|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Pytanie odnośnie tarczycy i wzrostu
Witam i jeszcze raz proszę o pomoc.
Może jest tu jakaś osoba, która orientuje się w tych spawach, więc zaryzykuję. Mam niedoczynność tarczycy, łykałam więc hormony i obecnie zaczyna mi się lekka nadczynność, w związku z czym odstawiłam leki. Czy jest jeszcze dla mnie jakaś szansa, przez to hormonalne zawirowanie, że kiedy wszystko już się uspokoi i wróci do normy - urosnę? Mam 16 lat, TSH mocno poniżej normy. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie odnośnie tarczycy i wzrostu
nie mam zielonego pojecia jak odpowiedziec ci na to pytanie... ale ja mam pytanie do ciebie; otoz jak objawia sie u ciebie nadczynnosc i objawiała niedoczynnosc tarczycy? bardzo mnie to interesuje bo lekarka kazała mi zrobic test na tsh i nie wiem czy wogole mam takie objawy jakie wsytepuja przy tym schorzeniu
|
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że końcu wszystko się samo powinno wyregulować i urośniesz.P.S. Pamiętaj - małe jest piękne
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
W tym temacie jestem weteranka
Niedoczynnosc tarczycy mam juz od 5 lat, jednak mam postac subkliniczna i TSH jest u mnie za wysokie, a FT4 i FT3 w normie. U mnie zanosi sie na to, ze bede brac tyroksyne do konca zycia Co do objawow to roznie to bywa Ja mam objawy typowe dla niedoczynnosci, takie jak ospalosc, zmeczenie, sucha skora, lamliwe wlosy, uczucie ciaglego zimna, wolne tetno. Charakterystyczna jest tez nadwaga przy malym lub normalnym apetycie. A u mnie z tym jest na odwrot - waze tyle co szkapa i przytyc nie moge Nadczynnosc tarczycy wyglada wrecz na odwrot - niepokoj, nadpobudliwosc, drzenie rak, bezsennosc, uczucie goraca, chudniecie mimo zwiekszonego apetytu, przyspieszenie tetna. Oczywiscie ja jestem dobrym przykladem, ze czasem niektore objawy zupelnie nie pasuja. Co do zmian - raz niedoczynnosc, raz nadczynnosc - trudno jest mi cos powiedziec na ten temat. Nie spotkalam sie z tym... Nawet mnie tego nie uczyli na AM, no ale moze dietetykom o tym nie mowia Powinnas porozmawiac o tym z lekarzem. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
ja też miałam niedoczynność która przeszła w nadczynność no i teraz znowu niedoczynność
z tego co wiem leki trzeba będzie chyba do końca życia brać
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
U mnie też FT3 i FT4 obecnie jest unormowane, natomiast TSH nisko. Co do objawów: mnie początkowo zaniepokoił fakt jakiejś dziwnej nadwrażliwości szyi, to znaczy już przy lekkim dotknięciu miałam wrażenie, że się duszę. Potem okazało się, że tarczyca jest trochę powiększona. Poza tym włosy zaczęły wypadać na potęgę. Jeśli chodzi o odczucie zimna - długo nie zdawałam sobie z tego sprawy. W zasadzie od zawsze miałam tak, że gdy inni chodzili w letnich ubraniach, ja potrafiłam mieć na sobie sweter i kurtkę, przy czym wcale nie było mi w tym za gorąco.
Póki co lekarka zaleciła odstawienie hormonów (dzisiaj już drugi dzień bez ) i zobaczymy, co z tego będzie.Jeśli jest jakiekolwiek podejrzenie problemów z tarczycą, to radzę zrobić badania. Ot, zwykłe pobranie krwi, cena też nie jakoś szczególnie wysoka, a ma się pewność, czy wszystko jest w porządku. |
|
|
|
|
#8 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Paris jak sie nie znasz nie udzielaj rad..bo piszesz bzdury i możesz zaszkodzić !
Leczę sie na terczyce od 8 lat ,w tamtym roku mialam operację..jestem pod stałą opieką lekarską -bo tak trzeba!!! Nie leczona tarczyca osłabia organizm,wykańcza serce ,nie wolno absolutnie samodzielnie odstawiać leków, często te leki są juz brane do końca zycia .. Wahania raz niedoczynność raz nadczynność zdaża się i to często..rozla lekarza aby złapać "równowagę" .. Nie lekceważ sobie tarczycy!! Idź do lekarza i bądź pod stałą opieką, bo może to się źle skończyć! Co do wzrostu...nie sądze żeby leki na to wpływały,pierwszy raz słyszę ..ale pogadaj z lekarzem on Ci wszystko wyjąśni..
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie problemy ze wzrostem, a także tyciem i ogólnymi zawirowaniami wagi zaczęły się przy wykryciu niedoczynności tarczycy, która przemieniła się w całkowite zapalenie tego organu, żeby znów powrócić do ostrej niedoczynności. Miałam ok. 15 lat kiedy to wszystko się zaczęło, czyli kawał czasu temu
Stanęłam na 168 cm, ale to tylko dlatego że rosłam dużo wcześniej, byłam wysokim dzieckiem i trenowałam koszykówkę.Nieleczona tarczyca wręcz rujnuje organizm - zanim jej u mnie nie wykryto byłam bardzo senna, rozkojarzona, na dodatek wylądowałam u kardiologa, gdyż każdy wysiłek fizyczny (treningi) kończyły się ciśnieniem wyższym od i tak wysokiego jak na ten wiek 130/90. Przez rok lekarze szukali przyczyny Przez ten czas przytyłam 15 kilo, a później podczas leczenia drugie tyle Dlatego naprawdę polecam ścisłą kontrolę lekarską i niebagatelizowanie problemu.Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
No w sumie macie rację...słuchaj dziewczyn doświadczonych, ja tylko wiem, że również miałam przyjmować hormony, ale mi odradzono, myślałam, że one w każdym przypadku działają tak samo.
Trzymaj się
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
zbyt wielemna ten temat to mi nie wiadomo, ale po jakichś lekach na tarczycę w większych ilościach wydziela się chyba hormon wzrostu czy jakoś tak... wiem, bo mój mąż do 18roku zycia leczył sie w prokocimiu na tarczycę i te leki spowodowały, ze jest dużo wyższy, niż mógłby być normalnie - tak mu powiedziała lekarka, która go leczyła
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
ja mam 20 lat od 7 lat mam chorobe graves basedov'a ( nadczynnosc+niedoczynnosc i tak w kolko) i mam 181 cm wzrostu a TSH mam na minusie
wiec o wzrost siem nie martw
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:46.

Nadczynnosc tarczycy wyglada wrecz na odwrot - niepokoj, nadpobudliwosc, drzenie rak, bezsennosc, uczucie goraca, chudniecie mimo zwiekszonego apetytu, przyspieszenie tetna. Oczywiscie ja jestem dobrym przykladem, ze czasem niektore objawy zupelnie nie pasuja.
Powinnas porozmawiac o tym z lekarzem. Pozdrawiam
) i zobaczymy, co z tego będzie.