![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Studia prawnicze w 3 lata- Gdański eksperyment
Drogie Wizażanki
Nie znalazłam nigdzie takiego wątku, jeżeli już powstał przepraszam i proszę o połączenie. Chciałabym poznać Wasze opinie na temat studiów, które w tym roku ruszyły na Uniwersytecie Gdańskim, a mianowicie: 3 letnie Prawo II stopnia. Są to studia przeznaczone dla absolwentów studiów wyższych ( nieważne jaki kierunek ukończyli), które trwają 3 lata i kończą się uzyskaniem mgr prawa. Pytanie kieruję zarówno do Wizażanek, które studiują/ studiowały ten kierunek ( w systemie 5letnim bądź 3letnim), a także wszystkich innych osób, które mają ochotę wypowiedzieć się w temacie. Jako, że sama studiuję prawo jestem po prostu bardzo ciekawa Waszych opinii. Tutaj możecie sobie poczytać więcej o tym kierunku : http://www.ug.edu.pl/pl/info_dla_kan...=/wpia/prawo#o A poniżej dwa odmienne punkty widzenia: http://prawo.rp.pl/artykul/757643,95...-Balabana.html http://prawo.rp.pl/artykul/757643,94...zego-nie-.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia prawnicze w 3 lata- Gdański eksperyment
Ja chętnie poczytam, właśnie wczoraj znajoma pochwaliła się, że zaczęła te studia. Od razu pomyślałam sobie o medycynie 3-letniej, ale może przesadzam....Ciekawe...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
osobiście uważam, że mgr prawa i tak już jest za dużo...
a tu kopalnia kolejnych... a potem mamy wysyp kolejnych bezrobotnych magistrów i wyzysk w kancelariach...
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Uwazam, ze 3 lata to zdecydowanie za malo.. zwlaszcza, ze wczesniej bylo sie oderwanym od tematu. Jestem studentka prawa system 5letni dziennie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
zawsze mam racje
|
Dokładnie.
Nie wiem gdzie się wszyscy zamierzają podziać, nawet jak się uda jednemu z drugim przejść przez aplikację i asesurę i zostać notariuszem (którą niby mają znieść) to gdzie się wszyscy wchłoną... Że o takich magistrach bez pójścia dalej nie wspomnę. Chyba, że ktoś chce pracować po prawie za 1500 zł ![]() A ten pomysł to chyba dla zamydlenia oczu. Bo skończy ktoś zbyt oblegany kierunek, nie pójdzie mu, to pomyśli 'o prawo sobie skończę i wtedy świat stanie przede mną otworem' A potem mamy całe to oszukane pokolenie itd ![]() Jak dla mnie lepiej by było, gdyby ilość miejsc na różnych kierunkach miała swoje ograniczenia, ale za to żeby dla tych którzy takie studia skończą były spore szansę na pracę w zawodzie i dobrą płacę. A nie, że tysiące ludzi kończą studia i kończą w pracy, którą mogliby wykonywać po liceum. ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
kobietasukcesu takie podejscie "wszystkie rozumy pozjadalem" nie dotyczy wylacznie absolwentow prawa...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Co trzeci mój znajomy jest po prawie...kolejnych przybędzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
no wiecie, UG się rozbudowuje. za darmo się nasz kampus nie wybuduje, a że zrobili "promocję" na czesne (od zeszłego roku, semestr stówę taniej), to i więcej studentów potrzeba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Osobiście uważam (pomimo, że kończę studia 5letnie), że idea studiów 3letnich jest niegłupia. Na podstawie własnych doświadczeń mogę stwierdzić, że wbrew powszechnej opinii- nie są to studia wybitnie trudne, a jak ktoś jest zdolny to bez problemu opanuje materiał w 3lata. Fakt, trzeba trochę popracować, ale bez przesady. Może w końcu zmieni się myślenie studentów prawa o sobie jako elycie. Bo jeżeli można skrócić studia prawnicze z 5 do 3 lat to świadczy samo o sobie- nie taki diabeł straszny jak go malują ![]() I mówię to jako studentka tego kierunku, a bynajmniej za żadną elitę się nie uważam. Jedyne co mnie martwi to nadprodukcja prawników i, że skończę jako bezrobotna jak tak dalej pójdzie ![]() ![]() Ale ten problem pojawił się już wcześniej- rynek jest już przesycony prawnikami od jakiegoś czasu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
W 2008r. skończyłam prawo w systemie 5 letnim i moim zdaniem ten pomysł to porażka z dwóch względów bo po pierwsze; przez 3 lata można by jedynie liznąć materiału, raz po drugie wiem jaka jest sytuacja na rynku pracy dla młodych prawników... a ci po 3 letnich studiach uzupełniających będą w jeszcze gorszej sytuacji ja im nie zazdroszczę. Co innego gdyby otworzono np studia uzupełniające np poświęcone jakiejś części prawa a dostęp do nich byłby ograniczony do osób które kończyły określone kierunki studiów np. dla ekonomistów prawo handlowe, czy podatkowe. Wtedy szczególnie jeśli byłoby to związane z wykonywaną pracą mogłoby to bardzo pomóc ich absolwentowi na rynku.
Pandulek - dużo zależy od konkretnej uczelni, jeśli zaś chodzi o pracę i aplikacje to już dużo się zmieniło na niekorzyść niestety.
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2012-11-20 o 17:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
O wlasnie! Materialu jest duzo i w 5 lat mam scisk.. a co dopiero w 3. Tu nie chodzi wylacznie o zdolnosc przyswajania, ale trzeba sie ''troche'' zaglebic a nie tylko zdac sesje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Powiem tak - jest to dobra opcja dla licencjatów, tudzież magistrów administracji. I tylko dla nich - wiedzą "z czym to się je", mogą część przedmiotów przepisać i poradzą sobie z materiałem.
No i cena odstrasza - koszt trzyletnich studiów jest równy kosztowi pięcioletnich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Prawo już dawno nie jest żadnym elitarnym kierunkiem jak chyba jeszcze niektórzy myślą. Skoro na UW można prawo skończyć w trybie online, to tryb 3-letni na UG mnie nie dziwi
![]() Edit: Jednak nie ![]() ![]()
"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki". Edytowane przez ever-dream Czas edycji: 2012-11-20 o 18:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt by na to nie pozwolił. Nie mylmy 2 kierunków i odpowiedzailności absolwentów za ludzie zdrowie i życie |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
nie mów, że nieudolny prawnik nie może zniszczyć życia człowiekowi... to też jest wielka odpowiedzialność
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2012-11-20 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
A ja Wam powiem (albo napiszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma co porównywać. Rozumiem,że na prawo przyjmuje się w PL tysiące osób, ale nie chciałabym,zeby to dotyczyło medycyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
no jednak skórka od banana nie może skutkować np. dożywotnim pozbawieniem wolności, a nie wniesienie w terminie apelacji już tak, zresztą rozumiem że równie ważne byłyby dla Ciebie kwalifikacje zawodowe twojej sprzątaczki jak twojego prawnika reprezentującego Cię np w tak drobnej i sztampowej sprawie jak np rozwód, czy opieka nad dzieckiem
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce mi się na ten temat sprzeczać. Jeśli mój prawnik popełni błąd mogę się odwoływać (choćby i do Strasburga) natomiast kiedy chirurg podczas operacji uczyni ze mnie kalekę to już nie bardzo (chyba,że wydębie odszkodowanie, które będzie mi średnio potrzebne) Cytat:
Tak czy inaczej prawo kończą olbrzymie liczby osób rocznie, wielu z nich nie może znaleźć zatrudnienia - po co tworzyć kolejne 3 letnie studia?
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-11-20 o 19:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2012-11-20 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Bogu,że dziś można z byle pierdółką do tv lecieć ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-11-20 o 19:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli zaś chodzi o nasze babcie to chyba wszystko zależy od rodziny - w mojej rodzinie od pokoleń korzysta się z pomocy prawników w przeszłości głównie notariuszy i to zaoszczędziło rodzinie wiele problemów. W kwestii zdrowia dzięki Bogu wywodzę się ze zdrowej rodziny. Powtarzam jednak, że doceniam wagę zawodu lekarza.
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyraziłam swoje zdanie - wg mnie lekarz to nadal kierunek elitarny ,żeby tak zostało (choć i tu zmiany na gorsze) Nadmienię tytko,że nie mam nic wspólnego z medycyna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Lekarz tak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Egzaminy na aplikacje niczego nie weryfikują. To czysta pamięciówka. Masz wykaz ustaw, większości których się nawet nie tyka na studiach. A tych, które się przerabiało już się zazwyczaj nie pamięta ![]() ![]() Co to za różnica 3 lata czy 5 lat studiów, skoro i tak to prawie sama teoria, a praktyki niewiele i po studiach dalej nic nie umiesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.