![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak allegro traktuje swoich klientów cz.II
Link do poprzedniego wątku :
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=682987 A więc w sprawie Pani która kupiła torebkę i "wyrwała zapięcie". Tak jak napisałam w poprzedniej notce Pani napisała że zwróci przedmiot (tj torebkę) Owszem , torebkę otrzymałam po ok 3-4 dniach ![]() Otwieram przesyłkę a tu... cała torebka , zapięcie w porządku , nienaruszone ... UWAGA .. otwieram torebkę a tam pół opakowania gum do żucia , chusteczki , jakieś paprochy , okruszki , śmieci (jak normalna użytkowa torebka) , zamykam torebkę a w oczy rzuca mi się ... UWAGA ! rozdarcie u dołu torebki a wręcz dziura na podstawie ! której nie ma mowy żeby była bo torebka była nowa dosłownie nie używana (po za tym jak wysyłałam torebkę to ją oglądałam i takiej dziury by się przegapić nie dało...) , napisałam "uprzejmie" to tej Pani że nie ma mowy o zwrocie pieniędzy a torebkę odsyłam na jej koszt bo ja nie prowadzę usług wypożyczalni torebek i jeżeli chciała już stać przy swoim to mogła chociaż wyczyścić torebkę w środku z "pozostałości" , i do tego dodałam że torebka ma dziurę u podstawy gdzie mały palec może spokojnie wejść .. a tej dziury nie było , więc ona ją uszkodziła .... w odpowiedzi dostałam uwaga ..... "to ja cały czas mowiłam że torebkę odsylam bo ma dziurę na dole , a torebki nie używałam Pani chce wyłudzić moje pieniadze, podaje Panią do sądu" noż to ja myślę ![]() ![]() ![]() No więc tak czekałam 3 dni na odpowiedź , a w odpowiedzi dostałam.... wezwanie do sądu rejonowego w Krakowie ![]() Pani zgłosiła również sprawę do allegro które nawet po moich kilometrowych wypocinach zrobiło co? zablokowało mi konto i naniosło na nie opłatę 300 zł które mam uiścić do końca miesiąca . Nie wspominając że tej Pani do końca tygodnia mam zwrócić 180 zł albo nie anuluje wezwania do sądu .
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak allegro traktuje swoich klientów cz.II
Ale to jest prawdziwe wezwanie do sądu, czy sama sobie sporządziła jakiś kwitek?
Co jest na tym wezwaniu? W jakich charakterze jesteś wezwana? Nie rozumiem po co kazałaś jej odsyłać tę torebkę? Dla mnie to też by było jednoznaczne z tym, że przyjmujesz mój zwrot i oczekuję oddania pieniędzy. Pomijam oczywiście fakt, że baba prawdopodobnie nosiła i uszkodziła torebkę. Ale skoro Ci ją odesłała to teraz faktycznie jest taki moment, że masz i kasę i torebkę. Allegro za co naniosło opłatę? Za prowadzenie konta i sprzedaż? To normalne opłaty. Strasznie chaotycznie piszesz i bez konkretów.
![]() Bella Beauty Edytowane przez Annaluka Czas edycji: 2013-03-26 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
po co założyłaś II część skoro pierwsza ma raptem 30 postów??? nowe części zakładane są po przekroczeniu 5000 postów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Kobieta jest niepoważna. Powinnaś pójść do jakiegoś adwokata i przedstawić całą sytuację...
Co do sądu to jednak potrafią szybko działać, moja sprawa o odszkodowanie trwa już ponad 2 lata i końca nie widać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Do Allegro napisalabym list na twoim miejscu opisując cała sprawę z datami,wydrukiem listów tej pani i wysłała. Szczyt.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ćwir ćwir
|
To po pierwsze, a po drugie co ma allegro do sytuacji między stronami umowy sprzedaży? To nie Allegro jakoś tam "traktuje" tylko ludzie siebie nawzajem.
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
zresztą i w tym wątku jest o tym zdanie Autorko, ale to wezwanie do sądu przyszło Ci pocztą oczywiście? Ja bym poszła bez problemu 8) Mam nadzieję, że zrobiłaś zdjęcia torebki po jej otrzymaniu? I że masz zachowane wszystkie maile? Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-03-26 o 09:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Patologia! Współczuję Ci!
![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Czemu część II wątku, który miał raptem 3 strony?
Jeżeli masz korespondencję z tą kupującą, to myślę, że masz się czym przejmować. Do Allegro wystosuj jakieś oficjalne pismo - zażalenie w sprawie takiego potraktowania Cię. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-03-26 o 09:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Czytałam poprzedni wątek autorki i bardzo współczuję tej sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez Hejnarka Czas edycji: 2013-03-26 o 10:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
A mnie wkurza formuła wypłaty z tego Płacę z Allegro czy jak to się nazywa (chyba zmieniło nazwę)
![]() Mam 2 konta, jedno prywatne, z którego sprzedaję część swoich książek, drugie to jest takie 'rodzinne'. Ostatnio sprzedawałam 2 lata temu książki, teraz wraz z postanowieniem noworocznym ogarnięcia książek, których nie potrzebuję, sprzedałam trochę swoich książkowych dzieci. W sumie kilkanaście książek za 400 zł. Nie potrzebowałam kasy, więc nie musiałam szybko przelewać. Wchodzę ostatnio, chciałam przelać kasę, a okazało się, że mam tam podane stare, zlikwidowane konto. I żeby przelać kasę muszę zaktualizować nr konta. Ale forma tej aktualizacji jest co najmniej kontrowersyjna. Mam wysłać ich papier z podanym nickiem, nr konta i KSERO dowodu osobistego. Mam wątpliwości co do słuszności operacji, ale nie mam innego wyboru (w sensie np. nie mogę zapłacić tą kasą za nic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ćwir ćwir
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3998448 6]jakbyś przeczytała pierwszą część to byś wiedziała co ma do tego allegro
zresztą i w tym wątku jest o tym zdanie[/QUOTE] Przeczytałam (dosyć pobieżnie) i dalej nie rozumiem. Na autorkę zostały nałożone opłaty za wystawianie aukcji, Allegro wykryło, że ktoś podbijał aukcję z powiązanego konta (z sufitu tego nie biorą) i dało ostrzeżenie. Nie może usunąć konta, bo są nieuregulowane opłaty - a to zaskoczenie. Normalne działania serwisu, nie widzę jakiegoś karygodnego traktowania. Wszystkie przykłady podane przez autorkę wątków są opisane chaotycznie. Sprzedaję od lat na Allegro, od lat również kupuję i nie spotkałam się nigdy z takim cyrkiem. "Naciąganie klientów" - wątpię, żeby używali tego typu zwroty. Fakt, że kupująca trafiła się szurnięta, ale jeśli dyskusja prowadzona jest w takim tonie i stylu jak posty tutaj, jeśli autorka wątków nie próbowała odpowiadać bazując na rozwiązaniach jakie niesie prawo, to nie dziwi mnie taki finał tych sytuacji.
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2013-03-26 o 10:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomijam jednak fakt, że mi też ciężko uwierzyć w jakieś prowizje z kosmosu, nienależne kwoty, które nie mają odniesienia w kosztach aukcji itd. Albo brak rozmowy ze strony Allegro. Sama zastanawiam się, czy do nich nie napisać, choć zapewne tylko odniosą się do regulaminu. Po co im mój dowód? ![]() Edycja: może uściślę, moim zdaniem Allegro nieraz za bardzo polega na zdaniu/opinii przesłanej przez innych użytkowników, nie mając namacalnych dowodów. Teraz widzę, że chociaż np. w sporze jest możliwość dodania załączników, np. potwierdzenia wysyłki przedmiotu, paragonu - to dobry kierunek. Sugerowanie coś, bo XXX zgłosił to, bez dowodu, jest słabe. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-03-26 o 10:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
ćwir ćwir
|
Cytat:
Nie wiem, może lata bycia moderatorem na Wizażu i słyszane od lat tłumaczenia "nie jestem klonem zbanowanego użytkownika, nigdy nie miałam innego konta tutaj!/ktoś mi się włamał na konto i łamał regulamin, mam wredną siostrę" tak na mnie wpływają ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wystarczy posiadać kod z staniej wypłaty. ja miałam sprzed roku i bez problemu można znaleźć też starsze. Wszystko jest w historii konta. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;3998585 5]Allegro jej odpisze że przykro im ale nie mogą jej pomóc, bo to sprawa między nią a kupującym. Ja zmieniałam sobie nr konta w payU bez żadnych listów i kser dowodów. Zwyczajnie podałam nowy nr i zatwierdziłam. Wystarczy posiadać kod z staniej wypłaty. ja miałam sprzed roku i bez problemu można znaleźć też starsze. Wszystko jest w historii konta.[/QUOTE] Tylko właśnie nie mam kodu wypłaty, ja miałam te dane wypełnione zaraz na początku funkcjonowania tego systemu, pewnie z 2 lata temu właśnie. Tylko wtedy przysyłali mi kasę na konto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I tak będziesz musiała zmienić nr konta, bo ktoś może wpłacić przez payU nawet jeśli zaznaczysz w aukcji że wpłata tylko na konto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;3998601 4]no to faktycznie inaczej jak piszesz się nie da.
I tak będziesz musiała zmienić nr konta, bo ktoś może wpłacić przez payU nawet jeśli zaznaczysz w aukcji że wpłata tylko na konto.[/QUOTE] Domyślam się, ale to głupie. Nie podoba mi się to i chyba im też napiszę o tym w mailu - i tak pewnie to zleją. W zasadzie czemu nie można wysłać maila. Trochę to przesada i wydłużenie procedury. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
po 3 dniach wezwanie do sądu...? jeny szokuś. Zazdroszczę tej Pani takich szybkich rozpraw w dodatku z taką kwotą..
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do pozostałych , te pieniądze to nie są prowizje z allegro , prowizje opłacam zawsze i rozliczenie przychodzi 1 dnia miesiąca a opłatę należy uiścić do 14 dnia miesiąca , po za tym moje saldo wynosi teraz 10 zł na + ... więc .. ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ale do sądu musisz się stawić, bo będziesz miała jeszcze większe kłopoty. Dostaniesz zwrot za przejazd pewnie. W jakim charakterze jesteś wzywana i co konkretnie jest na wezwaniu?
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Właśnie, podaj jakieś szczegóły tego wezwania. Kontaktowałaś się z jakimś adwokatem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
i
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dodatkowo..zrobiłaś zdjęcia otrzymanej torebki?
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
o kurde, totalnie współczuję sytuacji...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Dziwna sprawa.
Jeśli faktycznie masz wezwanie do sądu opisz sprawę na forum prawniczym, skontaktuj się z prawnikiem, skontaktuj się z rzecznikiem konsumenta. A Allegro schodzi na psy niestety. Nie są w porządku ani wobec kupujących ani sprzedających. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Hej. Tak czytam i aż włos się jeży. Sama sprzedaję na Allegro, ale nie miałam takich "przygód". Czytam i stwierdzam: kupujmy na Allegro i ciągnijmy kasę od sprzedających, bo według tego co tu pisze, w świetle serwisu, będziemy "święte krowy" nie do ruszenia. Będziemy mieć towar i jeszcze kasę. Super.
Ale tak na poważnie. Na miejscu sprzedającej napisałabym do Allegro, że zgłaszam sprawę do Urzędu Ochrony Konsumentów, bo Allegro dosłownie ją olało, a na dodatek wyciągało pieniądze jak tylko szło i za co szło, na każde "pierdnięcie" kupującej, a jak miało stanąć po stronie sprzedającej, to kazali się dogadać. Trzymaj wszystkie maile, jako dowód i zarządaj zwrotu niesłusznie pobranych pieniędzy. Ja bym nie odpuściła. Dziewczyny dobrze ci radzą, spróbuj się zgadać z jakimś prawnikiem. Może tylko samo nastraszenie ich wystarczy... Ja ci życzę powodzenia.
Żyć w świecie, nie rozumiejąc jego sensu, to jak błąkać się po wielkiej bibliotece, nie dotykając książek. Edytowane przez malbar Czas edycji: 2013-03-27 o 08:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Nie sadziłam, że kupująca do tego sie posunie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.