pierwsza sesja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-14, 10:31   #1
studentkowa
Przyczajenie

pierwsza sesja

.........................

Edytowane przez studentkowa
Czas edycji: 2013-07-11 o 17:16
studentkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 11:47   #2
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja
Dot.: pierwsza sesja

niestety trzeba się uczyć zamiast myśleć że jest się przegranym. Rozplanuj sobie dzień, poukładaj książki i notatki i do dzieła.
ewalucja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 12:06   #3
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez studentkowa Pokaż wiadomość
politechnika, pierwszy semestr, nie ogarniam ;(

Czy są tu jakieś przyszłe/obecne panie inż. które też miały duże trudności i myślały, ze odpadną a udalo sie ? jak sobie poradzilyscie ?

ja już czuje sie przegrana
Z kierunku humanistycznego przeskoczyłam na chemię uniwersytecką.

Owszem. Pierwszy tydzień semestru skończył się u mnie płaczem i paniką. Pierwsze przedsesjowe zmagania to wiele nieprzespanych dobrze nocy i kilometry notatek. Sesja-to samo, jadłam coś, bo mama/babcia mi robiła kanapki do pokoju :P Tylko jedna poprawka była. Inna sprawa, że studiów koniec końców nie skończyłam i porzuciłam na 3. roku, ale tak-jest to wszystko do zdania, trzeba przysiąść i nie ma, że boli.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 13:04   #4
Absinth87
Raczkowanie

1) tylek w troki i do roboty!
2) skombinuj sobie pytania od roku wyżej - nie bedą takie same (?) ale będziesz wiedziała jakie zagadnienia wykładowca uważa za ważne
3)do każdego przedmiotu jest podana jakaś literatura =wypożycz te ksiażki z biblioteki/skseruj
4) zrob sobie plan że np w weekend zrobisz "bardzo-ważne-zagadnienie-dla-wykladowcy nr 1" a w pon "czytasz jakieś glupoty z tej ksiazki dla relaksu"
5) nie łam się, zawsze są 2 terminy
Najlepiej przeczytaj to co piszesz, bo to się robi żenujące. Ty chyba z tych co wszystko łykają jak młody pelikan, jakbyś przyłapała ich w łóżku, a on by ci powiedział, że laska się potknęła i nadziała na siusiaka to byś uwierzyła, prawda?
Absinth87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 13:17   #5
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 16:56   #6
lovebird
Zakorzenienie

To ja jeszcze dodam - podziel sobie materiał i wyznacz na konkretne dni (a może i godziny) dany materiał. Tylko nie przesadzaj, w miarę swoich możliwości. Inaczej szybko się zniechęcisz. A jak zobaczysz, że jakoś idzie do przodu, poczujesz się lepiej
Ale dziewczyny mają rację - trzeba wziąć się do roboty, niestety...

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 19:42   #7
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

Cytat:
politechnika, pierwszy semestr, nie ogarniam ;(

Czy są tu jakieś przyszłe/obecne panie inż. które też miały duże trudności i myślały, ze odpadną a udalo sie ? jak sobie poradzilyscie ?

ja już czuje sie przegrana
pozytywne nastawienie to połowa sukcesu ja przed każdą sesją mam ochotę rzucić studia w diabły, a potem się okazuje, że nie ma rzeczy nei do zdania. tylko trzeba zacisnąć zęby i wziąć się do roboty (mnie na przykład świetnie idzie - drugą godzinę siedzę w necie)
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-15, 01:08   #8
10d3114ef3d862beaa912023ff1278e051468e2e_611d9107d3b9e
Konto usunięte

Dokładnie, nie ma rzeczy nie do ogarnięcia, a raczej nie do zdania
Przede mną trzecia sesja na mechanice, jak zawsze się zastanawiam czy nie minęłam się z powołaniem. Ale doświadczenie mnie już nauczyło, że nie taki diabeł straszny. Grunt to dobra organizacja, nie warto rzucać się na wszystko w pierwszym terminie kiedy masz do ogarnięcia dużo materiału. Ja dodatkowo mam poprawkę z zeszłego semestru
Przede wszystkim: Nie ma spiny, są drugie terminy jak to mówią :P Nie załamuj się jak nie zaliczysz czegoś od razu. Dobrze jest pouczyć się z kimś, mnie to pomaga, bo mobilizuję się do pracy, zawsze można się wymienić wiedzą jak się czegoś nie rozumie. Dla mnie sesja to trzy tygodnie wyjęte z życia, zapominam nawet o posiłkach, tylko kawa i tony notatek
Ale jak człowiek porządnie przysiądzie to nie ma bata, żeby nie zaliczyć.
Powodzenia wszystkim studentkom
10d3114ef3d862beaa912023ff1278e051468e2e_611d9107d3b9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 00:02   #9
studentkowa
Przyczajenie

...................

Edytowane przez studentkowa
Czas edycji: 2013-07-11 o 17:16
studentkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 08:35   #10
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2013-01-16 o 08:38
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 10:51   #11
aga_7491
Raczkowanie

Cytat:
studiuje inż. środowiska, mam problem z mechaniką techniczną
nie wierze, że to coś da sie zdać ;/
Ja również studiuję IŚ i mechanikę techniczną da się zdać! Nawet w pierwszym terminie Oczywiście wszystko zależy od tego czy rozumiesz materiał i w jaki sposób był wytłumaczony...

Siądź do mechaniki, przeanalizuj każde zadanie, spróbuj sama je zrobić, wypożycz książkę z przykładowymi zadaniami. A jeśli to egzamin z wykładu to przeanalizuj notatki, naucz się podstaw.
Najgorzej jest się załamywać albo wmawiać, że nie da się rady. Zawszą są 2 terminy, czasami nawet więcej. Dasz radę. Ewentualnie poproś kolegę/koleżankę o pomoc.
aga_7491 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 11:04   #12
malyszkicownik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Absinth87 Pokaż wiadomość
5) nie łam się, zawsze są 2 terminy
Sławne "nie ma spiny, są drugie terminy" hehe zawsze mnie to podnosi na duchu

[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;38645748]pozytywne nastawienie to połowa sukcesu ja przed każdą sesją mam ochotę rzucić studia w diabły, a potem się okazuje, że nie ma rzeczy nei do zdania. tylko trzeba zacisnąć zęby i wziąć się do roboty (mnie na przykład świetnie idzie - drugą godzinę siedzę w necie)[/QUOTE]

To tak jak ja teraz, ale już wyłączam, mamo...
malyszkicownik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 17:35   #13
nielubiegrzybow
Raczkowanie

Też mam pierwszą sesję na studiach technicznych i czytam wątki na wizażu zamiast ogarniać grafikę i chemię fizyczną

Mam momenty podłamki, w poniedziałek poprawiam ćwiczenia z fizyki, cały tydzień zasuwam na korki bo mam straszny problem ze zmobilizowaniem się szybciej niż w ostatniej chwili Studia dodatkowo totalnie mnie rozczarowują bo przedmiotów typowo kierunkowych mogę spodziewać się gdzieś tak za tok. Ale stwierdziłam, że dopóki sami mnie nie wywalą będę tam chodzić i skończę to gówno
nielubiegrzybow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 17:34   #14
milus16
Przyczajenie

Reklama na wizażu jest płatna

Edytowane przez porzeczka2602
Czas edycji: 2013-01-23 o 18:28
milus16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-02, 15:23   #15
pffe
BAN stały

też właśnie przeżywam pierwszą sesję na automatyce i robotyce na polibudzie i żyję
jak się chce to się da radę.
ja podeszłam do tego w ten sposób, że jak nie ogarniam jednego przedmiotu to zrobiłam z niego ściągi i zaliczyłam. na pewno zostanie mi jeden rozbójnik ale jak się chce to i się całki w 1 dzień ogarnie
wystarczy się dobrze nastawić, usiąść do notatek obok postawić sobie herbatę albo kawę i na spokojnie z nastawieniem, że dasz radę się uczyć

na prawdę wszystko jest do zdania, trzeba chcieć i się nie łamać

P.S.: też miałam jeden taki dzień, że usiadłam i płakałam, że nie podołam ale wzięłam się w garść i dałam radę
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości