![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy zdecydować się na rozstanie?
Witajcie Wizażanki
![]() Jestem z moim TŻ 2,5 roku i od niedawna razem mieszkamy. Niedługo kończymy studia, nasza sytuacja materialna pozwala na samodzielne utrzymanie się. Do tej pory było nam razem bardzo dobrze, wspieraliśmy się i rozumieliśmy, a wszelkie sytuacje konfliktowe były szybko rozwiązywane. Poważny problem pojawił się niedawno. Chodzi o to, że ja nie uznaję nieformalnych związków na dłuższą metę. Jako że do tej pory potrafiłam rozmawiać z TŻ na każdy, nawet najbardziej intymny temat, to zapytałam go również jakie jest jego zdanie na temat ewentualnych zaręczyn i ślubu. Odpowiedź mocno mnie rozczarowała, bo usłyszałam, że TŻ nie przewiduje tego w ciągu najbliższych lat, bo on musi najpierw znaleźć dobrą pracę i czegoś się dorobić, stawia na własny rozwój i nie myśli o jakichś tam ślubach... Ponadto stwierdził, że temat jest bzdurny, nie dotyczy nas i szkoda w ogóle marnować czasu na takie bezsensowne gadki ![]() Po raz pierwszy odkąd z nim jestem poczułam się tak bardzo nierozumiana, olana i niechciana. I to w tak ważnej dla mnie kwestii. Strasznie mnie przybiła tamta rozmowa i chyba trochę straciłam zaangażowanie w ten związek. TŻ oczywiście uważa, że przesadzam, "mam focha", a kiedy chciałam ponownie na ten temat rozmawiać, nie zgodził się. Nie jestem przyzwyczajona do takiego zachowania, nie wiem jak w takiej sytuacji postąpić. Chciałabym jeszcze wrócić do tego tematu, bo jeżeli on naprawdę tego ślubu nie przewiduje, to nie ma sensu kontynuować naszego związku. Co byście zrobiły na moim miejscu? I co w ogóle myślicie o takim zachowaniu mojego TŻ? Przepraszam, jeśli zbyt chaotycznie wszystko opisałam, ale cały czas jeszcze mocno się przejmuję tą sytuacją. Jeśli pominęłam jakiś istotny aspekt, to pytajcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zdecydować się na rozstanie?
Cytat:
Rpzumiem, że jesteś rozczarowana, facet zachował się nie w porządku, mam wrażenie, że Cię zbył, uciął rozmowę zamiast jak normalny człowiek usiąść i pogadać czego każde z Was od życia oczekuje. Radziłabym pogadać jeszcze raz, ale myślisz, że dasz radę rozmowę poprowadzic inaczej, czy skończy się tak jak w tej opisanej - on powie 'szkoda czasu na bezsensowne gadki' i tyle? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
co myślę? myślę że chłopak ma rację. tzn. ma jakieś tam swoje powody które odpowiednio uargumentował i tyle. przecież nie powiedział że nigdy nie weźmie z Tobą ślubu. z resztą jego poglądy na ten temat mogą się jeszcze zmienić.
dziwne dla mnie jest to że dla Ciebie to takie "wszystko albo nic, jak nie będziesz moim mężem teraz to mi się nie chce" i dla takiej pierdoły jesteś gotowa zakończyć fajny związek.
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Rozumiem twoje rozczarowanie, ale czy rozmawialiście wcześniej o wizji waszego związku? Wróć do tej rozmowy. Koniecznie. Chyba wam się drogi życiowe rozmijają...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Wątpię, żeby udało mi się jeszcze poruszyć ten temat. Próbowałam kilka razy, najdelikatniej jak umiem, ale on twierdzi, że nie ma na ten temat już więcej do powiedzenia. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2013-03-25 o 19:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście, że cieszę się normalnym młodym życiem. A ewentualne zaręczyny to będzie dla mnie kolejny powód do tej radości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam podobne rozkminy na początku swojego związku, tylko jakby w drugą stronę. tzn. czy jest sens bycia z facetem, który będzie mi truł dupę o ślub i dzieci. no ale obgadaliśmy to, jemu też kazałam się zastanowić czy chce być z dziewczyną, która nie podziela jego wizji "rodziny" i doszliśmy do wniosku że skoro się kochamy to ma to przecież jakiś sens, związek nie jest jakimś programem do wypełnienia, bycie razem jest ważniejsze na dzień dzisiejszy.
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ważne jest przede wszystkim to żebyś była szczęśliwa. Na to Twoim miejscu i z Twoim poglądem ( wymóg poważniejszych deklaracji od partnera w tym momencie) postawiłabym sprawę jasno : wóz albo przewóz. Nie możesz rezygnować z siebie na rzecz faceta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie sprawa jest prosta - jeśli bardziej, niż na dobrym związku z tym chłopakiem, zależy Ci na tym, żeby wziąć ślub, niekoniecznie z nim, to go zostaw. A najwyraźniej tak jest. No to powiedz mu, że nie liczy się on, tylko Twoja wizja naturalnej kolei rzeczy. Będziesz przynajmniej uczciwa wobec niego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Pewnie ślub dla niego jest nic nie wartym papierkiem skoro nie planuje go w najbliższej przyszłości, a jeżeli już razem mieszkacie to wg. niego slub wam już do niczego nie jest potrzebny. Trzeba było przed wspólnym zamieszkaniem omówić kwestie ewentualnych zaręczyn.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko następnym razem spróbuj wybadać poglądy przyszłego niedoszłego nieco wcześniej bo marnujesz czas nie tylko swój, ale też tej drugiej osoby, która chce z Tobą po prostu być a Ty masz do wypełnienia zadanie.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Eh, nie róbmy z kolejnego tematu przekonywania się, że ślub nie jest wazny. Autorka ma poglądy jakie ma, jaki sens jest ją przekonywać, żeby zmieniła pogląd na tak kluczową sprawę?
![]() Ja ją rozumiem - dla mnie małżeństwo jest kolejnym, nieodłącznym krokiem w rozwoju związku, zmienia kompletnie wszystko i także nie zamierzałabym być z facetem, który nie chce ślubu przez długi czas, a być może nigdy. I to nie jest tak, że bardziej mi zależy na ślubie niż an facecie. Po prostu chciałabym iść przez życie z człowiekiem o podobnych zasadach i wartościach, a ślub jest dla mnie taką wartością. Więc chociaż nie do mnie pytanie, to może odpowiem - 'muszę' być żoną, bo nie wyobrażam sobie 'chodzenia ze sobą przez x lat'. Dla mnie synonimem prawdziwego związku jest małżeństwo (ok, także konkubinat - wspólny dom, rodzina etc tylko bez papierka jest prawdziwym związkiem, więc rozumiem powagę związku takich ludzi, z tym, że ja nie uznaję konkubinatu jako mojego sposobu na życie), natomiast okres bycia ze sobą' jest tylko wstępem na poznanie się, rozwinięcie uczuć, podjęcie decyzji czy chcę z nim być czy nie. To taka rozbiegówka do czegos poważnego. I nie wyobrażam sobie zastąpienia tego co ma nastapić samą rozbiegówką rozciągniętą na dziesięć lat, dla mnie to zabawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Ty chcesz slubu, on nie. To bardzo duza rozbieznosc w pogladach. Mysle, ze powinnas mu jasno powiedziec o tym jak bardzo ten slub jest dla ciebie wazny. Wez jednak pod uwage, ze dla niego rownie wazne moze byc nie zawieranie zwiazku malzenskiego ![]() Jesli tak bardzo zalezy ci na slubie, to czas sie rozstac.
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
W pewnym stopniu Cie rozumiem, choć sama z moim TŻ jestem prawie 5 lat i do ślubu Nam nie śpieszno, ale wiem, że kiedyś ten moment nastąpi.
To dla mnie powiedzmy naturalna kolej rzeczy,że kiedyś ten ślub będzie. Jednak jeżeli tylko i wyłącznie ze względu na to,że Twój TŻ nie chce się deklarować teraz, jesteś w stanie zakończyć jak piszesz udany związek to zrób to. Moim zdaniem chyba jednak nie do końca to " ten " facet i nie jesteście sobie pisani, skoro taka rzecz skłania Cię do takich kroków.
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dla mnie udany poważny związek oznacza małżeństwo. I to jest dla mnie stan docelowy, a nie konkubinat. Bycie żoną traktuję poważniej niż bycie dziewczyną/partnerką, mimo że zdaniem niektórych "papierek nic nie zmienia". Małżeństwo jest dla mnie deklaracją miłości i przywiązania do drugiej osoby. I taki właśnie model najczęściej spotykam w swojej rodzinie i otoczeniu. Ale dość o tym, bo wątek nie jest o moim światopoglądzie, tylko o konkretnej sytuacji wymagającej rozwiązania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no CHYBA że facet jest taki sobie i ogólnie bez szaleństw po prostu się przyzwyczaiła i jest miło ale w gruncie rzeczy skoro mężem nie będzie to inny tez się nada.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po drugie dziwię się,że nie powiedziałaś o swoich oczekiwaniach i twardo nie przedstawiłas mu swojego stanowiska .facet nie wie,czego od niego oczekujesz i trudno jest mu się do tego ustosunkować. ludzie zmieniają poglądy wraz z wiekiem i doświadczeniem,więc zatwardziały kawaler może zmienić podejście dla kogoś kogo kocha.musi jednak wiedzieć,czego się od niego oczekuje. trudno zacząć rozmowę,zakończyć ją nie tłumacząc i oczekiwać,że parter zacznie czytac w myślach Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2013-03-25 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
daj mu jasne stanowisko tak jak on tobie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Nie chciałam rzucać słów na wiatr i mówić że odejdę, dopóki nie będę w 100% przekonana, że naprawdę tak zrobię. A to, że ślub jest dla mnie bardzo ważny i nie wyobrażam sobie innego życia powiedziałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
- a on ci też powiedział, ze ślub nie interesuje go w najbliższym czasie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
a swoją droga czemu o tak poważnych rzeczach rozmawiacie tak późno? jak ludzie się traktują poważnie w związku to wiedzą o swoich poglądach na ten temat dużo wcześniej (nie że zaraz konkretna data ślubu na drugiej randce ale już po kilku miesiącach zwykle się wie jakie są poglądy partnera w kwestiach religii, priorytetów, dzieci, ślubów itp. w teoretycznej rozmowie)
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomijam, że argument "jak się dorobi" - brzmi enigmatycznie, tak jakby nie można razem się dorabiać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.