|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Po co ludzie mają dzieci?
Zastanawiam się co kieruje ludźmi decydującymi się na posiadanie dzieci.
Osobiście nie potrafię znaleźć zbyt wielu argumentów "za". Szczerze mówiąc, jeśli odrzucić popularne motywy typu chęć zapewnienia sobie opieki na starość (bo to według mnie egoistyczna postawa), oraz argument pt "wszyscy mają to muszę i ja" albo "rodzice nalegają na wnuka" (bo to z kolei smutny konformizm i brak asertywności), to nie pozostaje żaden sensowny powód, aby brać się za płodzenie potomstwa. Ale to z mojej perspektywy. A jak to wygląda z Waszej?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Po co ludzie mają dzieci?
Ludzie mają dzieci po to by gatunek nie wymarł
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I chęci przedłuzenia rodu (po co ci mieszkanie jak nie bedziesz mial komu zostawic?) A na serio - ja nie wiem, żaden z argumentów do mnie nie przemawia. Niektorzy po prostu chcą miec dzieci najbardziej na swiecie. Inni się nad tym nie zastanawiają - po prostu się nie zabezpieczają. Jak sie zajdzie to sie wychowa, takie są prawa natury.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Zapytaj rodziców po co cię zrobili
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Argumenty,które przytoczyłaś są jakieś absurdalne, nie wiem skąd je wytrzasnęłaś. Ludzie mają dzieci, bo czują potrzebę obdarowania kogoś miłością, spłodzenia 'owocu miłości do partnera', lubią mieć rodzinę, chcą się kimś opiekować, czują instynkt macierzyski. To, że Ty nie chcesz mieć dzieci, nie znaczy, że posiadanie ich nie ma w sobie kompletnie żadnego sensu
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Mam 2 dzieci, bo CHCIELIŚMY, i dla mnie to wystarczający powód; mam- bo to fajnie wychowywać człowieka do samodzielnego życia; nie mam dzieci, aby "ktoś podał mi szklankę wody na starość"- mam, bo to -mimo także problemów- duuuuża frajda. Nigdy nie żałowałam, że dzieci mam, chociaż zdecydowałam się na nie dopiero 5 i 9 lat po ślubie.
W zadku mam argumenty "bo inni mają"- ich sprawa; nie trafiają argumenty "bo rodzice nalegają na wnuka"- urodziłam dzieci, gdy nie żyli już ani teściowie, ani moi rodzice. CHCIAŁAM- wystarczający powód. |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo chcą i to czują? Bo mają instynkt macierzyński/tacierzyński? To są przecież najpopularniejsze powody, a nie te przedstawione przez Ciebie.Mam wrażenie, że ten wątek służy prowokacji kolejnej wizażowej kłótni na temat posiadania/nielubienia dzieci. |
|
|
|
|
|
#11 | ||
|
Wtajemniczenie
|
No tak, ale czy ktoś na co dzień zastanawia się nad takimi zagadnieniami jak przyszłość ludzkości itp? Czy ktoś naprawdę bierze takie względy pod uwagę w swoim życiu osobistym?
Logiczne, że państwo namawia do posiadania dzieci (np. poprzez różne ulgi i przywileje dla rodzin), ale łatwo jest komuś mówić, a urodzić samemu to już zupełnie inna bajka. I to mnie właśnie dziwi, że ktokolwiek decyduje się z własnej woli na taką udrękę. Cytat:
Z tego co wiem to właśnie dlatego, że tzw. "wszyscy" zakładali rodziny, więc i oni nie chcieli być gorsi Czyli presja otoczenia poniekąd. Jak dla mnie to dość płytki powód, ale jestem w stanie zrozumieć, że w ich czasach było inaczej niż dzisiaj.Cytat:
![]() Potrzeba obdarowania kogoś miłością - no, to wreszcie jakiś sensowny argument. Chociaż przyznam, że jak dla mnie brzmi on trochę jak "potrzeba zapełnienia pustki w swoim życiu". Owoc miłości do partnera - tego nie ogarniam, chodzi o potrzebę potwierdzenia, że związek ma sens? Lubią mieć rodzinę - o, to jest ciekawe i dość przekonujące. Instynkt macierzyński - a czy to nie jest właśnie to samo co chęć opiekowania się kimś i obdarzenia miłością? Tylko też jedna rzecz mi nie daje spokoju, mianowicie: dlaczego to muszą być dzieci biologiczne? Dlaczego nie można by tym nadmiarem miłości obdarzyć dzieci z nami niespokrewnione?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
||
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
ja mam tylko i wyłącznie dlatego by ludzie tacy jak Ty autorko mieli co roztrząsać, i nad czym sie zastanawiać.normalnie innych powodów nie widzę
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;3776174 7]Moze nie mam doswiadczenia życiowego, ale uwazam podobnie. Niektórzy nie powinni miec dzieci bo się do tego nie nadają. Najlepszym przykładem tego są dla mnie moi rodzice.[/QUOTE]
- co do tego prawda i dlatego np. w fantastyce, w różnych antyutopiach rozmnażanie jest reglamentowane.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
A po co ludzie chcą jeść?
Bo chce im się jeść. A czemu niektórzy nie lubią szpinaku? Bo nie lubią. A po co niektórzy czytają książki? Bo tak chcą. A czemu ludzie studiują? Bo tak sobie wyobrażają życie. A czemu budują domy? A czemu się kochają? Bo tak. Nie ma innej odpowiedzi na niektóre pytania, w większości chęć wystarczy. Nie rozumiem takich pytań, chęć jest silna, ma podłoże biologiczne i tyle, nie ma co roztrząsać |
|
|
|
|
#16 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
No właśnie ja tego "bo czują" nie do końca rozumiem. Mam wrażenie, że to jest takie zakamuflowane "bo wszyscy tak robią".
Edytowane przez TheKey Czas edycji: 2012-11-22 o 17:58 |
||
|
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ps nie mam dzieci ale tak to postrzegam ;- ) |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie się bardziej wydaje, że to jest kwestia kultury. Kwestią biologii jest potrzeba seksu, a dzieci to taki "produkt uboczny". ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Miłość do dziecka już istniejącego to co innego. Ale dopóki nie ma dziecka, to co chcesz kochać, wyobrażenie o nim?
|
||
|
|
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
A jak cierpisz samotność to co, też żyjesz wyobrażeniem przyjaźni i miłości do partnera?
---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Do kochania.
Przynajmniej z mojej perspektywy.
|
|
#22 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam identyczne zdanie w tym temacie, jak Madana. Edytowane przez allmode Czas edycji: 2012-11-22 o 18:11 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Można tęsknić do tego, by to wyobrażenie się ziściło.
|
|
#24 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- A skąd wzięło się to wyobrażenie? Bo wiesz, w ludziach można wytworzyć potrzebę posiadania dowolnej rzeczy, choćby najbardziej absurdalnej, czego przykładem jest skuteczność reklam. Tylko że to chyba nie jest do końca świadome macierzyństwo, a wciąż uginanie się pod presją społeczną.
|
||
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
głębiej się nad tym nie zastanawiałam. Po prostu chcę.
I nie, nie dlatego, że "tak wypada". Długi czas nie wyobrażałam sobie mieć dzieci i twierdzilam że nie chcę absolutnie. Ale w którymś momencie pojawiła się u mnie taka chęć. Po prostu.
|
|
#26 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Instynkt macierzyński to przecież również czysta biologia. |
|
|
|
|
|
#27 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Człowiek samotny długo cierpi, potrzebny mu kontakt z drugą osobą, człowiek który długo nie może znaleźć sobie partnera (nie z własnego wyboru, bo bardzo chce) też jest nieszczęśliwy. Bo po prostu czuje się niepełen. Tak niektóre kobiety bez dziecka czują że czegoś im brakuje. Czy wszystko na tym świecie da się wyjaśnić? Lubisz szpinak? Nie? Czemu? A po co? ![]() ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Ja całkiem niedawno uważałam, że nie chce mieć dzieci, że na pewno nie będę ich miała. A teraz myślę inaczej. Wyobrażam sobie siebie będącą w ciąży i nie przeraża mnie ten fakt tak jak wcześniej
Powiem więcej: chcę mieć dziecko! Skąd mi się to wzięło? Na pewno nie z takich powodów, które wymieniłaś w pierwszym poście, bo są po prostu absurdalne. Nie wiem również czemu negujesz teorie o silnym instynkcie macierzyńskim i po prostu o czystej chęci posiadania dzieci.
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A nie, sorry... chcę mieć faceta tylko dlatego, że koleżanki mają. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chcę mieć dziecko, bo po prostu tak czuję. I tyle.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.

.

bo chcą i to czują? Bo mają instynkt macierzyński/tacierzyński? To są przecież najpopularniejsze powody, a nie te przedstawione przez Ciebie.