hantle - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-28, 20:01   #1
Fashionitis
Przyczajenie

hantle

Dziewczyny, planuję kupić sobie hantle i nie wiem czy kupić 2x 1kg czy 2x 1.5 kg. Czytałam ,że dziewczyny polecają na początek kupić 2kg ale ja chciałam mniejsze Więc które ? Może któraś z Was ma ?
Fashionitis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 20:16   #2
tygryskowym_okiem
Wtajemniczenie

Dot.: hantle

Cytat:
Napisane przez Fashionitis Pokaż wiadomość
Dziewczyny, planuję kupić sobie hantle i nie wiem czy kupić 2x 1kg czy 2x 1.5 kg. Czytałam ,że dziewczyny polecają na początek kupić 2kg ale ja chciałam mniejsze Więc które ? Może któraś z Was ma ?
Do czego zamierzasz je wykorzystywać ?

"Because what doesn't kill you makes you a fighter"
Mój blog: Tygryskowym okiem ; baza wiedzy o treningu siłowym kobiet: Kobieta na siłowni
tygryskowym_okiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 21:20   #3
Fashionitis
Przyczajenie

delikatnie wyrzeźbić ramiona i inne części ciała
Stary 2012-10-28, 21:24   #4
tygryskowym_okiem
Wtajemniczenie

Cytat:
delikatnie wyrzeźbić ramiona i inne części ciała
Ale masz do tego jakiś trening siłowy, czy raczej zamierzasz korzystać z programów domowych ? Miałaś już jakieś do czynienia z obciążeniem ?

Mój blog: Tygryskowym okiem ; baza wiedzy o treningu siłowym kobiet: Kobieta na siłowni
Stary 2012-10-29, 11:19   #5
CryBebe
Raczkowanie

Lepiej użyj 2 butelek wody mineralnej nie trać kasy na hantle do 5 kg.
CryBebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 12:14   #6
daisy _
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez CryBebe Pokaż wiadomość
Lepiej użyj 2 butelek wody mineralnej nie trać kasy na hantle do 5 kg.
Butelkami niezbyt wygodnie sie cwiczy. Ja cwiczylam nimi troche, ale szybko poszlam zainwestowac w hantle w cerfurze i nie zaluje, bo drogie nie byly bardzo, kupilam 2x po 2kg i 2x po 3kg. Jeden ciezarek 2kg koszlowal chyba ponizej 10zl, a 3kg byl troche drozszy ok 15zl moze? nie pamietam dokladnie,ale wiem ze skusilam sie na nie,bo wlasnie stwierdzilam,ze nie sa drogie,niby po zsumowaniu wszytstkich 4 sztuk troche kaski poszlo,ale wydalam i mam wygodne do cwiczen hantelki na lata,a ta kase i tak bym na cos innego wydala. Przydaly by mi sie jeszcze takie 1,5 kg,bo musze przyznac,ze niektore cwiczenia sa ciezkie do wykonania 2k ciezarkami,jak sie jest nie w formie,tak jak ja obecnie,zrobilam przerwe od cwiczen i teraz sie mecze. 3k narazie w ogole leza nie uzywane,chyba by mi rece odpadly po nich;Pmusza poczekac,az nabiore sily Takze mysle ze na dobry poczatek lepiej zaczac od 1kg,albo 1,5 i wzmocnic sie,troche rozruszac i potem wziasc sie za ciezsze,bo jak sie chce tez wyzezbic miesnie to 1,5kg to zdecydowanie za malo:/
daisy _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 14:13   #7
CryBebe
Raczkowanie

No właśnie o to mi chodzi, że te ciężarki są za małym obciążeniem by cokolwiek nimi wyrzeźbić, chyba że u dziecka.
Na pewno nie starczą ci na lata regularnych treningów chyba, że chce ci się nimi machać w nieskonczoność
Na początek to polecam 5 kg, nie mów mi że to za dużo bo jak idziesz na większe zakupy to cięższe siatki nosisz i będziesz miała z tego lepszy efekt niż po tych hantelkach

Oczywiście to jest moje zdanie, i dla mnie nawet 10 zł by mi było szkoda bo za 60 zł można kupić już zestaw hantli kompozytowych po 5 kg z możliwością dokupowania dodatkowego obciążenia jak już zajdzie taka potrzeba.
Stary 2012-10-29, 18:24   #8
Jodi _
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie o to mi chodzi, że te ciężarki są za małym obciążeniem by cokolwiek nimi wyrzeźbić, chyba że u dziecka.
Na pewno nie starczą ci na lata regularnych treningów chyba, że chce ci się nimi machać w nieskonczoność
Na początek to polecam 5 kg, nie mów mi że to za dużo bo jak idziesz na większe zakupy to cięższe siatki nosisz i będziesz miała z tego lepszy efekt niż po tych hantelkach

Oczywiście to jest moje zdanie, i dla mnie nawet 10 zł by mi było szkoda bo za 60 zł można kupić już zestaw hantli kompozytowych po 5 kg z możliwością dokupowania dodatkowego obciążenia jak już zajdzie taka potrzeba.

Z tym, ze na lata, to mi tak bardziej chodzilo o to, ze dobrze miec takie w domu, wyda sie raz kase, a bedzie sie miec, kiedy zajdzie potrzeba zeby po nie siegnac, jak np wlasnie zrobimy sobie przerwe od cwicze i potem chcemy stopniowo powrocic do formy, bo faktycznie z tym, ze na lata, to nie brzmi to za dobrze,bo w ten sposob, to by sie nie szlo do przodu z miesniami, tylko wciaz na tym samym poziomie by sie bylo.

5 kg ciezarki to dla mnie za ciezkie, jak na teraz, kiedy dopiero zaczynam regularni cwiczyc. Moze i przy takim zwyklym podnoszeniu, jak przy cwiczeniu bicepsu, ze sie zgina tylko reke w lokciu, unosi i opuszcza hantel, to bym i moze dala rade, ale sa takie rozne cwiczenia, ze teraz to ciezko mi sie je robi po kilka powtorzen tymi 2 kg serio Nie wiem, czy kojarzysz ten zestaw cwiczen Tamilee Webb - "Ja chce miec takie ramiona", ja wlasnie cwicze ten zestaw, narazie pierwszy poziom i daje mi to niezly wycisck, przy niektorych cwiczeniach w kolejnej seri wymiekam, taka jestem nie w formie ;P np. ciezkie jest to cwiczenie pierwsze ze tak na boki sie unosi obie rece, albo to gdzie sie trzyma nad glowa hantle. Najchetniej to bym sobie pomachala teraz takimi 1,5 kg

Nie wiedzialam, ze sa takie fajne zestawy z ciezarkami niedrogie, to faktycznie lepsza opcja, niz pojedyncze ich kupowanie. Ja swoje dawno juz kupowalam i chcialam na szybko miec juz w domu, zeby zaczac cwiczyc tami, teraz to pewnie bym sie dokladniej rozejrzala za takimi zestawami. Dzieki za info, jak bede chciala przejsc na ciezsze, to na pewno poszukam tych zestawow

Teraz widze, ze napisalam z mojego starego konta Jodi _ to ja daisy _

Edytowane przez Jodi _
Czas edycji: 2012-10-29 o 18:25
Jodi _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 19:25   #9
tygryskowym_okiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jodi _ Pokaż wiadomość
Z tym, ze na lata, to mi tak bardziej chodzilo o to, ze dobrze miec takie w domu, wyda sie raz kase, a bedzie sie miec, kiedy zajdzie potrzeba zeby po nie siegnac, jak np wlasnie zrobimy sobie przerwe od cwicze i potem chcemy stopniowo powrocic do formy, bo faktycznie z tym, ze na lata, to nie brzmi to za dobrze,bo w ten sposob, to by sie nie szlo do przodu z miesniami, tylko wciaz na tym samym poziomie by sie bylo.
Tylko jak już wydawać kasę to faktycznie na coś co mimo wszystko trochę posłuży. Dlatego też lepiej kupić regulowane hantle/sztangielki. Ponieważ z czasem kiedy potrzeby będą rosnąć nie trzeba wymieniać całego zestawu, tylko dokupić talerze.
A jak się kupi hantelki nieregulowane, czyli tak jak są np. zestawy 3 pary 1,2 i 3 kg. To dojdziesz do 3 kg i koniec możliwości, i po raz kolejny trzeba wydawać sporo kasy

Cytat:
5 kg ciezarki to dla mnie za ciezkie, jak na teraz, kiedy dopiero zaczynam regularni cwiczyc. Moze i przy takim zwyklym podnoszeniu, jak przy cwiczeniu bicepsu, ze sie zgina tylko reke w lokciu, unosi i opuszcza hantel, to bym i moze dala rade, ale sa takie rozne cwiczenia, ze teraz to ciezko mi sie je robi po kilka powtorzen tymi 2 kg serio Nie wiem, czy kojarzysz ten zestaw cwiczen Tamilee Webb - "Ja chce miec takie ramiona", ja wlasnie cwicze ten zestaw, narazie pierwszy poziom i daje mi to niezly wycisck, przy niektorych cwiczeniach w kolejnej seri wymiekam, taka jestem nie w formie ;P np. ciezkie jest to cwiczenie pierwsze ze tak na boki sie unosi obie rece, albo to gdzie sie trzyma nad glowa hantle. Najchetniej to bym sobie pomachala teraz takimi 1,5 kg
Ale są jeszcze przysiady, wykroki, wejścia na ławkę przy których 5 kg byłoby akurat, ponieważ do tego typu ćwiczeń, żeby je odczuć potrzebne są większe obciążenia

Wracając do autorki wątku. Jeżeli obciążenia potrzebne są jej do takiego sobie machania, a nie porządnych ćwiczeń, to i butelkami można sobie pomachać. A jak chce się ćwiczyć porządniej to warto zainwestować w zestaw 2x10 kg regulowany z odpowiednimi wagami talerzy Nawet jeżeli jest się osobą początkującą, to taki zestaw po prostu na dłużej starczy.

Stary 2012-10-29, 21:41   #10
Fashionitis
Przyczajenie

Zatwierdzone Kupiłam 2x po 1.5 kg, po jakimś czasie kupię cięższe. Dzięki dziewczyny za porady
Stary 2012-10-30, 20:09   #11
CryBebe
Raczkowanie

Cytat:
sa takie rozne cwiczenia, ze teraz to ciezko mi sie je robi po kilka powtorzen tymi 2 kg serio Nie wiem, czy kojarzysz ten zestaw cwiczen Tamilee Webb - "Ja chce miec takie ramiona", ja wlasnie cwicze ten zestaw, narazie pierwszy poziom i daje mi to niezly wycisck, przy niektorych cwiczeniach w kolejnej seri wymiekam, taka jestem nie w formie ;P np. ciezkie jest to cwiczenie pierwsze ze tak na boki sie unosi obie rece, albo to gdzie sie trzyma nad glowa hantle. Najchetniej to bym sobie pomachala teraz takimi 1,5 kg
Tak, jeśli chodzi o ćwiczenie o którym wspomniałaś to faktycznie do niego wystarczy spokojnie 2 kg na początek. Jednak np do wyciskania do góry to troche mało
Polecam faktycznie się rozejrzeć jak już zajdzie potrzeba nad czymś cięższym, zawsze można ćwiczyć też np z 10 kg dwoma rękami ja tak ćwicze triceps - unoszenie za głową
Stary 2012-11-04, 14:24   #12
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Tak mnie dziewczyny natchnęłyście do zakupu hantli 5 kg

Ćwiczę od miesiąca z Jillian Michaels. Gdzieś wyczytałam, ze ona używa hantli 1,5 kg. Na początku nawet to śmieszne obciążenie było dl amnie nie do udźwignięcia teraz już nic nie czuje.

Od jutra zaczynam z 5 kg Mam nadzieję, że to znacznie wzmocni moje mięśnie ramion- własnie na tej partii najbardziej mi zależy mam nadzieję, ze wreszcie wzmocnię ramiona tak, zeby móc zrobić prawdziwe pompki

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 14:26   #13
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Gdzie najtaiej takie hantelki kupić ? Allegro ?

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2012-11-04 o 14:31
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 17:28   #14
ARWENA0679
Przyczajenie

hej!
ja kupiłam przy okazji innych zakupów na Tchibo.pl całkiem fajne 2x1kg i teraz myślę, że to jednak za mało ... na początek może starczy a później wymienię
ARWENA0679 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 19:05   #15
CryBebe
Raczkowanie

Na allegro jest bardzo duży wybór hantli ale również polecam szukać w marketach jak careffour czy tesco. Idzie kupić zestawy lub np skomponować dokupując talerze do gryfu. Ja polecam od razu zaopatrzyć się w takie coś http://allegro.pl/markowe-hantle-2x1...733919537.html można zrobić sobie z tego 2x 5kg i przy okazji jest też 2x10 kg np do przysiadów
Stary 2012-11-04, 20:15   #16
Fashionitis
Przyczajenie

ta strona też dobra <reklama>

Edytowane przez AnnaVanDort
Czas edycji: 2015-07-17 o 23:07 Powód: Nieopłacona reklama
Stary 2012-11-04, 22:02   #17
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Na allegro jest bardzo duży wybór hantli ale również polecam szukać w marketach jak careffour czy tesco. Idzie kupić zestawy lub np skomponować dokupując talerze do gryfu. Ja polecam od razu zaopatrzyć się w takie coś http://allegro.pl/markowe-hantle-2x1...733919537.html można zrobić sobie z tego 2x 5kg i przy okazji jest też 2x10 kg np do przysiadów

zapytam ciebie- bo widzę, że się orientujesz w temacie
jakie ćwiczenia polecasz na ramiona?
Dysponuję hantlami 1,5 kg oraz tymi 5 kg

km

mój INSTA
Stary 2012-11-05, 18:45   #18
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Zatwierdzone Kupiłam 2x po 1.5 kg, po jakimś czasie kupię cięższe. Dzięki dziewczyny za porady
Żartujesz
z 1,5 kg to ćwiczyła moja córka jak miała 3 latka

zważ swoją torebkę z zawartością i zastanów się nad sensownością takiego zakupu
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 19:20   #19
CryBebe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
zapytam ciebie- bo widzę, że się orientujesz w temacie
jakie ćwiczenia polecasz na ramiona?
Dysponuję hantlami 1,5 kg oraz tymi 5 kg
Jeśli chodzi o te 1.5 kg to możesz tym co najwyżej ćwiczyć mięsień naramienny unosząc ciężarek wzdłuż tułowia na wysokość ramion bo na jakiekolwiek inne ćwiczenia to za mały ciężar.
Więcej zdziałasz z tymi 5 kg, mixuj różne ćwiczenia no wyciskanie do góry, unoszenie zza głowy itp rób max powtórzeń ile dasz radę po kilka serii np 3.
Stary 2012-11-05, 19:35   #20
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Jeśli chodzi o te 1.5 kg to możesz tym co najwyżej ćwiczyć mięsień naramienny unosząc ciężarek wzdłuż tułowia na wysokość ramion bo na jakiekolwiek inne ćwiczenia to za mały ciężar.
Więcej zdziałasz z tymi 5 kg, mixuj różne ćwiczenia no wyciskanie do góry, unoszenie zza głowy itp rób max powtórzeń ile dasz radę po kilka serii np 3.

ile mam robić powtórzeń w każdej serii? 10? 15?
czy mogę robić te ćwiczenia codziennie, czy powinnam robić jakieś przerwy?

km

mój INSTA
Stary 2012-11-05, 19:42   #21
CryBebe
Raczkowanie

rób tyle powtórzeń by 2 ostatnie było już ci ciężko zrobić i byś dała radę powtórzyć ten wynik w kolejnych 2 seriach. Jeśli robisz mniej niż 6 powtórzeń to ciężar jest za duży jeśli zaś machasz ponad 16 to za lekki. Najlepiej jest robić od 8-15 powtórzeń w serii.
Mięśniom trzeba dać się zregenerować, jeśli dziś ćwiczysz ręce to następnego dnia ćwicz nogi a ręce niech odpoczywają albo ćwicz siłowo całe ciało a następnego dnia rób dzień przerwy
Stary 2013-03-05, 13:42   #22
LittleWoman91
Przyczajenie

Tutaj kupicie tanie <reklama> do ćwiczeń i będziecie zadowolone

Czas edycji: 2015-07-17 o 23:08 Powód: Nieopłacona reklama
LittleWoman91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-05, 16:02   #23
psychobunny
Raczkowanie

Mam pytanie i jednocześnie prośbę o pomoc w wyborze hantli. Jak myślicie, który z tych dwóch zestawów będzie lepszy?
Rozumiem, że różnica w cenie wynika z materiału, z którego wykonane jest obciążenie, ale czy ma to aż tak duże znaczenie? Nie chciałabym przepłacić, ale z drugiej strony nie chcę też kupować czegoś, co jest marnej jakości. Z góry dzięki za pomoc

Zestawy do porównania:
http://allegro.pl/zestaw-hantli-2x15...060810781.html
http://allegro.pl/zestaw-hantli-2x15...048767635.html
psychobunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-05, 16:29   #24
kasia8008
BAN stały

Moim zdaniem lepiej zainwestować w takie, w których sama dokładasz lub ujmujesz ciężar.
kasia8008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-05, 17:17   #25
tygryskowym_okiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez psychobunny Pokaż wiadomość
Mam pytanie i jednocześnie prośbę o pomoc w wyborze hantli. Jak myślicie, który z tych dwóch zestawów będzie lepszy?
Rozumiem, że różnica w cenie wynika z materiału, z którego wykonane jest obciążenie, ale czy ma to aż tak duże znaczenie? Nie chciałabym przepłacić, ale z drugiej strony nie chcę też kupować czegoś, co jest marnej jakości. Z góry dzięki za pomoc

Zestawy do porównania:
Po pierwsze te żeliwne mają lepszy rozkład wag talerzy, dzięki czemu łatwiej będzie manewrować przy ćwiczeniach.
Po drugie te żeliwne będą mniejsze niż te bitumiczne. Ja mam bitumiczne i możesz mi wierzyć, że 5kg to naprawdę spory rozmiarowo talerz A w tym zestawie masz właśnie 4x5 kg.

Stary 2013-03-06, 10:50   #26
psychobunny
Raczkowanie

Dzięki wielkie za porady
psychobunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-06, 11:08   #27
LittleWoman91
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez psychobunny Pokaż wiadomość

Zestawy do porównania:
Jeżeli nie masz ograniczeń finansowych to po pierwsze wybierz hantle żeliwne, a po drugie dobierz ciężar odpowiednio dla siebie. Poza tym nie ma określonych reguł, którymi należy się kierować przy wyborze. Przy 2x10kg/2x15kg/2x20 kg itd. większość sklepów proponuje różne konfiguracje kg talerzy i różne gryfy do wyboru - powinnaś wszystko wybrać tak, by dla Ciebie było odpowiednie.. Jeżeli wiesz, że nie zamierzasz kończyć na 2x15kg, to weź większy zestaw, a konfiguracje dobieraj dowolnie. Osobiście posiadam http://www.abcfitness.pl/hantle/hantle-2x20/ i jestem zadowolona. Powodzenia w zakupach
LittleWoman91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-29, 09:37   #28
Aneczka_Banys
Przyczajenie

Jak by ktoś chciał zamówić hantle to mam kod rabatowy 5% na hantle w sklepie hop-sport <reklama>

Czas edycji: 2015-07-17 o 23:09 Powód: Nieopłacona reklama
Aneczka_Banys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 22:23   #29
ChudyArni
Przyczajenie

Dołączę się do dyskusji i też polecę sklep <reklama>. Mają dobry sprzęt w niezłych cenach. Link do strony: <reklama>

Czas edycji: 2015-07-17 o 23:09 Powód: Nieopłacona reklama
ChudyArni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 10:12   #30
Agafitness
Wtajemniczenie

Myślę,że 3kg -owe hantelki to optymalne obciążenie dla kobiety.Lżejsze mogą nie dać żadnych efektów.Ja mam w domu 1kg-owe ciężarki i ćwiczy nimi 8-letnia córka
Agafitness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości