|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Depresja i choroba psychiczna
Hej. Mam do Was pytanie. Czy któraś z Was orientuje się, czy choroba psychiczna (dokładnie psychoza maniakalno-depresyjna nazywana też ChAD, czyli Choroba Afektywna Dwubiegunowa) jest dziedziczna? Chodzi mi o to, że mój ojciec na to chorował. Czytałam w sieci, że dziedziczy się skłonności. Mam 20 lat, od prawie dwóch lat cierpię na depresję. Brałam leki, ale mi nie pomagały, tak samo jak rozmowy z psychologiem. Ostatnio moja rodzina zwróciła mi uwagę, że zachowuję się jak ojciec. I sama to dostrzegłam. Mam napady agresji, zamykam się we własnym świecie, czasami późno reaguję. Wypisz wymaluj tata. Pewnie powiecie, że to sobie wmawiam, ale tak nie jest. Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim? Ojciec miał tak zwane żółte papiery, a mama miała skłonności do depresji i stanów takiego odcięcia od świata. Dodam, że ojciec kilka razy próbował się zabić w środku nocy w domu. Powiedzcie, co o tym myślicie. Tylko na poważnie, bo dla mnie to ważne. Z góry dziekuję
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Depresja i choroba psychiczna
takie choroby są jak najbardziej dziedziczne... proponuje Ci obserwację w szpitalu psychiatrycznym, taka obserwacja trwa 10dni, a psychiatra zdiagnozuje i będę Cię obserwować 24h, wtedy będziesz wiedziała czy to depresja czy jednak cos więcej..
bo tak to nigdy się nie dowiesz, i stan może się pogarszac.
|
|
#3 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
sissy that walk
|
Jak najbardziej można dziedziczyć skłonności do pewnych chorób. Odwiedź psychiatrę i powiedz koniecznie o swojej sytuacji, czasem nawet człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma wszystkie objawy. Nie martw się oczywiście i nie panikuj - to nie koniec świata, można się leczyć o normalnie funkcjonować
Ale odpowiednie leczenie jest kluczową sprawą, więc absolutnie nie ignoruj tego.
|
|
|
|
#5 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Jak dziewczyny już napisały, tak, to może być dziedziczne. Moja matka to ma, ja też.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
To akurat jest duże uproszczenie, które wprowadza w błąd i może wiele osób nieźle przestraszyć. Owszem, ryzyko zachorowania na chorobę psychiczną jest większe, jeśli rodzic był chory, mówiąc krótko - ma się na pewno większą na nie podatność. Ale choćby badania nad schizofrenią wykazały, że 87% chorych nie ma w rodzinie nikogo, kto także byłby chory - ba, wśród bliźniąt jednojajowych, gdy jedno z bliźniąt jest chory, to prawdopodobieństwo, że i drugie będzie chore nie wynosi 100% (mimo, że genetycznie są swoimi klonami) a 50%. Wiem, co miałyście na myśli, ale wolę sprostować, bo zaraz będzie wysyp wątków w stylu ,,Moja matka ma osobowość bordeline, czy to oznacza że ja też będę miała" i tak dalej...
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam bardzo! Byłam już kiedyś u psychiatry i o wszystkim powiedziałam, ale Pani przez całą godzinę się praktycznie nie odzywała i tylko wypisała receptę na leki. Nie umówiła następnej wizyty ani nic. Więc zrezygnowałam z leczenia. Teraz wiem, że źle zrobiłam. Widocznie trafiłam na złego psychiatrę, ale nie będę rezygnować. Poszukam pomocy, bo nie chciałabym, żeby doszło do sytuacji, że będę zagrażać sobie lub otoczeniu, jak kiedyś mój ojciec.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Bo to psychiatra, nie psycholog. Psychiatra wypisuje leki
I nie straszcie: dwubiegunówka to ZABURZENIE nie choroba
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Drastyczne przeżycie dla mnie to śmierć rodziców z czego Matki na moich rękach. Czyli chyba jestem w grupie ryzyka (?).
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Pozdrawiam
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

bo tak to nigdy się nie dowiesz, i stan może się pogarszac.