Ja i piosenki... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-14, 01:15   #1
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Ja i piosenki...

Hej, chciałabym założyć wątek o moim największym marzeniu, czyli spełnieniu literackim. Czy uważacie, że jeśli ktoś ma jakieś marzenie, to ono spełni się, choć wydaje się to nierealne? Ja chciałabym utrzymywać się tylko z pisania piosenek... nawiązać kontakt ze znanymi artystami. Na razie wydaje mi się, że mam tylko zdolności literackie... Natomiast nigdy nie jestem zadowolona z tego, co napiszę do końca, choć często wydaje mi się, że ten początek jest też nie taki... Wiele jeszcze przede mną, lecz właściwie ostatnio wpadła mi w oko taka książka - talent nie istnieje, że najważniejsza jest praca...

Więc tak, czy uważacie, że można sprzedać tekst piosenki za ok. 2 tysiące? Jeśli włoży się w ten tekst dużo serca? To sama przyjemność dopieszczać coś dniami... Można się w tym spełnić.

Kiedyś sprzedałam kilka tekstów, ale za... 30 zł i nie były to z pewnością teksty dopracowane, bo miałam z dwa dni czasu.

Gdy słucham piosenek Joanny Zagdańskiej lub napisanych przez Agnieszkę Osiecką już pierwsze takty zabierają mnie w podróż do innego świata.Świat z betonu zostawiam za bramą zmiany rytmu serca. Teraz płynę w zupełnie innym rytmie. Krew krąży szybciej i wyciska mój optymizm jak cytrynkę. Otwiera się tyle możliwości
Jestem szczęśliwa, bo... to MÓJ ŚWIAT. Kolor głosu nadaje kształtom słów właściwy styl. I są właśnie takie jak powinny być – oto cała ja.
Czasem wyobrażam sobie, że ktoś puszcza moją ulubioną piosenkę i mówi innym ludziom (ważnym dla mnie), że to moja ulubiona. Wszyscy rozumieją, że ta melodia, obietnice słów to kolory mojej duszy. Gdy słucham tej mojej ulubionej piosenki, czuję, że wszystkie światła, sekundy chwili, tykające wskazówki zegara kłaniają mi się w pas. W jednym takcie mieści się milion marzeń... Na przykład to, że chciałabym kiedyś mieć swój kawałek napisany i skomponowany tylko przeze mnie...
Wydaje mi się, że piosenki są odpowiedzią na nasze potrzeby. Gdyby nie zaspokojone potrzeby, tęsknoty, słowa nie byłyby chyba obietnicami, a przestrzeń między jednym taktem a drugim, między słowami nie rozsuwałaby się... zabierając nas w otchłań zagadki.

Lubię też teksty Kasi Nosowskiej.

Chciałabym przedstawić wam zalążki moich predyspozycji literackich, w sensie jaki jest mój styl i czy to ma sens, bo wiem że nie jest to dobre... Ale gdybym popracowała... hm?

Kawałek wiersza, który napisałam kilka lat temu
Czas

Anoreksja

Tu pierwszy pomysł tekstu piosenki, mocno do poprawienia... , chcę nad tym lub podobnym tekstem pracować...

Powyższy tekst jest reakcją na zamysł, że w tekst powinien mieć metafizykę. Chcę iść w tym kierunku. Teksty w tym linku napisałam kiedyś i były zbyt dosłowne, nie chcę tak pisać

Gryzmoły - ćwiczenia nowego kierunku pisania

Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka
Czas edycji: 2012-08-14 o 08:33
Ale ze mnie romantyczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 08:35   #2
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Dot.: Ja i piosenki...

Stary 2012-08-14, 09:58   #3
Panna Mia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ale ze mnie romantyczka Pokaż wiadomość
przestań nabijać posty emotami i zakładać kilogramy tematów celem nabicia postów
Stary 2012-08-14, 12:11   #4
mpt
Zakorzenienie

Słabizna. Jeśli uważasz, że talent nie istnieje, to weź się za ćwiczenie rzemiosła. I zapomnij o dwóch tysiakach, bo nie ma co się oszukiwać.
Stary 2012-08-14, 13:12   #5
Dzikun
Zakorzenienie

Masz 13 lat, czy może naprawdę jesteś taka naiwna?
2 tysiące za tekst piosenki od anonimowej osoby, w dodatku chyba w 4 na 5 podanych przez Ciebie fragmentów Twojej twórczości powtarza się słowo "lustro".
A poza tym kicz, kicz i jeszce raz kicz. Tekst jest kiczem, nie wyjątkowym, bo to już jakaś nobilitacja. Po prostu kicz i tyle. Tysiące tzw. wierszy pisano w ten sposób, niczym się one od siebie nie różnią, ale są "szczere".
Pomysł strasznie wyświechtany, wykonanie także nie wnosi nic nowego i oryginalnego. Wszystkie metafory, których użyłaś sa tak strasznie typowe, że aż niedobrze się robi na sam widok.
Jeżeli jednak jesteś młoda i dopiero zaczynasz pisać, nie zrażaj się absolutnie krytyką i pisz dalej. W końcu ćwiczenie czyni mistrza.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 13:32   #6
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
2 tysiące za tekst piosenki od anonimowej osoby, w dodatku chyba w 4 na 5 podanych przez Ciebie fragmentów Twojej twórczości powtarza się słowo "lustro".
A poza tym kicz, kicz i jeszce raz kicz. Tekst jest kiczem, nie wyjątkowym, bo to już jakaś nobilitacja. Po prostu kicz i tyle. Tysiące tzw. wierszy pisano w ten sposób, niczym się one od siebie nie różnią, ale są "szczere".
Pomysł strasznie wyświechtany, wykonanie także nie wnosi nic nowego i oryginalnego. Wszystkie metafory, których użyłaś sa tak strasznie typowe, że aż niedobrze się robi na sam widok.
Jeżeli jednak jesteś młoda i dopiero zaczynasz pisać, nie zrażaj się absolutnie krytyką i pisz dalej. W końcu ćwiczenie czyni mistrza.
Wiem, te piosenki, które przytoczyłam to napisałam, że sama uważam je za kiczowate i podałam przykład jak nie chcę pisać. Chodzi mi o to, że czuję, że drzemie we mnie wrażliwość... Tych piosenek o lustrze itd. proszę nie oceniać, już tak nie piszę... i uważam, że są złe.

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
Ale o których tekstach piszesz? Jeśli o piosenkach, to zgadzam się z tym, że to kicz. Natomiast inne teksty, uważam, że jednak kryje się w nich zalążek talentu, nad którym warto popracować. Nie uważasz?
Stary 2012-08-14, 13:37   #7
ladylajla
Zakorzenienie

A tak na marginesie: z czego żyje taki Jacek Cygan? Utrzymuje się z tantiem czy jak?
Stary 2012-08-14, 15:35   #8
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Wybacz, ale dla mnie to czysty bełkot w stylu "terefere kuku, strzela baba z łuku".
Jak za dużo wypiję to też tak "tworzę".

Cytat:
Cytat:
Anoreksja

Tekst jest nijaki. Męczy nadmiarem pseudoliterackich metafor, od połowy to już tylko się modliłam, aby przetrwać. Nic nowego nie wnosi, nie pozostawia ani strzępka refleksji.

J/w. Bełkot, bełkot, bełkot. Nie wiem jaka miałaby być melodia, ale zwrotki (czy co to tam jest) w ogóle nie umiem zanucić.

J/w. Dobrze, że nie chcesz tak pisać.
Cytat:
Cytat:
Gryzmoły

Znowu bełkot. Jakies strzępki zdań, urwane myśli... I to bylby jakis pomysł, ale to w ogóle nie ma kontekstu, zero sensu. Nic nie rozumiem, ale nie w tym sensie pozytywnym, kiedy tekst sprawia, że przez kilka minut siedzisz nieruchomo na krześli patrząc w ścianę i zastanawiasz się, co właściwie powinnaś o tym mysleć. Nie rozumiem tego w sensie "co brał autor, że stworzył taką psychodelę?".

Podrzucam linki do forum Mirriel. Czytaj, ucz się od mistrzów, wrzucaj swoje teksty i uwzględniaj krytykę.
Forum jest głównie o fanfiction z fandomu Harry'ego Pottera, ale masz podfora z twórczością własną:
Bruliony, czyli proza --> http://forum.mirriel.net/viewforum.p...44b65f2df615c8
Tomiki, czyli poezja --> http://forum.mirriel.net/viewforum.p...44b65f2df615c8

Tylko ostrzegam, można się wystraszyć (głównie wysokim poziomem większości tekstów). Ja to nawet nie komentuję, bo się boję

Powodzenia
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 15:39   #9
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałabym przedstawić wam zalążki moich predyspozycji literackich, w sensie jaki jest mój styl i czy to ma sens, bo wiem że nie jest to dobre... Ale gdybym popracowała... hm?
O co chodzi w tym zdaniu? Co to są "zalążki predyspozycji"? Predyspozycje albo się ma, albo się ich nie ma. "...w sensie jaki jest mój styl i czy to ma sens, bo wiem, że nie jest to dobre..." - sama zobacz, budujesz zdania, z których nic nie wynika. Pracuj nad logiką wypowiedzi, konstrukcją zdań, bo sam fakt, że ponawpierniczasz w tekst kupę środków stylistycznych nie uczyni tego tekstu dobrym ani ładnym. Masz problem z konstruowaniem logicznych wypowiedzi i najzwyklejszych zdań.
Stary 2012-08-14, 16:55   #10
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
O co chodzi w tym zdaniu? Co to są "zalążki predyspozycji"? Predyspozycje albo się ma, albo się ich nie ma. "...w sensie jaki jest mój styl i czy to ma sens, bo wiem, że nie jest to dobre..." - sama zobacz, budujesz zdania, z których nic nie wynika. Pracuj nad logiką wypowiedzi, konstrukcją zdań, bo sam fakt, że ponawpierniczasz w tekst kupę środków stylistycznych nie uczyni tego tekstu dobrym ani ładnym. Masz problem z konstruowaniem logicznych wypowiedzi i najzwyklejszych zdań.
przepraszam, pisałam to szybko, bo miałam mało czasu na internet.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Wybacz, ale dla mnie to czysty bełkot w stylu "terefere kuku, strzela baba z łuku".

Jak za dużo wypiję to też tak "tworzę".

Tekst jest nijaki. Męczy nadmiarem pseudoliterackich metafor, od połowy to już tylko się modliłam, aby przetrwać. Nic nowego nie wnosi, nie pozostawia ani strzępka refleksji.

J/w. Bełkot, bełkot, bełkot. Nie wiem jaka miałaby być melodia, ale zwrotki (czy co to tam jest) w ogóle nie umiem zanucić.

J/w. Dobrze, że nie chcesz tak pisać.

Znowu bełkot. Jakies strzępki zdań, urwane myśli... I to bylby jakis pomysł, ale to w ogóle nie ma kontekstu, zero sensu. Nic nie rozumiem, ale nie w tym sensie pozytywnym, kiedy tekst sprawia, że przez kilka minut siedzisz nieruchomo na krześli patrząc w ścianę i zastanawiasz się, co właściwie powinnaś o tym mysleć. Nie rozumiem tego w sensie "co brał autor, że stworzył taką psychodelę?".

Podrzucam linki do forum Mirriel. Czytaj, ucz się od mistrzów, wrzucaj swoje teksty i uwzględniaj krytykę.
Forum jest głównie o fanfiction z fandomu Harry'ego Pottera, ale masz podfora z twórczością własną:
Bruliony, czyli proza --> http://forum.mirriel.net/viewforum.p...44b65f2df615c8
Tomiki, czyli poezja --> http://forum.mirriel.net/viewforum.p...44b65f2df615c8

Tylko ostrzegam, można się wystraszyć (głównie wysokim poziomem większości tekstów). Ja to nawet nie komentuję, bo się boję

Powodzenia
Nie chodziło mi o to, czy to ma sens, bo wiem ze jest niedopracowane. Chodziło mi o to, aby poddać ocenie moją wrażliwość, zalążki stylu, który mogę wypracować, zdolności, choć przede wszystkim wrażliwość. To nie miały być gotowe teksty, tylko szczerze mówiąc to były ćwiczenia te gryzmoły, w ten sposób ćwiczę. Np. piszę mówiąc sobie - pisz szczerze, ożywiaj wszystko i nazywaj swoje uczucia...

Bełkot - to znaczy bez głębszego podtekstu? Bo w sumie mi odpowiada taki styl - infantylny. infantylną formę mam w sercu. Nie miałabym nic przeciwko, aby treść była głębsza, lecz chcę aby to było proste, aby było prawdą. Coś mówi mi, że mam pisać jak dziecko..., tak jak Nikifor patrzeć na świat. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi. Ale coś takiego jest.

Ps. czy jesteś krytykiem literackim, filologiem? Nie znasz innych fajnych for literackich, np. często odwiedzanych? Co sądzisz o tekstach Kasi Nosowskiej?

Aha jeśli chodzi o tekst o anorektyczce, to wg. mnie wnbosi coś, bo przedstawia świat z punktu widzenia anorektyczki, że widzi ona świat bardzo infantylnie, że wydaje jej się, że jak będzie szczupła, to będzie czysta, że jej oczy będą piękniejsze i wszyscy będą ją kochać. Celowo to jest takie infantylne, bo styl oddaje klimat jej ducha i mimo że jest dorosła, w środku jest dzieckiem.

Podoba wam się ten blog? - http://jedyna-singielka-w-miescie.blogspot.com/

Czas edycji: 2012-08-14 o 17:26
Stary 2012-08-14, 17:24   #11
Pani_Kredka
Raczkowanie

Cytat:
Nie znasz innych fajnych for literackich, np. często odwiedzanych?
Mirriel jest naprawdę DOBRYM forum literackim, na którym można przeczytać tylko szczere komentarze, a nie z serii "ja cię lubię, to ci skomentuję dobrze".
Pani_Kredka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 17:49   #12
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Nie chodziło mi o to, czy to ma sens, bo wiem ze jest niedopracowane. Chodziło mi o to, aby poddać ocenie moją wrażliwość, zalążki stylu, który mogę wypracować, zdolności, choć przede wszystkim wrażliwość. To nie miały być gotowe teksty, tylko szczerze mówiąc to były ćwiczenia te gryzmoły, w ten sposób ćwiczę. Np. piszę mówiąc sobie - pisz szczerze, ożywiaj wszystko i nazywaj swoje uczucia...
W tych "próbkach", które pokazałaś nie widze wrażliwości czy dojrzałości tylko właśnie infantylność i naiwność. Coś jak wtedy, kiedy koleżanka pokazuje ci swoje wierszyki o jaaaakże ważnych tematach, które mają być głebokie, ale odpływu nie ma

Cytat:
Bełkot - to znaczy bez głębszego podtekstu? Bo w sumie mi odpowiada taki styl - infantylny. infantylną formę mam w sercu. Nie miałabym nic przeciwko, aby treść była głębsza, lecz chcę aby to było proste, aby było prawdą. Coś mówi mi, że mam pisać jak dziecko..., tak jak Nikifor patrzeć na świat. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi. Ale coś takiego jest.
Według mnie musisz nauczyć się ten podtekst pokazać. Bo co z tego, że chciałaś napisac cos z sensem, jakims ukrytym znaczeniem, skoro dla czytelnika to tylko garstka metafor i truizmów, która ma udawać filozoficzne pitu pitu?
Ja nigdzie nie napisałam, że twój styl jest infantylny. Dobra, niech taki będzie tylko w dobrym stylu. Twój styl jest niejasny, przerysowany.

Cytat:
Ps. czy jesteś krytykiem literackim, filologiem? Nie znasz innych fajnych for literackich, np. często odwiedzanych?
Gdzie tam, ja? Ja jestem tylko molem książkowym-amatorem pisarstwa, który w wolnych chwilach przesiaduje na forach literackich i podczytuje fanfiction Ale pochlebiłaś mi
Hmm, ja to głównie siedzę na stronach typu Fanfiction.net czy tam Snarry World, ale zaglądam jeszcze czasem na Via Appia (http://www.via-appia.pl/), Kącik Złamanych Piór (https://zlamanepioro.fora.pl/), Erynie (http://forum.erynie.pl/), Literkę (http://literka.info/) i Podziemie opowiadań (http://podziemieopowiadan.pl/forum/). Może coś jeszcze, ale w tej chwili nie pamiętam

Cytat:
Aha jeśli chodzi o tekst o anorektyczce, to wg. mnie wnbosi coś, bo przedstawia świat z punktu widzenia anorektyczki, że widzi ona świat bardzo infantylnie, że wydaje jej się, że jak będzie szczupła, to będzie czysta, że jej oczy będą piękniejsze i wszyscy będą ją kochać. Celowo to jest takie infantylne, bo styl oddaje klimat jej ducha i mimo że jest dorosła, w środku jest dzieckiem.
Ale ja nie napisałam, że tekst jest infantylny. Jest nijaki.
Może to zabrzmi brutalnie w obliczu tak poważnej choroby, jaka jest anoreksja, ale ten temat już się przejadł. Jest mnostwo opowiadań, książek, blogów pisanych przez anorektyczki/o anorektyczkach. Jednak żeby na powrót zainteresowac czytelnika tym temat trzeba wysilić się na oryginalny motyw czy formę przekazu. Nawet tematy banalne, mało oryginalne mozna ująć w taki sposób, ze wydają sie wyjątkowe. (a co tam, zarzucę linkami:
Tutaj jest fragment o anoreksji, ale nie tylko - ogólnie tekst o trzech kobietach, które mogą byc każdą z nas - http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?t=15698 - nie chodzi mi o naśladowanie stylu autorki tylko o sposób w jaki ujęła problemy poszczególnych "bohaterek"; temat równie banalny - miłość kobiety i mężczyny, ten drugi, wypalające się uczucie, bla bla bla, ale forma w jakiej to zostaje podane, styl autorki - bajka! --> http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?t=13934 i tutaj tez chodzi mi o sposób przekazania nam tej banalnej papki).

Kończę już, bo przynudzam

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Pani_Kredka Pokaż wiadomość
Mirriel jest naprawdę DOBRYM forum literackim, na którym można przeczytać tylko szczere komentarze, a nie z serii "ja cię lubię, to ci skomentuję dobrze".
Musisz przyznac, że czasem aż przerażająco szczere
Jak chcesz się NAPRAWDĘ nauczyć pisać to Mirriel jest świetne - pocieszy, poradzi, podpowie, poprawi gramatykę, ortografię i interpunkcję i kopnie w dupę, jak trzeba
Stary 2012-08-14, 18:05   #13
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Cytat:
W tych "próbkach", które pokazałaś nie widze wrażliwości czy dojrzałości tylko właśnie infantylność i naiwność. Coś jak wtedy, kiedy koleżanka pokazuje ci swoje wierszyki o jaaaakże ważnych tematach, które mają być głebokie, ale odpływu nie ma

Według mnie musisz nauczyć się ten podtekst pokazać. Bo co z tego, że chciałaś napisac cos z sensem, jakims ukrytym znaczeniem, skoro dla czytelnika to tylko garstka metafor i truizmów, która ma udawać filozoficzne pitu pitu?
Ja nigdzie nie napisałam, że twój styl jest infantylny. Dobra, niech taki będzie tylko w dobrym stylu. Twój styl jest niejasny, przerysowany.

Gdzie tam, ja? Ja jestem tylko molem książkowym-amatorem pisarstwa, który w wolnych chwilach przesiaduje na forach literackich i podczytuje fanfiction Ale pochlebiłaś mi
Hmm, ja to głównie siedzę na stronach typu Fanfiction.net czy tam Snarry World, ale zaglądam jeszcze czasem na Via Appia (http://www.via-appia.pl/), Kącik Złamanych Piór (https://zlamanepioro.fora.pl/), Erynie (http://forum.erynie.pl/), Literkę (http://literka.info/) i Podziemie opowiadań (http://podziemieopowiadan.pl/forum/). Może coś jeszcze, ale w tej chwili nie pamiętam

Ale ja nie napisałam, że tekst jest infantylny. Jest nijaki.
Może to zabrzmi brutalnie w obliczu tak poważnej choroby, jaka jest anoreksja, ale ten temat już się przejadł. Jest mnostwo opowiadań, książek, blogów pisanych przez anorektyczki/o anorektyczkach. Jednak żeby na powrót zainteresowac czytelnika tym temat trzeba wysilić się na oryginalny motyw czy formę przekazu. Nawet tematy banalne, mało oryginalne mozna ująć w taki sposób, ze wydają sie wyjątkowe. (a co tam, zarzucę linkami:
Tutaj jest fragment o anoreksji, ale nie tylko - ogólnie tekst o trzech kobietach, które mogą byc każdą z nas - http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?t=15698 - nie chodzi mi o naśladowanie stylu autorki tylko o sposób w jaki ujęła problemy poszczególnych "bohaterek"; temat równie banalny - miłość kobiety i mężczyny, ten drugi, wypalające się uczucie, bla bla bla, ale forma w jakiej to zostaje podane, styl autorki - bajka! --> http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?t=13934 i tutaj tez chodzi mi o sposób przekazania nam tej banalnej papki).

Kończę już, bo przynudzam

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Musisz przyznac, że czasem aż przerażająco szczere
Jak chcesz się NAPRAWDĘ nauczyć pisać to Mirriel jest świetne - pocieszy, poradzi, podpowie, poprawi gramatykę, ortografię i interpunkcję i kopnie w dupę, jak trzeba
Ok, ja z kolei spotkałam się też z opiniami, że ma talent (np. moi zleceniodawcy tak mówią) i piszę pięknie. Więc może tak tragicznie nie jest (musiałam się pochwalić) Moim marzeniem jest taka lekkość podobna do tej jak na tym blogu. http://jedyna-singielka-w-miescie.blogspot.com/

Może to dziwne, ale lubię też Grocholę, szczególnie opowiadania (bardziej niż żaby i anioły) za szczerość właśnie.

Chcę pisać tak jak kocham i jaka jestem. Jestem infantylna i to co piszę musi takie być, inaczej bym kłamała. Tylko muszę popracować nad głębią. Nie wiem jak? Nie znasz ćwiczeń na to? Czy to może wina tego, że stale siedzę w domu sama? Dlatego nie ma głębi? Może brakuje mi podniet, emocji? Bo gdy coś się więcej wydarza, chyba piszę lepiej... Ale jak postarać się o tę głębię? Bo nie mam pomysłu. Nie możesz mi poradzić?

I jeśli mogłabyś to powiedz co sądzisz o tekstach Kasi Nosowskiej.

Czas edycji: 2012-08-14 o 18:10
Stary 2012-08-14, 18:09   #14
Mother Hedgehog
BAN stały

O losie, Ty chyba serio jesteś Tutmirlajt (?) bo nabijasz posty jak szalona i nie napiszę jakie to posty bo dostanę bana.
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 18:19   #15
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Ok, ja z kolei spotkałam się też z opiniami, że ma talent (np. moi zleceniodawcy tak mówią) i piszę pięknie. Więc może tak tragicznie nie jest (musiałam się pochwalić) Moim marzeniem jest taka lekkość podobna do tej jak na tym blogu. http://jedyna-singielka-w-miescie.blogspot.com/
Tez mi się marzy lekkość w pisaniu. Ale to chyba marzenie z rodzaju "chcę mieć rude wlosy"

Cytat:
Może to dziwne, ale lubię też Grocholę, szczególnie opowiadania (bardziej niż żaby i anioły) za szczerość właśnie.
Ja Grocholi nie lubię. Tematy nudne, oklepane, nic nowego. Nie wciagają mnie jej książki/opowiadania.

Cytat:
Chcę pisać tak jak kocham i jaka jestem. Jestem infantylna i to co piszę musi takie być, inaczej bym kłamała. Tylko muszę popracować nad głębią. Nie wiem jak? Nie znasz ćwiczeń na to? Czy to może wina tego, że stale siedzę w domu sama? Dlatego nie ma głębi? Może brakuje mi podniet, emocji? Bo gdy coś się więcej wydarza, chyba piszę lepiej... Ale jak postarać się o tę głębię? Bo nie mam pomysłu. Nie możesz mi poradzić?
Jedyny sposób to czytać jak najwięcej i pisać, po prostu pisać. Szlifuj styl, wrzucaj na fora i przy okazji następnych tekstów uwzględniaj krytykę i komentarze innych.

Cytat:
I jeśli mogłabyś to powiedz co sądzisz o tekstach Kasi Nosowskiej.
Kasi Nosowskiej nie słucha raczej, więc jej tekstów nie znam jakos specjalnie, ale przeczytałam teraz kilka i może jakos mnie nie zachwyciły, ale na pewno nie męczą nadmiarem pseudointeligencji. Ot, lekko napisane, zmusza do chwili namysłu i już.

Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość
O losie, Ty chyba serio jesteś Tutmirlajt (?) bo nabijasz posty jak szalona i nie napiszę jakie to posty bo dostanę bana.
Tak swoją szosą, genialne masz to porno w podpisie
Można napisać do moda i prosić o sprawdzenie czy konta są z tego samego IP?
Stary 2012-08-14, 18:25   #16
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Mówiąc o tekstach Kasi Nosowskiej, mam na myśli np. takie:

Co noc udzielam ci
schronienia między
swymi udami i staję
się i staję się
twą ojczyzną moje łono co
noc karmię cię śliną
wilgocią i czynię cię
i czynię cię więźniem
zapachów miłości magii co
noc staję się twych
pragnień uosobieniem
i moge być
wszystkim niewolnicą
świętą ścierką

Nudno mi
Ze wskazówki sekundy kapią
Leje się
Za godziną godzina
Z zegara do wiadra
Z wiadra do cysterny – czas

Nudno mi
Z kalendarza się doby sypią
Ziarnka lat
Zwały dekad, stulecia
Furgony z erami
Wagony eonów – czas

Nudno mi
Leje się
Za godziną godzina
Z zegara do wiadra

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

[Mother Hedgehog

No proszę bardzo powiedz jakie to są posty. Maswz coś ciekawego do napisania poza nic nie wnoszącym trollowaniem? Czy musisz mi sprawiać przykrość? Staram się zakładać ciekawe wątki, ambitne, np. na forum kulturalnym - jak się rozwijać twórczo, jak rozwijać kreatywność itp. A ty?

Czas edycji: 2012-08-14 o 18:30
Stary 2012-08-14, 18:28   #17
Candy_lips
Zakorzenienie

Mnie się akurat spodobało. Sama kiedyś próbowałam coś pisać, ale to dopiero było kiepskie, wtórne, ech jednak nie mój żywioł. No nie każdy ma talent. Podoba mi się Twój wiersz "Czas". Reszta ok, ale tak do dopracowania według mnie. Nie znam się, to subiektywne odczucie. Co do tego, to 2 tysiące za tekst, to chyba jednak nie bardzo, ale podkreślam, że nie znam się na tym. Trudno mi powiedzieć co zrobić, żeby te teksty były lepsze, ale chyba po prostu bardziej musisz skupić się na tym co chcesz pisać i powinnaś popracować nad logiką zdań. Wtedy będzie lepiej.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2012-08-14 o 18:31
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 18:32   #18
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Mówiąc o tekstach Kasi Nosowskiej, mam na myśli np. takie:

Co noc udzielam ci
schronienia między
swymi udami i staję
się i staję się
twą ojczyzną moje łono co
noc karmię cię śliną
wilgocią i czynię cię
i czynię cię więźniem
zapachów miłości magii co
noc staję się twych
pragnień uosobieniem
i moge być
wszystkim niewolnicą
świętą ścierką
Lubię taką oczywistą-nieoczywista erotykę. Wiesz, że autor pisze o seksie, ale w sposob tak delikatny i subtelny, że pozostają przyjemne motyle w brzuchu (zamiast niesmaku jak po niektórych pseudoerotykach).

Cytat:
Nudno mi
Leje się
Za godziną godzina
Z zegara do wiadra

Nudno mi
Z kalendarza się doby sypią
Ziarnka lat
Zwały dekad, stulecia
Furgony z erami
Wagony eonów – czas

Nudno mi
Leje się
Za godziną godzina
Z zegara do wiadra
Nieco banalne. No bo co tu właściwie jest nowego? Przemijanie czasu - no, aha, przemija, wszyscy to wiemy nie od dziś.
Jeśli chodziło o pokazanie tej nudy, pewnego znużenia - to się udało.
Stary 2012-08-14, 18:32   #19
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Maswz coś ciekawego do napisania poza nic nie wnoszącym trollowaniem? Czy musisz mi sprawiać przykrość? Staram się zakładać ciekawe wątki, ambitne, np. na forum kulturalnym - jak się rozwijać twórczo, jak rozwijać kreatywność itp. A ty?
Akurat Demi Ci pomogła, a Twoim zdaniem nic nie wnosi?
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 18:35   #20
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Cytat:
Nie chodzi o Demi
Stary 2012-08-14, 18:50   #21
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Czuję się niedoceniona, chlip

...
Specjalnie wyszukałam tę emotkę na liście, także czujcie się wyróżnione, bo zwykle tam nie zaglądam
Stary 2012-08-14, 19:21   #22
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Uwielbiam te dwie piosenki, są cudowne

Kto tam u ciebie jest?

Już spakowałam twoje książki
Włożyłam do wielkiej paczki
Kupiłam sznur, niedługo wyślę
Tamte pieniądze z białej szafki
Oddałam, rzecz jasna, matce
Prawie już o tobie nie myślę

Czasem dzwonię w nieważnej sprawie
Na przykład: choruje pies
Nic już nie wiem, nie pytam prawie
I tylko ten stukot, w głowie
Kto tam u ciebie jest?
Kto tam jest, kto tam jest

Czy ja grzechoczę jak grzech
Kostka lodu?
Kto tam u ciebie jest
Od wschodu do zachodu?

Ręce mam teraz bardziej spokojne
Do miasta już tak się nie rwę
Wciąż lubię wiatr i trochę czytam
Myślę o śmierci, zanim zasnę
Bo to jest, być może, powrót
Jestem wciąż niejasna, niesyta

Czasem dzwonisz w nieważnej sprawie
I to jest prawdziwy test
Nic już nie wiem, nie pytam prawie
I tylko ten stuk, ten stukot w głowie
Kto tam u ciebie jest?
Kto tam jest?

Rękawiczki
To on
Ma w oczach jasne światła wszystkich wielkich miast,
Zna nocnych stolic lekki gwar,
Na brukach świata buty starł
I przed nim drogi gną się uniżenie w pas.

Ja
Przez pelargonie w oknie widzę ulic zbieg
I tego świata tyle znam,
Co topografię czterech ścian,
Siwy horyzont zawsze budził we mnie lęk.

Orzeł z reszką, plecy o plecy,
Nierozłączni jak światem świat,
Ja - on, on - ja,
Nie podzielisz na dwa, no bo jak?

To ja -
Tramwaj zarzucił na mnie pętlę - no i znów
Trzeba wydukać parę zdań
I kołek z drewna włazi w krtań,
W cesarskich cięciach rodzę każde z prostych słów.

On
Na oklep zjeździł całe stajnie rączych aut,
A kiedy raczy wydać głos,
Ofiara biedna, płonie stos,
A w każdym zdaniu błyszczy rozum oraz kształt.

Ja - on, on - ja,

Rękawiczki i wina, i kara,
Awers, rewers, co dobre i złe,
Jak wskazówki jednego zegara -
Mają sens tylko wtedy gdy dwie!

Ja - on, on - ja,
Bo jak?
Stary 2012-08-14, 19:28   #23
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Nieco banalne. No bo co tu właściwie jest nowego? Przemijanie czasu - no, aha, przemija, wszyscy to wiemy nie od dziś.
Jeśli chodziło o pokazanie tej nudy, pewnego znużenia - to się udało.
A co Twoim zdaniem byłoby niebanalne, bo nie rozumiem? Co jest nowe?

Też za dzieciaka pisałam do szuflady i chciałam, żeby mój ulubiony zespół (vide avatar) zaśpiewał MOJĄ piosenkę (za free), no ale za głupia na to byłam.. a zespół się rozpadł

Mi też podoba się tekst piosenki... kręcą mnie klimaty w stylu piosenek Much
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 19:47   #24
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
A co Twoim zdaniem byłoby niebanalne, bo nie rozumiem? Co jest nowe?

Mi też podoba się tekst piosenki... kręcą mnie klimaty w stylu piosenek Much
Mnie podoba się w piosenkach klimat, coś nieuchwytnego i nie zastanawiam się czy jakaś treść jest nowa, czy coś było... Tylko jakieś np. powtórzenie tego samego słowa albo układ słów i wiesz, że to jest to. Sama forma, wydźwięk a nie treść może o czymś opowiadać...

Czas edycji: 2012-08-14 o 19:49
Stary 2012-08-14, 19:50   #25
mpt
Zakorzenienie

"Wtedy wyrwałam kilka płatków kwiatkom. Szłam schodami do jutra i na półpiętrze na oknie stała zielona doniczka. Jeden z kwiatków był tak idealny, że musiałam, musiałam szpikulcem nerwów zniszczyć go. Zielony kwiatek, ciach, przezroczysta ulga. Przebite powietrze.

Szczerze wciskam w klawiaturę słowa. Odbijam swoje myśli na kartce monitora. Czy to moje słowa? Ścigam siebie i do końca nie jestem pewna czy chcę siebie dogonić, zawrócić ze słodkiego zagubienia. Problem w tym, że ja stale jestem tutaj, nie jestem wszędzie, nie jestem lekka, nie jestem wiatrem, powietrzem, tak wygodnie i bezstresowo dopasowującym się do oczekiwań chwili, płynącym chwilą, niewpadająca w pajęczynę wątpliwości – czy to ja , nie umiem chodzić po linie."
Zaznaczyłam Ci powtórzenia i niegramotne zdanie. Jak na tak krótki tekst jest tego stanowczo za dużo. "Na półpiętrze na oknie" - jeśli już, to "na parapecie" albo "w oknie". "Kwiatki" zamiast "kwiatów" - ok, taka maniera, niech będzie, ale znów niepotrzebne powtórzenie. W paru linijkach zmieściłaś mnóstwo niestaranności.

Zrób - sama dla siebie - proste ćwiczenie close reading. Przeczytaj dobre opowiadanie, np. "Most" Herlinga-Grudzińskiego (ma 5 stron) i spróbuj wyciągnąć z niego tyle, ile się da. Zapisz: o czym jest, do czego się odwołuje (intertekstualność), wyciśnij to opowiadanie technicznie. Wtedy oceń zawartość swojej twórczości. Bo tekst musi nieść przekaz, a nie epatować pustosłowiem.

Edytowane przez mpt
Czas edycji: 2012-08-14 o 19:58
mpt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 20:09   #26
olenkasz
Zakorzenienie

Kurcze, ledwo przebrnęłam.

Chyba najfatalniejszy był tekst o anoreksji. Wyrywanie płatków kwiatkom tez mnie jakos nie powaliło. Cięzko się ciebie czyta, nie z powodu trudnego, ambitnego tekstu, ale dlatego, ze całosc jest bardzo sztampowa, trochę w tym maniery, taniej tajemniczosci.

No nie wiem, pracuj, ale zejdz troche na ziemię, bo te 2 tysiące to jak kulą w płot
Stary 2012-08-14, 21:00   #27
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

mpt
Dobrze, dzięki

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
"Wtedy wyrwałam kilka płatków kwiatkom. Szłam schodami do jutra i na półpiętrze na oknie stała zielona doniczka. Jeden z kwiatków był tak idealny, że musiałam, musiałam szpikulcem nerwów zniszczyć go. Zielony kwiatek, ciach, przezroczysta ulga. Przebite powietrze.

Szczerze wciskam w klawiaturę słowa. Odbijam swoje myśli na kartce monitora. Czy to moje słowa? Ścigam siebie i do końca nie jestem pewna czy chcę siebie dogonić, zawrócić ze słodkiego zagubienia. Problem w tym, że ja stale jestem tutaj, nie jestem wszędzie, nie jestem lekka, nie jestem wiatrem, powietrzem, tak wygodnie i bezstresowo dopasowującym się do oczekiwań chwili, płynącym chwilą, niewpadająca w pajęczynę wątpliwości – czy to ja , nie umiem chodzić po linie."
Zaznaczyłam Ci powtórzenia i niegramotne zdanie. Jak na tak krótki tekst jest tego stanowczo za dużo. "Na półpiętrze na oknie" - jeśli już, to "na parapecie" albo "w oknie". "Kwiatki" zamiast "kwiatów" - ok, taka maniera, niech będzie, ale znów niepotrzebne powtórzenie. W paru linijkach zmieściłaś mnóstwo niestaranności.

Zrób - sama dla siebie - proste ćwiczenie close reading. Przeczytaj dobre opowiadanie, np. "Most" Herlinga-Grudzińskiego (ma 5 stron) i spróbuj wyciągnąć z niego tyle, ile się da. Zapisz: o czym jest, do czego się odwołuje (intertekstualność), wyciśnij to opowiadanie technicznie. Wtedy oceń zawartość swojej twórczości. Bo tekst musi nieść przekaz, a nie epatować pustosłowiem.
Nie jestem wszędzie, nie jestem lekka - chodziło mi o to, że jestem uwięziona w swoim ciele, zbyt sztywna i jestem nieśmiała. Gdybym była wszędzie - to znaczy nie bałabym się się innych i była elastyczna. Tak to czuję. Byłabym wszędzie - to znaczy miała rozmach, nie bałabym się niczego.

Myślałam, że czytelnik zrozumie podtekst, ale widać trzeba to chyba bardziej wyjaśnić. Bo to nie są puste słowa, tylko ja tego nie wyjaśniam, sądząc że ktoś się domyśli. Teraz dopiero zdałam sobie sprawę z tego.

Ale na razie nie czytałam jeszcze tego opowiadania. Przeczytam.

Czas edycji: 2012-08-14 o 21:02
Stary 2012-08-14, 21:24   #28
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:

Tak swoją szosą, genialne masz to porno w podpisie
Można napisać do moda i prosić o sprawdzenie czy konta są z tego samego IP?
W końcu ktoś się publicznie odniósł do mojego pornola
Co do IP pewnie, że można - ale mnie to zwisa, przynajmniej mamy się z kogo śmiać z dziewczynami.

Żeby nie było, że off top - nie podoba mi się twoja "poezja" ale jeśli serio chcesz się rozwijać to zawsze jakiś plus.

Edytowane przez Mother Hedgehog
Czas edycji: 2012-08-14 o 21:26
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 21:32   #29
olenkasz
Zakorzenienie

ja też już porno obczajałam
Stary 2012-08-14, 21:37   #30
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość
Żeby nie było, że off top - nie podoba mi się twoja "poezja" ale jeśli serio chcesz się rozwijać to zawsze jakiś plus.
Cóż, jakoś nie wydaje mi się zbyt wiarygodna twoja opinia...

Czas edycji: 2012-08-14 o 21:38
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości