![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Prezenty dla gości weselnych
Witajcie Dziewczyny, za 9 m-cy ślubujemy i zastanawiamy się nad prezentami dla gości weselnych, pomysłów mam wiele co jeden to bardziej szalony... Zaczęło się od małych pudełeczek z migdałami a skończyło się na kubkach z naszymi zdjęciami!!
Dziewczyny poradźcie coś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prezenty dla gości weselnych
Bez urazy, ale na co komu kubek z Waszym zdjęciem? Rozumiem bliskiej rodzinie, ale dalszej? Nie uważam, żeby to był dobry pomysł, a na dodatek chyba dość kosztowny. Myślę, że takie prezenty są miłe, ale powinno to być coś drobnego. Ja osobiście jeszcze się nie spotkałam na żadnym weselu z takimi prezentami, a trochę ich było (wesel). To chyba taki zwyczaj z zachodu, u nas tego nie będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
u nas daje się tylko ciasto i ewentualnie flaszkę wódki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
u nas nic sie nie daje..
ciasto jest tylko dla tych znajomych / sąsiadów którzy nie idą na wesele ale z najbardziej pospolitych prezencików to są te małe saszetki z jakimiś cukierkami w ślubnych papierkach / migdały itp ewentualnie karty / bileciki z podziękowaniami od młodej pary
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
My dawaliśmy gościom na sali aniołki z masy solnej
![]() ![]() ![]() Gościom, którzy zostawali także na poprawinach daliśmy ciasto i wódkę. Poza tym dla tych osób, które przyszły złożyć nam życzenia pod kościołem mielismy przygotowane Raffaello. Zapakowane były tak, jak aniołki i do każdego dołączony był bilecik z podziękowaniem. Goście chętnie brali cukierki zaraz po tym, jak złożyli nam życzenia ![]() W ten sposób podziękowaliśmy każdemu, kto przyszedł na nasz ślub ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chcesz coś sprezentować to najlepiej jakąś czekoladkę. Później nie wiadomo co zrobić z gipsowym aniołkiem, czy kubkiem. Koleżanka zamawiała czekoladki z ich zdjęciem i tekstem podziękowania na allegro. Z migdałam ten problem,że sporo osób ma uczulenie na orzechy.
Ja nie będę robiła prezentów z podziękowaniami dla gości. Uważam,że naszym prezentem dla nich było zaproszenie na wesele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No tak u nas tez niektórzy dają ciasto i butelkę. My będziemy dawali ciasto a z butelką to się zobaczy ile wódki zostanie. Ale pomysł z aniołkami, cukierkami czy karteczkami fajny.
Edytowane przez marciadela Czas edycji: 2010-07-22 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
z takim "zwyczajem" spotykam się od niedawna, ale są to raczej drobiazki a nie np kubek
serduszko jakby z drewna czy duży cukierek z bilecikiem Osobiście podoba mi się ten pomysł i chciałabym dać migdały ![]() ![]() A na poprawinach u nas też taki zwyczaj że rozdaje się ciasto i alkohol ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
My dajemy ciasto, a po ślubie wyślemy wszystkim (albo tylko bliższym) nasze zdjęcie z datą ślubu i podziękowaniami na pamiątkę (zrobię to w Photoshopie)
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
my ślubujemy w czerwcu przyszłego roku i będziemy na pewno kontynuować zwyczaj dawania gościom małych podarunków w ramach podziękowania wraz z bilecikami. Moje pomysły to między innymi: aniołek z gipsu, zapakowany w biały woreczek z kwiatuszkiem, zamiast aniołka może też być słonik, widziałam i taką wersję albo ciasteczko w formie dwóch złączonych ze sobą serduszek, gdzie będą nasz inicjały
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Lena
|
u nas też sie daje na pożegnanie.. flaszkę i ciasto... osttanio sis dawała jeszcze podziękowania goście otrzymywali bileciki...
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłam na dwóch takich weselach, gdzie goście otrzymywali prezenciki. Na swoim weselu też chcę coś drobnego im sprezentować, mimo że i tak na koniec będą gościńce z ciastem, z racji, że w rodzinie TŻ się tak robi. Uważam, że gościom bardzo miło jest zasiadają do swojego nakrycia, a tam czeka na nich drobna niespodzianka w ładnym pudełeczku.
Na pierwszym weselu były to łakocie i słodkości zapakowane w organzowe woreczki przewiązane kokardką - ale nie migdały, tylko pianki marshmallows, kopiko, inne cukierki. Na drugim weselu były to figurki słoników z trąbą do góry - na szczęście - zapakowane w małe pudełeczka. Można kupić na allegro, np. tutaj: http://allegro.pl/item1136973341_xl_...a_bilecik.html Co do kubków czy magnesów na lodówkę ze zdjęciem młodych, to też uważam że to taki trochę przerost formy nad treścią. Moim zdaniem istotą takiego prezenciku jest gest podziękowania, a nie to żeby ktoś dostał coś co mu się przyda. Ja zachowuję te prezenciki na pamiątkę po prostu.
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Aha, co do zdjęć z podziękowaniami to słyszałam o fajnym pomyśle jak to zrobić. Na początku wesela, jak tylko goście zasiądą do stołów, a zanim kuchnia zacznie roznosić obiadek, Para Młoda podchodzi do każdej pary/rodzinki tak jak siedzą wzdłuż stołów i fotograf robi im razem zdjęcie. Potem można każdemu wysłać taką osobistą pamiątkę. A do tego tym sposobem już na początku wesela okażecie każdemu zainteresowanie i podejdziecie do wszystkich gości, możecie przy tym życzyć udanej zabawy itd. Bo potem w trakcie wesela zapewne trudno z każdym zamienić chociaż kilka słów. I to jest też bezpieczne, bo jeszcze nie ma pod co pić - wszyscy czekają na obiad, więc unikniecie kielicha z każdym
![]() ![]() Ewentualnie jak będziecie robić zbiorowe zdjęcie przed kościołem ze wszystkimi gośćmi to też takie można wysłać w ramach podziękowania, zamiast fotki samej Młodej Pary.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
My bardzo chcielibyśmy gościom coś podarować, ale nie wydawać też na to mnóstwa pieniedzy, dlatego zdecydowaliśmy się, że przyczepiny do bilecika z winetek po takim słoniku malutkim
![]() http://allegro.pl/item1155872208_eo5..._18_00_24.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
mi sie pomysł dawania prezentów gościom nie podoba, może to miły gest, ale niczemu nie słóżący. Jak czytam o tych wszystkich ślubnych przygotowaniach, to mam wrażenie, że Pary Młode mają tak dużo kasy, że już sami nie wiedzą na co wydawać...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My dawaliśmy prezenciki podczas wesela, natomiast po weselu wywołaliśmy gościom po zdjęciu grupowym. Oczywiście osoby takie jak dziadkowie czy chrzestni dostali także po zdjęciach z pleneru oraz z kościoła ![]() Dlatego też pomysł ze zrobienie sobie fotki grupowej i potem dawanie jej gościom w ramach podziękowań jakoś bardziej mi odpowiada ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja spotkałam się z tym, że przy oczepinach rozdawane były zdjęcia pary młodej, z tego samego dnia. Fotograf zrobił w domu panny młodej, później szybko wywołał. Później młodzi chodzili i podpisywali każdemu
![]() Co do prezencików- na ostatnim weselu przy każdym nakryciu czekało Rafaello w małym woreczku z kokardką ![]()
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
My właśnie jesteśmy w trakcie przygotowywania podziękowań - do każdej pary (lub samotnego gościa) wysyłamy jedno nasze wywołane zdjęcie z datą ślubu, a z tyłu z tekstem podziękowań (który ewentualnie wkleję jutro, bo robimy to na drugim kompie).
Do tego dodajemy płytkę, na której jest prezentacja naszych zdjęć z podkładem muzycznym - naszą piosenką z pierwszego tańca. Zdecydowaliśmy się na taką formę, ponieważ ludzie dopytują o zdjęcia i chcą je zobaczyć, a nie jesteśmy w stanie do każdego dotrzeć z 5 albumami ![]() Na tej samej płytce w osobnym pliku zamieszczamy też zdjęcia danej pary (danego gościa), na których fajnie wyszedł, żeby miał też jakąś "swoją" pamiątkę z tego dnia. Wywołane zdjęcie z podziękowaniami pakujemy w kremową kopertę, ozdobioną na przodzie parą gołąbków (koperty i aplikacje do naklejenia kupiliśmy za jakieś śmieszne grosze na allegro, zdobi się migiem), a płytę tylko podpisujemy markerem. Kopertę ze zdjęciem oraz płytę wkładamy w kopertę bąbelkową (ok. 80 gr/szt) lub - gdzie to możliwe - wręczamy osobiście. Przygotowujemy ok. 42 podziękowań i całkowity koszt ich przygotowania i wysłania zamknie się w ok. 60zł. Trochę pracochłonne, ale myślę, że nasi goście są tego warci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się z Forget_me że przed obiadem nie ma na to czasu ![]() byłam na kilku weselach i mniej więcej wiem jak to wygląda ![]() u brata mojego TŻ były takie zdjęcia ale jakoś w trakcie wesela i zajęło im to kupę czasu (a było tylko 60 osób) ![]() ustawiał długo gości, cykał po kilka zdjęć żeby dobrze wyszło itd, itp dla mnie strata czasu ![]() do tego nie wszyscy byli na swoich miejscach i podejrzewam że część osób i tak pominięto ![]() już prędzej bym obstawiała te grupowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
U nas goście dostaną weselną wódkę, ewentualnie zapakowane jedzenie, które sobie wybiorą i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wódka oki, ale zapakowane jedzenie jakoś do mnie nie przemawia. Nie wiadomo ile Wam tego jedzenia zostanie. Jeśli urządzacie jeszcze poprawiny, to jedzenie się Wam przyda ![]() Wydaje mi się, że ciasto jest bardziej trafione niż jedzenie. Można zapakować po kilka kawałków i dodawać do wódki. Oczywiście wiąże się to z dodatkowymi kosztami bo wtedy trzeba zamówić troszkę większą ilośc ciasta, ale wydaje mi się, że lepiej wygląda zapakowane ciasto do wódki niż zapakowany kotlet ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
podziękowania i prezenciki to miłe gesty, ale uważam je za zbędne. nawet nie miałam czasu żeby pomyśleć o takich pierdółkach. na pewno podziękujemy gościom za przybycie podczas obiadu i wypijemy za nich kielonka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedzenie zostaje zawsze, bynajmniej w miejscu w którym robię wesele i po poprawinach obsługa je pakuje, (wiadomo, że oprócz sałatek, etc.), kto chce, będzie mógł sobie wziąć, ale to nie jest nic obligatoryjnego. Sama po ostatnim weselu kuzynki zabierałam jakieś wędliny, itd., bo miałam pustą lodówkę, a to był nieszczęsny 10-11 kwietnia, więc większość sklepów była zamknięta. Każdy dostanie, co zechce, od ciast po kotlety, ale sam sobie wybierze, czy ma na coś ochotę. Wolę, żeby było mniej elegancko, za to praktycznie, bo szkoda żeby jedzenie się zmarnowało. Za to wódkę dostaną wszyscy bez wyjątku..! ;d Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2010-07-26 o 09:49 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślałam, że chcecie wydawać samo mięcho ![]() Powiem szczerze, że nigdy nie spotkałam się na ślubie, że para młoda wydaje mięso i ciasto, a goście mogą sobie wybrać, co chcą. Jak dla mnie jest to troszkę dziwne ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
goście dostali tylko ciasto oraz wódkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My po poprawinach również wydaliśmy mięso, ale właśnie tak, jak napisałaś, najbliższej rodzinie. U nas niestety zbyt wiele jedzenia nie zostało, dlatego też obdzieliliśmy tylko rodziców i świadków. Pozostali goście po poprawinach dostali ciasto i wódkę.
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Ja też miałam tysiące pomysłów co w podziękowaniu dla gości, w końcu (na tą chwilę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.