![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jazda pociągiami. Jak to wygląda w praktyce?
Moje pytanie może zabrzmieć nieco dziwnie.
![]() ![]() Kobietki, mam do was prośbę i kilka pytań. Chciałabym jak najmniejszym kosztem (i możliwie w jak najkrótszym czasie ![]() http://www.przewozyregionalne.pl/img...nia%202012.pdf Jako, że jestem studentką mam 51% zniżki bodajże na pociągi, więc wychodzi na to, że wyszłoby mnie to bardzo tanio (o ile ceny biletów rzeczywiście są takie jak w tej tabeli), ale sprawdzając na internetowym rozkładzie czas podróży, widziałam że koleją Inter regio czas ten czasem dochodzi nawet do ośmiu godzin. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez AnnaEn Czas edycji: 2012-11-29 o 19:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: jazda pociągiami. Jak to wygląda w praktyce?
Cytat:
Z tego co pamiętam, do Wrocka będzie ok. 3-4 godz? Nie pamiętam, bo dawno nie jeździłam. Co do ceny lepiej iść na dworzec i spytać, ja też nie ogarniam strony pkp ![]() Bilet możesz kupić bezpośrednio przed wyjazdem, mówisz gdzie chcesz jechać i kiedy/o której godzinie i pani poda ci możliwe połączenia, spyta, którą klasą chcesz jechać. Możesz spytać, którym pociągiem będzie taniej/szybciej, sama decydujesz, jak w sklepie ;P
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-11-29 o 19:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
http://rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn?
Tutaj masz wszystkie połączenia. Czas przejazdu, ceny biletów itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Autorko, spojrzałam właśnie w dojazdy Katowice ---> Wrocław, najkorzystniej dla Ciebie byłoby jechać TLK
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Smutne to i straszne czasy, ze dorosla dziewczyna, do tego studentka jeszcze, nie potrafi obsluzyc Google, odnalezc podstawowych informacji i przeczytac ich ze zrozumieniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Generalnie to przy kasie panie sprzedają bilet na najbliższy pociąg do miejscowości X, no chyba, że powiesz, że chcesz bilet np. na 10 grudnia do Katowic, studencki, na TLK/Regio. Wszystkie rozkłady masz na stronie pkp, a i cenę bez problemu sprawdzisz
![]() ![]() Tak swoją drogą, to jak sprawdziłam, pokazało mi, że z Wrocławia do Kato jedzie się nieco ponad 3 godziny, więc musiałaś wyszukać jakieś porażkowe połącznie, skoro pokazało Ci aż 8 godzin. Edit: Nie no, nie ma żadnego takiego połączenia ![]() Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-11-29 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pociąg IR lub TLK z Katowic do Wrocka jedzie ok 3h, bilet studencki ok 20zł w jedną stronę: http://rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/...-0&OK#cis_C1-0 (mam nadzieje, że link zadziała, jak nie to wystarczy wejść na stronę http://rozklad-pkp.pl/ wpisać stacje, wybrać datę i wszystko łącznie z ceną się pokaże) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja często jeżdżę tą trasą (K-ce - Wrocław) i najwygodniej chyba TLK (czasem na wagonach 1-wszej kklasy naklejone są kartki z dużą cyfrą "2"- to oznacza, że możesz zająć tam miejsce nawet jeśli masz bilet na 2-gą klasę) . Bilet studencki kosztuje ok. 17,60, podróż trwa, w zależności od godziny, od niecałych 3 h do 3h 15 min.
Ja kupuje zwykle bilet przez internet (https://bilet.intercity.pl/irez/), trzeba tam założyć konto, podać troche informacji i ogólnie bywa to skomplikowane więc polecam kupić przed odjazdem w kasie na stacji- najlepiej podaj na jaki pociąg (np. TLK) chcesz bilet. Zawsze po zakupie warto też sprawdzić, czy sprzedano Ci dobry bilet (to w przypadku tej trasy jest istotne, bo InterRegio jeżdżą przez Strzelce Opolskie, a TLK przez Kędzierzyn Koźle więc jeśli wsiądziesz z biletem Inter Regio do pociągu TLK to konduktor każe Ci prawdopodobnie kupić nowy bilet). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Z tym mandatem to zależy od konduktora
![]() ![]() ![]() Co do dopłaty 10zł - że ile? o_O W ogóle to nie wiem, czym się rządzą te dopłaty w PKP, raz są, raz nie ma... A raz bilet z W-wy do Grodziska Maz. kupowany w pociągu kosztuje mniej niż ten z Grodziska do W-wy kupiony na stacji w Grodzisku. ![]() Jeśli chodzi o wyszukiwanie połączeń - ja zawsze korzystam z rozklad-pkp.pl, w sumie jeszcze nie miałam żadnej wpadki przez to. Jak wyświetlisz szczegóły odnośnie połączenia, to można też sprawdzić cenę (dzielisz podaną na pół - jako studentka masz 50% zniżki). A długi czas jazdy wynika z tego, że wyszukiwarka podaje też połączenia z przesiadkami albo okrężną drogą (mi kiedyś zamiast ok. 5 godzin z Ełku do W-wy wyszukało 8, bo połączenie było przez Olsztyn... albo jeszcze znalazło mi takie - przy okazji innej podróży - gdzie najpierw miałam jechać o 22 jednym pociągiem 2h do jakiegoś miasta, a tam do 7 rano czekać na przesiadkę ![]() Na Twoim miejscu jechałabym TLK - zwykle jest niewiele droższe (rzędu 3zł), a wygodniejsze (IR ma zwykle gorze składy, zdarzają się jeszcze te bezprzedziałowe z takimi plastikowymi czerwonymi siedzeniami, jechać czymś takim 4h - o nie nie nie...). Poza tym z IR zdarzały mi się nieprzyjemne sytuacje w stylu "pociąg odwołany bez uzasadnienia pół godziny przed odjazdem". :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;37887475]Smutne to i straszne czasy, ze dorosla dziewczyna, do tego studentka jeszcze, nie potrafi obsluzyc Google, odnalezc podstawowych informacji i przeczytac ich ze zrozumieniem.[/QUOTE]
Dokładnie. Strona PKP jest zdaje się źródłem informacji dla pospołu a nie zagadką dla wyżyn intelektualnych. Jak dla kogoś pojechać pociągiem to jest "nie lada wyzwanie" i "duży stres" to ja życzę powodzenia w życiu. A "moja pierwsza samodzielna wyprawa" to może powiedzieć 13-latka a nie studentka. Zresztą i tak myślę, że ten wątek to jakieś trolololo. No chyba, że autorka zgrywa nieporadną, żeby sobie pogawędzić. Są tacy ludzie, którym czasu nie szkoda i wolą o danej rzeczy pogadać z 10 osobami niż sprawdzić cokolwiek u źródła. Edytowane przez Kagami Czas edycji: 2012-11-29 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jeśli kasy są zamknięte to inna sprawa, konduktorzy mają takie informacje i nie płaci sie dodatkowo.
Jeżdzę pociągami codziennie od 6 lat, więc orientuje się w temacie. ![]() Doplata 10 zł jest w TLK, w kolejach mazowieckich 4 zl (a mówiąc o Grodzisku właśnie tego przewoźnika masz na myśli ![]() I ja także polecam wyszukiwarkę połączeń rozklad-pkp.pl. Naprawdę, nie ma w tym nic trudnego. A co do mandatu - całe TLK (zresztą nie tylko) są obklejone informacjami o zakupie biletu w pociągu i wydaje mi się, że raczej ciężko tlumaczyć się z z niewiedzy.
jeden gest - a już orkanów pochód, jeden krok - a otoś tylko jest w każdy czas - duch czekający w prochu. Edytowane przez kleo14 Czas edycji: 2012-11-29 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
zgadzam się z jamestown. każdy kiedyś pierwszy raz miał jechać pociągiem, aż strach pomyśleć co by było gdyby każdy z tego powodu zakładał temat na forum
![]() ![]() ja mogę doradzić, żeby sprawdzić połączenia pks [np. polski bus]. wychodzi zdecydowanie taniej i szybciej w większości przypadków. chociaż sama uwielbiam jeździć pociągami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;37887475]Smutne to i straszne czasy, ze dorosla dziewczyna, do tego studentka jeszcze, nie potrafi obsluzyc Google, odnalezc podstawowych informacji i przeczytac ich ze zrozumieniem.[/QUOTE]
podpisuję się.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
tyle że polskim busem z katowic to do warszawy, bratysławy częstochowy i wiednia ;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
polski bus jest super, sama przyjemność a muszę wspomnieć iż mam chorobę lokomocyjną
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym cena może się różnic w zależności od przewoźnika
Miał ochotę wyjść ze swego życia tak, jak się wychodzi z domu na ulicę. M.Kundera Edytowane przez magda88 Czas edycji: 2012-11-29 o 23:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Mnie pytanie rzeczywiście wydaje się dziwne, jesli zadaje je dorosla i sprawna osoba.
Idziesz na dworzec, sprawdzasz rozkład, wybierasz połączenie, idziesz do kasy i mówisz (uwaga): poproszę bilet na pociąg z Katowic do Wrocławia na dzień (tu podajesz datę) , godzinę (tu podajesz godzinę). Dodajesz ewentualnie, jaka to spólka, chociaż jeśli podasz godzinę, to raczej kasjer będzie wiedział. pytasz, jeśli nie wiesz, czy na podstawie takiego dokumentu (pokazujesz go) przysługuje ci zniżka. I (uwaga) dostajesz bilet, płacisz za niego, sprawdzasz dane na bilecie, odchodzisz od kasy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Ba, ostatnio pierwszy raz w życiu tankowałam diesla i nadziwić się nie mogłam, że wlot do paliwa jest taki szeroki :P Wiek nie oznacza, że wszystko z automatu powinniśmy wiedzieć i nie wolno nam się zapytać, bo wstyd.
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2012-11-30 o 07:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
amen.
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Oj dajcie spokój, moja siostra też jak jechała pierwszy raz pociągiem, to pytała mnie, skąd ma wiedzieć na jakiej stacji wysiąść i że to właśnie ta stacja?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tematu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Moja koleżanka od 5 lat do Katowic nie jeździ pociągiem (który jedzie szybciej i jest bardziej komfortowy) tylko zapchanym autobusem bo ona by nie wiedziała gdzie ma wysiąść, ani jak dojść z dworca na uczelnię
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
najlepiej idź się wcześniej w kasie spytaj o wszystko, są czasem jakieś remonty, zmiany rozkładów i te rozklady w necie nie zawsze są prawidlowe!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Wyjątkowo i jak nigdy - zgadzam się z Tobą. ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Oo. Sprawdź sobie, jaka jest przedostatnia stacja, żebyś była gotowa do wyjścia na kolejnej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:23.