|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Codziennie zabrudzone ubranko
Mamy córeczkę, obecnie 5. miesiąc (lipcowa), która właśnie chrapie mi na ramieniu.
Problem jest taki, że Daria robi w ciągu dnia jedną gigantyczną kupę (oraz jakieś drobnostki w ciągu dnia). Za każdym razem kończy się to ucieczką zawartości pieluchy z góry lub przodu, niezależnie od jej pozycji w tym momencie, i całkowitą wymianą ubranka, plus niemowlę praktycznie całe do mycia pod kranem. Córka jest tylko na piersi, dostaje kropelki na brzuch bo jakiś czas temu był problem i lekarz prosił pobrać jeszcze przez jakiś czas (esputicon 2x2). Teraz mamy pieluchy z lidla roz.3 na wykończeniu, tak to już zaczynamy 4 babydream (ukochany rossman ![]() Co mogę zrobić, żeby córka się tak nie brudziła? Problem jest oczywiście w tym ciągłym przebieraniu ale często mąż z nią zostaje a jest niepełnosprawny i czasami trudno mu ją myć. Czy próbować z większymi pieluchami czy może pieluchomajtki, jakie już można dostać dla niej? Dodam, że mamy problem z dokładnym zapinaniem pieluchy, bo nasze "maleństwo" ma takie udziska, że łatwo jej się wbija w nie ta pielucha jeśli za mocno zapniemy. Swoją drogą, przez te udziska i 3 podbródki to połowa ciuszków na nią nie pasuje bo się nie zapinają... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Codziennie zabrudzone ubranko
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
spróbuj pampersów tych oryginalnych, są drogie, ale nieraz Leon naprawdę nawali w nie taką ilość, ze się zastanawiam jakim cudem to nie wycieka...ale jednak nie wycieka
![]() Większe pieluchy to niekoniecznie dobry pomysł- będzie luźniej i też będzie się lało bokami ![]() aha- ja przerobilam chyba wszsytkie dostępne pieluchy na rynku...jedyne nad którymi się zastanawiałam oprócz pampersów to pieluchy DADA z biedronki- są bardzo 'pampersopodobne" ale nie tak mięciutkie w środku jak pampers i Leona odparzały trochę
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o pieluchy to tylko babydream są idealne - w pampersach, huggies mała miała straszne odparzenia, dada średnio nam odpowiadała, lidlowske wykończamy na szczescie a bd jest super. Nic sie nie pojawia na pupie, czesto nie stosuje nawet kremu, z poprzednimi byl problem wieczny. No i wole wydac na zabawke dla malej niz na pampersy. Dla nas zadna rewelacja.
Jesli plama nie schodzi to daje troche vanisha i pulkam duuuzo razy, malej nic sie nie dzieje. Ale problem jest w tym, ze jak nie zapne jej dobrze pieluchy (a nie moge bo przez t uda nic nie jest dopasowane) to odstaje jej z przodu i z tylu brzeg i wylatuje kupka. Myslalam dlatego o pieluchomajtkach, moze sa bardziej dopasowane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Według mnie (choć nie bardzo za nimi przepadałam) najlepsze na takie kupki są białe pampersy - naprawdę lepiej chłoną kupkę niż inne pieluszki
![]() Ewentualnie (jeśli nie macie problemów brzuszkiem) możesz wprowadzić do diety raz dziennie odrobinę kleiku ryżowego robionego na swoim mleczku - zatwardzi troszkę kupkę... Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2012-11-22 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic nie może odstawać. Jakich nie kupisz będzie to samo, jeśli źle założysz. Pieluchomajtki mają krótszą falbankę i same z siebie robią luz, no chyba że dziecko ma mega okrągły brzuszek, wtedy nie przesuwają się i są bliżej ciała. Ale zwykle luz jest większy niż w tych zapinanych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tak jak pisała kotek, jak robi takie luźne kupki to może troche kleiku zeby zatwardzić, jeszcze troche zaczniesz wprowadzać stałe pokarmy (mięsko) to i kupa nie bedzie rzadka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A nie ma za małej pieluchy? W sensie ciasnej właśnie? Falbanki wywijasz ?
![]() U nas też córcia ma udka jak indyk ![]() Chyba że problemem jest za rzadka kupka ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gang Iren
|
Nam tez uciekalo mimo oryginalnych pampersow i wieksza pielucha nic nie zmienila.Dopiero jak Mlody zaczal jesc stale pokarmy problem ustal.A i my mielismy takich kupek i 10 w ciagu dnia
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem coś musisz źle zakładać skoro za każdym razem ci ucieka...
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
kup jej po prostu wieksze pieluszki-babydream 4+ (sa długie, dostatnie)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Kup większe pieluszki i dobrze je zakładaj. Mojej młodej zdarzały się awarie i generalnie mycie
![]()
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
pamiętam jak raz moja mama ubrała moją córkę
![]() ![]() Nie minęła godzina a dziecko w kupie od zgięć kolan po połowę plecków ![]() może właśnie zbyt luźno zapinasz pieluszki? jeśli dziecko ciężko dopiąć w pieluszcze, to trzeba zmienić rozmiar na większy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Małej trochę się unormowało, tzn. nie robi jednej gigantycznej kupy raz na dobę tylko kilka mniejszych w ciągu dnia, więc na szczęście od kilku dni nie mamy problemu.
Nie umiem tylko wyprać kilku plam z ubranek ![]() A, i problem nie był w tym, że uciekała jej kupka koło nogi, więc falbanki nie miały nic do tego. Uciekało górą, w kierunku pleców i po brzuchu do góry z przodu. Młoda drugi dzień je kleik ryżowy (a raczej pożera ![]() ![]() W każdym razie, dzięki za dotychczasowe rady i może ktoś mnie poratuje, jak wyprać te ubranka? Został lekko żółty ślad, na niektórych widoczny tylko pod słońce a na innych całkiem porządny mimo, że od razu były plamy spierane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Wypierz w arielu na 60 stopni. Wczesniej namocz z proszkiem, potraktuj mydelkiem i do pralki.powinno pomoc a jeslinie to znacznie spierze plamy.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
biały jeleń mydło w kostce-najskutecznijeszy wedlug mnie na plamy po kupce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja bawełniane piorę w 95 stopniach, ale jak coś się nie dopierze i zostanie żółtawy ślad to zupełnie mi to nie przeszkadza. Najczęściej przecież zabrudzone są body a ich nie widać pod ubrankiem więc nie zaprzątałabym sobie tym głowy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Nie chodzi mi o wygląd dla mnie ale nawet potem komuś dać czy oddać do jakiegoś PCK to nie wypada z plamami.
Spróbuję dzisiaj powalczyć z tymi plamami kiedy mała pójdzie spać. Dzięki za rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Na plamy to mi się świetnie ariel sprawdzał - zarówno plamy z kupy jak i wszelkie inne np. marchewkowe papki do jedzenia.
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
O
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:18.