|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 644
|
ogarnąć sos śmietanowo-serowy
drogie wizażanko-kuchareczki;-)
macie jakiś sprawdzony przepis na sos śmietanowo-serowy, albo sam śmietanowy? ogólnie to wiem tona przepisów jest w necie, ale ja już 2 podejścia zrobiłam i śmietana zważyła mi się na patelni...i zonk wyglądało to średnio apetycznie będę wdzięczna za pomoc;-) |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 4
|
też własnie szukam jakiegos pysznego który kiedys kolega robił w szkole (jestem po szkole kucharskiej) pamietam że był to sos smietanowo serowy w tym był serek topiony i ser pleśniowy dwa rodzaje...
Wiem że trzeba do garnka wlac smietanę, najlepiej chyba 12% do tego pokruszyc ser i wrzucic połowę serka topionego, zagotowac (oczywiscie ciagle mieszając) dodać do tego dwie szczypty cukru, soli i pieprzu do smaku, trochę gałki muszkatołowej, oczywiscie do smaku jesli ktoś lubi wrzucic trochę bazylii i koperku. Był to baardzo smaczny sosik. Mam nadzieje ze tak on to robił! Powodzenia!
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy
1/4 szklanki mleka wlać do garnuszka niewielkiego, do niego wrzucić duży serek topiony, podziamdziać go widelcem i włączyć mały ogień, cały czas mieszać i pilnować. Jak się rozpuści to patrzeć na konsystencję i podlewać mlekiem, ale nie za dużo by rzadki nie był. Można do niego dodać pieprz zmielony na koniec.
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy
ja zawsze rozpuszczam ser na mleku, jest bezpieczniej (nie zważy się) i zdrowiej
![]() można też po rozpuszczeniu sera na małej ilości mleka, zdjąć z ognia i gdy trochę przestygnie dodać śmietanę |
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 644
|
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy
na mleku?! wow to rzeczywiście może być rozwiązanie;-) dziękuję
|
|
|
|
|
#6 |
|
Buc
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z kropki.
Wiadomości: 9 914
|
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy
ja na suchą patelnię wrzucam śmietanę 18%, na bardzo małym ogniu podgrzewam wrzucając pokruszony niebieski ser pleśniowy, mieszam do rozpuszczenia sera (ewentualnie doprawiam świeżymi ziołami albo chili).
zawsze wychodzi pyszny.
__________________
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 102
|
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy
wlać do garnka śmietankę kremówkę 30% dodać ser pleśniowy chwile podgotować aż ser się rozpuści lekko przyprawić jak kto lubi ( ja nie daje ani soli ani pieprzu sam w sobie jest pyszny) i gotowe smacznego
__________________
http://mediacast.pl pokaż sie na youtube live http://linkcut.pl narzędzie do skracania linków |
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2012-12
Wiadomości: 33
|
Dot.: ogarnąć sos śmietanowo-serowy
Ja jako sos do delikatnych soczystych mięs jak kurczak saute, bądź do brokułów polecam prosty i szybki sos camembert. Można łatwo ustalić gęstość a sos ma przyjemną kremową konsystencję, i intensywny a zarazem delikatny smak.
120 g sera camembert (najlepszy z pieprzem, ale moze byc naturalny); - 5-6 łyżek mleka; - 150 ml śmietany (lepiej bardziej tłusta, ale 18% też może być); - 3-4 ząbki czosnku- ja czosnek czasem daje, czasem nie. - przyprawy: sól, pieprz, można dodać kilka kropel cytryny broń Boże kwasek cytrynowy. Do rondla z grubym dnem wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Do mleka dodać śmietanę i powolutku podgrzewać na bardzo małym ogniu, uważając by się nie zważyła. Dodać drobniutko pokrojony ser i zmiażdżony czosnek i całość zagotować. Doprawić solą, pieprzem i kwaskiem do smaku. Podawać na gorąco.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.





Powodzenia!






