![]() |
#1 |
BAN stały
|
szefowa - czy ma prawo mnie zwolnić?
witam wszystkich,
skorzystałam z wyszukiwarki, było kilka podobnych tematów, ale nie takich samych. postaram się jak najkrócej opisać mój problem.. otóż w mojej firmie pracuję już rok, wcześniej nie narzekałam, do czasu aż nie zmieniła się szefowa. no właśnie, nowa szefowa.. mam wrażenie, że kompletnie nie zna się na tym co robi - firmę przejęła po mamie, mama odeszła na emeryturę. jestem w 4 miesiącu ciąży, przez ten mój rok pracy nie miałam ani jednego dnia opuszczonego w pracy, do czasu aż zaszłam w ciążę. ciążę przechodzę z dużymi problemami, od początku miałam problemy w sumie, ale jakoś sobie z tym radziłam, od początku ciąży opuściłam może 4 dni w pracy. Ostatnio niestety zdarzył się krwotok - trafiłam do szpitala, dostałam chorobowe do piątku (wczoraj), w trakcie mojego chorobowego oczywiście wykonywałam każde zlecenie, wszystko było zrobione na czas, ogólnie pracowałam tylko w domu.. No właśnie.. dzisiaj wróciłam do pracy, nie miałam problemu z tym żeby się odnaleźć, nie miałam też zaległości, wszystko było dopięte.. byłam w trakcie pracy, kiedy na biurku wylądowało moje wypowiedzenie (?), przeczytałam.. okazało się, że zwalniają mnie z pracy za to, że opuściłam dużo dni w pracy. Tak jak mówiłam, wcześniej tych dni może przez rok mojej pracy było z 4, reszta to to moje chorobowe które skończyłam wczoraj a dzisiaj z lepszym samopoczuciem wróciłam do pracy. Mam 2 tygodnie po czym muszę odejść.. Pytanie do was: czy szefowa ma prawo w takiej sytuacji mnie zwolnić? Nie zarzucam sobie nic, nie uważam też żebym była złym pracownikiem.. Kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić, ta cała sprawa wydaje mi się dość dziwna, bo dni opuszczonych mam tylko 4, a wychodzi na to, że nawet 4 dni to "dużo". Dziękuję za każdą odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: szefowa - czy ma prawo mnie zwolnić?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem nie ma prawa Cie zwolnic z racji tego ,ze jesteś w ciązy.Co najwyzej po urlopie macieżynskim(tak podejrzewam ale nie jestem pewna na 100%).Pracodawca moze zwolnic kobietę w ciązy jesli oglasza upadłosc lub likwidację firmy.Mysle,ze powinnas walczyc o swoje i nie dac się wyrzucic bo potem moze Ci nie przyslugiwac żadne swiadczenie.
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Co szefowa podała jako uzasadnienie zwolnienia Cię? Co masz na wypowiedzeniu? To nieprawda, że ciężarnej nie można zwolnić, chyba że firma upada. Są również inne sytuacje. Generalnie zdarza się to jednak bardzo rzadko i trzeba mieć naprawdę mocne argumenty, aby to zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
w wypowiedzeniu mam napisane, że opuściłam za dużo dni w pracy.. tak jakby doliczyła do tego L4.. przez cały rok nie miałam ani jednego dnia opuszczonego, dopiero jak zaszłam w ciążę opuściłam te 4. Owszem zdarzało się wyjść wcześniej lub zabrać wcześniej robotę do domu ale stara szefowa nie miała z tym problemu. Dopiero w styczniu przyszła ta nowa, a ja od lutego opuściłam te 4 dni, plus to chorobowe teraz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
umowa na czas określony czy na stałe? jaką podstawę prawną (numer artykułu w kodeksie pracy) wpisano na wypowiedzeniu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-03-09 o 22:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
czyli czas określony :/
niedobrze, to oznacza że nie musi podawać podstawy prawnej w przypadku wypowiedzenia umowy. Doris a to nie jest tak że ciężarną można zwolnić do 3 miesiąca ciąży a potem już nie?
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
na L4 (papierku od lekarza - już wolę podkreślić) byłam od poniedziałku-piątku. Zwolnienie dostarczyłam w poniedziałek rano. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ---------- A jak było z urlopem na żądanie? Każdorazowo był Ci udzielany i każdorazowo zgłaszałaś go najpóźniej w dniu wzięcia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
nie ma nic o naruszeniu obowiązków itd, są tylko dni które opuściłam, a według niej jest ich "za dużo". Miałam prawo do tych dni na żądanie, więc nie wiem tak naprawdę o co w tym chodzi. Jak napisałam wyżej, pracowałam w domu.. Jestem projektantem wnętrz, żaden projekt czy zlecenie nie było odłożone tylko mieściłam się w datach, więc o naruszeniu czy niespełnieniu obowiązków nie może tu być mowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli szefowa nie została poinformowana mogła zwolnić cię z tytułu porzucenia pracy. twoja szefowa oczywiście o wszystkim wiedziała-w końcu zlecała ci pracę zdalną-, ale niewykluczone, że może próbować podeprzeć się tym przepisem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proponuję lekturę kodeksu i ewentualną, w razie kontrowersji w pracy co do nieważności wypowiedzenia, wizytę w pipie. Od tego są. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idź do sądu! wygrasz 0od ręki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
dziękuję dziewczyny za każdą radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-03-09 o 23:07 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3967895 0]także myślę, że nie ma co roztrząsać tego urlopu na żądanie, szczególnie, że Autorka napisała, że pracowała wtedy w domu (...)[/QUOTE] Najwidoczniej szefowa tutaj upatruje swojej szansy na uzasadnienie zwolnienia, więc lepiej być pewnym, że naprawdę nie może użyć tego argumentu. Jeżeli był wzięty nieprzepisowo, nieudzielony przez pracodawcę, to niestety może stać się podstawą do zwolnienia (porzucenie przez pracownika miejsca pracy, a cóż - to czy wtedy pracowała w domu, czy nie, to inna historia - powinno się mieć na to podkładkę). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
4 dni urlopu na żądanie masz prawo wykorzystać w ciągu roku kalendarzowego, więc ten argument pracodawcy jest kompletnie bezzasadny. Ja spróbowałabym porozmawiać z pracodawcą, a jeśli będzie dalej upierać się przy wypowiedzeniu to oczywiście pisz odwołanie do Sądu Pracy(masz na to 7 dni) i sprawa jest w 100% wygrana, a pracodawca dostanie karę + ściągnie sobie na głowę inspekcję PIPu ![]() Cytat:
Skoro zwolnienie było wystawione w poniedziałek to te 7 dni liczymy od dnia następującego po dniu wystawienia zwolnienia, w twoim przypadku od wtorku. Tak więc kolejny poniedziałek był 7 dniem => wszystko jest ok.
Nie palę ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/d98bd85f35.png Bycie konfidentem to najgorsza forma upodlenia człowieka ![]() Edytowane przez oshinek Czas edycji: 2013-03-10 o 01:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No bez jaj. Pańci szefowej należałoby się jeszcze zdrowe przeczołganie przez pip albo i sąd, przecież to mobbing zwyczajny jest, taka tfurczość epistolarna. Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2013-03-10 o 02:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem po co niektorzy sie tu rozwodza. Wystarczy poczytac Kodeks Pracy.
Szefowa nie ma prawa Cie zwolnic podajac jako powod fakt, ze Cie pare razy nie bylo. I tyle w temacie. ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Przyniosla 7 dnia. Przeciez dnia, w ktorym zostalo wystawione L4 sie nie liczy. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2013-03-10 o 08:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
autorko i co w końcu zdecydowałaś ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
O... Ciekawy przypadek. I z tego, co wyczytałam, jeśli wykonywałaś swoją pracę z należytą starannością i wywiązywałaś się ze swoich zadań, a skorzystałaś z przysługującego Ci urlopu - zarówno tego na żądanie, jak i L-4, to nie może Cię zwolnić. Umowa o pracę, to umowa o pracę, trudno, że na czas określony. Tak czy siak przed upływem jej ważności nie może Cię bez powodu zwolnić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przed tym chroni autorke tylko i wylacznie ciaza. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2013-03-10 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
się szefowej poprzewracało wszędzie
żeby jako powód podawać 11 dni uzasadnionych w skali roku pracy jako nadmierną nieobecnośc ![]() czy ona wie wogóle ile dni urlopu przysługuje pracownikowi ![]() po prostu szuka sposobu aby się ciebie pozbyć -bo jesteś w ciąży-ot powód ![]() życzę ci spokoju i pomyślnego rozwiązania sprawy-trzymaj się zdrowo
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;39682821]Oczywiscie, ze mozna zwolnic kogos "ot tak" w przypadku umowy na czas okreslony.
Przed tym chroni autorke tylko i wylacznie ciaza.[/QUOTE] Umowę na czas określony można rozwiązać wcześniej tylko, jeżeli jest to w niej przewidziane, więc jeśli autorka nie ma takiego zapisu w umowie, też nie można jej od tak zwolnić. Jak dla mnie wypowiedzenie to jest całkowicie bezzasadne, pomijając już nawet fakt, że dziewczyna jest w ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.