2005-08-05, 15:24 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
|
3 - Bit
Polecam ciasto 3 - Bit, smakuje dokładnie tak jak ten wafelek
oto przepis: - herbatniki 2 lub 3 opakowania po 8 sztuk - puszka mleka skondensowanego( trzeba ugotowac ok.1,5 godz. i mamy wtedy karmel, więc najlepiej zrobic to trochę wcześniej) - 2 budynie śmietankowe - pól kostki margaryny np.Kasia - 0,5 l zwykłej śmietany - 18% - 2 śnieżki Wykonanie na spód blachy układamy herbatniki potem nakładamy karmel(mleko skondensowane), a następnie znowu ciastka, potem masę budyniową(tj. 2 budynie śmietankowe ugotować i utrzeć z pół kostki margaryny) , potem znowu herbatniki i na to masę ze śmietany( śmietana zmiksowana z dwoma śnieżkami) i na to do dekoracji mozna na wierzch starkować czekoladę lub inne smakołyki. Ja posypałam czekoladą i było super, potem do lodówki i czekamy. Bardzo proste wykonanie , a jak smakuje, więc do dzieła kobitki smacznego, czekam na opinie !!! |
2005-08-05, 15:34 | #2 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraina marzeń
Wiadomości: 858
|
Dot.: 3 - Bit
ymm to mleko trzeba gotowac w puszce ?Ile tak mnie wiecej trzeba klasc tych herbatnikow na dno blachy?
__________________
"Posiadanie niskiego poczucia własnej wartości jest jak jechanie przez życie na zaciągniętym hamulcu ręcznym." I learned that success and happiness are not values to pursue; they are values to develop Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze. |
2005-08-05, 16:01 | #3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 3 - Bit
Super. Jadłam już wiele razy Rafaello, Snickersa jako ciasta, a 3bita bardzo lubię więc trzeba będzie się do niego przymierzyć.
Podłączam się pod powyższe pytania.
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
2005-08-05, 16:25 | #4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 233
|
Dot.: 3 - Bit
Mleko gotuje sie w puszce tylko dobrze pilnujcie bo moze wybuchnac (wiem z wlasnego doswiadczenie) hihi A ciasto jest pyszne tylko troche za slodkie.
__________________
**life doesn`t havE to BE pErfect to Be woNdErfuL** |
2005-08-05, 16:53 | #5 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: New York
Wiadomości: 1 092
|
Dot.: 3 - Bit
Mleko slodzone (z nieslodzonego nie wyjdzie) w puszce(zamknietej) gotuje sie w garnku z woda (pilnujac by woda zakrywala czaly czas puszke) ok 2 godz na malym ogniu.
|
2005-08-05, 17:31 | #6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
|
Dot.: 3 - Bit
Tak dokładnie tyle czasu trzeba gotować , a herbatników trzeba nałozyc tak, aby przykryc blachę, bo to zależy od jej wielkości
|
2005-08-05, 18:39 | #7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 167
|
Dot.: 3 - Bit
A jakiej mniej wiecej wielkosci ma byc ta blacha??
|
2005-08-05, 19:37 | #8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
|
Dot.: 3 - Bit
Blacha hmmm taka tradycyjna 50 cm X 30 chyba jakoś tak
|
2005-08-05, 20:03 | #9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Biała Podlaska
Wiadomości: 76
|
Dot.: 3 - Bit
Skuszę się na zrobienie tego ponieważ uwielbiam 3-bita!!!
|
2005-08-06, 13:53 | #10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
|
Dot.: 3 - Bit
Daj znać caren jak wyszło to pyszne ciasto
|
2005-08-06, 18:57 | #11 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 390
|
Dot.: 3 - Bit
Cytat:
|
|
2005-08-06, 19:00 | #12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 390
|
Dot.: 3 - Bit
A niech ktoś mnie oświeci co to są ŚNIEŻKI? Bo coś mi sie kojarzy, ale nie wiem co to jest dokładnie
|
2005-08-06, 19:21 | #13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 53
|
Dot.: 3 - Bit
śniezka - bita smietana... w proszku...
|
2005-08-06, 22:17 | #14 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 390
|
Dot.: 3 - Bit
Cytat:
|
|
2005-08-07, 08:52 | #15 |
Raczkowanie
|
Dot.: 3 - Bit
Joey podsyłam Ci linka z przepisem na snickersa, który umiesciłam na tym forum http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=57937
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą |
2005-08-07, 09:38 | #16 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: 3 - Bit
hmmm za miesiąc mam imieniny..przyda się ten przepis
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2005-08-07, 10:14 | #17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
|
Dot.: 3 - Bit
Beatty a możesz podrzucic mi przepis na rafaello???
|
2005-08-07, 10:30 | #18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 6 501
|
Dot.: 3 - Bit
?O kurcze super sprawa może byc
Jutro zabieram się do robienia :P
__________________
Razem: 08.08.2009r Zaręczyny: 06.03.2011r Ślub: 28.09.2013r 41/40 |
2005-08-07, 12:06 | #19 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: 3 - Bit
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=rafaello A na snickersa widzę, że już został podany przepis .
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
|
2005-08-07, 12:07 | #20 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: 3 - Bit
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=rafaello A na snickersa widzę, że już został podany przepis .
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
|
2005-08-07, 13:06 | #21 |
Raczkowanie
|
Dot.: 3 - Bit
Karolcia, ja mam pytanko tę smietanę trzeba długo ubijac, ma wyjśc z tego taka bita smietanka, tak?
Ach kusicie dziewczyny, kusicie
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą |
2005-08-07, 14:27 | #22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 390
|
Dot.: 3 - Bit
dzięki Kati
|
2005-08-08, 14:18 | #23 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
|
Dot.: 3 - Bit
Tak musi wyjśc z tego bita śmietana trzeba trochę pomiksować tym mikserem dzięki za przepis udanego pichcenia
|
2005-08-10, 17:43 | #24 |
Raczkowanie
|
Dot.: 3 - Bit
Wszystko brzmi smakowicie...tylko widzę problem ze śmietaną. Powiedzcie mi dlaczego, mi się NIGDY żadna śmietana nie chce ubić !! Nawet ta 36% i schłodzona ! Zawsze jest jakaś rzadka :/
|
2005-08-10, 18:04 | #25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Paris, France
Wiadomości: 1 603
|
Dot.: 3 - Bit
Extra przepis! Dzieki Uwielbiam 3bity <hot>
|
2005-08-11, 18:01 | #26 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
|
Dot.: 3 - Bit
Co do tej śmietany latem trzeba uważać, bo często się waży, ale mi się jeszcze to nie przytrafiło
Acha chciałam wam jeszcze napisać,że dwa budynie trzeba ugotować jak jeden tzn. chodzi mi o składniki(np. pół litra mleka na dwa budnie) masa będzie gęstsza, ale ostanio moja ciocia zrobiła normalnie i też wyszedł pyszny, bo herbatniki bardziej przesiąknęły naprawdę pycha!!!! Jutro ja zabiaram się znowu do pichcenia!!!! |
2006-01-18, 17:04 | #27 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 716
|
Dot.: 3 - Bit
Cytat:
Mam parę pytań: - herbatniki takie najzwyklejsze? - puszka mleka skondensowanego czy zamiast niego można poprostu zrobić karmel z cukru - 2 śnieżki czyli bita śmietana do ubicia Przepraszam jeśli ktoś już o to pytał a ja nie zauważyłam odpowiedzi. |
|
2006-01-19, 08:50 | #28 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
|
Dot.: 3 - Bit
Cytat:
moja mama robi to ciasto wiec moge odpowiedziec na twoje pytania herbatniki najzwyklejsze, petit beurre albo szkolne. puszka mleka skondensowanego-koniecznie, bo karmel z cukru to nie jest to samo a pozatym jak karmel z cukru ostygnie to bedzie jak lizak czyli zęby bedzie mozna polamac:P 2 sniezki, czyli bita smietana w proszku ktora zazwyczaj miksujemy z mlekiem, ale w przypadku tego ciasta miksujemy ze zwykla 18% smietana. proporcje podane w przepisie pozdrawiam |
|
2006-01-19, 09:09 | #29 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 716
|
Dot.: 3 - Bit
Cytat:
|
|
2006-01-19, 20:30 | #30 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
Zarejestrowany: 2004-10
Wiadomości: 413
|
Dot.: 3 - Bit
a z tym mlekiem w puszcze... to co zrobić żeby nie wybuchło...? Bo nigdy nie robiłam karmelu i boję się bardzo tego..
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.