ogarnąć sos śmietanowo-serowy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-09-10, 16:18   #1
dbff611010d7beb2d6d465dd69f947a5f4eb32a8
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 644

ogarnąć sos śmietanowo-serowy


drogie wizażanko-kuchareczki;-)

macie jakiś sprawdzony przepis na sos śmietanowo-serowy, albo sam śmietanowy? ogólnie to wiem tona przepisów jest w necie, ale ja już 2 podejścia zrobiłam i śmietana zważyła mi się na patelni...i zonk wyglądało to średnio apetycznie

będę wdzięczna za pomoc;-)
dbff611010d7beb2d6d465dd69f947a5f4eb32a8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 17:04   #2
mumkaa141
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 4
Smile Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy

też własnie szukam jakiegos pysznego który kiedys kolega robił w szkole (jestem po szkole kucharskiej) pamietam że był to sos smietanowo serowy w tym był serek topiony i ser pleśniowy dwa rodzaje...
Wiem że trzeba do garnka wlac smietanę, najlepiej chyba 12% do tego pokruszyc ser i wrzucic połowę serka topionego, zagotowac (oczywiscie ciagle mieszając) dodać do tego dwie szczypty cukru, soli i pieprzu do smaku, trochę gałki muszkatołowej, oczywiscie do smaku jesli ktoś lubi wrzucic trochę bazylii i koperku. Był to baardzo smaczny sosik. Mam nadzieje ze tak on to robił! Powodzenia!
mumkaa141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 02:21   #3
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy

1/4 szklanki mleka wlać do garnuszka niewielkiego, do niego wrzucić duży serek topiony, podziamdziać go widelcem i włączyć mały ogień, cały czas mieszać i pilnować. Jak się rozpuści to patrzeć na konsystencję i podlewać mlekiem, ale nie za dużo by rzadki nie był. Można do niego dodać pieprz zmielony na koniec.
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 08:54   #4
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy

ja zawsze rozpuszczam ser na mleku, jest bezpieczniej (nie zważy się) i zdrowiej
można też po rozpuszczeniu sera na małej ilości mleka, zdjąć z ognia i gdy trochę przestygnie dodać śmietanę
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 09:57   #5
dbff611010d7beb2d6d465dd69f947a5f4eb32a8
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 644
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy

na mleku?! wow to rzeczywiście może być rozwiązanie;-) dziękuję
dbff611010d7beb2d6d465dd69f947a5f4eb32a8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 09:57   #6
suszarka
Buc
 
Avatar suszarka
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z kropki.
Wiadomości: 9 914
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy

ja na suchą patelnię wrzucam śmietanę 18%, na bardzo małym ogniu podgrzewam wrzucając pokruszony niebieski ser pleśniowy, mieszam do rozpuszczenia sera (ewentualnie doprawiam świeżymi ziołami albo chili).

zawsze wychodzi pyszny.
__________________
suszarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-05, 15:34   #7
madzq
Raczkowanie
 
Avatar madzq
 
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 102
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy

wlać do garnka śmietankę kremówkę 30% dodać ser pleśniowy chwile podgotować aż ser się rozpuści lekko przyprawić jak kto lubi ( ja nie daje ani soli ani pieprzu sam w sobie jest pyszny) i gotowe smacznego
__________________
http://mediacast.pl pokaż sie na youtube live
http://linkcut.pl narzędzie do skracania linków
madzq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 09:46   #8
ktrn
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2012-12
Wiadomości: 33
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy

Ja jako sos do delikatnych soczystych mięs jak kurczak saute, bądź do brokułów polecam prosty i szybki sos camembert. Można łatwo ustalić gęstość a sos ma przyjemną kremową konsystencję, i intensywny a zarazem delikatny smak.

120 g sera camembert (najlepszy z pieprzem, ale moze byc naturalny);
- 5-6 łyżek mleka;
- 150 ml śmietany (lepiej bardziej tłusta, ale 18% też może być);
- 3-4 ząbki czosnku- ja czosnek czasem daje, czasem nie.
- przyprawy: sól, pieprz, można dodać kilka kropel cytryny broń Boże kwasek cytrynowy.

Do rondla z grubym dnem wlać mleko i doprowadzić do wrzenia.
Do mleka dodać śmietanę i powolutku podgrzewać na bardzo małym ogniu, uważając by się nie zważyła.
Dodać drobniutko pokrojony ser i zmiażdżony czosnek i całość zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i kwaskiem do smaku.

Podawać na gorąco.


ktrn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.