|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Marka ciuszka z Ciuszka ;)
Witam,jestem stałą czytelniczką wątku o zdobyczach z SH,kiedyś nawet się tam udzielałam,ale obecnie brakuje mi czasu.Z racji,że lubię buszować po Ciuszkach postanowiłam założyć ten oto wątek "pomocowy".Często w lumpkach zastanawiam się nad tym jakiej jakości jest ciuch danej marki.Wiadomo,metka metką,ale ciekawi mnie co dana marka oprócz metki sobą reprezentuje.Niektórych marek nie znam,a mnie ciekawią.Wiadomo,że np Zarę czy H&M zna chyba każdy,ale co z resztą...?
Dlatego pragnę powitać na tym wątku wszystkie miłe Wizażki (a co tam,zawsze musi być Wizażanki? ) które pragną się podzielić swoją wiedzą na temat marek ciuchów,które można upolować w Skamach.Prosiłabym o wypisywanie marek i jakimś info na ich temat,logo (może fotka metki?).Uporządkuje to naszą wiedzę i następnym razem gdy kupimy coś czego marki nie potrafimy rozszyfrować będzie można tu zajrzeć,a nie przekopywać cały internet ![]() Zaczynamy?
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marka ciuszka z Ciuszka ;)
subskrybuję
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo fajny pomysł, chociaż w zasadzie na metki to ja rzadko patrzę. Ale jak tylko znajdę chwilkę - chętnie się dopiszę z moimi spostrzeżeniami. A na razie z braku czasu - do subskrypcji
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Ja też ostatnio zaczęłam się udzielać na lumpkowym wątku. Na stałe mieszkam w UK, więc chętnie pomogę w sprawach marek. W końcu większość lumpów właśnie stąd ma ciuszki.
Może na początek opiszę najbardziej znaną i najczęściej powtarzającą się markę w lumpkach, czyli Primark. Irlandzka sieć tanich sklepów. Najtańszy możliwy sklep w UK. Ciuchy jakości różnej. W większości marnej, ale lepszej niż to co znajdujemy na bazarach. Używane ciuchy w lumpkach są zwykle droższe niż nowe w samym Primarku. Do ciuchów z Primarka należą min. Denim Co Atmosphere Secret Possessions. Napisałam oczywistą oczywistość, ale może ktoś nie wie i skorzysta. Osobiście kupjąc coś tej marki w lumpku, zastanowiłabym się 10 razy, czy aby na pewno warto, za podaną cenę.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
A.P.C - często natrafiam na ubrania tej marki. http://www.apc.fr/wwuk/index.html
MONKI - szwedzka marka, modna i popularna wśród blogerek. Mają charakterystyczną metkę, ciekawy design, różne odjazdowe ciuchy. http://i.pinger.pl/pgr207/cda3491a00145d7a4e1ecdaa/ B.YOUNG - jak dla mnie stylistka podobna do Vili, taki kobieco-casualowy styl. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
George i TU, to marki supermarketowe. Tak jak Cherokee w Tesco, tylko z innych supermarketów. Jakość średnia.
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie VILA, B.YOUNG, DOROTHY PERKINS, WALLIS to na jedno kopytko. Casual, kobiecy styl, trochę nudnawy
![]() GINA TRICOT http://www.ginatricot.com/eu/en/lookbook/mix-it-up BIK BOK http://www.bikbok.com/ Kiedyś kojarzyłam ich wyłącznie z pstrokatymi nadrukami na bluzach, dużo kolorów, moda dla nastolatek, a teraz widzę, że poszli w trochę innym kierunku. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- MARKS & SPENCER porównałabym do KappAhla. Nawet sklepy wyglądają podobnie. LA SENZA dobrej jakości bielizna DEBENHAMS na stronie widzę, że oni sprzedają wszystko ![]() WAREHOUSE LINDEX w PL mają swoje sklepy, ale raczej niewiele. To też taki KappAhl, jednak dla mnie bardziej odważny. Mają duży wybór bielizny. |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Często widzę też rzeczy, i mam kilka, WAREHOUSE - http://www.warehouse.co.uk/
Urban Stitch - http://urbanstitch.co.uk/ mają piękne kiecki. Dziś pierwszy raz miałam styczność z firmą Your Eyes Lie - http://www.youreyeslie.com/ Bardzo podobają mi się ich ciuchy, mam nadzieję, że trafię na więcej. Marks&Spencer -http://www.marks-and-spencer.pl/ . American Apparel - http://www.americanapparel.net/ Jak mi się więcej przypomni, to dopiszę.
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, melduję się w tym wątku, bo jestem ciuchomaniaczką.
Częściej niż na metkę z nazwa firmy patrzę na tą ze składem włókien. Jeśli coś ma w składzie jagnięcą wełnę, angorę, kaszmir czy jedwab to biorę prawie jak leci Często kupuję ciuchy sportowe, a raczej outdoorowe- jeśli coś jest na goretexie, to brać , koszulki z wełną z merynosów- ekstrakalsa ciuchów sportowych- najlepiej oddychają. Czapki, rękawiczki, ciuchy zimowe z tkaniną thinsulate- sprawdzone podczas dwudziestokilku stopniowych mrozów- dają radę. A wszystko co ma zamki: kurtki, bluzy- jeśli zamek jest z firmy YKK, to ciuch też najprawdopodobniej jest dobrej jakości. Może się komuś przyda ta wiedza ![]() A co do konkretnych firm: Jack Wolfskin: bardzo dobre i drogie ciuchy(niemiecka marka), niestety rzadko się trafiają Crane-tania marka, dostępna też w polskim Lidlu- ale o dziwo całkiem niezłej jakości jak mi się przypomni więcej, to napiszę Edytowane przez Catkate Czas edycji: 2012-09-21 o 14:35 |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Debenhams Można porównać do M&S.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
A co z rzeczami z NewLook i Asos
Bo u mnie wogóle ciężko znaleść te firmy, a Asosa to nigdy nie widziałam |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
u mnie w lumpku to najczęściej widze:
- Atmo - H&M - M&S - Denim CO - George - NewLook - Papaya |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie to samo + duużo new look'a, asos, miss selfridge
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Widzę wątek się rozwija,cieszy mnie to,bo sama często szukam czegoś na temat np ile dałabym za bluzkę np atmo w sklepie za którą zapłaciłam dajmy na to 3 zł w Skamie
Potem widzę ile zaoszczędziłam i cieszę się jak wsiowy gópek ![]() Ostatnio kupiłam świetne błękitne klapeczki w groszki marki (chyba ?? bo napis był mało czytelny ) Doloris...lub coś podobnego-co to może być za marka?A może źle się doczytałam?PS.ja oprócz wymienionych marek często trafiam też River Island i Tally Weijl
http://www.niewyparzonapudernica .pl/ Edytowane przez fiolka208 Czas edycji: 2012-09-21 o 18:16 |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Topshop
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
All Saints, dość droga marka, ale jakościowo cudowna. http://www.allsaints.com
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Może i tak być
dzięki paula-zła
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Hej, ja też subskrybuję :P
Ostatnio kupiłam bluzkę Red Herring, Kojarzycie tą firmę?
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Red Herring, oni czasem nie należą do Debenhamsa?
Kojarzymy |
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Dorzuciłabym Dorothy Perkins
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
nie zauważyłam.ze sportowych: McKenzie - dość drogie ciuszki w UK Lonsdale, Everlast - taniocha Bench
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie sporo Madonna
kupilam tez sukienke "la perla" mam tez rzeczy "reviev" ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- jeszcze morgana udaje sie upolowac i MNG
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie asosa dużo nie ma, ale reszta się zgadza.
![]() U mnie też się zdarzają ciuchy z holenderskiego taniocha zeeman.
|
|
|
#25 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miss Selfrigde, dobra, droższa sieciówka. Cytat:
Ale na to w lumpach nie trafiam. Brałabym jak leci gdybym trafiła. Cytat:
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Znajoma trafiła na spodnie Acne...
Gdybym ja coś upolowała od nich to wzięłabym nawet, żeby sobie poprawić samopoczucie ![]() Tylko dla metki ![]() Często też widuję Billabong, Quicksilver, D&C, Dickies. Wśród butów zdarzają się Vansy i Conversy. Z Inditexu spotykam tylko Zarę. Popularny jest też Esprit i s.Oliver. |
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Ciuchy w new looku są bardzo źle uszyte. Może nie zawsze, ale są. Mają dobre materiały, tylko są krzywe, albo nie trzymają rozmiaru. W H&M czegoś takiego nie spotkałam. rzeczy w H&M są lepiej wykonane.
Biorąc pod uwagę to ze New Look ma ciuchy szyte w nielegalnych szwalniach, przez nielegalnych imigrantów, pracujących po kilkanaście godzin za głodową stawkę, to wiadomo skąd jakość. Metki oczywiście mają wszywane z "Made in Moldova" albo coś w tym stylu. Raczej nie kupuję w New Looku, bo zwykle moja przygoda się kończy na mierzeniu. Właśnie przez to ze absolutnie zawsze trafiam jakieś krzywe, źle uszyte egzemplarze. Kiedyś bardzo podobała mi się jedna marynarka. Zmierzyłam 4 w jednym rozmiarze. Każda była inna,od kompletnie za małej, po ze 2 rozmiary za dużą i wszystkie leżały fatalnie. W H&M mogę brać ciuchy wręcz bez mierzenia. I nigdy nie spotkała mnie tam przykra niespodzianka.
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
H&M nie powala
![]() Może ubrania się nie krzywią, ale strasznie szybko mechacą, prują... Chociaż pamiętam, że najgorsze wg. mnie były ubrania Bershki i New Yorkera. |
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze popularne, dobre firmy
Roxy Animal Miss Sixty Kolejny podobny do H&M, Forever 21 Coast Monsoon Henleys FCUK (french connection) Mango Morgan
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

) które pragną się podzielić swoją wiedzą na temat marek ciuchów,które można upolować w Skamach.Prosiłabym o wypisywanie marek i jakimś info na ich temat,logo (może fotka metki?).Uporządkuje to naszą wiedzę i następnym razem gdy kupimy coś czego marki nie potrafimy rozszyfrować będzie można tu zajrzeć,a nie przekopywać cały internet

61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80
- 82
15.04.2013

Bo u mnie wogóle ciężko znaleść te firmy, a Asosa to nigdy nie widziałam

) Doloris...lub coś podobnego-co to może być za marka?A może źle się doczytałam?