problemy z krwawieniem. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-07, 21:10   #1
karolka0015
Przyczajenie

problemy z krwawieniem.

Cześć! Mam na imię Karolina. Mam problem z miesiączką. Pierwszy okres pojawił mi się prawie 2 lata temu. Wcześniej miałam obfite i bolesne miesiączki, natomiast tego miesiąca poza tym że był bolesny, to zauważyłam że mam o wiele mniejszy okres. W ciągu dnia zużyłam 2 podpaski gdzie praktycznie było kilka kropelek. Następnym problemem jest to że krew z tamtych dróg nie jest ciepła, a wręcz zimna, zauważyłam to jak zmieniałam podpaske. Nie wiem co robić, czy miałyście może taki problem i co w takich sytuacjach robiłyście? Nie chce narazie mówić o tym dla mamy, bo nie chce wizyty u ginekologa, więc szukam pomocy tutaj
karolka0015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 21:37   #2
leniwca
Zakorzenienie

Dot.: problemy z krwawieniem.

Cytat:
Napisane przez karolka0015 Pokaż wiadomość
Cześć! Mam na imię Karolina. Mam problem z miesiączką. Pierwszy okres pojawił mi się prawie 2 lata temu. Wcześniej miałam obfite i bolesne miesiączki, natomiast tego miesiąca poza tym że był bolesny, to zauważyłam że mam o wiele mniejszy okres. W ciągu dnia zużyłam 2 podpaski gdzie praktycznie było kilka kropelek. Następnym problemem jest to że krew z tamtych dróg nie jest ciepła, a wręcz zimna, zauważyłam to jak zmieniałam podpaske. Nie wiem co robić, czy miałyście może taki problem i co w takich sytuacjach robiłyście? Nie chce narazie mówić o tym dla mamy, bo nie chce wizyty u ginekologa, więc szukam pomocy tutaj
2 podpaski w ciągu kilkunastu godzin To obleśne.
Tu nie ma lekarza, nawet jeśli by był, to nie zbada i nie zdiagnozuje cię przez internet. Ginekolog nie jest taki straszny, jak się może wydawać.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 00:01   #3
Niewymierna
Rozeznanie

Ile masz lat? Miesiączka powinna się uregulować do 16-18 roku życia, czy jakoś tak. Moje koleżanki czasami miały tak, że w jednym miesiącu miały w drugim nie i nic z tym nie robiły, a potem ponoć im się wyregulowało.
Na Twoim miejscu powiedziałabym mamie, bo problemy z miesiączką to nie są żarty, a ginekolog nie gryzie.
Już nie mówiąc o tym, że miesiączka nie musi wyglądać identycznie co miesiąc.
Niewymierna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 00:20   #4
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Niewymierna Pokaż wiadomość
Ile masz lat? Miesiączka powinna się uregulować do 16-18 roku życia, czy jakoś tak.
Prędzej "jakoś tak" niż do 16.-18. roku życia, a dokładnie: wszystko powinno się ustabilizować maksymalnie w ciągu 2-3 lat od rozpoczęcia miesiączkowania .
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 00:30   #5
Niewymierna
Rozeznanie

Jeden ginekolog powiedział mi kiedyś, że do 16, drugi że do 18. No ale niech będzie, że "jakoś tak"
Stary 2012-08-08, 11:28   #6
karolka0015
Przyczajenie

mam 15 lat. a co do podpasek, tak było, obleśne no ale cóż, są praktycznie czyste.
karolka0015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 11:51   #7
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Oj, to młodziutka jesteś, miesiączkujesz dopiero 2 lata, więc jeszcze jest czas na to, by wszystko się w tej kwestii ustabilizowało. Okres może się zmieniać i czasem może trwać krócej, być mniej obfity lub wyglądać inaczej - to nic złego. Na zawirowania związane z miesiączką mogą mieć wpływ różne czynniki: stres, dieta, przemęczenie, zmiana klimatu, choroba, przyjmowane leki itp. itd. Myślę, że na razie nie ma powodów do obaw, skoro to jednorazowa sytuacja ! Co do podpasek - zmieniaj je częściej mimo wszystko, nawet jeśli nie są zbytnio zakrwawione. Przy kontakcie krwi z powietrzem dochodzi do namnażania się bakterii, co może być przyczyną m.in. nieprzyjemnego zapachu, ale i ewentualnych infekcji. Właśnie dlatego lepiej w miarę często zmieniać podpaski czy też tampony - na pewno częściej niż 2 razy w ciągu dnia !

Edytowane przez pelna_sprzecznosci
Czas edycji: 2012-08-08 o 12:18 Powód: Zmiany.
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-08, 18:51   #8
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolka0015 Pokaż wiadomość
mam 15 lat. a co do podpasek, tak było, obleśne no ale cóż, są praktycznie czyste.
To używaj wkładek i zmieniaj częściej.

Cytat:
Napisane przez pelna_sprzecznosci Pokaż wiadomość
Co do podpasek - zmieniaj je częściej mimo wszystko, nawet jeśli nie są zbytnio zakrwawione. Przy kontakcie krwi z powietrzem dochodzi do namnażania się bakterii, co może być przyczyną m.in. nieprzyjemnego zapachu, ale i ewentualnych infekcji.
Tak, o to mi chodziło.

Nie ważne, że podpaski są 'praktycznie; czyste. Tak czy siak rozwijają się na nich bakterie, krew jest dla nich dobrą pożywką, a korzystając w międzyczasie z toalety tylko dostarczasz im tlenu i sprawiasz jeszcze lepsze warunki do rozwoju. Żebyś tylko jakiejś paskudnej infekcji się nie nabawiła.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości