|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Euthyrox a kręcone włosy.
Witam.
Od listopada biorę Euthyrox na niedoczynność tarczycy (najpierw dwa miesiące N25 potem dwa miesiące N50 a teraz na zmianę N50 i N70). Poziom hormonów już w miarę się wyrównał (z 11 na 3,5). Ostatnio zauważyłam że włosy mniej mi się kręcą (kiedyś wystarczyło po myciu nałożyć odżywkę i lekko wgnieść piankę i była burza loków). Teraz moje włosy mają kształt loko-fal nawet przy ugniataniu i suszeniu z dyfuzorem. Wypadania włosów nie zauważyłam. Czy te leki (lub niedoczynność tarczycy) mogą być przyczyną tego że włosy przestają się kręcić? Ogólna kondycja włosów raczej się nie pogorszyła. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Euthyrox a kręcone włosy.
Mam to samo
![]() Kiedyś miałam loczki, później grubsze loki (początki niezdiagnozowanej jeszcze niedoczynnosci), przestawały się kręcić więc obcięłam na boba i prostowałam bo mnie denerwowały, później jak już zapuszczałam to zażywałam leki i już o lokach mogłam zapomnieć, teraz już nie chcą się tak kręcić jak kiedyś ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
brałam Euthyrox i na szczęscie nic mi się z włosami nie działo. Teraz Letrox i też nic. Spytaj endo.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja biorę euthyrox n75 już chyba ze dwa lata, i raczej nie zauważyłam różnicy w skręcie włosów. muszę przyznać że je zapuszczam, więc może u nasady mniej się kręcą, ale przecież są dłuższe i cięższe
![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Biorę euthyrox n50 juz jakieś pół roku i nie zauważyłam wpływu na skręt, za to wypadanie się znacznie zmniejszyło. Może zmieniłaś szampon/odżywkę? Mnie niektóre odżywki osłabiały skręt więc to może być to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
leczyłam się na niedoczynośc tarczycy ponad 10 lat, brałam euthyrox, letrox i eltroxin dawki 25, 37,5 albo 50 i nie miałam problemu ze skrętem, chociaż o włosy nie dbałam szczególnie (nie znałam cg).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Włosy mogą się najwyzej przestać kręcić na przy skórze, bo nic nie ma wpływu na juz wzrośniety włos. Chociaż imo taka zmiana jest niemożliwa przez hormony, ale kto je tam wie...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Moje też jakby trochę mniej się kręcą a bardziej kołtunią, wydaje mi się, że może euthyrox wpływa na to, że są ciut bardziej suche.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
ja biorę euthyrox n75 od niespełna roku i nie widzę żadnych negatywnych w skręcie. Wręcz przeciwnie mam wrażenie że od czasu kiedy leczę niedoczynnośc mam dużo ładniejsze włosy
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
hormony tarczycy wpływają na stan owłosienia, w teorii powinny poprawiać stan włosów... Może pod wpływem hormonów włosy stały się grubsze i dlatego się mniej kręcą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny! Ja przez długi czas przeklinałam Euthyrox za wszystkie problemy z cerą i włosami, ale dopiero kiedy przeszłam na Letrox zdałam sobie sprawę, że to chora tarczyca, a nie lek jest wszystkiemu winna.
Odkąd moje tsh przekroczyło magiczną granicę górnego przedziału referencyjnego włosy straciły blask, stały się matowe i sianowate, o kręceniu nie było mowy. Zaczęło ich też przybywać na szczotce, chociaż jeszcze nie straciły znacząco na gęstości. Kiedy zaczęłam przyjmować euthyrox leciały garściami, na głowie zostały mi 3 włosy na krzyż, w związku z czym musiałam je ściąć o 10 cm, bo pod słońce miałam więcej luk niż włosów. Zawsze miałam afro z drobnych lśniących loczków, a na ich kondycję nie wpływało farbowanie ani codzienne prostowanie. Przez tarczycę straciłam moje piękne włosy, ale wierzę, że prawidłowe leczenie może sprawić, że wrócą do dawnej świetności! Będzie dobrze dziewczynki! ![]() PS. załączam zdjęcia, które pokazują jak tragiczny wpływ ma chora, niewyregulowana tarczyca na włosy ![]()
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Przez lata brałam letrox, teraz biorę końską dawkę euthyroxu (175) i nie zauważyłam zmian w skręcie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.