|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Płukanka z pokrzywy ( herbata )
Cześć drogie wizażystki : )
Chciałam sie zapytać , a może bardziej dowiedzaieć sie paru rzeczy na temat herbaty z pokrzywy , którą normalnie można kupić w sklepie np. Z herbapolu . Dokładnie to chodzi o te , że można tą herbatke pić jak i zarówno robić z niej płukanke na włosy . W tym tkwi problem , że mam blond włosy , a na internecie częściowo sie doczytałam , że taka płukanka blondynce może zaszkodzić ponieważ włosy mogą sie zrobić zielonkawe . ![]() Czy któras z was może już próbowała i tez ma jesne włosy ? Czekam na wasze odpowiedz
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Płukanka z pokrzywy ( herbata )
też o tym słyszałam
moje włosy są blond, ale ciemne, a obecnie mam ombre na głowie jeśli faktycznie pokrzywa nadaje kolor zielonkawy to w poniedziałek wykupuję wszystkie herbaty z pokrzywy mam fioła na punkcie zieleni tylko ładnej (soczysta trawa) a nie typu g*** w trawie
|
|
#3 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja aktualnie mam jasne włosy blond i boje sie tego że jak opłucze tą płukanką z pokrzywy to faktycznie może mi gdzie niegdzie na zielono zabarwić i co ja wtedy zrobie herbata nie jest droga bo kosztuje chyba 4 zł ja płaciłam . A firma tez jest dobra więc zastrzeżeń nie mam
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Juz miałam robić! ![]() Co prawda mam ciemny blond, ale raczej nie zaryzykuję...
|
|
|
#5 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
hmm . wiesz co bo tak piszą na necie , że niby tak jest tylko nikt jeszcze nigdy nie napisał że jego włosy faktycznie zorbiły sie zielone . Czyli jest to plotka której jeszcze nikt nie potwierdził . Tak szczerze jak sama nie zaryzykuje to sie nie dowiem ![]() Może spróbuje jutro choć nie ukrywam tego że sie troszke boje hehe
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że zielone włosy mogą być raczej efektem płukanki ze świeżej pokrzywy. Ja robiłam ze suszonej i nic się nie stało. Z tym, że mam ciemne włosy
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam akurat zebraną i ususzoną przed siebie pokrzywę
. Myślę jednak, że taka herbatka nie powinna zrobić szkody
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
a mi wydaje się, że nawet jak włosy złapią zieleń
to szampon go później wypłucze- no bo przecież nie samymi płukankami żyją włosy, nie? tzreba umyć- choćby szamponem bez parabenów, silikonów, parafin etc (np. Syos- ja mam do fabowanych i jest aebisty ) jutro lecę na łąkę zrywać pokrzywę ![]() sorry za liteówki, ale mąz mnie z kompa wygania ![]() p/s. co znaczy skrót TŻ??? bo nie mam bladego popjęcia
|
|
#11 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Cytat:
![]() _________________________ _______________ Wiem , że to nie do tematu ale jestem nowa i nie wiem jak ustwić zdjęcie profilowe . pomoże ktoś ?
|
||
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
LunatyczkaBB- dziękuję za odpowiedź
mysiiax33- daj znać jak wyszło to płukanie ^^ mnie korciło kiedyś, żeby włosy płukać w.....łupinach cebuli albo w korze brzozowej/ dębowej tak czy siak- i tak te płukanki wypróbuję, a co tam włosy- rzecz nabyta najwyżej wypadną ![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- wizażystki ładnie brzmi
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
mysiiax33- daj znać jak wyszło to płukanie ^^ mnie korciło kiedyś, żeby włosy płukać w.....łupinach cebuli albo w korze brzozowej/ dębowej
tak czy siak- i tak te płukanki wypróbuję, a co tam włosy- rzecz nabyta najwyżej wypadną [COLOR="Silver"]Wiesz co właśnie mam zamair zaraz sie za to brać ! Tylko jak wypłukam włosy są pokrzywą to mam je potem jeszcze opłukać wodą czy tak już zostawić ?
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
jesterhead
|
Cytat:
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
robiłam takie płukanki i włosy nie zrobiły mi się ani trochę zielone, nie sądzę, żeby ten chlorofil mógł się trzymać włosów
są różne ziołow epłukanki specjalnie na zmianę koloru włosów ( z łusek cebuli, kory dębu i inne takie) ale pomagają ja umarłemu kadzidło, więc pokrzywa tym bardziej nikomu krzywdy nie zrobi poza tym napar z suszonej pokrzywy jest koloru brązowawego, jak słaba herbatka, z bardzo lekką nutą zieleni |
|
|
|
|
#19 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A jak już robiłaś tą płukanke to jakie efekty widziałaś ? Włosy poprawiły sie , zrobiły sie jakies inne czy te płukanki nic nie dają ?
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardziej niż na włosy pomaga na skórę głowy, łagodzi trochę łupież i łojotok (tak przynajmniej napisali w książce o ziołach) |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Może co do efekty trzeba dłużej czekać . Niktórzy piszą że efekty są a niektórzy że nie może to zależy od włosów : ) Ale dzięki serdeczne za pomoc ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Właśnie zrobiłam tą całą płukanke z pokrzywy ![]() Hmm .. to moze powiem jak to dokładnie zrobiłam : 1 . Zaparzyłam dwie saszetki herbaty z pokrzywy ( forma herbapol , kosztuje w sklepie 4 zł ) 2 . Zaparzoną herbatke zostawiłam do wystudzenia . 3 . Umyłam głowe ( zwykłym szamponem jak by ktos sie pytał jakim ) 4 . Na wilgotne włosy delikatnie wylewałam herbate . 5. Mokre włosy nieco '' wykręciłam '' żeby tak z nich nie kapało . 6. Założyłam na głowe worek i owinęłam to ręcznikiem . POSTANOWIŁAM TRZYMAC TO NA GŁOWIE 20 MIN ( zaraz będę szła osuszać włosi ) Jeżeli będą jakie kolwiek efekty , oczywiście powiadomie o tym wszystkim jutro . Włosy przez noc będą sobie schły naturalnie i rano zobacze co i jak
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na fotkach najczęściej widać efekty ^^ myślę, że ewentualne działania dobroczynne widać przy regularnym i dłuższym stosowaniu ^^ ja póki co stosuję naftę i olejek rycynowy z witaminą A+E moje włosy są odżywione, sypkie i nie przetłuszczają się tak jak kiedyś wczoraj mało zawału nie dostałam jak w aptece poprosiłam o olejek rycynowy (zostało mi 5 zł z zakupów ) a baba do mnie: 10 zł kosztuje (100ml) kiedy tak zdrożał? ktoś za to zapłaci (<- czyli ja :P następnym razem )
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
a co do zdjęć to na następny raz zrobię ![]() ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- To bardzo tanio . Zazwyczaj olejek rycynowy kosztuje od 5 do 10 zł. Zależy to też od buteleczki
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
5-10 zł to raczej większe buteleczki . Pierwszą kupiłam za bodajże 2,70zł, a drugą za 1,80zł
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Jeżeli obawiacie się zafarbowania włosów - również skuteczne mogą okazać się w wcierki z pokrzywy
Idealne też do włosów przetłuszczających się. Ja właśnie próbuję, wraz ze skrzypem polnym.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
O zielonym kolorze nic nie słyszałam, natomiast kiedyś doszły do mnie słuchy, że od mycia włosów szamponem z pokrzywy mogą one pociemnieć. Ktoś coś wie na ten temat?
Jestem blondynką więc myję zwykłym szamponem, ale zaczęłam codziennie popijac pokrzywę, gdyż liczę na szybszy porost włosków Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Ja kiedyś systematycznie płukałam włoski taką płukanką, niemalże po każdym myciu włosów bez spłukiwania - czyli raz czy dwa razy w tygodniu.
Co mogę powiedzieć, czy była suszona czy świeżutka, bo zawsze z ogródka zebrana nie zafarbowała mi włosów, nie zauważyłam też, żeby mi pociemniały aczkolwiek słyszałam, że od pokrzywy mogą pociemnieć-a od rumianku pojaśnieć Sama mam włosy brązowe. Płukałam lekko z rok, jak nie dłużej.Co do efektów: -włosy były ładne -nie było łupieżu -gęste -nie przetłuszczały się -ogólnie w dobrej kondycji i zdrowe ![]() Tylko, że brałam wtedy jeszcze przez jakiś czas dość regularnie żelazo w tabletkach i nie wiem na ile piękne włosy były efektem pokrzywy a na ile tabletek ![]() Teraz mam lichutkie włosy, więc płuczę na nowo
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Nikesta, a wcześniej bardzo Ci się włosy przetłuszczały czy tylko tak średnio? mi na przykład tak się tłuszczą :P , że prawidłowo muszę myć głowę co dwa dni (wcześniej codziennie! :/ )
zaczęłam używać nafty kosmetycznej, przerzuciłam się na szampon bez silikonów, parafin, parabenów (Syoss, zielona butla do włosów farbowanych- świetnie zmywa naftę), a i tak dalej się przetłuszczają mam włosy gęste, ciężkie, z tendencją do falowania i kręcenia (zwłaszcza od spodu i przed deszczem- duża wilgoć puszy mi włosy i kręci loczki przy karku) jednym słowem- ciężkie włosy w pielęgnacji. Niecały rok temu miałam włosy ścięte bardzo króciutko, bo miałam dość supełków, które robiły mi się przy karku, ich skrętów w różnych stronach, poza tym nie lubię szczotek, lakierów, żeli, pianek, prostownic itp teraz mam włosy wycieniowane, z tyłu do łopatek (jeśli by je prostownicą potraktować) i znowu muszę się z nimi męczyć, bo mój kochany Mąż nie lubi krótkich włosów rekompensuję sobie "ten ból" zmianami koloru (parę miesięcy temu w ciągu miesiąca miałam 4 różne kolory śmiałam się do Męża, że nie znudzę Mu się- raz ma blondynkę, raz brunetkę, raz szatynkę, raz rudą a teraz mam obmre na jednej fotce zwłaszcza widać, przy pochmurnej pogodzie już mniej ) co śmieszne- pofarbowaniu przez ok 2 tygodnie moje włosy są lekkie, nie przetłuszczają się tak, bardziej gładkie (śmieję się, że powinnam ciągle farbować, bo to im służy ) dziś robię płukankę z pokrzywy- świeżej (ale muszę i zasuszyć ) przez dłuższy czas stosowałam olejek rycynowy (najpierw sam a potem dodawałam wit a+e) i po tym olejku (o ironio) moje hery też wyglądały zachęcająco oby ta pokrzywa była zbawienna ![]() [COLOR="rgb(0, 100, 0)"]Lunatyczka[/COLOR]- pisałaś, że płukanki ziołowe mogą wysuszać. Z tego co wiem to może tak być, jeśli włosy są zniszczone, połamane i chropowate (czyli nie takie jakie ma Trzebiatowska w reklamie , a po lecie chyba każda z nas ma problemy z ich gładkością, wypadaniem itp)[COLOR="rgb(0, 100, 0)"]deadlydoll667[/COLOR]- a te wcierki to z czym się je? chodzi mi o sposób ich robienia i wykonywania ![]() [COLOR="rgb(0, 100, 0)"]mysiiax33[/COLOR]- a w dotyku włosy zmieniły się coś? ja się trochę obawiam, że mogą być jakby oblepione - ni to suche, ni to to świeże żeby strąki się nie robiły to będzie dobrze ![]() no dziewczynki, lecę lakierować parkiet piszcie, bo ciekawy wątek - jakby któraś z Was miała fotki przed i po- to mogłybyśmy porównywać efekty później wpadnę do Was ![]() p/s. zdjęcie z telefonu- spłaszcza (chyba :P ) na fotce co mi twarz widać chciałam zobaczyć jak wyglądają cienie z Avonu- Mystery (strasznie różowe na zdjęciu wyszły a myślałam, że będą bardziej soczyste i bardziej...czerwone ) nie udało mi się zrobić foto całych włosów z tyłu lepiej by było widać ten melanż
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
chciałam kolorowo zaznaczyć Wasze nicki i coś mi nie wyszło
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:26.

moje włosy są blond, ale ciemne, a obecnie mam ombre na głowie
jeśli faktycznie pokrzywa nadaje kolor zielonkawy to w poniedziałek wykupuję wszystkie herbaty z pokrzywy

kiedy tak zdrożał? ktoś za to zapłaci