Kilka dni we Włoszech - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-11, 22:59   #1
olkaaa900
Raczkowanie

Kilka dni we Włoszech

Cześć Dziewczyny. Niedługo wybieram się do Włoch, plan zawiera zwiedzanie takich miast jak Florencja,Rzym(+Watykan) oraz Wenecja.
Pytanie dla osób które znają te rejony dobrze, na obejrzenie jakich obiektów warto przeznaczyć pieniążki , a co sobie odpuścić ... Zaplanowałam, że zafunduję sobie bilet do kompleksu watykańskiego na 100%, co do reszty chciałabym się dowiedzieć co polecacie

Prosiłabym również o ile to możliwe podać w przybliżeniu ceny biletów, oraz jeśli są zabytki które można obejrzeć za darmo to również będę wdzięczna za sygnał
olkaaa900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 15:34   #2
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Dot.: Kilka dni we Włoszech

Warto pamiętać, że we Włoszech w wielu miejscach są zniżki dla osób poniżej 26 r.ż. Trzeba tylko pokazać dokument z datą urodzenia.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 09:13   #3
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olkaaa900 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny. Niedługo wybieram się do Włoch, plan zawiera zwiedzanie takich miast jak Florencja,Rzym(+Watykan) oraz Wenecja.
Pytanie dla osób które znają te rejony dobrze, na obejrzenie jakich obiektów warto przeznaczyć pieniążki , a co sobie odpuścić ... Zaplanowałam, że zafunduję sobie bilet do kompleksu watykańskiego na 100%, co do reszty chciałabym się dowiedzieć co polecacie

Prosiłabym również o ile to możliwe podać w przybliżeniu ceny biletów, oraz jeśli są zabytki które można obejrzeć za darmo to również będę wdzięczna za sygnał
ja moge sie wypowiedziec nt Rzymu. tam jest w miare tanio. najwazniejsze koscioly zwiedzilam za darmo. do koloseum (chyba 7 euro) nie wchodzilam, bo bylo za goraco i byla dluga kolejka, wiec nie chcialo mi sie czekac. rozne fontanny, to jak wiadomo za darmo. w Watykanie tez nie wchodzilam tam gdzie sie placilo, oprocz szczytu w kopule (5euro). meczarnia, bo chyba ponad 500 schodkow do pokonania w ciezkich warunkach, bo ciasno tam bylo, ale warto tam wejsc Fajnie jest pospacerowac po Rzymie, bo prawie wszedzie jest cos ciekawego do obejzenia, aczkolwiek miasto bardzo zaniedbane, smierdzace i brudne
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 20:32   #4
olkaaa900
Raczkowanie

Dziękuję za informację, niestety sprawdziłam w internecie i koloseum jest w renowacji do połowy 2013 roku :/
A orientujesz się czy Forum Romanum i Palatyn są płatne??? Jeśli tak to wiesz może ile kosztuje tak ok ?
Stary 2013-01-13, 21:36   #5
Cashmeere
Raczkowanie

jeśli chodzi o Florencję to warto odwiedzić ogrody Boboli ( wejscie cos około 10 euro), fajny widok na Florencję z ogrodów - chociaz jesli wyjazd jest w okresie zimowym, to można sobie odpuścić...
Na dzwonnicę Giotta też warto wejsc ( cos ok. 6 euro), do katedry wejście jest za free.
Florencja jest cudowna

Wenecja - jest megacudowna!!!, każda rzecz jest warta zwiedzenia przeczytałam gdzies, ze w Wenecji warto się zgubić, bo wtedy możemy odkryć piękne miejsca, ktorych nie znajdziemy w przewodniku. Tak tez zrobilismy - zupełnie niechcący i przez przypadek - gdzie by się nie skręciło, każda uliczka, każdy mostek jest magicznym i wspaniałym miejscem. Naprawdę polecam takie zgubienie się - odkrywamy prawdziwe uroki tego miasta, zdala od turystów.
NIe wiem tylko jak teraz wygląda sprawa po tej powodzi...
Echh Wenecja- muszę tam wrócić

Udanego wypadu!

Edytowane przez Cashmeere
Czas edycji: 2013-01-13 o 21:38
Cashmeere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 22:12   #6
olkaaa900
Raczkowanie

Dziękuję baardzo za rady )
Stary 2013-01-14, 14:28   #7
sjoanna
Zakorzenienie

To ja jeszcze o Rzymie - Forum Romanum jest platne.
Na stronie http://www.rome-museum.com/it/tickets.htm
znalazlam informacje ze cena do Coloseum i Forum Romanum kosztuje 20,50 euro, ulgowy 16 euro.

Mozna wejsc na Kapitol i stamtad zobaczyc panorame Forum Romanum.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapitol
patrzac na pomnik Marka Aureliusza za nim znajduje sie palac Senatorski a po lewej jego stronie, nieco z boku jest statua wilczycy karmiacej Romulusa i Remusa i placyk z widokiem na Forum Romanum.

Poza tym polecam kupic bilet na metro bo w ten sposob mozna dojechac do wiekszosci miejsc turystycznych Rzymu.
Najwiecej przy lini A. Bo mozna nia dojechac do:
-Vatykanu (wstep wolny do Bazyliki i grobow papieskich),
-Muzeum Watykanskie - platne 16/8 euro (a w tym Kaplica Sykstynska) choc w ostatnia niedziele miesiaca jest bezplatne http://mv.vatican.va/2_IT/pages/z-In...dario2013.html.
- Schodow Hiszpanskich a mozna sobie zrobic spacerek do Fontanny di Trevi, Panteonu (bezplatny), a jak juz tam dojdziesz to i do Piazza Navona tez

Linia A dojedziesz tez do Bazyliki sw Jana na Lateranie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bazylik...a_na_Lateranie

linia B dojedziesz do Koloseum (wychodzi sie na wprost Koloseum - najlatwiejszy do znalezienia zabytek ) czy Bazyliki sw Pawla za Murami. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bazylik...%82a_za_Murami

A niedaleko od Watykanu i Bazyliki sw Piotra jest zamek sw Aniola - Castel Sant'Angelo. Niestety wstep tez platny 8,50 lub 6 euro ulgowy
- ale mozna fajne zdjecia zrobic z mostu na Tybrze.

W sumie to zwiedzajac tylko miejsca bezplatne w Rzymie i to tylko te najbardziej znane mozna spedzic baaardzo intensywnie dzien.

Nie napisalas kiedy jedziesz.
I czym.
Jesli wyladujesz na lotnisku to poszukaj stanowiska informacji turystycznej i wez darmowa mapke - ostatnio w hali przylotow w Ciampino powstalo.
Mapka jest przydatna bo np nazwy polskie i wloskie nie sa takie same.
I np nie znajdziesz znaku prowadzacego do Kaplicy Sykstynskiej a do Cappella Sistina.

Cashmeere - Wenecje co roku nawiedza powodz - nie ma co sie martwic.

I zgubic sie polecam w kazdym miescie.

“Your dresses should be tight enough to show you're a woman
and loose enough to show you're
a LADY.”

Edith Head
sjoanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-14, 14:54   #8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cashmeere Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o Florencję to warto odwiedzić ogrody Boboli ( wejscie cos około 10 euro), fajny widok na Florencję z ogrodów - chociaz jesli wyjazd jest w okresie zimowym, to można sobie odpuścić...
Na dzwonnicę Giotta też warto wejsc ( cos ok. 6 euro), do katedry wejście jest za free.
Florencja jest cudowna

Wenecja - jest megacudowna!!!, każda rzecz jest warta zwiedzenia przeczytałam gdzies, ze w Wenecji warto się zgubić, bo wtedy możemy odkryć piękne miejsca, ktorych nie znajdziemy w przewodniku. Tak tez zrobilismy - zupełnie niechcący i przez przypadek - gdzie by się nie skręciło, każda uliczka, każdy mostek jest magicznym i wspaniałym miejscem. Naprawdę polecam takie zgubienie się - odkrywamy prawdziwe uroki tego miasta, zdala od turystów.

Udanego wypadu!
o kurde, to ja do Wenecji mam 150 km a do Florencji 100 i jeszcze tam nigdy nie bylam !!! az wstyd
Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
To ja jeszcze o Rzymie - Forum Romanum jest platne.
Na stronie http://www.rome-museum.com/it/tickets.htm
znalazlam informacje ze cena do Coloseum i Forum Romanum kosztuje 20,50 euro, ulgowy 16 euro.

.
cena zabojcza. wolalabym nie wchodzic

ja rowniez polecam metro. mozna wysiasc niedaleko zabytkow, a pozniej i tak jest duzo chodzenia zeby wszystko zobaczyc
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 20:39   #9
magnolia3107
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cashmeere Pokaż wiadomość

Udanego wypadu!

Zgadzam się z każdym napisanym słowem. Zakochałam się w Wenecji od pierwszego wejrzenia Chociaż moi znajomi nie widzą w niej nic zachwycającego - ale wiadomo, nie znają się
Potwierdzam też, że urok tego miasta to nie główne ulice, ale właśnie te na uboczu.
Stary 2013-01-15, 12:50   #10
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Kilka informacji o Wenecji - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=639212

Pozdrawiam
Zazdroszczę wyprawy!

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-15, 20:50   #11
olkaaa900
Raczkowanie

Dziękuję Dziewczyny za wszystkie rady ! Są dla mnie niesamowicie pomocne )

Wybieram się na wycieczkę pod koniec marca, póki co ogarniam plan co chciałabym zobaczyć oraz dzięki Waszej pomocy będę się w stanie lepiej finansowo przygotować, bo orientuję się nieco jak wyglądają ceny w euro - sklepach a ceny zwiedzania zabytków, atrakcji jednak róznie wypadają więc tym bardziej dziękuję za info

Tak się cieszę na wypad, ze nie mogę się doczekać !!!
Stary 2013-01-16, 18:17   #12
różowiutka
Zakorzenienie

Podepne sie pod watek, poniewaz tez planuje w tym roku zwiedzic Wlochy. Z tym, ze zbyt wiele chcialabym zobaczyc. A prawdopodobnie wybralabym sie tylko na tydzien. Chetnie zawitalabym do Milanu, Pizy, Florencji, Werony, Wenecji, i Genua.
Zastanawiam sie tez jaki miesiac jest najlepszy na taki wypad.
Slyszalam, ze pociagi maja niedrogie i wlasnie nimi bym podrozowala. W Rzymie juz bylam, wiec tym razem odpada.

Edytowane przez różowiutka
Czas edycji: 2013-01-17 o 11:52
różowiutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 11:30   #13
sjoanna
Zakorzenienie

Rozowiutka - Mysle ze wiosna lub jesien sa najlepsze - jest cieplo, ale nie goraco.
Pociagi moze sa i niedrogie - ale takie, albo i gorsze jak w Polsce.
Brudne, zatloczone, czesto spoznione. A i transport publiczny lubi strajkowac - baardzo lubi.

a LADY.”

Edith Head
Stary 2013-01-17, 11:50   #14
różowiutka
Zakorzenienie

Cytat:
Rozowiutka - Mysle ze wiosna lub jesien sa najlepsze - jest cieplo, ale nie goraco.
Pociagi moze sa i niedrogie - ale takie, albo i gorsze jak w Polsce.
Brudne, zatloczone, czesto spoznione. A i transport publiczny lubi strajkowac - baardzo lubi.
wlasnie spogladam na strone wloskiej koleji i widze pociagi typu Super economy (jeszcze tansze od Economy) i zastanawiam sie co to znaczy, bo w Polsce np druga klasa oznacza brak gwarancji miejsca siedzacego, a nie wyobrazam sobie podrozowac na stojaco z walizkami kilka godzin;p

tak zastanawiajac sie, mysle ze w tydzien sie nie da wyrobic. Wyznaczylam sobie 6 miejsc, wiec podejrzewam, ze 2 tygodnie to minimum.

Edytowane przez różowiutka
Czas edycji: 2013-01-17 o 11:51
Stary 2013-01-17, 12:18   #15
sjoanna
Zakorzenienie

Poszukalam tych super economy i jest to oferta na bilety na najszybsze pociagi - typu Freccia, ekspresy, Ic - Intercity, ICN - Intercity Notte (nocne).
Takze w 1 i 2 klasie. Nie wiem czy sie doplaca za miejscowke.
Problem jest taki - ze na takie bilety trzeba polowac.
Masz juz wyznaczone trasy i daty w jakich bys podrozowala?

Najtansze pociagi na krotkie trasy to Regionale. Maja tylko 2 klase i nie ma miejscowek.
A na taka wyprawe to lepiej z plecakiem.

Wstawiam przykladowe szukanie - trasa Mediolan Venezia.
Data 15 kwietnia.
Zobacz sama - sa te najtansze bilety.
https://www.lefrecce.it/B2CWeb/searc...chOutputViewer

Ale juz w weekend 13 kwietnia (sobota) - sa nieco drozsze https://www.lefrecce.it/B2CWeb/searc...chOutputViewer

Warto wiec zaplanowac wszystko wczesniej i wykupic.

Sprawdzilam - miejsce wyznacza system albo mozesz wybrac sama. Nie placisz dodatkowo.

a LADY.”

Edith Head

Edytowane przez sjoanna
Czas edycji: 2013-01-17 o 12:22
Stary 2013-01-17, 15:02   #16
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez różowiutka Pokaż wiadomość
Podepne sie pod watek, poniewaz tez planuje w tym roku zwiedzic Wlochy. Z tym, ze zbyt wiele chcialabym zobaczyc. A prawdopodobnie wybralabym sie tylko na tydzien. Chetnie zawitalabym do Milanu, Pizy, Florencji, Werony, Wenecji, i Genua.
Zastanawiam sie tez jaki miesiac jest najlepszy na taki wypad.
Slyszalam, ze pociagi maja niedrogie i wlasnie nimi bym podrozowala. W Rzymie juz bylam, wiec tym razem odpada.
a ja bym Milano wykreslila, bo nic tam ciekawego nie ma najlepiej byloby pojechac gdzies w maju
Stary 2013-01-18, 02:26   #17
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

ja pamietam jak bylam w Rzymie w 2010 to pod koloseum stali ludzie ktorzy sprzedawali bilety na koloseum, forum romanum i na cos jeszcze sprzedawali w pakiecie 3 w 1

moje ulubione miejsce w Rzymie to schody Hiszpanskie, zwlaszcza jak studenci przyjda z gitara.

i bylo tez pelno ulicznych sprzedawcow, ktorzy nas nauczyli : szakalaka boom boom

W wenecji nie mialam duzo czasu ale nawet jak przejdziesz kawalek to odkryjesz jej piekno

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 08:24   #18
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Ja miałam do czynienia z pociągami we Włoszech tylko raz, w ostatnie wakacje zwiedzając Cinque Terre (polecam ). Są to wioseczki w górach na wybrzeżu ligurijskim i nie da się tam dojechać samochodem. No może i się da, ale nie jest to przyjemne ze względu na bardzo wąskie i kręte drogi.

Cała trasa to może 10-15 min przejazd, ale wysiada się w kolejnych miasteczkach, zwiedza i jedzie pociagiem do kolejnego. Przynajmniej tam pociągi były fajne. Nawet takie dwupiętrowe. Nie pamiętam ile kosztował sam pociąg, bo płaciliśmy z pakiet pociąg+zwiedzanie.

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 00:51   #19
różowiutka
Zakorzenienie

Cytat:
Poszukalam tych super economy i jest to oferta na bilety na najszybsze pociagi - typu Freccia, ekspresy, Ic - Intercity, ICN - Intercity Notte (nocne).
Takze w 1 i 2 klasie. Nie wiem czy sie doplaca za miejscowke.
Problem jest taki - ze na takie bilety trzeba polowac.
Masz juz wyznaczone trasy i daty w jakich bys podrozowala?

Najtansze pociagi na krotkie trasy to Regionale. Maja tylko 2 klase i nie ma miejscowek.
A na taka wyprawe to lepiej z plecakiem.

Wstawiam przykladowe szukanie - trasa Mediolan Venezia.
Data 15 kwietnia.
Zobacz sama - sa te najtansze bilety.
https://www.lefrecce.it/B2CWeb/searc...chOutputViewer

Ale juz w weekend 13 kwietnia (sobota) - sa nieco drozsze https://www.lefrecce.it/B2CWeb/searc...chOutputViewer

Warto wiec zaplanowac wszystko wczesniej i wykupic.

Sprawdzilam - miejsce wyznacza system albo mozesz wybrac sama. Nie placisz dodatkowo.
wlasnie nic jeszcze nie jest zaplanowane, poki co, tylko taki luzny zamysl, ale dziekuje za wskazowki, bede musiala posiedziec troche nad tym i jakos sensownie wszystko zaplanowac. ale z tego co slyszalam, to Wlochy same w sobie to raczej droga 'impreza', wiec tym bardziej chcialabym zaoszczedzic chociazby na przejazdach i/lub zakwaterowaniu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-28, 21:55   #20
Romanaccia
Zakorzenienie

Koloseum w renowacji ? dzis tam przechodzilam i nie bylo

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości