oczywiste, że jak ktoś zaprasza ją, to z dzieckiem (mi się to wydaje trochę dziwne, ale sama nie mam dzieci).
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Jak ja byłam mała, to rodzice nie zabierali mnie na wesela. Tak zostałam wychowana i tego się będę trzymać. Na weselu bawią się dorośli, a nie dzieci. Wiem, że nie każdy to zrozumie, ale trudno. Ciekawa jestem tylko reakcji gości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
przyłączam się do tych, które nie planują zapraszania dzieci na swoje wesele - powód jest prosty: wolę zaprosić więcej starszych, niż żeby to były dzieci
nic do dzieci nie mam, ale sala mała, poza tym jak niektóre z Was uważam, że co dla dorosłych to nie dla dzieci (z różnych powodów), a jak ktoś nie zrozumie to jego problem, na miejsce tego kogoś zawsze można zaprosić kogoś innego ;P a własnym dzieciom niech wymyślają atrakcje ich własni rodzice, zamiast - jak w wątku już tu cytowanym - liczyć na atrakcje dla dzieci, niańki i bogowie raczą wiedzieć co jeszcze osobiście nie czułam sie dobrze na weselach, kiedy sama byłam mała, wolałam zostawać z babcią (nie zawsze się dawało), ale jak się dostaje zaproszenie 2-3 miesiące wczesniej, to na ten jeden wieczór można babci/sąsiadce/koleżance/niani przekazać dziecko, a jak nie.. to juz pisałam ;P łaski bez ;P
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się w 100%, szczególnie z pogrubionym. Jak ktoś jest obrażalski i nie rozumie drugiej osoby, w tym wypadku chyba najważniejszej, bo to para młoda bierze ślub i warunki powinny być takie, jakie im odpowiadają, w żadnym wypadku nie powinni się męczyć, bo któryś z gości ma "fochy". Jak komuś nie pasuje, to do widzenia i rzeczywiście w to miejsce można zaprosić kogoś bardziej "elastycznego." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem wysłać zaproszenia wpisjąc w nich konkretne osoby np. Pani XY, Państwo X i Y Ikśńscy,a do tych osób ,które mają dzieci potem zadzwonić i powiedzieć,że macie nadzieję,że nie poczuli się obrażeni, że w zaproszeniu nie są ujęte dzieci,ale nie chcecie ich męczyć, no i chcecie,żeby oni się swobodnie bawili.
My też nie zapraszaliśmy dzieci i nikt się nie obraził, dodam, że ja też nie jechałabym z dzieckiem na wesele gdzieś daleko, no chyba, że byłoby blisko a dziecię już miałoby te min. 5-6 lat,wtedy rozważyłabym, ale na pewno się nie obrażam jak ktoś zaprasza mnie bez córci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
zielony stworek
|
Wesele to nie impreza dla dzieci. Na szczęście taki pogląd podzielają nasze rodziny. Nie spotkałam się na żadnym weselu z biegającymi i przeszkadzającymi maluchami. U nas też ich nie będzie. Rodzice jakoś potrafią na ten jeden wieczór i noc znaleźć im opiekę. Nie rozumiem oburzenia niektórych, że jak są zaproszeni bez dzieci to nie idą.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=325396 ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A bo ludzie jak chodzi o dzieci to są totalnie przewrażliwieni....:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Moja przyszła bratowa też chciała zrezygnować z dzieci na weselu, ale zrobiła się afera - ze strony rodziny . Ona teraz ma wyrzuty sumienia, i kilka osób się obraziło.
Edytowane przez Tuna Czas edycji: 2012-08-18 o 18:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Wesele to impreza pary młodej i z różnych powodów mogą sobie nie życzyć dzieci na niej.Nie rozumiem obrażania się z tego powodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
bo to takie.. polskie - marudzić i się obrażać, może dlatego
![]() ale nic to, moje drogie, damy radę - zrobić po naszemu ![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Juz pierwsze fochy- przyszła szwagierka powiedziała, że jak bez dzieci, to nie przyjedzie. Przyszła teściowa jest na nią wkurzona, bo to przecież nasze wesele... i już zaczyna się robić młynek w rodzinie TŻ. Zobaczymy, co będzie dalej, bo to dopiero początek, ciekawe jak moja rodzina zareaguje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.