|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Szampon z SLS a olejowanie włosów
Witam, od kilku miesięcy staram się zadbać o moje włosy. Nigdy nie używałam odżywek czy dobrych szamponów. Ale ostatnio chciałam to zmienić i kupiłam szampon z Alterry, odżywki, maski o bardzo dobrym składzie. Włosy były po nich ładne, ale cóż z tego jak zaczeły wychodzić mi garściami. Na początku myślałam, że brakuje mi witamin. Jednak okazało się, że to właśnie przez ten szampon, więc na nowa zaczęłam myć szamponem z SLS w składzie. Teraz przy myciu wychodzi mi max. 5 włosów, a nie tak jak przy Alterze 150.
Moje pytanie brzmi, czy mogę myć szamponem z SLS w składzie i olejować włosy? Wcześniej olejowałam kilka razy i chciałabym to kontynuować jednak nie wiem czy warto. Czy będą jakieś efekty czy raczej nie mam na co liczyć? To samo tyczy się różnych wcierek. Chciałabym zacząć wcierać Jantar ale nie wiem czy ma to jakiś sens. Czy szampon z SLS nie popsuje moich starań o piękne włosy? ![]() Edytowane przez thebeautyofsolitude Czas edycji: 2013-04-07 o 13:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szampon z SLS a olejowanie włosów
Z tego co mi wiadomo to szampony Alterry zawierają SCS, czyli to samo co SLS, ale pozyskiwany w sposób naturalny, a nie syntetycznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Jednak jak myję włosy szamponami typu Head & Shoulders czy innymi, które mają bardzo nieciekawy skład, włosy nie wypadają mi garściami przy każdy dotknięciu włosów. A do tego nie podrażniają mi skóry głowy - a tak było w przypadku Alterry.
I tak właśnie się zastanawiam czy warto olejowac włosy, wcierać różne wcierki itp jeśli będę myła włosy takimi szamponami? Albo istnieją szampoy, które mają rozpuszczalne SLS? Kompletnie się na tym nie znam, więc prosze o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
możesz spróbować innych szamponów, na alterze się świat nie kończy
![]() ![]() albo zamówić np na kalinie albo kokardi jakiś szampon, ja jestem zadowolona z eco hysteria do farbowanych. a h&s możesz zużyć metodą kubeczkową, rozcieńczysz szampon, użyjesz mniej detergentu do mycia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() A jak myślicie, będą jakieś efekty po olejowaniu włosów i myciu ich szamponem z sls? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
jest sens, olejowac, a potem zmywać całą dobroć olei szamponem z sls??
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Skoro Alterra ma tez detergent to w czym ona jest lepsza?
A do autorki: nie ma co sie zrazac przez jeden szampon i wracac do sls.Moze akurat w tym szamponie cos innego cie podraznia. Watpie, zeby od braku sls włosy ci lecialy. Sprobuj czegos innego bez sls. Po jednym produkcie nie ocenia sie calej pielegnacji.
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2013-04-07 o 16:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
A czy Ty czasem nie mylisz SLS z silikonami?
![]() Co według Ciebie oznacza 'rozpuszczalne SLS'? SLS to detergent, co Ci da, że będzie rozpuszczalny? I tak go zmyjesz ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Limone Czas edycji: 2013-04-07 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
EDUkator
|
Cytat:
![]() Myślę, że jest sens, ale czy H&S nie ma silikonów?
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ma, dimethicone całkiem wysoko..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Mnie podrazniaja silikony - wiec unikam nasilikonowanych szamponow. Odzywki - ok. Maseczki to juz czysto odzywcze - bez silikonow.
Sol i wszelkie sls-y tez mnie podrazniaja, ale mysle, ze najgorsza to jest kombinacja ich wszystkich: silikony, sole, parabeny. Obecnie uzywam szamponu Tigi, co ma troche silikonow, ale zero sls-ow, na zmiane z Fudge fioletowym, co ma sls, ale nie ma silikonow i...... skora lagodna, bez zaczerwienien. Fakt, uzywam wcierek i lotionow w skore glowy, a one mi bardzo stabilizuja skore: lupiez zniknal, nie mam skorupy, nie mam swedzenia i poeczenia skory. Nawet alkohol w niektorych mi nie przeszkadza, jesli nie jest dodany w duzych ilosciach. Dodawanie ziolek do szamponow nackanych sls, sola kuchenna, parabenami i silikonami mija sie z celem. Probowalam niemal wszystkich szamponow Renee Furterer, co kosztuja ok. 60-70 zl za 150 ml i.... pieknie pachna, pieknie myja, wloski pozostawiaja cudne, ale skora mnie palila niemal. Z tej marki uzywam juz jedynie plukanki octowej i maski Karite, co jest bardzo odzywcza i nie zawiera silikonow. Podsumowujac - co komu ![]() Wlosy olejuje jakies 3 razy w tygodniu. Wcieram w skore i wlosy tez roznosci: krem Root fertilizer, oleje (rycyna, argan, jojoba), w same wlosy zas kwas hialuronowy, plynna keratyne. Zmiana pielegnacji bardzo poprawila mi kondycje mojej wrazliwej skory glowy i zmienila podejscie do roznych marek kosmetcznych i podejsc mniej standardowych. Edytowane przez guacamole Czas edycji: 2013-04-07 o 23:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja tez mysle, ze autorka pomylila sls z silikonami.Tym bardziej, ze wiekszosc zaczynajacych mysli ze to to samo.
A czy istnieja na rynku szampony bez sls ale z silikonami? Bo jednak silikony mi sluza.Mam zniszczone wlosy. Strasznie mi sie placza, a silikony troszke to likwidują. I jak to jest z tymi zmywalnymi w wodzie silikonami, zaczynajacymi sie na de.... Jesli umyjemy takim szamponem wlosy a potem splukamy szampon to on sie zmyje?
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem unikanie detergentów z tej grupy tylko w przypadku, kiedy kogoś podrażniają, uczulają. Ale unikanie ich w innym przypadku to dla mnie jednak ideologiczna fanaberia (i żeby nie było, sama ją przechodziłam). Detergent typu SLES może być użyty w bardzo różnym stężeniu, gdzieś czytałam że może się wahać od 5% do 40%, więc to są bardzo duże różnice. Szampon z 5% SLES będzie działał o wiele łagodniej od takiego z 35% i to by się potwierdzało w praktyce. Są łagodne szampony z siarczanami i są kilery i to pewnie zależy właśnie od stężenia detergentu. A co do silikonów w szamponie, to jakaś tam część zostaje na włosach, dlatego niektórzy mają obciążone włosy po takich kosmetykach. Jaka - trudno powiedzieć, nie natknęłam się nigdy na jakieś konkretne dane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam ten sam problem, i przy każdym delikatnym szamponie wypadało mi dużo włosów, a po szamponie z sls jest to mała ilość.
Więc całkowicie z nich zrezygnowałam, a włosy wyglądają o wiele lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
nie widziałam, ale na pewno są bez silikonów ale z polyquaterniami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
![]()
hej dziewczyny mam kilka pytań odnośnie olejowania włosów, bo jestem kompletnie nowa i w tej dziedzinie i na tym forum, więc z góry przepraszam, ale nie mogłam znaleźć innych wątków na ten temat.
![]() a więc moje włosy są już po pierwszym olejowaniu. Zakupiłam oliwę z oliwek extra virgin tłoczoną na zimno. I tu pierwsze pytanie czy dobrze wybrałam ?? Kolejne pytanie: Czy mogę stosować olej na całą noc a włosy owijać ręcznikiem? Czy może jest jakiś lepszy sposób żeby składniki lepiej się wchłonęły? Wiem, że w przypadku niektórych olei się je podgrzewa żeby lepiej działały, czy tak jest w przypadku oliwi z oliwek? Ostatnie: jak zmywać olej? Właśnie się naczytałam, że nie można szamponami z sls. Czy to prawda? Jeśli to w czymś pomoże myję włosy co drugi dzień syossem silicone free. Zastanawiałam się też nad kupnem szamponu z babydream, ale nie wiem czy poradzi on sobie z oliwą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593364 Aktualny wątek o olejach: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=685255&page=12 Sama musisz zaobserwować, jak oliwa działa na Twoje włosy. I w jakiej ilości i częstotliwości ją stosować. Podobnie metodą prób i błędów dobierasz szampon. Nie jest żadną regułą, że nie używa się szamponów z SLS/SLES. Są tacy, którzy potrafią zmyć olej samą odżywką, innym wystarczy Babydream a inni potrzebują silniejszego szamponu. Moim zdaniem oliwa akurat jest dość ciężka do zmycia. Jaki masz kolor włosów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
brąz wpadający w odcień czerwieni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
w porządku i bardzo dziękuję za pomoc i przydatne linki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Ja używam Hippa bez SLS i uważam, że włosy są świetne. Nie widać różnicy w wypadaniu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
a czy np mieszanie lagodnego szamponu bez sls i silikonow z np Naturia o ktorej wczesniej ktos wspomnial da jakies efekty? jestem uzalezniona od olejowania wlosow i od serum silikonowego na koncowki , a lagodne szampony maja z tym problem.
oczywiscie mozna uzyc szamponu z sls raz na tydzien w celu oczyszczenia jednak chyba wolalabym aby po kazdym myciu wygladaly swiezo a nie przyklapniete od masy tluszczu i silikonu. druga sprawa to taka ze odkad uzywam lagodnego szamponu nie chcialabym znow wrocic do tych z sls (zwlaszcza ze wtedy musiala bym uzyc szamponu z sls i silikonem , moje rozjasniane wlosy inaczej mogly by miec problem ). a wiec czy ze mieszania lagodnego np plynu dla mam z naturia wyjdzie cos dobrego ? "mocniej" oczyszczajacy a jednak "delikatny" szampon?
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc to nie wiem czy wymieszanie szamponów to dobry pomysł. Bo jednak ten z silikonami jest silniejszy i może po prostu "zdominować" ten łagodniejszy.
Ja również nakładam jedwab na końce i zawsze przed olejowaniem myję szamponem oczyszczającym same końcówki, następnie nakładam olej na 4h i zmywam go jakimś łagodnym szamponem. Spróbuj tym sposobem, może rozwiąże Twój problem ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Ratunku, nie jaże tych wszystkich sls, silikonu w szamponach, patrzę na składy i nie wiem czego złego mam szukać,zastanawiam się czy po olejowaniu maska hennawax może byc- ta ciemne opakowanie lub to zielone do nawilżania,,,,a szampon lubie loreeal pomarańczowy i odżywkę też, ratunku bo nie rozumiem tych skladów, jakich złych nazw składu szukać?mam puszące się włosy z przodu ,a po tych co napisałam w miarę nie wyglądam jak pudel
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Muszę szczerze przyznać, że nigdy nie mieszałam szamponów,
nawet jeśli miał więcej "lepszego składu A",a drugi składu B. Wychodzę z założenia, że jednego szamponu używam miesiąc , a potem biorę drugi,i tak na zmianę - włosy wtedy wyglądają bardzo fajnie i mają sporą odmianę. Teraz przymierzam się do szamponu z olejkiem arganowym z Cece (wyczytałam o nich sporo ciekawych rzeczy ma blogu "Szminki" http://szwm.blogspot.com/2013/11/arg...of-sweden.html - no i tak zamierzam go teraz wprowadzić u siebie. Wydaje mi się, że jeśli chodzi o olejowanie włosów, to lepszy szampon/maska z olejkiem arganowym niż osobne olejowanie. No ale to tylko moje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.