![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Poród lotosowy
Szperałam sobie dzisiaj w internecie i natknęłam się na stronkę i artykuł poświęcony porodowi lotosowemu.
W dużym skrócie. Zdarzają się bardzo rzadko. Kobieta rodzi najczęściej w domu, bo szpitale nie są przygotowane na takie porody. Rodzi całkowicie naturalnie, bez wspomagania. W pozycji pionowej. Najpierw rodzi się oczywiście dziecko po czym czeka się aż kobieta urodzi łożysko (od 30 minut do 2 godzin). NIE PRZECINA SIĘ PĘPOWINY. Łożysko po oczyszczeniu układa się na durszlaku i zasypuje solą. Ewentualnie kropi olejkiem lawendowym. I czeka się aż pępowina zaschnie i sama odpadnie ( 3 do 10 dni). W tym czasie dziecko jest cały czas połączone z łożyskiem. I teraz pytanie: Czy zdecydowałybyście się na taki poród i trzymanie łożyska w domu? Ja osobiście nie zdecydowałabym się na takie coś. Po prostu, przepraszam, ale to co wydostaje się ze mnie jakąkolwiek drogą wolę trzymać jak najdalej ode mnie i nie chciałabym dotykać nazwijmy to wydzieliny swojego ciała przez kilka dni.
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Poród lotosowy
A w życiu! obrzydliwe jak dla mnie i taki mi zalatuje szarlataństwem trochę - gdyby to było faktycznie coś warte, to już dawno medycyna trąbiła by o tym chyba?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
szaja
czytałam opisy tych porodów i tez mi tu trochę jakimiś mocami tajemnymi czuć. Jakieś duchowe połączenia, przekazy energii i tym podobne rzeczy. A się mnie wydaje, że jedyne co czuć to smród rozkładającego się łożyska. off już lada moment? przygotowana już?
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Na poród - czemu nie, na trzymanie łożyska na durszlaku nigdy w życiu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
kotek
lotosowy właśnie jest nierozerwalnie związany z trzymaniem łożyska
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
O nie, never. Bezzasadne dla mnie ( no bo gdzie tu jakaś korzyść dla dziecka na przykład?) i raczej obrzydliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Niektóre kobiety jedzą swoje łożyska. Inne trzymają na durszlaku.
Ja obu opcjom mówię nie.
![]() |
![]() |
#9 |
Gang Iren
|
Fuj! Ja bym sie nie zdecydowala.
No chyba,ze bylyby jakies korzysci dla dziecka,wskazania medyczne.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
o nie! w zyciu bym sie nei zdecydowała...wole tak jak jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
widzialam tez zdjecia tych dzieci polaczonych z lozyskiem w durszlaku lub misce. I zrobilo mi sie niedobrze. W zyciu nie trzymalabym w domu ludzkiej tkanki tymbardziej przyczepionej do dziecka. Ciekawi mnie jak w praktyce wyglada przebieranie, kapiel, przewijanie czy podnoszenie dziecka. No chyba ze te kobiety nie kapia. I nie wyobrazam sobie zeby podczas karmienia miec pod nosem cos galaretowatego i krwistego, a dziecko zeby dotykalo mnie w tym czasie czyms co wystaje mu z brzucha. Przepraszam ze bez polskich znakow ale z telefonu pisze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Jako położna nie mogę nie wypowiedzieć się na ten temat
![]() Moim zdaniem poród lotosowy nie przynosi żadnych korzyści, przecież jak pępowina przestaje tętnić, przestaje dostarczać dziecku krew i składniki odżywcze. staje się poprostu martwą tkanką. A martwa tkanka się rozkłada i może powodować infekcje...a jeśli dziecko jest połączone z tą martwą tkanką, ryzyko infekcji według mnie się zwiększa. Poza tym - czy któraś z was zna zapach łożyska...? Naprawdę, nic przyjemnego... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
o nie, nigdy w życiu. blee...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
tak swoją drogą to na taki rytuał trzeba mieć chyba bardzo dużo wolnego czasu..
czy któraś z Was doszukała się jakiejś medycznej, zdrowotnej korzyści dla dziecka płynącej z takiego porodu? Bo ta duchowa to jakaś taka... no nie dla mnie ![]() Edytowane przez taka_sobie_jedna Czas edycji: 2012-12-15 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Niby dziecko jest spokojniejsze, mniej płacze. Ale to chyba jest odczucie rodzica, który naczytał się o tajemnych mocach itp. No i niby wiecej krwi jest dostarczane do organizmu dziecka po porodzie. Ale przecież to jest niebezpieczeństwo, bo wydaje mi się, że w łożysku po wydaleniu go zaczynają zachodzić procesy rozkładu. Poza tym bakterie osadzające się na łożysku. O nie nie nie to nie dla mnie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Tzn. wiem, że przy pobieraniu krwi pępowinowej też czeka się aż ona sama przestanie tętnić, ale to tyle. Nic więcej, no bo jaka korzyść z kawału gnijącego mięcha?
A pomyślcie, jak taka matka musi capić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
szaja
przy krwi pępowinowej trwa to max 10 minut, a nie kilka dni ![]() A korzyść z kawałka mięcha? Ja bym psa na podwórku nakarmić mogła ewentualnie ![]() ![]() No ale poważnie to po prostu mnie to obrzydza i tyle. A matka takowa kropi i ze świętością namaszcza ten kawał mięcha olejkiem lawendowym i zapewne udaje, że nie czuje smrodu albo wyobraża sobie, że to ze szczerego złota jest. Widzę inspirację do bloga ![]() Wyobraziłam sobie teraz moją Młodą przyczepioną do łożyska i jakoś tak niezbyt miło mi się zrobiło.
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 Edytowane przez Marika_1987 Czas edycji: 2012-12-16 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Brrr
![]() ![]() Tutaj taka natura, a na forum obok kobiety walczą o wolny wybór co do CC ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Chyba żadne nowo narodzone zwierzę nie wlecze za sobą łożyska.
Widziałam kiedyś program na TVN STYLE, kobieta po porodzie dała swoje łożysko do jakichś przeróbek, częściowo je zmielone wypiła, z reszty zjadła zrobione tabletki. Nie dało się na to patrzeć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
A ja słyszałam, że z łożysk apteki maści robią. Prawda to?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Mariko, mam nadzieję, że się nie gniewasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
szaja
ja z tych niegniewających się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy bym sie zdecydowała bo musiałabym się zastanowic nad tym. Na studiach jeden z wykładowców polecił nam książkę na ten temat ale mnie sie nie chciało czytać o tym i nie miałam czasu na to.Natomiast moja wspóllokatorka przeczytała ją i z tego co mi relacjonowała to korzyści maja byc głównie psychologiczne.
Jeśli miałabym to rozważać to na pewno nie odrzucało by mnie łozysko. Natomiast szpitale Swissmed umożliwiaja taki poród na swoich porodówkach - tak przynajmniej jest w Gdańsku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() za to widzę sens w nie myciu dziecka natychmiast po porodzie ,a dla niektórych to tez obrzydliwe ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
A tu mnie trochę zaskoczyłaś, w moim szpitalu dziecko zaraz po porodzie się tylko wyciera/osusza a myje na drugą dobę chyba jak matka chce. Myślałam, że to taki standard jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
No chyba to nie jest standard ,a myslę,ze powinien być. W "moim" szpitalu młodą zaraz po porodzie wlasnie tylko wytarli,dali mi ,i po ok 4h była myta,ale wiem,ze są tez takie szpitale,gdzie dziecko obmywają od razu.
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Poród lotosowy? Zgadzam się z poprzedniczkami, na pewno jest to:
1. niewygodne 2.niehigieniczne 3.nieprzyjemne 4.niepotrzebne 5.niemiłe Więc zdecydowanie ![]() W różnych kulturach porody odbywają się na różne sposoby. Wnioskuję, że taki poród z zachowaniem łożyska jest po prostu pozostałością przywiezioną przypadkiem z innych krain/czasów/plemion i zależał tylko i wyłącznie od dostosowywania się do warunków i wierzeń. Dzisiaj w cywilizowanych krajach mamy technologię, badania pozwalające sprawdzić metodę porodu najbezpieczniejszą i tym samym najodpowiedniejszą chociaż paradoksem polskich szpitali była do niedawna pozycja porodu leżąca, co wcale nie ułatwia, wręcz przeciwnie, ale... ...uczymy się na błędach i prawdopodobnie gdyby wykluczenie lotosowego było błędem i rzeczywiście przynosiłoby jakiekolwiek ważne korzyści, z pewnością zostałybyśmy poinformowane o takiej możliwości przez szpitale i lekarzy, bądź byłoby to koniecznością. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Weszłam na ten wątek jedząc śniadanie i mam teraz cichą nadzieję, że jednak zostanie ono ze mną...
![]() Sam pomysł wydaje mi się obrzydliwy, nie jest nigdzie znany w przyrodzie - zdaje się, ze zwierzęta przegryzają pępowinę, prawda? Więc nie widzę co miało by to dać ludziom. Łożysko to odpad i tak je należy potraktować. Przerabianie na tabletki (co niby one mają dać??) czy inne hokus pokus uważam, za lekko porąbane ![]() A w ogóle to mnie brzydzą takie widoki i ledwo zerknęłam na swoje łożysko, może i było piękne, dorodne, nie wiem, nie zachwycałam się.
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Próbuje sobie to wyobrazić, dziecko na rączkach u mamusi, a tata z tym durszlakiem lata za mamusią?
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.