|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2005-08-02, 19:10 | #1 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Pierogi z mięsem
jak robicie pierogi z miesem? Jakiego mięsa uzywacie? Kupiłam karkówkę dość ładną- może być? Czy powinno byc to np mięso mieszane, troche takiego troche innego, moze wątróbke dodać?
Co oprocz mięsa? Jakie warzywa? jakie przyprawy? Będę robic pierwszy raz sama. Zmotywował mnie prezent w postaci elektrycznej maszynki do mielenia |
2005-08-02, 21:12 | #2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
|
Dot.: Pierogi z mięsem
mięso się mieli z podsmażoną cebulką i czsami marchewką i przprawy dodajemy standartowe ale chyba je trzeba ugotować przed, bo pierogi za krótko się gotuje, żeby w nich 'doszło'. no i z tego co wiem używa się takich gorszych mięs. ja już nie mogę jakoś tak ze smakiem jeść tych pierogów, po tym jak babcia zdradziła mi, że robi je z płucek
|
2005-08-02, 21:28 | #3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: Pierogi z mięsem
elu, jutro rano napisze ci przepis mojej babci
pierogi, ktore robi sa pyszne ... mieso na bank mieszane, przynajmniej dwa gatunki, wtedy sa smaczniejsze. popytam sie jej jutro co i jak i napisze. moze nawet sama pobawie sie w zmontowanie pierogow z miesem, wczesniej jakos nigdy sie nie odwazylam |
2005-08-03, 08:55 | #4 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Cytat:
wczoraj wykonałam telefon do mamy, której pierozki sa znane w całej rodzinie i powiedziała mi ze mieso mieszane: ozorki, drobowe żoładki, serca, troszke wątróbki, troche innego mięsa i warzyw nie za duzo zeby nie było żadkie. I namoczyłam soję, ugotuje ją i dodam zmieloną. |
|
2005-08-03, 10:47 | #5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: Pierogi z mięsem
a wiec tak
moja babcia nie dodaje zadnych ozorkow, plucek ... tylko wolowine i wieprzowine. zmielic nalezy juz ugotowane mieso. do farszu dodaje przysmazona cebulke, przyprawy. czyli w sumie ten jej przepis nie jest jakis nadzwyczajny, a pierogi wychodza pyszne |
2005-08-03, 12:27 | #6 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pierogi z mięsem
yhy, dziekuje
nie zakupiłam wieprzowiny, ale mam drobiowe serca, żołądki, wątróbkę, scinki z piersi z indyka, kawałek karkówki, no i soja. Biorę sie do roboty. |
2005-08-03, 19:31 | #7 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Wyszły PYSZNE!
mąz mi w nagrode piweczko kupił |
2005-08-03, 19:52 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
|
Dot.: Pierogi z mięsem
gratulacje to może wklep przepis tutaj
|
2005-08-03, 20:07 | #9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: Pierogi z mięsem
czyli z soja mialas dobry pomysl
dobrze sie komponowala z miesem? nigdy takiego mixu nie robilam. |
2005-08-03, 21:22 | #10 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pierogi z mięsem
o soi : http://www.zielarnia.pl/art.php?tid=14
"soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Pod względem zawartości białka soja przewyższa swoich bliskich krewniaków - groch i fasolę. Soja dostarcza również witamin i składników mineralnych. Spośród witamin na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 - 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 - 0,81 mg/100 g produktu). Porcja 100 g suchych nasion soi jest również doskonałym źródłem potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg)." Moja mama dodaje soje do kotletow, pierogow. pierogi jak zrobiłam: tacka serc drobiowych tacka żoladków drob. 1/2 tacki watróbek drobiowych (pól bo mogą powodowac gorzkawy smak) duza garsc skrawków z indyka 2 plastry karkowki, po 2 cm 2 grasci soi lub soczewicy włoszczyzna jak w peczku: 3 marchewki, 3 pietruszki, kawalek selera 2 cebule Soje namoczyc na noc, albo jeszcze wczesniej. Mieso ugotowac z warzywami, jak na zupę, z listkiem, zielem, vegetą. Soje ugotowac osobno. Cebulke przesmazyc (ja na smalczyku ze skwarkami - ma fajny smak). Jak sie ugotuje , wyjąć i wystudzić. Wszytsko zmielic, mieso, warzywa, cebulkę, soję. Doprawic pieprzem ziołowym, do smaku solą. Wyrobić i już. Soi nie czuc w smaku,a jest zdrowa. Tyle narobiłam ze chyba zamrożę. |
2005-08-03, 22:03 | #11 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Cytat:
soje znam, staram sie w miare czesto cos z niej przyrzadac, tyle ze nigdy nie mieszalam z miesem, nie wpadlam na to |
|
2006-11-12, 18:13 | #12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 342
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Dziewczyny ile czasu trzeba gotować wołowine i wieprzowine na pierogi. Powiedzcie mi jak je sie robi tak krok po kroku. Naszła mnie straszna ochota na pierog z mięsem a do tego kupiłam sobie sprzecik do klejenia pierożkow i kusi mnie aby go wyprobować.
|
2006-11-12, 18:41 | #13 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 15
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Cytat:
Ja to mięso przepuszczam przez maszynkę. Następnie podsmażam pokrojoną drobno cebulę,dodaję mięso i chwilę wszystko smażę.Po wystudzeniu nadziewam pierogi.Zapomniałam,ale wiadomo,doprawiać solą i pieprzem. |
|
2006-11-12, 19:57 | #14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 342
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Ale mięso ugotowane przepuszczasz przez maszynkę?
|
2006-11-12, 20:12 | #15 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Mięso gotuję tak jak wywar do zupy, razem z warzywami. Mysle ze 45 min to jest ok, kurze gotuje sie krocej i dodaję je do gara trochę poźniej. Im bardziej rżnorodne mięska, tym lepiej.
Mięso wyjąć z rosołu, wystudzić i zmielić. No i ostrożnie z wątróbką, bo daje w nadmiarze gorzkawy posmak, drobiowa jest delikatniejsza. Teraz w ten sam sopsób zrobiłam pasztet. |
2006-11-13, 16:38 | #16 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 342
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Dziękuję bardzo.
|
2006-11-13, 18:59 | #17 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Ja czesto robie z mięska rosolowego,dodaje po przemieleniu posmazona cebulke ,jakąś gotowana marcheweczke ,dosmaczam sola ,pieprzem...itp
|
2007-10-25, 15:16 | #18 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 1
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Właśnie zabieram się za pierogi mięsne i ruskie. Do mięsnych mam mięsko z udek kurczaka i wołowe i dorzucę trochę kurzęcej wątróbki plus marchew i cebulka.
Hmm.. a czy można dodać czosnku? Napiszę jak wyszly |
2007-10-26, 10:20 | #19 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Pierogi z mięsem
jezeli lubisz czosnek to nie widze przeszkód
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2007-10-26, 10:22 | #20 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
|
Dot.: Pierogi z mięsem
Ja lubię mięsne pierogi z czosnkiem. Moja teściowa dodaje go czasami do farszu.
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
|
2007-10-26, 11:11 | #21 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Krk
Wiadomości: 1 691
|
Dot.: Pierogi z mięsem
mmmmmm... się rozmarzyłam... Uwielbiam pierogi z miesem, ale przyznam się, że jeszcze sama ich nie robiłam. Moja ciocia robi fenomenalny farsz z miesa rosołowego z kury, dodaje do tego podsmażona cebulkę i boczek, doprawia sola, pieprzem i maggi. Pychotka
__________________
Mama Małgosi |
2007-10-26, 13:35 | #22 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pierogi z mięsem
A moja mama robi z mięsa mielonego - smażonego z cebulką, czosnkiem i dodaje dużo suszonych grzybków... Pycha są, tylko szkoda, że mama tak daleko mieszka...
A możecie mi podać przepisy na ciasto, jakie robicie? Może też bym TŻ zrobiła jutro
__________________
Jedyne miejsce, gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek - to słownik - V. Lombardi |
2008-06-10, 10:41 | #23 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierogi z mięsem
a czy może mielicie to mięso mielone jeszcze na taką papę?? czy raczej nie?
__________________
|
2008-11-21, 07:56 | #24 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierogi z mięsem
pierwszy raz w życiu robię pierogi Padło na te z mięsem. Jeśli wyjdą to wklepię przepis. Jeśli nie to będę płakać cały weekend w poduszkę.
__________________
W moich słowach słoma czai się - nie znaczą nic, Jeśli szukasz sensu, prawdy w nich - zawiedziesz się... |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.