|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Zmiana świadkowej
Cześć Dziewczyny.
Kilka miesięcy temu wzięliśmy z mężem ślub cywilny, na którym świadkową była moja przyjaciółka ze studiów. Z kolei za kolejne kilka miesięcy odbędzie się mój ślub kościelny i chciałabym aby moją świadkową została moja siostra. Nie wiem jednak jak na taką zmianę zareaguje przyjaciółka, bo świadek zostanie ten sam. Nie chciałabym żeby się obraziła, więc nie wiem czy w ogóle wypada zmienić świadkową. A jeżeli tak to w jaki sposób to w ogóle załatwić? Czy któraś z Was spotkała się z podobnym "problemem"? Będę wdzięczna za podpowiedzi co mam zrobić w tej sytuacji, bo decyzję trzeba podjąć szybko, a ja wciąż nie wiem co zrobić. |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zmiana świadkowej
Z problemem nie miałam do czynienia, ale wydaje mi sie, że to jest tylko Twój wybór, i tylko Ty decydujesz o świadkach(no i mąż
). Jeśli to naprawdę jest Twoja przyjaciółka zrozumie, że chcesz mieć w tym(bądź, co bądź) bardziej uroczystym dniu, osobę, która jest z Tobą od zawsze-siostre.Jeśli chcesz-zmieniaj. To jest Twój dzień. Nie przejmuj się innymi, to Ty decydujesz kogo chcesz mieć przy sobie. Zresztą-i tak spotkał ją wielki zaszczyt, że została wybrana na świadka w ślubie cywilnym. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie to fajnie masz
Możesz mieć dwie świadkowe
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Powiedz swojej przyjaciółce, że chciałabyś na kościelnym siostrę, ale gorąco liczysz na to, że ona (przyjaciółka) też będzie Ci pomagać i doradzać (: Wtedy nie poczuje się odrzucona...
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie o to chodzi, że przyjaciółka ślubem za bardzo się nie interesowała, w niczym nie pomagała, w niczym nie doradzała, dlatego chciałabym siostrę, bo wiem, że ona podejdzie do tego zupełnie inaczej. W dniu ślubu kościelnego i wesela jest o wiele więcej rzeczy do ogarnięcia niż przed cywilnym z obiadem dla garstki osób. Nie chcę w tym dniu zostać z tym wszystkim sama dlatego rozważam zmianę świadkowej. Tylko nie wiem jak to powiedzieć przyjaciółce... "A. nie będziesz świadkową na moim ślubie tylko moja siostra"? Bo ona na pewno myśli, że świadkową będzie...
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
A sugerowała ci coś co by świadczyło że na 100% tak myśli? Hmm może po prostu podczas rozmowy o organizacji ślubu powiedz że zdecydowałaś że tym razem świadkować ci będzie siostra i tyle. Bierzesz ślub w tym samym mieście co mieszkasz ty, twoja przyjaciółka, siostra czy innym? Zawsze możesz podeprzeć się argumentem że no po pierwsze to twa siostra i zależnie od sytuacji że nie chcesz przyjaciółki obarczać dodatkowymi sprawami gdyż wiesz że ma dużo swoich że siostra jest na miejscu (jeśli jest) albo że cieszysz się że w tej sytuacji - rozdzielając ślub cywilny i kościelny możesz mieć 2 różne świadkowe bo obie bardzo cenisz jednak jakbyś miała ślub konkordatowy o byś musiała wybrać a tak to mogłaś obie docenić w ten sposób. Wybierz na świadkową tą osobę którą podpowiada ci serce i myślisz że lepiej się sprawdzi. Jeśli liczysz na świadkową przy organizacji to lepiej weź taką która się w to szczerze zaangażuje. A mówiłaś przyjaciółce podczas ślubu cywilnego że oczekujesz jej pomocy? Może ona nie uważała że powinna ci pomóc, że tego chcesz stąd jej małe zaangażowanie? Niektórzy tak mają - nie wszędzie świadkowie biorą udział w organizacji i przygotowaniach wesela... Dziewczyna mogła nie wiedzieć - zależy jak się dogadałyście...
Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-03-10 o 11:25 |
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Moze ja sie nie znam ale czy przy slubie konkordatowym swiadkowie nie sa tylko na potrzeby dopelnienia obowiazkow panstwowych wiec skoro masz juz cywilny to na koscielnym swiadkow juz nie bedzie?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Na kościelnym świadkowie mogą sobie siedzieć za parą młodą. Oni jedynie nic nie będą podpisywać, ale tej różnicy może nawet nie być widać, bo np na moim ślubie świadkowie podpisywali dokumenty wcześniej, przed Mszą. Uważam, że dobrze mieć świadkową za sobą, zawsze może odpiąć/podpiąć tren (moja zrobiła to nawet nie wiem kiedy)...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Mogłaś przed ślubem cywilnym przedstawić jej jak sprawa wygląda... Wtedy nie byłoby "problemu"
Czemu od razu o tym nie wspomniałaś? Nastawiłaby się od początku i po sprawie. Z drugiej strony- skoro to przyjaciółka to powinna zrozumieć, że na ślubie kościelnym chcesz by świadkowała Ci siostra. Gdzieś w głębi serca może zrobi jej się przykro, ale zrozumie na pewno. Zawsze możesz jej powiedzieć, że wybierasz jednak na świadkową siostrę ale nie wyobrażasz sobie np. nie mieć na weselu pomocy właśnie od niej, uczyń ją taką hmmm nieoficjalną "druhną"?
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym powiedziała wprost, że na ślubie kościelnym świadkową będzie siostra i tyle.
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
blackcherry12 nie przedstawiłam jej jak wygląda sytuacja dokładnie z tych powodów, które przedstawiłamonikkad. Jakiś czas temu dodałam dość długiego posta, ale zaginął gdzieś w moderacji...
|
|
|
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
No fakt nie mogla.. ja bym swojej przyjaciółce powiedziała wprost w takim razie że wybieram siostrę i tyle... jeżeli brak angażowania to jedyny problem...
Chyba że wolałabyś przyjaciółkę i w tym rzecz? Może warto porozmawiać szczerze i otwarcie czego oczekujesz od świadkowej... |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
A moze rozdzielic role swiadkowej i druhny ?
Druhna moze byc siostra i byc z Toba caly czas - a role swiadkowej podpisujacej oficjalny protokol zostawic przyjaciolce ? (w praktyce mogloby byc to jakby 2 pary "drużbujących", ale niekoniecznie)
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dam sobie glowe uciac ze na slubie koscielnym tez sa podpisy - bo to jest do tzw. akt koscielnych - bez tego jaki jest dowod ze slub koscielny mial miejsce i kto swiadkował?
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
ale na slubie konkordatowym swiadkowie podpisuja tylko akt slubu totrzebny i wysylany do urzedu stanu cywilnego
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3970013 8]ale na slubie konkordatowym swiadkowie podpisuja tylko akt slubu totrzebny i wysylany do urzedu stanu cywilnego[/QUOTE]
slub konkordatowy jest nieco inny, bo tak jakby panstwo uznaje ze ze slub koscielny ma moc prawną czyli rowna się = ślubowi cywilnemu. Ale z czasow kiedy te sluby byly rozdzielne to pamietam ze młodzi skladali podpisy w Kosciele - wiec jesli w tym przypadku bedzie tylko slubny to wydaje mi sie ze Kosciol bedzie wymagal jakiegos wpisu do zaswiadczenia, jakies Ksiegi parafialnej ? nic a nic ?
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Napisałam już dwa posty, które połknął "Moderator". Czy robię coś nie tak? Czy jest szansa, że się jeszcze pojawią?
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3968186 7]Moze ja sie nie znam ale czy przy slubie konkordatowym swiadkowie nie sa tylko na potrzeby dopelnienia obowiazkow panstwowych wiec skoro masz juz cywilny to na koscielnym swiadkow juz nie bedzie?[/QUOTE]
będą, świadkowie przed Bogiem ![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Ja zawsze myślałam, że to decyzja PM. Młoda uznała, że na cywilnym chce przyjaciółkę, a na kościelnym siostrę i uważam, że nie ma nic złego w tym, co więcej powiem, że fakt, że przyjaciółka świadkowała na cywilnym nie oznacza, że oczywistym faktem jest, że na kościelnym też będzie. Bez zastanowienia się poprosiłabym siostrę- jako osobę bliższą, a świadkowej swojej powiedzieć, że będzie prawą ręką twojej siostry, jako osoba posiadająca już doświadczenie w tej materii
![]() Na pewno byłoby jej miło z tego powodu i nie widzę powodu do obrażania się, ale to już zależy od tej osoby;-) |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:55.

). Jeśli to naprawdę jest Twoja przyjaciółka zrozumie, że chcesz mieć w tym(bądź, co bądź) bardziej uroczystym dniu, osobę, która jest z Tobą od zawsze-siostre.