![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 22
|
NI¯SZY facet a zwi±zek. help :<
Z tytu³u w±tku widaæ, czego tyczy siê mój "problem".Wiem,ze pojawial sie wielokrotnie na forum, ale ju¿ nie umiem sobie z tym sama poradziæ :<
Mam 168cm wzrostu, zawsze lubi³am siebie tak±, nie zastanawia³am sie nad moim wzrostem. Do teraz. Pozna³am ¶wietnego ch³opaka. Ni¿szego o jakies 5-6cm? Gdy stoimy razem, jego oczy sa na wysokosci mojego nosa, ze tak to wyraze. Zacze³o sie niepozornie, on odbiega³ ca³kowicie od moich idea³ów, wiec traktowalam go jak brata. A on zbliza³ sie do mnie, adorowa³. Zawsze to ja wiêcej z siebie dawa³am, gdy na kims mi zaleza³o, potem bardzi cierpia³am. A tu sta³o sie tak,ze znalaz³am cudownego kumpla, ktory interesuje sie moimi problemami, stara sie byc blisko mnie. On ewidetnie nie nalezy do podrywaczy. na kilku imprezach, po "zmuleniu" alkoholem zawsze siedzielismy blisko siebie, mozna powiedziec "kleili¶my sie" do siebie. 2tyg temu na urodzinach kolezanki wypi³am sporo, pamietam mgliscie,ze nawet trzymalismy sie za rece, na pozegnanie poca³owa³ mnie w policzek. Od tego czasu cos sie zmieni³o w moim postrzeganiu jego osoby, zaczelam o nim myslec w inny sposob. Moje kolezanki najzwyczajniej stwierdzily,ze miedzy nami widac chemie, bo :ilekroc sie spotykamy, wszyscy gadaja, a wy sobie sami, oderwani od rzeczywistosci siedzicie i nikogo poza soba nie widzicie: Zaprzecza³am, bo przeciez my do siebie nie pasujemy, bo ja jestem wyzsza. Ostatnio zmienilam zdanie co do traktowania go tylko jak kolegi. Mieszkamy blisko siebie, przez ost tydzien przed swietami spotykalismy sie/pisalismy codziennie. W jeden dzien zdarzy³o sie tak, ze wpad³am do niego zgrac filmy i...zostalam do rana. Ale nic z :tych: rzeczy! GADALISMY ca³± noc, jakkolwiek dziwnie by to nie brzmia³o. Pierwszy raz spotka³o mnie cos podobnego. Po tej ca³ej nocy nie mia³am dosyc jego towarzystwa. ON sprawia,ze czuje sie lepiej. Ogolnie jestem osoba zamknieta, jesli chodzi o zwierzenia. Moze to brzmi smiesznie, ale "otwieram sie" przed wlasna matka i.. okazalo sie,ze przed nim. Wrocilam do domu na swieta i codziennie z nim pisze. I mysle o nim. I nie wiem, czy sie nakrecam przez to,ze on mnie "adoruje", ze mi sie to udzieli³o? Gdy powiedzialam o nim matce, zareagowala nie za dobrze. "On jest nizszy, mi zalezy na twoim szczesciu, ale to tobie bedzie przeszkadzalo, wiem, co ja przezywalam, polska to kraj nietolerancyjny, bedziesz miec kompleksy. on moze byc twoim przyjacielem. po prostu jestes zafascynowana,ze ktos cie dazy taka synmpatia" (moja mama jest wyzsza od taty o jakies 3-4cm) przez jej reakcje przezywam teraz wewnetrzna burze. zaczelam sobie wmawiac,ze moze "poddalam sie sugestii", jego zachowaniu. nie mialam nigdy chlopaka, w sierpniu wyleczylam sie z beznadziejnego zakochania bez wzajemnosci w WYZSZYM palancie, ktore to zmienilo 2lata mojego zycia w koszmar. .... nie wiem, co czuje, co z tym wzrostem. Jemu chyba moj nie przeszkadza, skoro caly czas szuka mojego towarzystwa. moze problem lezy w tym,ze boje sie poddac chwili, sprobowac, bo boje sie skrzywdzenia.. chlopak, w ktorym sie podkochiwalam byl moim "przyjacielem". myslalam,ze nikt nie wie,co czuje. Wiedzieli wszyscy. I mieli z tego niez³± zabawê. proszê was o radê ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 980
|
Dot.: NI¯SZY facet a zwi±zek. help :<
Cytat:
To jedna strona medalu. Druga jest taka, ¿e jak ju¿ przekona³am siê, ¿e facet jest tragiczny i mia³am go do¶æ, to zaczê³o mi przeszkadzaæ w nim wszystko, wzrost te¿. Po prostu póki by³o dobrze, udawa³am, ¿e wygl±d nie ma znaczenia, ale jak siê rypnê³o to czu³am w ¶rodku, ¿e sama siebie oszukujê. Wnioski? Jesli bêdziesz go kocha³a szczerze i bêdzie fajnym facetem, to nie my¶l o wzro¶cie, a ju¿ na pewno nie o reakcji otoczenia, to szokuje tylko na pocz±tku, potem ka¿dy przechodzi do porz±dku dziennego. Ale zastanów siê mocno jak du¿± wagê przywi±zujesz do wygl±du, bo jesli masz patrzeæ na wysokich przystojnych mê¿czyzn z my¶l± 'czemu on nie mo¿e byæ mój' bêd±c jednocze¶nie z niskim facetem, to bêdziesz krzywdzi³a i siebie i jego. ps. zapomnia³abym dodaæ - mój T¯ jest ze mn± równy, a ja noszê wy³±cznie wysokie obcasy wiêc jestem od niego wy¿sza jakie¶ 10cm w 'uzbrojeniu'. I tak¿e nigdy nic nieprzyjemnego mnie z tego powodu nie spotka³o, a mi to ju¿ kompletnie nie przeszkadza ![]() Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2012-12-26 o 08:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 8 665
|
Ostatnio te¿ mia³am takie przemy¶lenia, mia³y one zupe³nie realne podstawy. I wiesz do czego dosz³am? ¯e ¿yjê tylko raz i liczy siê moje szczê¶cie, je¶li facet akceptuje Ciebie nieco wy¿sz± i 'macie siê ku sobie' to nie widzê powodów, ¿eby¶ musia³a z niego rezygnowaæ, bo 3-4 cm s± istotniejsze, ni¿ Wy razem.
Mam nadziejê, ¿e nie poddasz siê sugestiom ¶rodowiska i byæ mo¿e znajomych, ¿e wa¿niejsze bêdzie to, co Was ju¿ w tej chwili ³±czy. Bêdê Wam kibicowaæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Inkwizytor
Wiadomo¶ci: 2 452
|
Cytat:
Po drugie to tylko wzrost, chcesz straciæ szanse na fajny zwi±zek przez kilka centymetrów? Dla mnie to podchodzi przez problem " z pupy" Je¿eli ca³y czas bêdziesz siê przejmowaæ "co ludzie powiedz±" to nigdy nie bêdziesz szczê¶liwa bo zawsze kto¶ Cie obgada, albo rzuci nieciekawym komentarzem.
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka ksi±¿kowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
te¿ kiedy¶ mia³am ni¿szego ch³opaka ;D z w³asnego do¶wiadczenia wiem , ¿e nie warto przejmowaæ siê tym co ludzie powiedz±.. Przyjê³o sie poprostu , ¿e to ch³opak musi byæ wy¿szy..a tak naprawdê to co to za ró¿nica? Je¿eli go Kochasz to miej gdzie¶ zdanie innych , nie wstydz sie i b±d¼ szczê¶liwa - bo chyba o to chodzi w ¿yciu
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
I znowu to samo
![]() Ju¿ w którym¶ temacie podobnym siê wypowiem. Mam 184 cm wzrostu i wiêkszo¶æ facetów z, którymi siê spotyka³am by³a ode mnie ni¿szych- w ogóle mi to w niczym nie przeszkadza³o. Granice tworzysz we w³asnej g³owie autorko. Je¶li bêdziesz twierdziæ ¿e partner jest za niski(za niski na co swoj± drog±?) to tak w³a¶nie bêdzie. Ja nigdy nie us³ysza³am z³ego s³owa ani przytyków na ten temat. Podobnie jak rodzice mojego obecnego T¯ gdzie ojciec jest ni¿szy od mamy o jakie¶ 7 centymetrów ![]()
[I][COLOR=Indigo]"¯ycie nie jest ani lepsze, ani gorsze od naszych marzeñ. Jest po prostu inne." Edytowane przez Osiak Czas edycji: 2012-12-26 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 437
|
Rozwi±zania s± dwa - albo przestaniesz uwa¿aæ wzrost za problem albo wy¶lesz go na bolesn± (i nielegaln±) operacjê wyd³u¿ania koñczyn, po której g³ówn± atrakcj± jest bolesne i kilkumiesiêczne wyd³u¿anie ko¶ci.
Czy wy¿szy wzrost naprawdê gwarantuje udany zwi±zek? S± mê¿czy¼ni z kar³owato¶ci±, którzy maj± partnerki zwyczajnego wzrostu i ¿yj± z tym. A ta ró¿nica miêdzy Wami jest naprawdê ¶mieszna. Chyba, ¿e boisz siê kolejnego zwi±zkowego niewypa³u i zabezpieczasz siê przed cierpieniem szukaniem powodów do nieanga¿owania siê. Mam± siê nie przejmuj - teraz s± inne czasy. Jest du¿o par niestandardowych i nie musz± one ¿yæ z napiêtnowaniem. No chyba, ¿e kto¶ g³upi rzuci komentarz - ale czy warto po¶wiêcaæ swoje szczê¶cie dla aprobaty ludzi g³upich?
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 521
|
Cytat:
A kiedy mnie zostawi³, d³uuuuuuugo cierpia³am. I którego¶ dnia spotka³am go na ulicy... By³ niewiarygodnie niski! Jeszcze wiele razy pó¼niej go widzia³am: nie mog³am siê nadziwiæ, jak to mo¿liwe, ¿e w czasie trwania naszego zwi±zku zawsze wydawa³ mi siê du¿y. Mi³o¶æ za¶lepia, a odkochanie pozwala przejrzeæ na oczy. A propos: czemu nikt nie zak³ada w±tku: "CHAMSKI facet a zwi±zek" albo "G£UPSZY facet a zwi±zek"? To by by³y tematy! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 680
|
Tak naprawdę, liczy się to, co Ty czujesz w związku ze wzrostem tego faceta i tego się powinnaś 'dowiedzieć'. Nie patrzeć na komentarze innych, tylko zapytać samą siebie, czy to dla Ciebie problem.
Ja jestem z facetem niższym ode mnie o jakieś 6cm, zakochana i szczęśliwa, a moja przyjaciółka by się w niższym nie zakochała, bo wzrost jest dla niej bardzo ważnym czynnikiem. Wszystko zależy od człowieka. Pomyśl o tym, co właściwie czujesz w związku z tym i albo idź w to, albo nie rób chłopakowi nadziei, bo to też byłoby nie fair.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Moja przyjació³ka ma T¯ ni¿szego od siebie o jakie¶ 5-6 cm. Widaæ ró¿nicê, ale im to kompletnie nie przeszkadza! S± uroczy, uwielbiam ich jako parê
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 8 665
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;38288675]
Mi³o¶æ za¶lepia, a odkochanie pozwala przejrzeæ na oczy. [/QUOTE] Nie ogarniam tego okre¶lenia w stosunku do wzrostu ch³opaka i jego ew. niezauwa¿ania, ale ok ![]() A w±tki o g³upszych i chamskich facetach by³yby na pewno bardzo gor±cymi tematami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 116
|
te¿ mia³am kiedy¶ ch³opaka ni¿szego ode mnie a nawet dwóch ale rozstali¶my z innych powodów
![]() chwilami mi to przeszkadza³o ale nie zaprz±ta³am sobie z tym g³owy, je¶li facet fajny to wzrost nie ma znaczenia tak jak w przypadku ró¿nicy wieku ,w koñcu mi³o¶æ nie patrzy na wiek czy wzrost ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 017
|
Cytat:
Autorko, kompletnie siê jego wzrostem nie przejmuj, w poziomie i tak siê wszystko wyrównuje. Ja by³am z zwi±zku z facetem ni¿szym o g³owê. Fakt, ¿e siê szybko rozstali¶my, ale to dlatego, ¿e lepiej nam by³o w przyja¼ni [z lekkim erotycznym zabarwieniem :P]. Zreszt± przyja¼ñ, mniej intensywna, trwa do dzi¶.
"Uroczy¶cie nie zobowi±zujê siê do regularnych porz±dków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia s³odyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynno¶ci oraz gaszeniu ¶wiat³a w ³azience - to siê nigdy nie uda³o, wiêc w koñcu doros³am do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 188
|
Oj, z ca³ym szacunkiem, ale Twoja mama nie post±pi³a m±drze... nie wiem, jak mo¿na w ten sposób namieszaæ w g³owie córce, zawsze my¶la³am, ¿e to chodzi o to, ¿eby ¶wietnie siê dogadywaæ i rozumieæ z partnerem, ale có¿...
powiem Ci tak: to wszystko jest w Twojej g³owie. Mam parê znajomych: ona ok. 185 cm, facet od niej spokojnie 10-15 cm ni¿szy, w dodatku taka ma³a radosna kuleczka przy niej. S± ze sob± spokojnie ponad rok (bo tyle ich znam), a pewnie i jeszcze d³u¿ej, nigdy nie pyta³am ![]() Twój wybór, czy postanowisz, ¿e nie bêdziesz zwraca³a uwagi na wzrost.
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 437
|
Cytat:
I my¶la³am o tym sposobie chiñskim.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Mo¿e to wredne , to co powiem i zostanê skrytykowana, ale nigdy nie by³abym o tyle ni¿szym facetem, zaakceptowalabym tylko, gdyby facet by³ równy ¿e mn± i nikt mnie nie przekona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Wzrost stawa³ siê istotnym argumentem, kiedy spotyka³am siê z facetem 5 cm ni¿szym, ale jako¶ nam to randkowanie nie sz³o. Linijka by³a wa¿niejsza ni¿ on.
Wiêkszo¶æ facetów, z którymi siê spotyka³am, by³a co prawda nieco wy¿sza, ale ta ró¿nica mala³a do zera, albo ros³a do +5/7 cm na moj± niekorzy¶æ, kiedy tylko zak³ada³am buty - i nadal tak jest (ja, 1,75). Je¶li lecisz na niego mimo 3 cm ró¿nicy, i gdyby¶ siê w nim zakocha³a, to te 3 cm by³oby niczym wobec wszystkiego.
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
bardzo wam wszystkim dziêkujê za rady! To jest tak: gdy z nim przebywam róznica wzrostu absolutnie mi nie przeszkadza; czujê sie tak dobrze przy nim,ze to nie jest wa¿ne. Mysle,ze dla niego tez, skoro od poczatku naszej znajomosci "zbliza³ siê" do mnie
![]() zdanie mamy, no có¿, to jest tak,ze jej jedynej duzo (nie wszystko) mowie, bo sparzy³am sie na swoich "przyjaciólkach". ale wiadomo,ze czasy sa inne, ona to widzi inaczej. Twierdzi bez entuzjazmu,ze sie zakocha³am. Mnie po prostu wszystko ci±gnie ku Niemu. Nie jestem w stanie powiedzieæ, ze to mi³o¶æ, w ogole to uczucie sie ciê¿ko definiuje. Po prostu gdybym teraz siê dowiedzia³a,ze on kogo¶ sobie znalaz³, to bym siê zap³aka³a. ![]() Gdy przebywali¶my razem, on stara³ siê zawsze mnie "dotkn±æ" (jak to brzmi ![]() ja wiem,ze moge wyjsc na egoistkê, która ocenia chlopaka po wzroscie. ale ja bardziej uwazam,ze to JA jestem za wysoka dla niego, nie on za niski. woko³o pe³no mam kolezanek nizszych od niego, które by dla niego byly odpowiednie. Ogolnie moze moje watpliwosci wynikaja z bardzo niskiej samooceny. do tej pory moje jakiekolwiek "sytuacje" z p³ci± przeciwn± konczyly sie fiaskiem. wychodzilo na to,ze mi sie wydawalo,ze komus sie podobam, a ów osobnik koncem koncow mnie dokumentnie olewa³. niby w zwiazku nie bylam,ale swoje przep³aka³am. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka ksi±¿kowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
ja mam 1.68. gdy sie poznalismy i gadal z kolega, uslyszalam, jak mowi:ja mam 1.70. no na pewno nie. ale chyba ma kompleksy z tego powodu. z drugiej strony, nie interesowalby sie mna. mamy 3wspolne kolezanki nizsze od niego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
omg ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 343
|
Jak kto¶ bêdzie chcia³, to i tak Ciê bêdzie obgadywa³, bez wzglêdu na to, z jakim bêdziesz facetem. Nie pokazuj po sobie, ¿e siê tym przejmujesz, bo takich z³o¶liwych ludzi jeszcze bardziej to nakrêca.
Miêdzy moimi rodzicami jest du¿a ró¿nica wieku i szczególnie jedna "kole¿anka" mojej mamy nie mog³a tego prze¿yæ ![]() Ja znam jedn± parê, gdzie dziewczyna (w obcasach) jest wy¿sza o jakie¶ 15 cm, wiêc od razu rzuca siê w oczy. Zwróci³am na to uwagê tylko jak zobaczy³am ich pierwszy raz -"aha, on jest od niej ni¿szy, to fajnie, ¿e ona siê nie przejmuje".
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wlasnie jesli chodzi o ten wzrost. poznalam go w momencie,gdy chodzil z inna. tez byla od niego wyzsza,ale mniej,niz ja. wiec moze cos w tym jest. i balam sie,ze on jest takim podrywaczem, bo niedawno mial kogos(ale to trwalo 2tygodnie ![]() nawet dziwnie razem wygladali. jesli chodzi o nasza relacje, to on sie o mnie troszczy, pyta,jak mi minal dzien, wspiera w moich codziennych problemach, rozwesela, odstresowuje. jestem taka osoba, ktora potrafi usiasc sama w pokoju i nagle zaczac plakac i miec czarne mysli. nie jestem jakas niezrownowazona, tylko czasem boje sie,ze nie dam rady pogodzic wszystkich obowiazkow. a przy nim sie uspokajam, czuje,ze wszystko bedzie dobrze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 017
|
Nie czujê siê ura¿ona, Eru broñ, tylko siê zdziwi³am, czemu normaln± operacjê [wg. metody Illizarowa] uwa¿asz za nielegaln± :P A chiñski sposób to bestialstwo jakie¶, ale oni w ogóle s± dziwni...
"Uroczy¶cie nie zobowi±zujê siê do regularnych porz±dków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia s³odyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynno¶ci oraz gaszeniu ¶wiat³a w ³azience - to siê nigdy nie uda³o, wiêc w koñcu doros³am do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Hrodebert
Wiadomo¶ci: 4 441
|
Wydaje mi siê ¿e bardziej istotne od tego czy facet jest ni¿szy ,jest to ile ma wzrostu .O ile dajmy na to kobieta ma 181 cm a partner te 176 cm to w sumie jest ¶redniego wzrostu ,a w przypadku Autorki go¶æ ma 160 w kapeluszu ,jak by nie by³o to karakan
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
Tak poza tematem, autorko droga, zwierzanie siê matce ze wszystkiego (zw³aszcza spraw mêsko damskich) to moim zdaniem zly pomys³. Mama nawet najlepsza, powinna mieæ ograniczona wiedzê o problemach zwi±zkowych, bo zbyt ³atwo to potem wykorzystaæ i namieszaæ (nawet w dobrej wierze) miêdzy par±.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN sta³y
|
Autorko, gdyby twoja mama odrzuci³a twojego tatê tylko z powodu wzrostu to nie by³oby ciebie na ¶wiecie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() bylam w szoku, bo nigdy wczesniej tak sie nie zachowywala. tu chodzi o jego wzrost, wiem to. "jesli chcesz byc tylko jego przyjaciolka, MUSISZ mu to powiedziec, zeby sobie wiele nie obiecywal. Bo on chyba sobie mysli,ze cos z tego bedzie. Milo miec takiego kolege, ktoremu mozna wszystko powiedziec. Oczywiscie to twoje zycie, chce zebys byla szczesliwa, ale jego wzrost bedzie ci przeszkadzal, bedziesz sie garbi³a, plakala przez te roznice wzrostu; nie mogla obcasow nosic, (na marginesie:NIE ZOSZE butow na obsasie) nagle poczulam sie osaczona,ze musze wyjasnic sprawe z nim. po czym zdalam sobie sprawe,ze nie chce, ze odpowiada mi obecna sytuacja, to gdy on jest mi blizszy niz zwykly kolega, ze chce zobaczyc, co z tego wyjdzie. ech ![]() na marginesie, on mnie chyba bardzo lubi? takie wrazenie odnosze. bo ja jego tak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Czy Twoja mama jest szczê¶liwa z Twoim ojcem? Je¶li nie jest, mo¿esz olaæ jej gadanie.
![]() |
#30 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
Twoja Mama pewnie siê du¿o nas³ucha³a na temat swój i Twojego taty, ale to nie usprawiedliwia przelewnie swoich frustracji i niespe³nionych marzeñ o obcasach na ciebie. We¼ siê jej zapytaj, czy tak strasznie ¿a³uje zwi±zku z tat±, bo gdyby nie on to by Ciebie na ¶wiecie nie by³o...
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka ksi±¿kowa Edytowane przez verda Czas edycji: 2012-12-26 o 13:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:43.