Pieluszki wielorazowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-18, 15:48   #1
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Pieluszki wielorazowe

Własnie zastanawiam się nad zakupem pieluch z allegro i nie wiem ile jest potrzebne by swobodnie przewijać dziecko.Będę prała w pralce.Czy opłaca sie kupować jakieś ceratki itp?I czy lepsze są tetrowe czy flanelowe czy wszystko jedno?A co sądzicie o tych wielorazowych z wkładami z microfibry.
Na noc będę dawała pampersy.Niestety nie stać mnie by używać ich cały czas,nie mogę pracować ze względu na dziecko, a z mężem nie mam najlepszych stosunków(zapewni mi mieszkanie i zapłaci rachunki, a z resztą mam radzić sobie sama).
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 21:00   #2
gkatarzynka
Zadomowienie

Dot.: Pieluszki wielorazowe

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Własnie zastanawiam się nad zakupem pieluch z allegro i nie wiem ile jest potrzebne by swobodnie przewijać dziecko.Będę prała w pralce.Czy opłaca sie kupować jakieś ceratki itp?I czy lepsze są tetrowe czy flanelowe czy wszystko jedno?A co sądzicie o tych wielorazowych z wkładami z microfibry.
Na noc będę dawała pampersy.Niestety nie stać mnie by używać ich cały czas,nie mogę pracować ze względu na dziecko, a z mężem nie mam najlepszych stosunków(zapewni mi mieszkanie i zapłaci rachunki, a z resztą mam radzić sobie sama).
Zdaje się, że gdzieś tu jest wątek o wielorazówkach...
Ja jakiś czas temu przeszłam na wielorazówki i jestem bardzo zadowolona. U nas bardzo dobrze sprawdzają się pieluszki-kieszonki i otulacze z wkładami jak do kieszonek (te najlepsze są na noc).
I taka rada ode mnie: pozaglądaj nie tylko na allegro, bo wielu sprzedających na allegro ma swoje sklepy internetowe, gdzie te same pieluszki można kupić taniej.
aaa.... i my jednorazówek uzywamy tylko na jakieś wyjścia (do lekarza, znajomych - żeby nie nosić smrodków ze sobą) i dłuższe wyjazdy - niemożność prania... no i u nas częste są odparzenia po jednorazówkach a w wielo się to nie zdarza...
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 08:56   #3
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Najlepszą opcją będą chyba otulacze + wkłady (np. ta mikrofibra) ,z tetry,flaneli tez mzoesz zrobić wkład,ale będzie mniej chłonny.Fajne są tez kieszonki,tylko to raczej nie od pierwszych dni.
Pampersy calkiem ponoć niezłe i tanie są biedronkowe.

Mąż jest ojcem dziecka? jesli tak,to część kosztów utrzymania dziecka musi pokryć,nie ma zmiłuj.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 10:15   #4
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość

Mąż jest ojcem dziecka? jesli tak,to część kosztów utrzymania dziecka musi pokryć,nie ma zmiłuj.
Jest.
Zapewni mi nam mieszkanie i zapłaci rachunki.Do niczego więcej go nie zmusze, jakbym pozwała o alimenty jeszcze mniej bym dostała.
Stary 2012-10-22, 12:25   #5
branzoletka
Branzoletka

Cytat:
Jest.
Zapewni mi nam mieszkanie i zapłaci rachunki.Do niczego więcej go nie zmusze, jakbym pozwała o alimenty jeszcze mniej bym dostała.
No to i tak dużo pod warunkiem, że mieszkanie należy tylko do ciebie na własność lub jako główny najemca, bo nie ma stresu, ze tatusiowi się kiedyś odwidzi

Moje pierwsze dziecko chowałam na tetrówkach(z ceratką w środku) jest troche roboty ale wychodzi na pewno najtaniej.

Teraz chowamy na Dadowskich pieluchach i wychodzi ok.100zł. na m-c
Pieluszki te modne otulacze są może fajniejsze od tetrowych ale na początek trzeba zainwestować pare stów, bo są strasznie drogie(nie wypierzesz w pralce kilku szt tylko musi się nazbierać, bo inaczej pranie będzie koszmarnie drogie w rozliczeniu).

Do szpitala będziesz raczej potrzebowała swoje pampersy-dowiedz się, to poluj na okazje cenowe już teraz (cena za szt. ok. 50gr.to dobra cena a ponad 70gr.to drogo)

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Co do tetrowych, to nie pamiętam ale tak 50szt. na pewno będziesz potrzebowała. Ja mam teraz 20szt. tak do ogólnego użytku jak maluch uleje albo pod główkę w wózku czy w wanience itp. i powiem ci że jest akurat a nawet mogłoby być więcej.
Ceratkę możesz zrobić z czegokolwiek nawet reklamówki
i poradzę ci jeśli kupisz tetrówki to kup te droższe(ok.3zł.) bo będziesz żałowała jak tu przyoszczędzisz. Ja kupiłam te tańsze ok.1.70gr.(i dwie droższe do porównania) i są beznadziejne, cieńkie i twardsze.

Mówisz, że na noc pampersy? Sama zobaczysz czy się opłaca, bo jak ci zrobi kupę po każdym karmieniu co dwie-trzy godz. to zbankrutujesz ale może ci na piersi przesypiać i nawet całą noc to orginalne pampery polecam, bo są długo"suche" dady niestety nie dają rady i widzę że klejnoty mego synka po nich są wilgotne nawet po 3 godz. od założenia

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-22, 13:20   #6
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Mieszkanie jest jego rodziców
Niestety nie mam innej możliwości, koszty wynajmu czegoś by mnie przerosły.
Nie wiem co będzie jak mu się odwidzi,chyba dom samotnej matki mi pozostanie.
Stary 2012-10-24, 08:54   #7
lemoorka
Zakorzenienie

Ja pieluchuje wielorazowo.

Niestety na poczatek trzeba wydac duzo, a w tym roku ceny otulaczy i wielo poszly ostro w gore ze wzgledu na Vat. Niemowle nie sika Ci duzo w sensie objetosciowo, w nocy mozesz dawac wielo, bo i tak sie obudzi na karmienie. Ja dawalam wielo nawet na noc tak do prawie roku- o jak spi cala noc i lunie z kilka razy, niestety plywalo łozko.

Najtansze rozwiazanie otulacz plus tetra. Dzeiwczyny dorze radza dobra tetra kosztuje nawet z 5, 10 zlotyc. Mozna kupic tetre i samemu uszyc, wychodzi wtedy niecale dwa zlote, mozna nawet uszyc otulacze
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 23:48   #8
33owieczka
Zadomowienie

Mieszkanie+rachunki to całkiem fajne rozwiązanie, byleby sie z niego wywiązywał.

Wracając do tematu, wg mnie najtańsza opcja, to otulacze+tetra. Kieszonki trzeba częściej zmieniac, otulacze, mozna użyc po kilka razy, tylko zmieniac wkład/tetrę, czyli możesz miec ich mniej.
Dla noworodka jednak tetry bym nie polecała, bo wydaje się być okropnie duża. Osobiscie używałam od urodzenia otulacz+wkłady z Bobolidera.
Co do papmków na noc- ja bym sobie odpuściła. Co za róznica w co robi dziecko nocą? A jak brak Ci kasy, to na pampki tez pójdzie.
Jezeli chcesz kupowac taniej- kup używane na Allegro. Też mam na zbyciu kilka otulaczy ImseVimse, za pół ceny- jak chcesz- daj znać na priv.

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości