![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Czy Polki są bardziej zadbane niż reszta świata? ;)
Tytuł z przymrużeniem oka, natomiast jak idę na uczelnie czy gdziekolwiek, to widzę w Polsce masę dziewczyn w pełnym makijażu, na obcasach, elegancko ubranych etc. W Stanach nosi się spodnie dresowe na wykład albo jeansy i klapki, w wielu miejscach w Europie styl jest jest bardziej luźny... Ja mam wrażenie, że w Polsce są bardzo wyśrubowane wymogi dotyczącego "standardu kobiecego wyglądu", a Wy jakie macie historie i obserwacje z tym związane?
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy Polki są bardziej zadbane niż reszta świata? ;)
Cytat:
Moim zdaniem dlatego, że Polska jest krajem biednym. Ponadto nieoficjalnie, ale jednak nadal brakuje równouprawnienia, kobieta najchętniej widziana jest jako matka i gospodyni domowa a nie kobieta pracująca. Dlatego dla kobiet w naszym pięknym kraju wygląd nadal jest potencjalną przepustką. Bo ładna ma większą szansę zwrócić na siebie uwagę mężczyzn, a niektórzy z nich mogą być bogaci i wysoko postawieni. Drugą sprawą jest nasz narodowa cecha, narzekania, marudzenia i wbijania szpil w innych. Chcemy być ładniejsze niż Jadźka czy Kryśka bo dzięki temu zyskujemy w swoich własnych oczach. No i mamy presję społeczną nie tylko od mężczyzn, ale tez od innych kobiet. Ile razy się słyszy uwagi od innych dziewczyn, że należy się malować, ubierać kobieco itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Zgadzam sie
![]() Na wyklady za granica ludzie zazwyczaj lataja w dzinsach i trampkach. W Polsce rewia mody normalnie...która juz w liceum sie zaczela. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony mamy za mało tolerancji, a za dużo agresji w stosunku do inności, wyglądu wyróżniającego się z tłumu - nie raz można usłyszeć na ulicy jakieś komentarze od ludzi, których nie powinno interesować co mamy na sobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Niedawno byłam w Stanach i doznałam szoku kulturowego. Nigdzie wcześniej, a dużo podróżowałam, się tak nie czułam. W Polsce uchodzę za średnio zadbaną, prawdę mówiąc - nie maluję się na co dzień i nie noszę modnych ubrań, chociaż moim zdaniem ubieram się dość ładnie i stylowo
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Oj tak. Moja znajoma z kursu, która przyjechała do Polski za chłopakiem (Amerykanka) zawsze się dziwiła i denerwowała, że nie może pójść do centrum handlowego w dresiku albo w luźnych dżinsach i powyciąganym, ulubionym t-shircie. U nich to normalne, że chodzi się na zakupy w gorszych ciuszkach, dresach, bez makijażu. Po prostu wygodnie. A u nas w każdej galerii handlowej - rewia mody.
Dla kontrastu: kiedyś wybrałam się na zakupy bez makijażu i po prostu w szortach i t-shircie i czułam się strasznie wchodząc do jakiegokolwiek sklepu, gdzie modnie ubrane ekspedientki mnie 'obcinały' i traktowały z góry kiedy prosiłam o przyniesienie innego rozmiaru. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Byłam w różnych częściach świata i prawda jest jedna NAJWIECEJ WITAMINY MAJĄ POLSKIE DZIEWCZYNY a w niemczech to w ogóle wyglądaja jak kartofle heh
![]()
“Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest ♥” dobrze wiedziałeś że jestem nieufna i z dystansem podchodzę do ludzi. mimo to sprawiłeś, że bezwiednie oddałam Ci mój cały świat. miałam racje, że ufać nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wow, ciekawy wątek, raczej odnosiłam przeciwne wrażenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]() tylko że to zjawisko dotyczy przedziału 15-30, a potem wraz z założeniem rodziny zaczyna się stopniowa degeneracja i wtedy to już nawet nie tyle nie są odpicowane, co po prostu zaniedbane. niechlujne ubrania, odrosty itp. oczywiście wszystko to to grube uogólnienie polskiej ulicy, bo osobiście nie mam w kręgu znajomych takich odpicowanych istot.
![]() |
#11 |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Znajoma jak pojechała do Stanów to na ulicy ją pytali czy jest jakąś gwiazdą filmową
![]() ![]() Edytowane przez Nuova Czas edycji: 2013-03-05 o 13:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Nie uogolniajmy juz tych matek, ze niby po 30 to tylko tluste wlosy itd.
Zalezy chyba na co sie zwraca uwage... Wokol mnie pelno zadbanych i ubranych mamusiek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Nie tyle Polki co kobiety ze wschodniej Europy. Ja ta zaobserwowalam w UK. Slowaczki, Czeszki ,Ukrainki, Rosjanki, Polki na ogol wygladaja lasnie i na zadbane ( zazwyczaj tez wygladaja skromnie) , Angielki natomiast ubieraja sieod okazji. Na zakupy/do collegu moze i na luzie ale pojdzcie do angielskiego klubu- istna rewia mody, sukienki takie jak u nas nosi sie na wesela ( i to w samym srodku zimy)
Zauwazylam,ze Polki lubia slyszec, ze sa najpiekniejszymi kobietami na swiecie. Moim zdaniem mamy duzo ladnych dziewczyn, ale jest duzo ladnych kobiet w innych kraja (np.Szwecji, Hiszpanii- ale to moje osobiste zdanie) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dokładnie. Też sobie robię czesto wolne od makijażu. Ewentualnie tylko puder i tusz albo jakis naturalny cień do powiek. Jest to śmieszne ale do czasu, moja mama kiedyś wyskoczyła do centrum handlowego na 20 minut do supermarketu zeby dokupić kawy i czegoś tam i wracając wstąpiła na chwilę do jakiegoś eleganckiego sklepu i zapytała ekspedientkę o żakiet i usłyszała coś w stylu "I tak pani nie stać" to było kilka lat temu. Na codzień jest "biznes-woman" a to był weekend, nie ułozyła włosów, nie umalowała się i proszę. Wtedy już ciężko się śmiać niestety. W sumie nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Strasznie w naszym kraju się ocenia ludzi po pozorach/dyskredytuje ze różnych nawet idiotycznych względów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
może coś w tym jest, jesli chodzi o USA, w końcu jak się patrzę na jakieś amerykańskie gwiazdy ( w stylu britney spears, jessica simpson) to mam wrażenie że mają tylko dwa rodzaje ciuchów a) eleganckie sukienki na dywan i stroje sceniczne b) dresy, emu, japonki, bejsbolówki, wymięte tshirty.
coś a la to -http://uk.eonline.com/eol_images/Entire_Site/2012922/reg_634.britney.mh.102212 .jpg nie jestem specjalnie nadęta i spięta ale dla mnie to strój raczej podomowy ![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Littlejackie;395983 96 Strasznie w naszym kraju się ocenia ludzi po pozorach/dyskredytuje ze różnych nawet idiotycznych względów.[/QUOTE]
Bo panuje powszechne przekonanie, że kobieta przykładająca mniejszą wagę do wyglądu, albo po prostu lubiąca siebie w wersji naturalnej jest gorsza. Oraz przekonanie, że mężczyźni zwracają uwagę tylko na typowe piękności prosto z żurnala. Ile razy się spotkałam z kpinami, że się niemodnie ubieram, że się nie maluję, że nie reguluję brwi i milion innych rzeczy. I zazwyczaj kwitowane jest tym, że mi się nie chce i że jestem głupia, nie znajdę sobie męża a mój TŻ to mnie zaraz rzuci dla jakiejś umalowanej i na szpilkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie jestem "dresiarą", lubie taki strój tylko w domu, kiedy w ogóle nie wychodzę np. Ogólnie najbardziej lubie spodnie, swetry, koszule, czasem (głównie wiosną i latem sukienki). Ale staram się nie przesadzać. Cenię sobie wygodę (co najbardziej widać po wyborze butów, raczej same płaskie i makijażu - też nie przesadzam) A i tak czasem jak wyjdę na ulicę to czuję się jak kocmołuch bo obok zasuwa laseczka w nabłyszczanych spodniach, kurtce z frędzlami do ziemi, "litach" albo jakiś innych niebotycznych butach, kapelusz, smokey-eyes i starannie ukladane na walkach/lokowce loki. Ostatnio jechałam autobusem z taką "blogerką". Była 11, obie jechałyśmy w stronę uczelni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tematu to nie mam punktu odniesienia, bo za granicą byłam tylko na Litwie ![]() ![]() Uważam, że wśród Polek najbardziej odpicowane są studentki i licealistki, gdyż wiadomo, że w tym wieku podąża się za modą ( czasem ślepo ![]() ![]() Im starsza kobieta, tym mniej zawraca sobie głowę ubiorem, pojawiają się dzieci, mąż już jest, można wyluzować ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dla mnie Polki nie sa najbardziej zadbanymi kobietami, większość ubrana jest tak samo, klony H&M-u, uważające, że są ubrane super extra oryginalnie podczas gdy wokół stoi 10 innych lasek ubranych w to samo. A najlepsze jest to, że jak jest się ubranym inaczej, z pomysłem (czyli nie legginsy i koronkowa bluzka) to jest się często obserwowanym z wyższością przez te dziewczyny czego za bardzo nie rozumiem
![]() No i odrosty, na których punkcie mam bzika ;P Pomijając wiele dziewczyn/kobiet farbujących włosy na biały wręcz blond który pali im włosy i chyba nie musze rozwijać jak to wygląda ![]() ogólnie to w naszym kraju jest wiele zawiści i zadrości mam wrażenie co objawia się właśnie tym gapieniem się na innych ludzi co doprowadza mnie do szału, byłam w wielu krajach i tylko u nas spotykam takie rzeczy, przykre to. Edytowane przez dojna komarzyca Czas edycji: 2013-03-05 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ach te koleżanki z liceum i gimnazjum ;D
Mnie osobiście zawsze drażni 'presja społeczna' odnośnie ciuchów. A teraz kiedy jesteśmy na fali blogów modowych/szafiarek/lookbooków to już w ogóle. Strasznie chcemy naśladować zachodnie trendy, odważne połączenia ale ślepo i jest to w większości przypadków wymuszone. Mam koleżankę która się naoglądała tumblrów i californijskich dziewuszek w szortach i krótkich koszulkach do pępka http://www.polyvore.com/cgi/img-thin...l&tid=58885790 i stara się tak chodzić na codzień. Nawet zimą. Zawsze denerwowała mnie też presja pt. "Musisz mieć swój styl". Przykładowo - zazwyczaj nosisz spodnie i bluzy bo np. cenisz sobie wygodę i uprawiasz sport, zamarzy Ci się sukienka koronkowa albo w kwiatki - nagle szok i wręcz oburzenie i komentarze koleżanek ;D Całe życie nosiłaś czerń i martensy, zamarzył Ci się lżejszy look - też nie obędzie się bez pytań i komentarzy. To samo z fryzjerem. Zamarzy Ci się oryginalna fryzura albo (na nieszczęście) fryzjerka zaszarżuje i Cię skrzywdzi. Nie ma ani jednej osoby która by sie nie wtrąciła/nie skomentowała: "Było ładniej...." "Ojej! Co ty zrobiłaś z włosami" itp itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że to też trochę taka kwestia "co inni powiedzą". W stanach możesz wyjść do sklepu w piżamie i nikt Ci złego słowa nie powie czy nie zjedzie wzrokiem mówiącym "chyba masz nie po kolei w głowie", a w Polsce; wiadomo; uznają zaraz za wariata, bo w piżamie wyszedł
![]() Ludzie, którzy w jakiejś hierarchii stoją wyżej od innych też wymagają odpowiedniego ubioru. Sama studiuję administrację i dało się odczuć rożnicę w zachowaniu wobec mnie kiedy ubrałam się luźno; w trampki, dzinsy i podkoszulek, a kiedy innym razem założyłam elegantszą bluzkę i buty na obcasie. Za to w liceum nauczycielka uznała mnie za wybitnie biedną, bo chodziłam w trampach, dzinsach, t-shirtach i długich koszulach w kratkę ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Silence_ Czas edycji: 2013-03-05 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Nie można generalizować
![]() Sporo podróżuję zawodowo i nie mogę przychylić się do opinii większości dziewczyn z wątku, które twierdzą że Polki są bardziej zadbane od innych narodowości. Fakt, że licealistki i studentki mogą uchodzić za "zrobione" ale osobiście obracam się w trochę starszym towarzystwie (hmm, 25-35 lat?) i tam już nie jest tak kolorowo. Latam do Essen (Niemcy), Londynu, Barcelony i Sztokholmu, nie mam żadnych towarzystich kontaktów ale widuję dziewczyny w biurze i na ulicy (w biznesowych częściach miast, nie w supermarkecie czy na uczelni) i często czuję się jak przywoływany przez was kocmołuch. Ludzie w moim wieku zarabiają dużo więcej mimo że pracują na takim samym stanowisku. Widać to w ich sposobie ubierania, wyczuciu stylu. Oczywiście są różne przypadki ale ja wcale nie uważam żeby Polki były rewelacyjnie zadbane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.