|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() bol ramion przy bieganiu :(
hello po pochwalnych piesniach na temat joggingu postanowilam wziac sie za siebie a konkretnie za swoje 4 litery i... zaczelam biegac. Czynie to
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: bol ramion przy bieganiu :(
kark przy bieganiu? hmm, zastanawiąjący jest ten ból, bo bardziej bym podejrzewała lędzwie, a nie kark. Ruszasz szyją jak biegniesz?
![]() A rozciągasz się potem? Stań prosto, lekki rozkrok, ręce wzdłuż tułowia. Jedną ręką chwyć DELIKATNIE za głowę i przechyl ją w tę stronę, jednocześnie drugą ręką "ciągnąc" jak najbardziej ku ziemi. I na zmiane. Tylko delikatnie i nic na siłe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
mój chłopak tez twierdzi, ze to od ledzwi nie wiem w sumie dlaczego??? na pewno siada mi ten odcinek bo wieksza czesc dnia spedzam przy kompie ale bola mnie ewidentnie ramiona bo jak pobiegam tak dosyc intensywnie to boli tak ze mam problem podniesc rece do gory.... moze powinnam przerzucic sie na rower ??? tylko czy na nim wyrobia mi sie szybko posladki :/ dzieki za odpowiedz czekam na jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja też miała podobny problem. Dlatego przed treningiem zawsze dobrze się rozgrzej. Ramiona mogą boleć ponieważ nie są rozgrzane. Spróbuj przebiec kawałek robiąc krążenia lub przed biegiem zastosuj. Jeżeli bolą z nierozgrzania to powinno ci pomóc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]()
dzieki sprobuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
żaba mądrze prawi z tym krążeniem ramion. przy dodatkowej rozgrzewce rozgrzej i ramiona, chociaż one z tego wszystkiego pracują najmniej, bo nie powinny być bardzo spięte.
Gryzaczek bieganie to dla Ciebie nowe ćwiczenie, które angażuje mięsnie ostatnio nie nastawione na wysiłek (widocznie bieg i ogólny ruch jest dla nich sporym wysiłkiem, dlatego dobrze je rozgrzej, a po bieganiu rozciągnij, by uniknąć zakwasów). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Ja musiałam zrezygnowac z biegania bo po paru dniach bardzo bolą
mnie jakby to opisac nie nogi lecz jakby kosci w dolnej parti nóg ,miał ktos taki problem? Dlatego tez aby nie rezygnowac z biegania mąż zrobił mi prezent w postaci orbitreka i problem zniknął ćwicze na nim po 20 min i nie mam takich problemów ,a co najważniejsze nie musze być zależna od pogody aby sobie pobiegac . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
bieganie niestety bardzo obciąża stawy, szczególnie kolanowy i skokowy, a u osób, które mają pewne dolegliwości z tym związane, lub zaczątki takich dolegliwości, może być przyczynę niebezpiecznych wręcz kontuzji. Sama coś o tym wiem, bo niestety walczę z jedną.
Arminek a może przeciążyłaś stawy? I pewnie mięśnie przy okazji. A może masz złe buty albo nieprawidłowo biegasz? szczerze mówiąc, to ja nie wiem co to jest orbitrek ale jak Ci Arminku pomaga orbitrekuj się, ile wlezie ![]() a co do pogody, to ja ostatnio polubiłam biegać w deszczu. wczoraj na przykład jak mnie zastał w środku parku dostałam takiego speeda, że prawie sprintem wracałam do domu, a są to 4 km ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
też kiedyś miałam ten problem...
przeszło jak zaczełam chodzić na siłownie i troche wzmocniłam górną cześć ciała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Pewnie faktycznie chodzi o rozgrzanie, dotlenienie, rozruszanie mięśni obręczy barkowej. Mięśnie mogą być nierozgrzane, lub też moze to wynikać ze stresu. Kiedy człowiek sie stresuje, w ramionach pojawiają sie napięcia. Jeśli świadomie ich (barków, ramion) nie rozluźnimy, to podczas biegu mogą się przesadnie męczyć i potem boleć.
Życzę miłego biegania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
tak, kark szczególnie. U mnie np. kiedy zdarzają sie rzeczy, które wywołują nerwy, zaraz boli mnie głowa, a na drugi dzień- kark jest cały twardy, są na nim "gulki" i musze je rozmasowac. za duże napięcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.