|
Notka |
|
Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ANGLIA- czyli cudze chwalicie a swego nie znacie;-)
Witam wszystkich
Chcialam sie podzielic cala gorycza i niesmakiem jakiego sie dzis nabawilam ![]() Od bardzo dawna interesuja mnie wszelkie zagadnienia przedluzania paznokci, dbania o nie, nie tylko u rak bo u stop tez. Ukonczylam soebie nawet rozniaste kursy i dalej sie doksztalcam pod okiem najlepszych-chociaz narazie biznesu w tej dziedzinie nie prowadze (chociaz male sprostowanie, mam pare Pan przychodzacych na "skalpelowe" pedicure, bo nigdzie go juz nie wykonuja a uwiezcie mi ze ich stopek frezy nie ruszaja za bardzo;-( Wybuchla dzis u mnie w pracy dyskusja na temat owych paznokci wlasnie (pracuje w szpitalu wiec dyskusja na poziomie pomoce medyczne/pielegniarki) no i tu pierwszy szok: - pedicure? a po co? przeciez stop wiekszosci czasu nie widac? ![]() To samo bylo z paznokciami u rak, a wlasciwie jeszcze gorzej, bo sie dowiedzialam, ze bez urazy ale one to wola do salonu pojsc na gorsze i drozsze paznokcie, zamiast do kogos do domu na ladne i tansze, bo idac do salonu moga sie pochwalic gdzie byly itd itp Zrobilam wiec eksperyment i pokazalam im w google paznokci made by pseudostylistka, a potem takie wiecie mistrzowskie, I SZCZEKA I RECE I WSZYSTKO MI OPADLO bo one to nie widza miedzy nimi roznicy i nie wiedzialy zabardzo dlaczego mi sie te pseudo nie podobaly... Czy jest tu na forum ktos, kto prowadzi dzialalnosc, zarabia na przedluzaniu paznokci? Mozecie sie wypowiedziec w temacie? Moze macie tez jakies madre spostrzezenia, porady jak tu nie zwariowac z takim podejsciem, smieszne przezycia zwiazane z zawodem stylistki paznokci, lub smutki i zalamke narazie jak ja? piszcie dziewczyny, jestem bardzo ciekawa jak to wyglada w innych rejonach;-)
Proszę o zagladniecie do mojej galerii ![]() Edytowane przez wiewiorek80 Czas edycji: 2013-04-10 o 23:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: ANGLIA- czyli cudze chwalicie a swego nie znacie;-)
Cytat:
![]() ![]() A co do drugiej czesci twojego postu- mozna prowadzic salon i mozna calkiem niezle zarobic na tej sztuce ![]() ![]() Calkiem niedawno czytalam, ze branza kosmetyczno- fryzjerska jako jedna z nielicznych ma szanse przetrwac kryzys ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Ci bardzo, troszkę mnie podnioslas na duchu
![]() Wiesz ja zaczynam glowkowac czy to tez nie zależy trochę od regionu w jakim mieszkam, niestety moje miasto jest specyficzne... Dużo tu tzw Nail Bar gdzie Koreańczycy ciachaja set paznokci nawet i w 30min za £15 jakość - wiadomo jaka, ale Angielki tam właśnie chodzą najczęściej bo jest "fajnie" W salonach koszt paznokci akrylowych to od £30 w górę, zaciągnięcie akrylu £25 i rownież wiele mozna mieć do zarzucenia jakości usług... Teraz pisze z telefonu, ale jak wrócę z pracy to wkleje zdjecia "galerii" takich salonów - w Polsce paznokcie tego typu nazywamy pracami pseudostykistek... Ma troszkę dola, po planuje sobie nazbierac trochę odwagi i otworzyć cos własnego ale jestem narazie przerażona "rozeznaniem rynku", ubiegam sie teraz o praktyki w szpitalu, bo chciała bym iść troszkę bardziej w stronę podologii, ale juz sama nie wiem czy to wszystko ma sens. Decyzja tym bardziej trudna, ze ja mam dobrze płatna prace- tylko jej poprostu nie lubię;-) A tak w ramach sensacji, dziś obdzwonilam 5 specjalistycznych gabinetów ( dwa z nich to szpitalne oddziały podologiczne dla diabetykow) i w ani jednym nie zakładają klamer korekcyjnych na wrastajace paznokcie... Zatytuowalam mój wątek "cudze chwalicie... " bo zaczynam tęsknić za Polska, wiadomo nie jest lekko, ale teraz po tych latach w Anglii uważam, ze my naprawdę mamy bardzo wysoki poziom usług, poczucia estetyki i samozaparcia w dążeniu do perfekcji ![]() ![]() No nic, trzeba sie wziąć w garść i przec do przodu, zapraszam jednak do rozwinięcia dyskusji, może ktoś jeszcze sie wypowie? Pozdrawiam
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja przez jakies 2 lata "mieszkalam" w Irlandii i tam jest to samo- do fryzjera, kosmetyczki etc. w zyciu nie odwazyabym sie pojsc. Raz wybralam sie do solarium- oni nie dezynfekuja tam lozek, nie myja ich. Pleksi, ktora oslania lampu uv, jest od strony wewnetrznej tak zakurzona, ze promienie nie maja szans na przebicie sie przez taka warstwe- zarowno w Anglii jak i w Irlandii nie ma czegos takiego ja sanepid, wiec takie nail bary itd rosna jak grzyby po deszczu, a ta spolecznosc przyzwyczajona jest do funkcjoowania w takim syfie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No tak kochana, Angielki chodza do takich nail bar bo jest szybko, ale musi tez byc "fajnie"skoro tam wracaja? Bo przeciez dla mnie nie do pomyslenia jest, ze wracam w miejsce, w ktorym mi zjechali paznokcie do krwi, polozyli krzywo akryl i w ogole generalnie pogorszyli ich wyglad, tylko dlatego ze jest "szybko"...
No i wlasnie chyba o to poczucie estetyki mi najbardziej chodzi z moja zalamka... Bo po co ja wydaje setki funtow na szkolenia jak wiecej kasy bym zarobila, gdybym robila takie "ulepki" wlasnie... one nawet nie widza roznicy pomiedzy "dobrymi"pazurkami a krzywiznami wykonywanymi w 45min. Ja nie mowie, bo niektore najlepsze z najlepszych potrafia szczelic frencha w mniej niz godzine, ale wydaje mi sie to jednak nieczestym zjawiskiem. Co do czystosci to faktycznie dramat;-( wszedzie tak samo... Ja to juz tym bardziej w szoku jestem, bo jak wspomnialam juz, pracuje w szpitalu i uwierz mi oni tu potrafia krew z podlogi zwykla woda tylko przetrzec...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.