Ruchome schody-czy musi być alternatywa? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-16, 12:31   #1
No air
Zakorzenienie

Ruchome schody-czy musi być alternatywa?

Witam.
Od jakieoś czasu nurtuje mnie pewna sprawa i mam nadzieję, że ktoś udzieli mi prawidłłowej odpowiedzi.
Otóż od kiedy zostałam mamą , a więc około roku, zaczęłam również używać wózka dziecięcego. I wtedy dostrzegłam jak moje niewielkie miasto jest nieprzystosowane do poruszania się z wózkami, czy to dziecięcymi czy dla niepełnosprawnych...
Przechodząc do sedna, chodzi mi o jeden konkretny budynek, zbudowany kilka lat temu, nie więce niż 5-6...
W tym budynku znajduje się supermarket, który lubię odwiedzać będąc własnie z dzieckiem na spacerze (konkretnie jest to Biedronka ).
Sklep jest jakby w piwnicy i żeby się tam dostać trzeba zjechać właśnie nieszczęsnymi ruchomymi schodami (nomen omen-jedynymi w mojej mieścinie...), powrót wygląda tak samo-tj. schodami do góry i wyjście już prosto...
Będąc tam pierwszy raz zobaczyłam, że są obok drzwi, za którymi zobaczyłam windę. Będąc naiwnie pewna, że winda jest właśnie dla wózków itp. nacisnęłam klamkę, którą mogłam równie dobrze pocałować-zamknięte.
Najczęściej bywałam tam z mężem i wtedy jedno z nas zostawało po prostu na górze z dzieckiem w wózku. Powiedzmy sobie szczerze, że stanie z małym dzieckiem przy ciągle otwierających i zamykających się drzwiach jest średnio mądre i przyjemne, a poza tym zakupy robimy zazwyczaj razem, więc wkurzało mnie to...
Później zobaczylismy jak inna para z wózkiem jednak schodami zjeżdża (najeżdżając np. przednimi kołami na schodek i trzymając wózek)-nie wiem czy jasno się wyraziłam, w każdym razie zjeżdżali z wózkiem na dół i w górę tak samo. Zrobiliśmy podobnie.
Tak, wiem że ruchome schody nie są przeznaczone do użytkowania w ten sposób, ale chciałam robić zakupy mając dziecko przy sobie-coś w tym złego?
Anyway, ostatnio poszłam tam sama. Niestety mnie nie udało się tak łatwo wciągnąć wózka na te nieszczęsne schody, a w drodze na górę musiałam już po prostu podnieść wysoko cały wózek z dzieckiem, bo nie chciałam ryzykować upadku z całym ekwipunkiem...
Wtedy od pana kasjera usłyszałam, ze co ja wyprawiam, schody nie są dla wózków, jestem niemądra itd. itp.
Powiem szczerze, nie dyskutowałam z tym palantem, bo byłam i tak już wściekła (dobra, wiem że miał rację, no ale co miałam zrobić?? to jedyne wyjście dla klientów).

Niemniej jestem wkurzona tą sytuacją. Wychodzi na to, że matka z dzieckiem nie może sama wejść do tego sklepu (chyba, że jest akrobatką by balansować na schodach z wózkiem, albo strongmanką, żeby dźwigać go w górze).

W związku z tym, mam pytanie:
Czy są jakieś przepisy mówiące o tym, że w takim właśnie przypadku musi być zapewniona alternatywna droga dostępu dla osób niepełnosprawnych, wózków itp. ?

Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Oczywiście to niejedyny tego typu problem komunikacyjny w tej małej mieścinie, jestem już przyzwyczajona, że z wózkiem nie da się wejść właściwie nigdzie prócz marketów, a jak widać powyżzej-również nie do każdego; wszędzie schody, schody, schody, ciasne alejki i progi...

P.S. Dodam jeszcze, że z tego sklepu nie ma możliwości np. wyjechania wózkiem z zakupami powiedzmy do auta-trzeba całe zakupy targać na tych nieszczęsnych ruchomych schodach.
P.S2. Są wyjścia ewakuacyjne, ale nie prowadzą na ulicę, gdzie jest wejśce do sklepu, ale na podwórko dużo dalej-jest to budynek jakby dobudowany do starych kamienic, a więc całość wygląda jak powiedzmy twierdza ciągnąca sie przez kilka ulic z podwórkiem w środku; poza tym wyjścia ewakuacyjne również są zamknięte.

Jedyne czym się pocieszam to to, że moja córa niedługo wózek porzuci, natomiast żal mi osób stale przykutych do wózków...

MOJA WYMIANKA!

Edytowane przez No air
Czas edycji: 2012-10-16 o 12:50
No air jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-16, 12:59   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Ruchome schody-czy musi być alternatywa?

Nie znam przepisów ale propnuje zorganizowac jakąś akcję w swoim mieście z innymi mamami, zadzwonic do urzędu miasta- ktos wydał pozwolenie na budowę, do biura Biedronki.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-21, 11:56   #3
No air
Zakorzenienie

Może jednak ktoś wie coś na ten temat?

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 16:26   #4
abiblabla
Zakorzenienie

http://www.nieruchomosci.beck.pl/ind...mod=m_artykuly
http://nieruchomosci.wieszjak.pl/pra...prawnych-.html
znalazłam coś takiego, nie przeczytałam wszystkiego ale z tego co pamiętam każda kondygnacja MUSI byc dostępna dla osób niepełnosprawnych. W budynku który opisujesz służy do tego winda. Dlaczego nie działa? Nie wiem, ale warto by im zrobić z tego powodu awanturę. Dziwię się że nie odpowiedziałaś temu kasjerowi czegoś na ten temat

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości