|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jak pomóc mu rzucić palenie?
Witam
![]() Udało mi się go w związku z tym namówić na rzucenie. Dzisiaj wypalił swojego "ostatniego" papierosa. I właśnie... co zrobić, żeby on faktycznie był tym ostatnim? Jak mu pomóc? Słyszałam, że do łatwych ten proces nie należy, a chciałabym go jakoś wspierać. Co radzicie na głód nikotynowy? Powinien spróbować plastrów, albo przerzucić się na te elektroniczne? Proszę o pomoc wszystkie z Was, którym udało się rzucić ten nałóg. Będę wdzięczna za każdą radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak pomóc mu rzucić palenie?
Z tego co wiem plastry nie pomagają. Ja palilam 5 lat i udało mi się rzucić (juz pół roku ) dzięki elektrycznemu papierosowi, pierwszy tydzień jest najgorszy a później już leci, oczywiście czasem papieros chodzi za mną cały dzień ale jak zapale pół czy całego raz na jakiś czas to nic się nie stanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
takie nagłe rzucenie papierosów na pewno nie będzie dla niego najprzyjemniejsze. Pewnie będzie chodził rozdrażniony itd.
Lepiej niech przerzuci się na te elektroniczne - mniejsze zło. W zależności od tego, jak dużo palił, niech dobierze sobie odpowiedniego. Może zacząć od 12, potem 8, 6, aż skończy na 0 i rzuci to ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam epizod niepalenia przez 1,5 miesiąca, teraz znów kopcę. Co prawda 4 dziennie, cienkie i miętowe, ale zawsze
![]() I ja przede wszystkim zaczęłam się siebie brzydzić przez to palenie, wyobrażałam sobie te wszystkie związki chemiczne i co robią z organizmem ![]() W każdym razie - ja tam polecam rzucanie stopniowo. Co dzień mniejsza pula fajek do spalenia. Nikotyna uzależnia również fizycznie i rzucanie z dnia na dzień może nie należeć do najprzyjemniejszych ![]() I stara metoda - zajęcie. Wtedy, przynajmniej ja - nawet nie myslę o fajku. Dodatkowo jesli np. jeździ/ chodzi do pracy to zmieniłabym trasę/ wychodziła na ostatnią chwilę żeby nie zdążyć zafajczyć. Ja już mam odruchy warunkowe, że 500m przed przystankiem palę. Czy mi się chce czy nie i tak zawsze to robię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ty mu nie pomożesz nic mu po twoim wsparciu niestety
sam musi sobie poradzić i przetrwać ten okres innej rady nie ma. chyba, że kupi e-papierosa no mniejsze zło, dużo mniejsze porównując skład zwykłego i właśnie tego ![]() tzn dla niektórych bo ja mogę rzucić od ręki, ale rozumiem, że dla niektórych to spory probelm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Mój mąż podjął decyzję sam. Pomimo negatywnych opinii kolegów zainwestował w elektronicznego papierosa z Allegro. Zamówił też kilka płynów w różnych stężeniach i smakach (ulubiony smak: czarna herbata). Na początku ciągle popalał, ale teraz (3 miesiące później) pali kilka razy w tygodniu. Zaczął czuć jak śmierdzą papierosy, zaczął czuć jak dymem przechodzą ciuchy, np. po wizycie u palących. No i przede wszystkim oszczędność bardzo motywuje.
Edytowane przez 51e83afea3b91707dbf3887d008ce6a0f5de39ea_626dbf723f6b2 Czas edycji: 2013-04-12 o 07:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
kup mu tabex, ja rzucilam po nim palenie i moj tż ktory palił 10 lat
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Przede wszystkim to decyzja musi być od początku do końca podjęta przez niego - musi mieć wewnętrzne, szczere postanowienie, że już nie chce palić, że chce rzucić nałóg. Ty go możesz w tej decyzji wspierać, jak będzie potem chciał zapalić, to mówić na spokojnie, że szkoda tych tygodni / miesięcy, gdy nie palił i niech się nie poddaje. Ale przysłowiowe "A" musi powiedzieć on. Inaczej żadne wpieranie, opieprz..., czy naciskanie nic nie da. Wiem po sobie - gadanie męża nic nie dawało, chociaż wiedziałam po cichu, że ma rację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Na mojego nawet tabex nie działał
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jestem palaczka już długi czas, udało mi się nie palić pół roku dzięki tabletką o nazwie Tabex ale nie stosowałam ich jak jest napisane na opakowaniu. Łykałam jedną tabletkę przed każda fajką w końcu do tego doprowadziłam, że jak paliłam to wymiotowałam. Tylko nie wiem czy to bezpieczne przy problemach z wątrobą. Polecam:
1. Pomóż mu unikać picia kawy i alkoholu, przy tym najlepiej smakują fajki 2. Po całym domu rozstaw talerzyki z pokrojonymi w słupki, talarki, cząstki owocami i warzywami (często człowiek zamienia papierosy na jedzenie) 3. To głupio zabrzmi ale staraj się z nim unikać filmów, w których ktoś pali 4. Będzie drażliwy to nie jest jego wina tylko nałogu więc dużo cierpliwości i nie denerwuj go by nie miał powodu sięgnąć po papierosa 5. Starajcie się chodzić do sklepów na zakupy, gdzie papierosy nie są na wystawę 6. Pogadaj z jego znajomymi i swoimi by nikt w początkowym okresie nie palił przy nim 7. Wywietrz całe mieszkanie, przepierz koce, pościel, zasłony, dywany posyp na 20 min sodą oczyszczoną potem odkurz. Wszystko po to by w mieszkaniu nie było czuć zapachu fajek. 8. Zabierz z mieszkania wszystkie popielniczki i zapalniczki. To chyba tyle. Mam nadzieję, że rzuci palenie bo choć sama pale to stwierdzam, że to okropny nałóg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Patrząc na mojego Tatę i TŻeta - jeżeli nim samym coś nie wstrząśnie to z Twojej pomocy nici będą. Mojego Tatę zmobilizowała śmierć kolegi i nie pali już czternaście lat. Wcześniej rzucał kilkakrotnie, nie dotykał papierosów przez kilka miesięcy, pół roku, niecały rok - zawsze wracał.
TŻet też próbował, ale słaba silna wola okazała się za słaba, żeby w tym wytrwał. Na Gwiazdkę kupiłam mu e-papierosa i powiedziałam, że skoro już chce się truć nikotyną, to lepiej w ten sposób, bo przynajmniej ja na tym lepiej wyjdę. Do tego wyliczyłam mu ile miesięcznie przepuszcza na papierosy, a ile będzie go kosztowało palenie e-papierosa. Ekonomia i chroniczny brak kasy bardziej go przekonała ![]() Swojego nigdy nie tępiłam za papierosy, ale namawiałam go żeby np. przestał palić w aucie, przestał palić w swoim pokoju, żeby widział jaka jest różnica i zobaczył, że lepiej się wraca do miejsca, gdzie nie czuć papierosów. Nie wierzę w to, że rzuci, sama awantur urządzać nie zamierzam, ale z dwojga złego już wolę ten elektroniczny papieros. Swoja drogą dziwi mnie, ze Twój facet nie rzuca palenia sam z siebie, skoro czeka go przeszczep. Każda osoba z mojego otoczenia, która poczuła że zagrożone jest jego zdrowie i życie, rzucała to zwyczajnie ze strachu. Obawiam się, ze jeżeli perspektywa przeszczepu bardziej zadziałała na Ciebie niż na niego - może mieć problem, aby w postanowieniu wytrwać. Tak czy siak: mojemu Tacie bardzo pomagały podczas rzucania paluszki, miętówki, guma do żucia, żelki, piłeczki do zabawy i jakieś takie gniotki [żeby miał czym zająć ręce]. Gumy antynikotynowe i cała ta reszta okazywała się zawsze o kant stołu rozbić - zarówno w wypadku Taty i TŻeta jak i kolegów. Musisz się przygotować na to, że będzie bardziej nerwowy i być bardziej wyrozumiała. Nie daj się jednak w żaden sposób sterroryzować, bo podczas rzucania palenia on musi się nauczyć panowania nad sobą i własnymi nerwami na nowo - znaleźć sposób na zastąpienie odruchu sięgania po papierosa, gdy się denerwuje inny niż wyładowywanie się na innych ![]() Więc poza wspieraniem naucz się też stawiać go do pionu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:09.