![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wcześniak 9 miesięcy Dieta?
Witam
![]() ![]() Pierś do 5 miesiąca bo potem po prostu juz nie chcial.. kazda proba konczyla sie krzykiem az do zanikniecia pokarmu. Od tamtej pory je Mleko modyfikowane BEBILON teraz łyka BEBILON2.
![]() dodam ze nie mial nigdy na szczescie problemow z przyswajaniem pokarmow , zadnych alergi, bolow brzuszka po tym co podawalam tez nie bylo. Przede wszystkim Jestem ciekawa jak było u was. Czy banan jest dobrym pomyslem jako zakąska? ugotowac czy surowy czy jeszcze zbyt wczas? jakie owoce zeby samemu zrobic w domu przecier, kisiel itp ? Maly nie je kawalkow bo "krztusi sie" jeszcze musza byc papki moga byc tylko delikatne kawaleczki. Narazie przekąską jest chrupek kukurydziany, biszkopt, ziemniak gotowany bo marchwi gotowanej samej nie lubi podgryzac ale w zupie zje. Mamy od kiedy dawalyscie jogurty, twarozki, serki i jakie ? czy jogurt domowej roboty na mleku krowim jest dobrym pomyslem dla 9 miesiecznego bobasa? Ps. maly wazy okolo 9-10kg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wcześniak 9 miesięcy Dieta?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nasz pediatra, jednocześnie neonatolog, kazał rozszerzać dietę zgodnie z wiekiem urodzeniowym a nie korygowanym. Tak też robiłam. Dziewczynki mają prawie dwa lata i nie są alergiczkami, jedna je w zasadzie wszystko (mam na myśli zdrową żywność a nie słodycze i fast foody) a druga ma dietę ale to osobny temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Wyraznie OP napisala, ze zupa z miesem jest co kilka dni, zwykle jest z maslem tylko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Po 1 codziennie dawaj mięsko do zupki
![]() masło do zupki ok ale nie codziennie - dawaj na zmianę z oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym czy rzepakowym. Po 2 strasznie malutko tych warzyw dajesz ![]() po 3 to podziwiam twoje dziecko - mnie by krew zalała jakby mnie ktoś budził na jedzenie ![]() i nie rozumiem czemu lekarz się upiera, że jedzenie ma być co 4 godziny ![]() ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- edit. jogurt naturalny dawałam od 9 miesiąca po 1-2 łyżeczki do deserku, twarożek od 10. banan na surowo - możesz zmiksować albo skrobać łyżeczką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie mozesz mu ustalic planu dnia wedlug jego aktywnosci? Byloby o wiele latwiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Lekarka zaleciła mięsko co 2-3 dni tak jak z jajkiem ale po jajku wydaje mi sie ze mial chrostki dlatego chwilowo przerwe zrobilam, sprobuje za kilka dni bo moze sie tylko podrapal. Warzywa , zapomnialam wspomniec o brokule
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3887072 2]Nie rozumiem tego wytluszczonego ![]() Nie mozesz mu ustalic planu dnia wedlug jego aktywnosci? Byloby o wiele latwiej.[/QUOTE] No wlasnie moglabym, gdyby nie to, ze lekarka mnie naciska do 5-ciu posilkow, i gdybym go karmila wtedy gdy jest aktywny (bo czesto drzemki robi) to by dostal moze 1 butle mleka, zupe i 1 deser... chyba ze karmilabym go co 2 godziny a lekarka znowu nawyzywala ze dziecku bedzie "tluste" jesli bedzie tak czesto jesc... jesli jednak karmilabym go w porach jego "harcowania" ale co okolo te 4 h to by jadl 2-3 posilki w dzien i w nocy by wstawal bo bym go przestawila, a odkad byl w szpitalu nauczyli i jego i mnie jak robic aby maly spal w nocy i nie chcialabym tego popsuc i tak karmie go o 2 a potem juz 8 rano. Edytowane przez patusia1230 Czas edycji: 2013-01-26 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Napisz prosze plan dnia, o ktorej wstaje, ma drzemki, jakie dlugie itp. Na pewno uda sie cos ustalic wspolnie
![]() Ile razy pije mleko, 2 razy, tak? Ja jestem fanka oseska, tam jest pieknie rozpisane co i kiedy mozna wprowadzac i fajne przepisy http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...e-dziecka.html Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2013-01-26 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3887081 6]Napisz prosze plan dnia, o ktorej wstaje, ma drzemki, jakie dlugie itp. Na pewno uda sie cos ustalic wspolnie ![]() Ile razy pije mleko, 2 razy, tak? Ja jestem fanka oseska, tam jest pieknie rozpisane co i kiedy mozna wprowadzac i fajne przepisy http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...e-dziecka.html[/QUOTE] przykładowo:
![]() co do jedzenia w miedzy czasie jest to albo biszkopt oblany herbata HIPP owocową, albo mlekiem modyfikowanym (ale tylko aby zmiekl) i podany lyzeczka, lub biszkopt ktory sam trzyma i podgryza, lub chrupek kukurydziany albo ziemniak lub marchew bo lubi meczyc w raczce i jesc. Czasem jakis sloiczek owocowy.
2ga w nocy jest wtedy gdy mały mi wstanie o 12.. bo o dziwo bardzo często śpi od 2-12 jestem w szoku. Generalnie zadnych problemow rozwojowych nie ma procz raczkowania i siedzenia ale juz po malu probuje. w pospiechu moglam jakis blad napisac bo kazdy nade mna stoi i wyzywa mnie o to miesko ze z jakiej racji ma byc codziennie skoro ja zaczelam jesc dopiero w 10 miesiacu.. i jak tu sie dogadac z "wiecej wiedzaca" babcią... Ps. nie napisalam o ktorej kąpiel, no u nas w mieszkaniu ciezko o systematycznosc bo jakies mrozne czesto sie wydaje wiec wybieram najcieplejsza pore dnia i wtedy kapie malucha ktory z reszta bardzo to lubi ![]() a i najwazniejsze ząbki.. szczotkuje delikatnie szczoteczkami dla niemowlat i woda przegotowana. Ząbków ma 6, - (4 u góry, 2 na dole) od 5 miesiąca i narazie nic nie wychodzi wiecej. Generalnie mleko (nie liczac kaszek bo je robie jak czuje ze po prostu jest glodny) je 2x lub 3x w ciagu dnia. PS2. dzieki za oseska bardzo mi sie przyda a znalezc nic nie moglam konkretnego ![]() Edytowane przez patusia1230 Czas edycji: 2013-01-26 o 18:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Babcie zazwyczaj wiedzą "dużo"o prawidłowym rozszerzaniu diety
![]() Ja jestem w szoku, że twoje dziecko tyle śpi - mój trzymiesięczniak nawet połowy tego nie przesypia. Zazwyczaj od 8.30 (wstaje ok 6.30) do 9.10, później od ok 12 do 13, następnie ok 14 do 15 (zazwyczaj po 40minut, ale zdarza się 75minut, dzisiaj było 130minut i jestem w szoku - aż się bez niego wynudziłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja kilku rzeczy nie rozumiem. Dziecko chodzi spać o 2 w nocy, tak? Dlaczego chcesz mu na siłę dawać herbatę? Może posmakuje mu najprostsze i najzdrowsze rozwiązane-woda. Poza tym ja bym wprowadziła stałe godziny zupek i kaszek a nie, że 'zależy od zakupów'
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Zgadzam sie z house, nie moge do konca zrozumiec godzin spania i aktywnosci.
Plus wywar z butelki? Po co? I 3 razy mleko jest jak najbardziej ok dla dziecka w tym wieku, ale pamietaj, ze to jest wliczone jako posilek jeszcze. Ja tu widze o wiele wiecej posilkow niz 5, plus wszystkie oprocz zupki sa na slodko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wody w ogole nie chce.. do 5 miesiaca poki byla piers to pil a teraz nie ale wlaasnie mnie zszokowal siedzi na mnie i sam wzial 130ml herbatki hipa do buzi i wypil wszystko poraz 1 ![]() stalych godzin nie umiem zrobic bo on wlasnie sobie wybiera wtedy moment do spania gdy koncze zupe.. ![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3887146 6] Plus wywar z butelki? Po co? [/QUOTE] Nie jadal zup , dopoki nie zaczal "przepijac"... ja kanapki czy sosu bez herbaty tez sobie nie wyobrazam. Moze geny? herbata czy woda odpada, dlatego wywar, chetnie pije |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja bym zaczęła od ustalenia planu dnia. Stałe pory kąpieli, stałe pory posiłków, wtedy będzie ci dużo łatwiej wprowadzić te 5 posiłków, bo na razie to ja tu widzę kogel- mogel. U mnie jest tak:
7.00 pobudka, kaszka 9.00 jogurt/serek ze zmielonymi orzechami/łyżką miodu/jakies pestki + kromka chleba pełnoziarnistego 12.00 obiadek ze słoiczka, drzemka 15.00 owoce ze słoiczka albo świeże pokrojone/zmiażdżone widelcem/starte + chrupki kukurydziane 17.00 mała przekąska, jakaś mała kanapeczka, garść makaronu pełnoziarnistego + pół szklanki świeżego soku z marchwi 19.00 kaszka, kąpiel, do łóżeczka. Codziennie jest tak samo. Z czasem dziecko przywyka do ustalonych godzin, robi się o mniej więcej tych samych godzinach śpiące czy głodne. Dla mnie to podstawa. Edytowane przez houseofcolours Czas edycji: 2013-01-26 o 19:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
W związku ze stroną oseska jestem ciekawa czy na 100 % wszystkie podane rzeczy sa odpowiednie do wieku bo np kiwi czytalam ze od roku bo jest alergiczne i "nie od nas" a tu pisze co innego, wiec prosze o pomoc czy wy tez dawalyscie takie rzeczy jak na liscie:
Arbuz Ryż biały BazyliaBrukselka Aronia Ryż brązowy Czaber Bezerukowy olej rzepakowy Burak Kasza ryżowa Estragon Mięsko jagnięce Cebula Borówka amerykańska Mąka ryżowa Kminek Mięsko z indyka Cukinia Kasza kukurydziana Koper suszony Mięsko z królika Dynia Czarne jagody Mąka kukurydziana Majeranek Mięsko z kurczaka Fasolka szparagowa Czereśnie Kasza gryczana biała niepalona Oregano Mięso ryb Groch Daktyle Kasza krakowska Rozmaryn Nabiał: Masło Groszek zielony Dzika róża Mąka sojowa Sezam Oliwa z oliwek Jarmuż Gruszka Kasza jaglana Tymianek Pestki słonecznika Kabaczek Amarantus maka i ziarno Jeżyny Jęczmień Sok z kapusty kiszonej Kalarepa Kiwi Kapusta biała Maliny Kapusta czerwona Mango Kapusta włoska Melon Kukurydza Mirabelki Marchewka Morela Patison Porzeczki białe Porzeczki czarne Porzeczki czerwone Renklody Soczewica czerwona Rodzynki Soczewica zielona Suszone śliwki Szczaw Śliwki węgierki Szparagi Winogrona Szpinak Wiśnie ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
Czego unikać?
![]() Edytowane przez patusia1230 Czas edycji: 2013-01-26 o 19:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
dopasować menu trzeba przede wszystkim do dziecka - ono i jego reakcje na daną rzecz najlepiej ci powiedzą czy dane produkty są dla niego odpowiednie. Owszem z podawaniem np. cytrusów, orzechów czy miodu nie ma się co spieszyć ale te wszystkie porady należy (przynajmniej według mnie) traktować orientacyjnie i przede wszystkim obserwować dziecko.
Co do tego że dziecko musi mieć 4 godziny przerwy między posiłkami po to aby nie być grubaskiem to się akurat nie zgodzę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Szczerze to ja bym ilosc pokarmow odlozyla na pozniej i zajela sie zmiana planu dnia!
Wedlug tego co zrozumialam wasz aktualny plan wyglada tak: 6-8 pobudka, mleko i dlasze spanie do 12 12 obiad 15-16 kaszka i spanie do 20 20 kaszka lub mleko 24 (czyli polnoc!!!) kaszka i spanie do wlasciwie 12 w poludnie Dla mnie kosmos |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Ja sie zgadzam z houseofcolours
![]() Patusia ja bym nie traktowala porady tej pediatry jako wyrocznie bo wydaja mi sie z kosmosu szczegolnie porada zeby podawac posilki co 4 godz I jeszcze jedno mnie dziwi i jak dla mnie to niedopuszczalne aby dziecko chodzilo spac o 2 w nocy? ![]() U nas mloda wsyaje o 8 dostaje mleko ktorego najczesciej nie pije calego tylko 90 ml a za hodz albo 2 je ze mna sniadanie,najczesciej tosty jakas wedlina,ogorek,ser zolty a za jakis czas owoc albo suszone owoce do pomemlania Potem jest drzemka kolo 11-12 godz albo dwie i po tym jakas przekaska np jogurt,banan,a jak nie ide do pracy to np gotowany groszek plus paluszki rybne,pieczona kukurydza,nalesniki Potem mamy pozna kolacje ( bo tak sie tutaj jada w UK) czyli tak ja w Polsce podaje sie obiadek,wypada pomiedzy 17 a 18 potem jest kapiel i mleko na noc i mloda idzie spac kolo 20-21 Ogolnie ona malo je,male porcje, jest drobna i je absolutnie wszystko to co my,kiwi ananasa,suszone truskawki,rodzynki,mandar ynki,gruszki ,mieso jest codziennie,duzo wolowiny,ryz,kuskus,kasza gryczana,avocado,papryka. .. No wszystko ![]() My rozszerzamy BLW ,mloda ma teraz roczek i w sumie moge powiedziec ze rozszerzanie zakonczone ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
![]()
Mnie nie dziwi, że dziecko śpi do godz. 12:00 w południe zważywszy na fakt, że regularnie kładzione do spania jest w okolicach 24-2 w nocy. On ilościowo z tego co widzę to śpi normalnie, tylko ma przesunięte godziny. U mojej córki "noc" zaczynaliśmy o godz. 19:00 i wtedy dzieciak śpi do tej powiedzmy 6-7 rano a potem miała jeszcze 2 drzemki w ciągu dnia - koło 10:00 i koło 16:00 przy czym ta ostatnia była mocno kłopotliwa i z czasem zamieniłam to na jedno spanie w ciągu dnia.
Wg mnie karmienie co 4h to jest za rzadko, tzn. dziecku spada cukier po mniej więcej 3h i właśnie być może dlatego robi się śpiący i zasypia ci "w porze karmienia" zamiast zajadać. Poza tym je przez całą dobę a w tym wieku powinien jeść już głównie w dzień, jedzenie nocami jest po prostu niezdrowe od pewnego momentu. Też dawałam mleko o północy i próbuję sobie teraz przypomnieć do jakiego wieku, aż zapytam męża ![]() Wg mnie 5 posiłków to np. 2 - 3 x kaszka/mleko modyfikowane/lub inny posiłek mleczny, raz zupa lub inny obiadek (generalnie warzywa, mięso itd.), raz deser (owoc czy inne tego typu) i to wystarczy. Do tego normalnie picie i ewentualnie jakieś przekąski i to jest odpowiednio do wieku. Ja w wieku 9 m-cy dawałam do spróbowania praktycznie wszystko (w granicach rozsądku oczywiście) ale moja córka nie była wcześniakiem, poza tym była niejadkiem i ja po prostu rozpaczliwie szukałam co ewentualnie łaskawie polubi jeść ![]()
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlaczego zupę dajesz z butelki? A moja w wieku 9 mcy miała jeszcze 3 drzemki, jako roczniak spała 2 razy. Może poszukaj innego lekarza, bo wasz ma dość małą wiedzę nt karmienia niemowląt. Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2013-01-26 o 21:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Moi chlopcy to tez wczesniaki z 35 tyg
Jak mieli 9 mcy dostawali na pewno zupy gotowane z mieskiem, czasem z ryba, z warzyw kalafior, brokul, kalarepka, buraczki, szpinak, soczewica, pomidor Z owocow ( akurat wtedy bylo lato)- dawalam maliny, jagody, borowke, brzoskwinie, sliwki, mango, porzeczki, kiwi, morele, gruszki Z twojej listy dawalam tez kasze jaglana ![]() Jak pamietam jogurt zaczelam dawac chyba kolo9-10 mca, najpierw po odrobince do owocow, twarozek chyba dopiero kolo 11 mcy Jesli ciezko ci sie zorganizowac z gotowaniem- przeciez zupki mozna poporcjowac i zamrozic, ja robilam w wolnej chwili 2-3 rozne dania, dzielilam na porcje na jeden raz i pasteryzowalam w sloiczkach lub mrozilam Do picia woda, herbatki owocowe ale nie te slodzone granulaty tylko np malina, zurawina itd. Waga 10 kilo u 9miesiecznego wczesniaka to woooow, niezle ci rosnie ![]()
![]() |
#23 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Lekarka byla rowniez moja lekarka dlatego chcialam zeby maly do niej chodzil.. mnie nic nie jest i dobrze sie rozwijalam wiec jestem troche zmieszana. ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() a co do wagi, no coz poradzic ze lubi sobie chlopak pojesc ![]() ![]() Edytowane przez patusia1230 Czas edycji: 2013-01-26 o 23:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zupę dawaj normalnie łyżeczką, picie z kubeczka (niekapek, bidon, słomka, normalny kubek - wybór jest ogromny). Butelkę zostaw tylko do mleka/rzadkiej kaszki. Picie z butelki nie jest dobrym przyzwyczajeniem. Jest wiele poradników jak karmić dziecko, sporo zasad się pokrywa np ilość posiłków, przyprawianie np bez soli, za to zioła dawać. Strona osesek bardzo fajna, korzystałam z tabel odnośnie rozszerzania (patrzyłam czego jeszcze nie dałam, kierowałam się orientacyjnie). Jeśli sam sięga po łyżeczkę daj mu ją, niech próbuje, ubrudzi się ![]() Herbata z cukrem to w ogóle kosmos, dziecko nie powinno takiej pić w tym wieku. Przyzwyczajaj do wody, niesłodzonych herbat ziołowych i owocowych. Cukier jest szkodliwy. Mrożone jedzenie spokojnie możesz dać, tylko po rozmrożeniu podgrzewasz raz, nie chowasz do lodówki i tyle. Nic dziecku nie będzie. Jeśli masz wątpliwości to pytaj, pomożemy. Może odwiedź wątek o rozszerzaniu diety? Tam jest mnóstwo porad. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
A jaglanke sparzalas najpierw? Bo bez sparzenia jest niesmaczna
Moze malemu nie odpowiada konsystencja, dodaj odrobinke jako zagestnik do zupy- moze tak przejdzie ![]() Mrozenie na pewno nie zaszkodzi. , jak pisal glodomorek- zamrozic swieze po ugutowaniu i tylko raz odgrzac i jest bezpiecznie ![]() Jesli chodzi o wode to moze sprobuj jakis nowy kubeczek zeby maly picie potraktowal troche jak zabawe? Albo mieszaj z sokiem i stopniowo zmnieiaj proporcje- coraz mniej soku wlewaj
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Autorko, dlaczego Twoje dziecko nie ma nocy w nocy ? spróbuj zmienic te godziny, wiem można sie przyzwyczaic dla dobra dziecka do niektórych rzeczy, ale tu to już nie mieści sie w normach
![]() Za kilka miesiecy nie dasz rady, przy takim trybie funkcjonować ![]() Jedzenie co 4 h? wybudzanie na jedzenie? Dziecko niech je tyle ile ma ochotę ![]() No i przede wszystkim rób tak jak Ci podpowiada matczyna intuicja, nie musisz słuchac "doradców"tych co wiedzą lepiej. Rób swoje poprostu ![]() Ja bym na poczatek zajęła się tym, by dzien był w dzień, a noc to noc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
2860
za to starsza urodziła się ciut mniejsza bo 2700, jadła o połowę mniej niż młodsza a kończąc rok ważyła o 200g więcej ![]() ![]() Autorko zgadzam się z dziewczynami - po pierwsze zajmij się "przestawianiem" malucha żeby jego dzień nie trwał od 12-12 ale np. od 9-9 bo na dłuższą metę się wykończysz jak będziecie funkcjonować w takich godzinach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Troche zajelo mi czytanie wszystkiego ale juz skonczylam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
normalne
![]() ![]() im więcej będzie jadł pokarmów stałych a mniej mleka tym kupka będzie bardziej zwarta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Tutaj masz fajny blog jednej z wizażanek z przepisami dla maluszków :
http://kuchniatygryska.blogspot.com/ A co do zupy to możesz przecież gotować ją na 2 dni - dzielisz na dwie porcje i tą jedną na "jutro" dajesz do miseczki z pokrywką lub pojemnika i jak ostygnie to do lodówki a na drugi dzień podgrzewasz . Słoiczki przecież tez przechowuje sie otwarte 48h w lodówce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:28.