![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak usunąć brzydki zapach z ubrań?
Mam kilka ładnych ciuchów, które są jeszcze w dobrym stanie, ale... mają okropną woń ; / Nie wiem, czy to od pralki, czy po prostu te rzeczy były za dużo razy prane, nie mam pomysłu, ale gdy tylko je ubiorę, po godzinie zaczyna się wydzielać okropny zapach, jakby "starych szmat"
![]() Z góry dziękuję ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak usunąć brzydki zapach z ubrań?
wrzuć do zamrażarki na 24 godziny. Zimno zabija
![]() jednak nie wszystkie zapachy da się tak usunąć np. jeszcze nie słyszałam o skutecznej metodzie na zapach "chińskiego sklepu" ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Może spróbuj dodać do prania olejek z drzewa herbacianego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Polecam dodać do prania nakrętkę odplamiacza do kolorów np. Oxy z Biedronki. Ubrań nie zniszczy, spokojnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Też mam problem z jednymi spodniami z Camaieu, śliczne są, ale zapachu nie potrafię się pozbyć. Pranie nie pomogło, płyn do płukania też nie. Wypsikałam je dezodorantem i też nic. Muszę wypróbować Waszych metod.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
gdzies czytalam ze do prania nalezy dodac denaturatu ale NIE PPROBOWALAM wiec nie wiem jaki efekt
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nieprzyjemne zapachy ubrań to głównie efekt działania bakterii, trzeba je potraktować albo wyższą temp prania (powyżej 60stC) albo dobić chemią ![]() ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jeśli czuć zatęchliznę, najlepiej wyprać w wyższej temperaturze z dobrym proszkiem. jeśli chodzi o zapieranie pach to najlepiej przed wrzuceniem odzieży do pralki zaprać z najzwyklejszym szarym mydłem.
i uważaj na sposób suszenia, polecam ciepłe miejsca, dużo przewiewu i wieszanie mokrych rzeczy na wieszakach, na pewno nie w łazience, gdzie panuje duża wilgoć i nic nie schnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jak jesteśmy już przy temacie zawilgłych ciuchów, czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić pewien fenomen na moim osiedlu? Jak jeszcze paliłam, to lądowałam na balkonie przy każdym fajku i siłą rzeczy zrobiłam pewne obserwacje. Cała masa ludzi mimo np. niskiej temperatury i ogólnie brzydkiej pogody, tzn. deszczowo/mgliście zostawiała pranie na balkonie nawet na noc...nie rozumiem. Ja muszę się nieźle ukombinować, żeby mi pranie nie zawilgło i wyschło zanim zgnije w mieszkaniu a inni mimo ewidentnej wielkiej wilgoci w powietrzu trzymają całymi dniami pranie na balkonie....Czy im to wysycha? Przecież to pranie musi koszmarnie śmierdzieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja też zostawiam pranie na noc na balkonie - tzn popołudniu, wieczorem wieszam, przez noc się porządnie przewieje, a rano wstawiam takie lekko wilgotne do mieszkania. Zazwyczaj wtedy dosycha w przeciagu 2-3h.
To, że mgliście czy deszczowo, nie ma znaczenia, bo przecież na balkonie na ubrania nie pada - a przynajmniej u mnie. Wiruję na najmniejszych obrotach, żeby ciuchy się za bardzo nie pogniotły, to takie mokre, bardziej mokre od pozostawania na świeżym powietrzu nie będą ![]() Zdarzyło mi się wejść do znajomych a tam zapaszek suszącego się 2-3dni prania. ![]() A na brzydki zapach albo właśnie wymrożenie albo wypranie w wysokie temperatzurze z dodatkową chemią (mocny proszek, wybielacz czy inny detergent) i szybkie suszenie.
Na wymiankę: woda Avon Slip Into Daring 50l - kilka razy psiknięta Yves Rocher woda Naturelle - nowa Edytowane przez meggykotka Czas edycji: 2012-12-05 o 07:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
W lato dobrze takie ciuchy wystawić na Słońce.
Ja mam problem tylko z 1 rzeczą. Mam sweter który przesiąkł zapachem siarki (dermatolog postawił błędną diagnozę). Nie czuć już mocno ale jakieś ślady pozostały. Macie na to sposób? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Pranie z sodą oczyszczoną trochę neutralizuje zapachy. Wyczytałam kiedyś, że to super sposób, że ubrania są jak nowe, bla bla bla. Wypróbowałam, jak wylicytowałam córce kombinezonik zimowy, który miał być "po jednym dziecku, jak nowy, wyprany w proszku dziecięcym" a okazał się zatęchły.. Soda poradziła sobie średnio, szału nie było, no ale jakaś lekka poprawa była zauważalna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Namoczyć ubrania przed praniem w wodzie z proszkiem i szklanką octu .
Woda nie może być gorąca. Potem uprać i wysuszyć na zewnątrz, na powietrzu !
![]() |
#16 | |
Biała Dama
|
Cytat:
Dokładnie, najlepiej suszyć na zewnątrz, w jednej linii, ja się powiesi w kilku rzędach to ta wilgoć zalega pomiędzy ubraniami. Na słońcu, na wietrze ciuchy schną ładnie i giną bakterie. O tej porze roku warto je wywiesić żeby centralnie zamarzły, potem na grzejniku schną szybciej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Prasowałaś te rzeczy?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;37979247]Prasowałaś te rzeczy? Jak jest na minusie, to pranie na dworze zamarza, a po wniesieniu do domu i rozmrożeniu są najwyżej lekko wilgotne i ładnie pachną. ![]() Z tym się zgadzam.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;37979247]
Jak jest na minusie, to pranie na dworze zamarza, a po wniesieniu do domu i rozmrożeniu są najwyżej lekko wilgotne i ładnie pachną. ![]() A czy takie zamarzniete ubrania sie nie polamia? Kiedys w Galileo byla mowa o suszeniu ubran chyba na Syberii i zamarzniete ciuchy latwo bylo przypadkiem zlamac. Moj sposob na suszenie ciuchow poza latem to suszarka bebnowa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Biała Dama
|
Cytat:
swetry się powinno suszyć na leżąco, ja mam taką siatkę na wannę, że sweter sobie na niej leży jak w hamaku i się odsącza, a potem dosuszam na grzejniku. Latem i tak je wieszam na dworze, choć ryzykuję że się porozciągają |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Biała Dama
|
W sklepie z takimi pierdółkami do domu agd i te sprawy, popytaj, u mnie jest taki sklep DAO (Dom Auto Ogród) i tam kupiłam ale to chyba taka regionalna mini sieć. W każdym razie w tego typu sklepach popytaj. Na allegro też widziałam jak wpisałam w google
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
U mnie tak się zdarza, gdy pralka średnio dokładnie wypłucze ubrania a dodałam płynu do płukania. Teraz zaczęłam 2 razy płukać - czyli normalne pranie z płukaniem + po zakończeniu włączam jeszcze raz opcję płukania, kilka dodatkowych minut.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Zdaje sobie sprawe, ze u nas jest troche cieplej
![]() ![]() No ale nie bede ciagnac off topu. Dziekuje za wskazowki odnosnie siatki do suszenia, poszukam jej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Nigdy nic nie połamałam, po prostu ciuchy są trochę sztywne, jakby woda między włóknami zamarzła, ale "łamiąc" ubranie łamie się raczej tylko te małe kawałeczki lodu, a nie tkaninę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Biała Dama
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37984116]U mnie tak się zdarza, gdy pralka średnio dokładnie wypłucze ubrania a dodałam płynu do płukania. Teraz zaczęłam 2 razy płukać - czyli normalne pranie z płukaniem + po zakończeniu włączam jeszcze raz opcję płukania, kilka dodatkowych minut.[/QUOTE]
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.