|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Problem z drożdżami!!!!
Hej, mam taki mały problem. Postanowiłam upiec bułeczki i w przepisie pisze że potrzebne są drożdże suche a mama kupiła drożdże winne. Czy mogę zamiast drożdży suchych użyć tych winnych? I czym one się różnią?? Błagam pomóżcie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z drożdżami!!!!
Pewnie możesz ale co z tego wyjdzie i czy bedzie to zjadliwe to nie wiem
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
nie używaj winnych. Użyj zwykłych drożdźy tylko daj 2 razy więcej niż suchych i zrób z nich zaczyn
na jedno wyjdzie
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Wszystko jedno jakich drożdży użyjesz.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
No niby wszystko jedno pod warunkiem,że się dobrze przeliczy bo inaczej wyjdzie niespodzianka. Mniej więcej to wychodzi tak : opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
a jakim cudem Ci takie coś wyszło? skoro 7 g drożdży suchych (nie rozumiem sensu mieszania w to łyżeczek) to 14 g drożdży świeżych. Drożdży świerzych bierze się 2 razy więcej od suchych. Piekę od dawna i nigdy mnie te proporcje nie zawiodły
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Drożdże to delikatny temat i znajdzie się wiele osób które maja inne przeliczniki lub też proporcje. A co do łyżeczek - nie każdy ma wagę a jakiś odnośnik warto mieć.
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Ja teraz używam drożdży w proszku są bardzo dobre i skuteczne, ciasto super wyrasta a bułeczki wychodzą pyszne
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Drożdże winne to do produkcji wina są.
Do pieczenia to piekarskie, nawet wyprodukowane dla biedronki będą odpowiednie do pieczywa. Ten wątek to podpucha i żart jest. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
A drożdże winne to wcale nie tak łatwo jest znaleźć. Kiedyś robiłam wina domowe i w moim mieście nigdzie nie było, musiałam zamawiać przez neta. Teraz mało kto robi swoje wina więc w sklepach drożdże winne nie są specjalnie popularne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.