|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() "Pchać się" na budownictwo nie mając, żadnej wiedzy o chemii, fizyce?
Witajcie, mam problem...
Jestem w 4 klasie technikum ekonomicznego, chciałabym jednak iść na zaoczne budownictwo AGH.... Problemem jest fakt, że mam zerową wiedzę na temat fizyki/ chemii ![]() Miałam te przedmioty tylko w 1 klasie, a i tak nic na nich nie było przerabiane, bo nauczyciele byli zdania: "że przecież nikt w Was nie zdaje z tego matury, a na studia ekonomiczne nikomu się to nie przyda..". No i na lekcjach oglądaliśmy filmy, albo zajmowaliśmy się nicnierobieniem ![]() ![]() Matematyka- na podstawową do kwietnia będę mieć ogarnięty cały materiał (ale z rozszerzenia nic nie robiliśmy na lekcjach i raczej robić nie będziemy... ![]() O budownictwie zaczęłam myśleć całkiem niedawno, jednak w moim przypadku wszyscy mi to odradzają, w sumie sama już zaczęłam wątpić w to, że mi się uda tam utrzymać ![]() Z dobrze zdaną podstawą matmy (92 % na próbnej ) i rozszerzonym angielskim (74%), a podstawowym 98% mam nadzieję, że się tam dostanę. Byłe/ obecne absolwentki tego kierunku: Mam jakiekolwiek szanse na przeżycie tego kierunku bez podstaw fizyki, chemii i rozszerzonej matmy? Bo budownictwo to moje największe marzenie ![]() ![]() ![]() W zanadrzu mam jeszcze zarządzanie i inżynieria produkcji (też AGH), ale 1000 razy bardziej wolałabym budowlankę
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Pchać się" na budownictwo nie mając, żadnej wiedzy o chemii, fizyce?
Dostać się ba budownictwo na polibudzie to nie jest problem- biorą dużo, tyle że tam nie ma taryfy ulgowej- nikogo nie będzie obchodziło, że miałam w 1 klasie niektóre przedmioty, no i polibuda nie kojarzy mi się z matma podstawową, a rozszerzoną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Gdy studiowałam, brali sporo, po to właśnie, by po sesji odwalić całe mnóstwo ludzi. Bo tam jednak są wymagania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Skoro jesteś pewna, że to Twoje marzenie, warto spróbować. Pewnie czeka Cię nadrabianie materiału. A myślałaś o rozszerzonej matmie, skoro dobrze piszesz podstawy? Czasem bardziej się opłaca słabsze rozszerzenie niż dobra podstawa.
![]()
![]() |
#6 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jeśli to tylko braki w wierzy z chemii i fizyki - zawsze możesz nadrobić, często są nawet wyrównawcze kursy we wrześniu, przynajmniej na SGGW w Warszawie. Jeśli to totalna awersja do fizyki - odradzam. Przy budownictwie wytrzymałości, mechanika i wiele innych przedmiotów będzie wyglądało jak fizyka i nie dasz rady.
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Poza tym uważam, że 3 miesiące to za mało do przygotowanie się do niej, bo jak bym już o niej myślała, to chciałabym porządnie ją napisać :/
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W liceum byłam w matfizie, gdzie mieliśmy baaardzo dużo matmy i fizy, bo dyrektorka miała parcie na wyniki. Maturę zdałam dobrze, z fizyką na studiach raczej nie miałam problemów, nieco trudniejsza niż w LO, ale matma ![]()
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie oszukujmy się, na budownictwie fizyka jest używana w większości przedmiotów, ale z czasem przestaje się to zauważać ![]() atilav a co byś chciała robić po tych studiach? Poważnie pytam, bo niekiedy jest tak, że komuś się wydaje, że chce iść na budownictwo, a potem się okazuje, że bliżej mu do architektury ![]() Na pocieszenie dodam, że sama nie miałam i nie zdawałam rozszerzonej matmy ![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
![]() Co osoba to opinia, ja mimo tego, że miałam matmę podstawową a fizykę rozszerzoną, to większą trudność sprawiała mi wytrzymałość i mechanika budowli niż matematyka ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
wiem, że na PŁ w tym oku trzeba było mieć dobrze zdane R z matmy i R z fizyki/chemii, żeby w ogóle myśleć o startowaniu na ten kierunek...
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem zapomnij, bo nawet jeśli się dostaniesz, nie wiem jakie są teraz wymagania, nie dotrwasz nawet do 1 sesji. Kiedyś (10 lat temu) budownictwo na AGH było bardzo wymagającym kierunkiem, chociaż pewnie to się zmieniło. Poza tym budownictwo jest tam na wydziale Górnictwa i Geoinżynierii, więc różni się znacznie od budownictwa na Politechnice.
Ok, a co chciałabyś robić po budownictwie? Po AGH są zresztą ograniczone możliwości nabywania uprawnień, o czym nikt Ci wprost na początku nie powie, a czego można się dowiedzieć w Izbie Inżynierów Budownictwa.
![]() |
#13 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2013-01-23 o 01:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Być może to się teraz zmieniło, nie mam aktualnych informacji, natomiast w czasach gdy były jeszcze studia jednolite magisterskie były z tym problemy.
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Przelicznik na AGH jest bardzo niekorzystny dla osób zdających tylko podstawy. Jak trudno jest się dostac na zaoczne to nie wiem, na dzienne wiem - trudno i z podstawową matura, jeśli chodzi o oblegane kierunki jakim jest na przykład budownictwo, można tylko pomarzyć. Jeśli chodzi o matmę i fizykę to pamiętam że jak byłam na pierwszym roku to były takie kursy wyrównawcze finansowane przez unię chyba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuje na AGH, może nie budownictwo ale iś, więc przedmioty bardzo podobne, jestem właśnie na wydziale Górnictwa i Geoinżynierii, w liceum miałam rozszerzona matematykę a teraz ledwo sobie tutaj radzę, nie mówiąc już od fizyce i chemii które są na wysokim poziomie. Matematyka podstawa i rozszerzenie to prawie jak 2 różne przedmioty, na podstawie robi się o wiele mniej, a na studiach będą wymagać od Ciebie rozszerzenia i więcej. Fizyke i chemię też musiałabyś sama nadrobić, a to spory materiał. Nie wiem jak jest na zaocznych, ja studiuję dziennie, ale łatwo nie jest, ode mnie już sporo osób w trakcie semestru zrezygnowało, teraz podczas sesji też już widać że sporo odpadnie. Wydaje mi się że chcesz iść na to budownictwo ale nie do końca wiesz z czym się to wiąże, podobają Ci się perspektywy po, ale nie myślisz co będzie w trakcie. I oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego że to budownictwo jest nastawione głównie na budowle podziemne? Ja wybrałam ten wydział bo chciałabym kiedyś pracować w kopalni, jeśli nie masz takich planów to przemyśl sobie to jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2013-01-23 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Matma jest do przejścia, tam nie ma nic trudnego. Są zajęcia wyrównawcze, u nas nikt nie odpadł na matmie a wszyscy się bali.
Na IŚ chemia jest praktycznie do końca pod różnymi postaciami, czy to chemia sanitarna czy oczyszczanie wody, wiedzę trzeba mieć. Fizyka jako fizyka była prosta, wszystko z liceum, czyli nic trudnego. Potem dopiero zaczyna się mechanika czy termodynamika a z tym już nie jest tak hop siup. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
No tak, tylko że te pochodne, całki, różniczki nie są tak oczywiste dla osoby która jest po podstawowej matmie.
Jeśli chodzi o chemie to u mnie już na wstępie wymagali wiedzy z zakresu rozszerzonego z liceum, kto tego nie umiał to musiał na własną rękę nadrobić, a jest tego trochę. Nie piszę tego że by Cię zniechęcić, ale zastanów się czy masz realne szanse nadrobienia tego. Było u nas trochę osób np. po humanie, co im się wydawało że wszystko tak pięknie nadrobią, ale niestety pod koniec października już zaczęli rezygnować bo nie dawali sobie rady. Część przeniosła się na Rolniczy i tam podobno jest o wiele łatwiej, wiec wszystko też zależy od uczelni. Sama zdecyduj czy dasz sobie radę z tym materiałem, który powinnaś umieć kończąc liceum/technikum, żebyś potem nie była rok w plecy. Jak już pisałam ja jestem na stacjonarnym IŚiu, ale mamy na początkowych semestrach materiał bardzo zbliżony do budownictwa. Być może od niestacjonarnych mniej wymagają, ale tego niestety nie jestem w stanie stwierdzić ![]() Edytowane przez maddzia007 Czas edycji: 2013-01-23 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich jestem tu nowa ale potrzebuje porady
Więc zaczne od tego że bedę składac deklaracje na studia na AGH na geodezję i kartografie lub na ińzynierie srodowiska. (ide na studia zaoczne) Pierwsze moje pytanie to który kierunek jest bardziej opłacalny i łatwiejszy ? i kolejne pytania to jak jest a tych studiach które przedmioty są najciezsze. Czy fizyka jest tak ciezka ? czego sie spodziewac na tych studiach. najlepiej jak ktos by mi wszystko ladnie opisal bardzo prosze ;* Prosze wszystkich o pomoc. czasu mam coraz mniej i coraz wiekszy dylemat. boje sie poziomu nauczuania na AGH i potrzebuje wsparcia bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Hmm fizyka i chemia to może nie tak bardzo, ale matematyka rozszerzona powinna być. Musisz być bardzo ambitna, systematyczna i mieć umysł typowo ścisły. Moja siostra jest na budownictwie i uczy się dniami i nocami. Wymaga to dużo poświęceń. Ona pisała na pewno rozszerzona matme i angielski- miała 89% z matmy i 96 z angielskiego.
Najgorzej to jest sie utrzymać na budownictwie, wiele osób nie daje rady psychicznie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:11.