|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Od trzech dni nie mogę przestać spać.
Witam. Mam problem i chciałabym prosić Was o radę. Od trzech dni nie mogę przestać spać. Jestem okropnie zmęczona, moja aktywność w ciągu dnia trwa jakieś cztery godziny, wtedy coś jem i korzystam z łazienki. Takie napady snu mam już od jakiegoś czasu, do tego totalna rozbieżność nastrojów: raz jestem przeszczęśliwa, zachwycam się miastem w którym mieszkam, czuję że mogę wszystko, a następnego dnia nie jestem w stanie zwlec się z łóżka, mam ochotę płakać i umrzeć. Mam też problemy z nauką (chociaż odkąd biorę witaminy i lecytynę jest trochę lepiej) i nie mam apetytu. Przez to wszystko zawaliłam studia
Nie wiem co się ze mną dzieje, zastanawiam się czy po prostu jestem leniwa i głupia, czy to może jakaś choroba?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Od trzech dni nie mogę przestać spać.
Ja wiem, że to głupie, ale... sprawdź, czy nie jesteś w ciąży.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam to samo. Właśnie się obudziłam i dalej mi się chce spać, ale zebrałam tyłek z łóżka, a na 20.30 idę na aerobik. Gdyby nie jakakolwiek motywacja do wstania z łóżka, przespałabym cały dzień (kolejny). Ale ja zwalam to na pogodę..
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
To może być objaw zwykłej chandry, ale i wielu schorzeń. Ja bym na Twoim miejscu przebadała się na wszelki wypadek pod kątem cukrzycy i chorób tarczycy.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tak miałam w I trymestrze ciąży. Ale są pewnie też inne wytłumaczenia takiego stanu
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Też tak mam
Niestety u mnie w sezonie zimowym to normalne...
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
tarczyca
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedzi
To nie ciąża, chyba że byłoby to niepokalane poczęcie Raczej nie jest to też zwykła chandra, bo trwa to za długo. Myślę że zrobię sobie jakieś ogólne badania..
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
myślę, że warto zacząć od zwykłej morfologii, żeby wykluczyć anemię. albo od razu zrobić tsh, ft3, ft4 (tarczyca).
może stan depresyjny? bo mówisz, że to jest też obniżenie nastroju.. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Ja tak miałam cały ostatni weekend, a potem też ledwo co mogłam się zmobilizować. Może to taki ciężki okres. Ale koniecznie się zbadaj. Może masz niskie ciśnienie - kiedyś pielęgniarka na moje niskie mi doradziła, żeby jak najwięcej pić, bo wtedy podobno jest więcej krwi i mocniej naciska na ścianki żył. Nie wiem czy to działa, bo od paru lat nie mogę się zmobilizować, żeby tej rady posłuchać, ale nie zaszkodzi spróbować zanim Cię lekarz nie zbada.
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam ten problem od przeszło roku, więc domyślam się,jak się czujesz.
Najpierw polecam wizytę u internisty, wykonanie podstawowych badań + hormonów tarczycy. Jeśli wszystko będzie ok, to można też pomyśleć o wizycie u psychologa. Pozdrawiam i życzę, aby wszystko wróciło do normy |
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
mam podobnie czasami, ale zaintrygowała mnie ostatnia wypowiedź. ostatnio więcej piję i czuję się niekiedy lepiej, ciekawe czy to ma jakiś wpływ rzeczywiście
kupuję litrowe soki/wodę i noszę ze sobą i zawsze sobie łyknę co jakiś czas. hmm jest myśl
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Prawdopodobne, że to objawy czego więcej niż tylko zimowej Chandry.
Powinnaś iść do lekarza i zrobić przynajmniej podstawowe badania!! |
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio też sypiam do późnych godzin, ciężko mi się obudzić, choć przedtem spanie po cztery godziny było wystarczające. A tu raptem przesypiam ich dziesięć. Morfologię robiłam jakiś czas temu i mieszczę się w 'widełkach', ale w niektórych tak na granicy wręcz. Cały czas zrzucałam winę na pogodę i fakt, że nienawidzę zimy.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą )Miłośniczka butów wszelakich Podskakuję z Mel B. Joga Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Pogoda teraz jest beznadziejna- zmiany ciśnienia, ciągłe oscylowanie między mrozem a pogodą powyżej zera. To jest męczące dla organizmu. Ja też dzisiaj polozylam sie o 18, mialam budzik nastawiony na 19:30 (chcialam isc na trening) a wstalam o 23...
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Może to byc od anemii. Ja przy krańcowo niskiej morfologii (ostatecznie przetoczyli mi krew) miałam stany depresyjne, lękowe, spałam po 15h, nie potrafiłam wejśc po schodach bez zadyszki, leciały mi garściami włosy, paznokcie były jak papier, byłam blada, miałam wieczne sińce pod oczami i... ochotę na dziwne rzeczy niejadalne, np mydło Dove.... I tak bym mogła wymieniac.
Więc na pewno: morfologia + poziom żelaza. Dodaj do tego podstawowe badanie moczu. Od czasu do czasu się przyda. Z drugiej strony taka nadmierna sennośc może występowac przy zaburzeniach gospodarki cukrowej. Więc kolejne badanie: glukoza z surowicy. Warto również zbadac tarczyce, która chora, daje różnorodne objawy. Już było wymienione: TSH, FT3 i FT4. Nie nastawiaj się od razu, że coś Ci jest. Bo niektórzy bardzo ciężko przechodzą przesilenie zimowe, i dosięga ich "sezonowa" depresja lub obniżenie nastroju związane z niedobojem słonecznej witaminy i ogólną martwością na dworze. Jednak zbadac się warto, żeby wiedziec co u nas w środku w trawie piszczy.
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli będzie tak dalej koniecznie zgłoś się do lekarza. Może być to też objaw depresji.
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.

Nie wiem co się ze mną dzieje, zastanawiam się czy po prostu jestem leniwa i głupia, czy to może jakaś choroba?

To nie ciąża, chyba że byłoby to niepokalane poczęcie 

)