![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nie moge się zdecydować na kierunek, pomożecie ?
Hey
![]() -socjologia -praca socjalna -informacja w e-społeczeństwie -archiwistyka i nowoczesne zarządzanie zapisami informacyjnymi ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nie moge się zdecydować na kierunek, pomożecie ?
.
Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2018-09-11 o 19:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Myślę,że socjologia jest ciekawa
![]() ![]() Edytowane przez kobietka1234 Czas edycji: 2013-01-31 o 10:44 Powód: bład |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Na pewno nie dwa pierwsze... Ta archiwistyka i informacja, jak będziesz łapać jakieś staże i praktyki, to jeszcze jest szansa, że coś z tego będzie. Pasja pasją, znam pasjonatkę psychologii i socjologii, która przez rok pracowała na stacji benzynowej, drugi - w ubezpieczalni. I dopiero po kilku latach załapała się na pracę na uczelni...
Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2013-01-31 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A jak myślicie który kierunek jest najbardziej hm, wszechstronny [?] . Nie chciałabym np. siąść w papierkach i za 5 lat nadal tam siedzieć bo mi moje wykształcenie nie będzie pozwalało na pracę w czymś innym, czy wspinanie się wyżej.. nie wiem czy się za dobrze wyraziłam :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
no praca socjalna i archiwistyka, to przecież, jeśli znajdziesz pracę, to cały czas papierki
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dwa pierwsze kierunki kompletnie odpadają, jeśli chodzi o pracę.
![]() A o 2 kolejnych w ogóle nie słyszałam. Jednak i tak utknęłabyś w papierach lub e-papierach - czyli nieustanna praca przy kompie. Sama nazwa wskazuje "archiwistyka" i "e-informacja". W ogóle, nie wiem czy da się pasjonować tymi kierunkami. Mnie osobiście nie rozwinęłyby w żadnym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Faktycznie źle napisałam, hmm może lepiej bym to ujeła gdybym napisała 'rozszerzanie swoich umiejętności, awanse' aj sama już nie wiem jak to ująć :/. Nie lubię za dużo pilityki, matma, chemia, fiza całkiem odpada, żadnej pasji.. masakra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Myślę, że informacja w e-społeczeństwie jest przyszłościowym kierunkiem, teraz jest wszystko "e"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
awans można zdobyć praktycznie wszędzie, trzeba być tylko obrotnym
![]() A może języki ? Niestety często studia powodują, że to co wcześniej było pasją staje się znienawidzonym tematem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Tylko nie socjologia - nie znajdziesz po tym pracy. (Wiem z doświadczenia
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A co myślicie o pracy socjalnej ? Powiem tak -jestem w temacie- ale czy z tego da się 'wyżyć wygodniej'.. ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
damn good coffee
|
czyżby UMCS?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
KUL albo UMCS
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z niczego z tych podanych nie da się wyżyć. Praca socjalna jak sama nazwa mówi to praca państwowa za minimalną krajową, gdzie jak przyjmują pracownika to siedzi aż do emerytury i wakatu nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Jak się chce i jest się dobrym to mozna się we wszystkim wybić. Socjologia jest odbierana tak a nie inaczej, ze względu na to, że wiele ludzi idzie tam przypadkowo, a potem odbębniają te kilka lat nic ze studiów nie wynosząc. A same studia są ciekawe i taka specjalizacja badawcza daje więcej perspektyw. Z tym, że co, liczyć trzeba i jest to dla wielu problem ![]() Z tego co widziałam gorzej mają znajomi po administracji czy pedagogice.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Uważam, że socjologia to bardzo dobry i przyszłościowy wybór, wiele perspektyw jak napisała Vivienne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogółem to nie ma kierunku dającego 100% szansy, że się po nim dostanie pracę w tej sferze. Jak się jest obrotnym, przyswaja się wiedzę odnosząc do aspektu praktycznego wykorzystania, a nie tylko - wykuć, byle zaliczyć,zapomnieć to ma się szanse na znalezienie czegoś fajnego po każdym kierunku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
... choć nie Westwood
|
Nie twierdziłam, że pracuję w zawodzie. Ale denerwuje mnie jęczenie, że po socjologi to nikt nie bierze Cie poważnie i na pewno skończysz w McDonalds.
Mi nie chodziło o studia, a o pracę potem. Praca w badaniach (konieczna znajomość takiego chociażby SPSSa) wymaga liczenia, logicznego myślenia i umiejętności interpretowania zjawisk. Więc ludzie wybierają nieprzyszłościowe specjalizacje, a potem narzekają, że po socjo pracy nie ma.
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2013-02-01 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego warto wybierać kierunek zgodnie z zainteresowaniami i nie przebimbać go dlatego, że są rzeczy nieinteresujące, bezsensowne i trudne. Trzeba przebrnąć przez wszystkie przedmioty i mimo, że pierwszą pracę znajdzie się McDonaldsie (czy innym KFC) to i tak trzeba szukać czegoś nad czym spędziliśmy 3 lub 5 lat życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Dziękuje wszystkim za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
jak to ostatnio w tv powiedzieli: "trzeba zminiejszyć ilość szkół z socjologią i psychologią bo to produkowanie bezrobotnych". kiedyś było zapotrzebowanie na psychologów i socjologów ale teraz? to nie ma sensu tego studiować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Widać, że podchodzisz do tematu poważnie, przeszukałaś oferty uczelni i znalazłaś kierunki mniej popularne (dwa ostatnie). Kiedyś ktoś mądry powiedział, że warto wybierać kierunki gdzie absolwentów na rynku pracy jest mało, jest się bardziej unikatowym i łatwiej jest znaleźć pracę (wiadomo to nie reguła). Odrzuciłabym na twoim miejscu socjologię i pracę socjalną (chyba, że masz na siebie konkretny pomysł, mieszkasz w większym mieście gdzie zapotrzebowanie na ludzi z takim wykształceniem jest ciut większe ).
![]() |
#25 |
... choć nie Westwood
|
Jak ktoś potrzebuje pieniędzy to może i tak, ja raczej po studiach nie chciałabym pracować w KFC czy jako kelnerka, a wolałabym szukać wszelkiego rodzaju stażów, praktyk, nie bać się zleceń.
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Tylko, nie oszukujmy się, ale po niektórych kierunkach szybciej znajdziemy pracę inną niż w KFC. Pieniądze trzeba gdzieś zarabiać, a szukanie stażu dotyczącego kierunku studiów może ciągnąć się bardzo długo.
Bynajmniej ja bym tę socjologię, jeśli już się na nią uparłaś, wzięła jako 2 kierunek - bardziej dla rozwinięcia zainteresowań, a nie jako główny, który ma Ci dać w późniejszym życiu zarobek. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- ja np. studiuję automatykę i robotykę a chciałabym nanotechnologię zacząć jako drugi kierunek ale raczej nie pociągnę dwóch jak będzie płatny bo bym musiała jeszcze pracować |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzi tu o to, że takie kierunki jak socjologia, być może są szalenie interesujące i wciągające, ale jeśli przez to człowiek ma się skazywać na niespełnienie zawodowe i nieustanne szukanie pracy w danym kierunku, to może lepiej iść na coś bardziej "praktycznego". Oczywiście nic na siłę. Jeśli autorka tak bardzo chce iść na socjologię, to ok. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.