![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Plus GSM wypowiedzenie umowy w związku z nowym regulaminem
Witam, mam pytanie. Czy ktoś już kiedyś korzystał z możliwości wypowiedzenia umowy w sieci Polkomtel w zakresie zmiany regulaminu dla abonamentów?
Pytam z racji tego iż teraz przyszło do mnie takie pisemko (aż w szoku byłam) o takowej możliwości, jednak było by to dla mnie zbyt piękne więc wolę zasięgnąć opinii. Mam abonament- iplus ale z 2 ważnych powodów chcę z nimi zerwać umowę z ich winy. Proszę o relację konkretne.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Plus GSM wypowiedzenie umowy w związku z nowym regulaminem
Nie wiem, jak jest w przypadku tej sieci, ale zazwyczaj jest tak, że teoretycznie napisane jest, że możesz zerwać umowę. W praktyce jak doczytasz dokładnie regulamin i to co drobnym druczkiem to prawdopodobnie doszukasz się zapisu, że ta zmiana regulaminu nie wpływa w żaden sposób na jakość świadczonych usług i tym samym nie ma podstaw do zerwania umowy bez naliczania opłat.
Najlepiej zadzwoń na infolinię. Sama kiedyś ''napaliłam'' się na zerwanie umowy z takiego powodu, a doczytałam szczegóły i zgasłam...
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zerwać umowę możesz w każdej chwili, ale poniesiesz z tego tytułu koszty.
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Autorko sprawdź na swojej umowie, bo jeśli masz taki zapis, to lepiej nie wypowiadać umowy, ale co w przypadku, gdy regulamin zmieni się na gorsze, na niekorzyśc Abonenta? Musi się na to godzic w imię zerwania umowy i ponoszenia kary? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
już pytałam w stacjonarnym punkcie gdzie od lat bywam oraz u Rzecznika Praw Konsumentów. Jeśli w odpowiedni sposób sformułuje brak zgodny na zmianę regulaminu to siłą rzeczy umowa przestanie obowiązywać a kara nie naliczy się.
Dzięki za odpowiedzi ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A mogłabys napisać o co chodzi ze zmianą warunków umowy? To znaczy co konkretnie sie zmienilo? Dotyczy to tylko iplusa?
Mam u nich telefon, ale żadnego pisma niestety nie dostałam, a gdyby to mnie też obowiązywało to byłoby cudownie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Kara zostanie naliczona. Przysługuje Ci prawo do wypowiedzenia umowy do xx czerwca 2013 (najprawdopodobniej), jednak zmiany w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych nie zmieniają nic w Twojej umowie. Wynikają z nowelizacji prawa telekomunikacyjnego w Polsce, dlatego Twój operator musiał Cię o tym powiadomić.
Mówiąc krótko - umowę zerwać możesz, jeśli Ci te zmiany nie odpowiadają (masz podaną datę do kiedy), jednak tak czy inaczej - wiąże się to z opłatą karną.
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jednak w przypadku rezygnacji - musisz zapłacić proporcjonalnie naliczoną wysokość zniżki naliczonej przez operatora przy podpisywaniu umowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Może przepiszę info. z pisma: Jednocześnie, zgodnie z przepisami ww.ustawy ( chodzi o Dz. U. Nr. 171, poz. 1800, z zm), nastąpiło przeniesienie z umowy do Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych przez Polkomtel Sp. z o.o. dla Abonentów warunków dotyczących: a) okresu rozliczeniowego, b) usług serwisowych, c) sposobu składania zamówień ba pakiety taryfowe oraz dodatkowe opcje usługi. Czyli dla abonenta nic groźnego. Edytowane przez 201607111050 Czas edycji: 2013-04-23 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ale ja nie zrywam umowy, jedynie nie wyrażam zgody na nowy a to już różnica.
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
UKE kazało poinformować swoich klientów o zmianach- operatorzy to zrobili. Decyzja jaką podejmiesz jest tylko i wyłącznie twoja. Tylko warto zauważyć, że nie jest to wymysł operatora ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Witam,
Widze,że dyskusja tu jest zupełnie niemerytoryczna. W piśmie zawiadamiającym PLUS wyraźnie pisze o roszczeniach odszkodowawczych/karze umownej,która wynika z umowy a nie z prawa telekomunikacyjnego. W umowie napisane jest,że kara umowna dotyczy rozwiązania umowy przez Abonenta z jego winy. Prawo telekomunikacyjne w art.60a ust.3 mówi,że w sytuacji kiedy konieczność zmiany umowy przez operatora wynika ze zmiany przepisów prawa to przepisu ust.2 nie stosuje się. Ust.2 art.60a mówi: "w razie skorzystania z możliwości wypowiedzenia umowy (przez abonenta) dostawcy usług nie przysługuje zwrot ulgi, o której mowa a art.57 ust.6, o czym abonent powinien zostać poinformowany" Reasumując na mój nieprawniczy rozum Prawo telekomunikacyjne nie mówi w ogóle o możliwości dochodzenia jakiegokolwiek odszkodowania ze strony operatora. W prawie telekomunikacyjnym nie ma takiego pojęcia jak kara umowna. Kara umowna istnieje tylko w umowie pomiędzy klientem a Polkomtelem. Poza tym wypowiedzenie umowy a rozwiązanie umowy to dwa różne pojęcia! - dotyczy to zapisów w umowie z Polkomtelem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
dokładnie o to chodzi.
dodam, że teoretycznie ludzie którym bankomat zamiast 10zł wydał 100zł ale została zaksięgowana 1 kwota muszą ją oddać, w praktyce otrzymują list ale ciężko im udowodnić winę leżącą po stronie klienta więc są stratni.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli w końcu można rozwiązać tą umowę bez naliczenia tej kary czy nie? Wybaczcie, ale po przeczytaniu wątku nadal nie wiem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
czekam na spotkanie z prawnikiem...
napisze na forum co i jak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Fajnie by było
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
przez ten temat musiałem się zarejestrować w kobiecym portalu
![]() LOL na innych forach Plusa np. nie można się niczego dowiedzieć - siedzą tam pracownicy plusa,którzy robią z każdego idiotę i tylko straszą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Witam. Czy wiadomo już na 100%, jak to jest z tym wypowiedzeniem?
lza_slonca, jak powinno wyglądać pismo do plus? Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Zgodnie ze znowelizowanym Prawem telekomunikacyjnym, w przypadku, gdy proponowana zmiana w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnym lub w cenniku wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych podaje do publicznej wiadomości treść proponowanych zmian, z wyprzedzeniem co najmniej jednego miesiąca przed wprowadzeniem ich w życie.
Wprowadzone we wszystkich dokumentach (tj. umowach i regulaminach) zmiany wynikają bezpośrednio z przepisów prawa, dlatego jeżeli Abonent wypowie umowę zawartą na czas określony, operatorowi przysługuje uprawnienie do żądania zwrotu ulgi pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania.
Poniżej wklejam argumenty ![]() Ciężkie to do czytania, więc jeśli komuś się nie chce, to w skrócie - kare płacić trzeba ![]() "4. Operator może zmienić warunki umowy, w tym określone w Regulaminie lub Cenniku doręczając Abonentowi na piśmie treść proponowanej zmiany z wyprzedzeniem co najmniej jednego miesiąca przed wprowadzeniem tych zmian w życie (okres może być krótszy, jeśli publikacja aktu prawnego, z którego wynika konieczność wprowadzenia zmian następuje z wyprzedzeniem krótszym niż miesiąc przed jego wejściem w życie lub okres taki wynika z decyzji Prezesa UKE). Dodatkowo Operator podaje do publicznej wiadomości treść proponowanej zmiany w warunków umowy określonych w Regulaminie lub Cenniku. W przypadku, gdy proponowana zmiana warunków umowy określonych w Regulaminie lub w Cenniku wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, powoduje obniżenie cen usług telekomunikacyjnych, dodanie nowej usługi lub wynika z decyzji Prezesa UKE Operator podaje do publicznej wiadomości treść proponowanych zmian z wyprzedzeniem o którym mowa w zdaniu pierwszym niniejszego punktu. 4.1. Abonent ma prawo do wypowiedzenia Umowy w przypadku braku akceptacji zmian, o których mowa w pkt 4 powyżej, przy czym termin na realizację tego prawa nie może być krótszy niż do dnia wejścia tych zmian w życie. 4.2. Z zastrzeżeniem następnego zdania, w przypadku wypowiedzenia Umowy przez Abonenta, Operatorowi nie przysługuje zwrot ulgi, chyba ze konieczność wprowadzenia zmiany warunków Umowy wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa albo z usunięcia niedozwolonych postanowień umownych albo wynika z decyzji Prezesa UKE dotyczącej jakości usług. W przypadku wypowiedzenia umowy przez Abonenta z powodu zmiany Cennika, Operatorowi przysługuje zwrot ulgi, chyba że zmiana polegała na podwyższeniu cen i jednocześnie nie nastąpiła na skutek zmiany przepisów prawa."
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Otóż zapis w Prawie Telekomunikacyjnym nie stanowi,że operatorowi przysługuje prawo do zwrotu ulgi.
Jest zapis w art.60a ust.2, że operatorowi nie przysluguje zwrot ulgi. W ust.3 ,że przepisu ust.2 nie stosuje się,jesli zmiana wynika ze zmiany przepisów prawa. Wg mnie to wcale nie oznacza, że przysługuje Operatorowi zwrot ulgi. To jest pewna nadinterpretacja. Poza tym w umowie zapisy dotyczące możliwości roszczenia sobie odszkodowania dotyczą tylko jednostronnego rozwiązania umowy z winy Abonenta lub przez Operatora z winy Abonenta. http://joannaglowkaa.wordpress.com/2...odszkodowania/ W powyższym linku jest przytoczona opinia Sądu "Sąd Okręgowy, SOKiK w wyroku z dnia 22 września 2006 r. (XVII Ama 90/05, Dz. Urz. UOKiK z 2007, nr 1 poz. 9) stwierdził, że prawo do żądania opłaty nie istnieje w razie zmiany regulaminu, a tylko w przypadku jednostronnego rozwiązania przez abonenta umowy zawartej na warunkach promocyjnych."- co prawda jest to decyzja sprzed nowelizacji PT z tego roku. Oznacza to,że wypowiedzenie nie jest jednostronnym rozwiązaniem umowy. Wiec wypowiedzenie umowy skutkuje rozwiązaniem umowy i nie jest to jednostronne rozwiązanie umowy przez Abonenta, które wg. podpisanej przeze mnie umowy, i do której PLUS się odwołuje skutkowałbym mozliwością nałożenia kary przez Plusa. Z komentarza do kodeksu cywilnego G.Bieńka i in. Wydawnictwo Prawnicze Warszawa 1986 - "W razie wypowiedzenia, które jest jednostronnym oświadczeniem woli, skierowanym do kontrahenta (proferenta), stosunek umowny ulega zniesieniu ze skutkiem ex nunc. W tym stanie rzeczy nie powstaja żadne kwestie związane z rozliczaniem lub zwrotem świadczeń wykonanych przed wypowiedzeniem" wynika,że wypowiedzenie jest jednostronnym oświadczeniem woli. Tak naprawdę jest to grubsza dyskusja z dobrym prawnikiem. Póki co nie udało mi się z takowym porozmawiać. W Wawie dostać się do kogokolwiek w róznych organizacjach konsumenckich graniczy z cudem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
No i właśnie wcale, tak nie jest. Z tego co wyczytałam, a szukam informacji na ten temat bo t-mobile zmienili warunki umowy (regulamin i taryfy) a ja się na to nie zgadzam, więc mam prawo zerwać umowę (wypowiedzieć bez żadnych kosztów) i tutaj pytanie czy jak powinno wyglądać prawidłowe pismo? Znalazłam taki generator dokumentów i pismo właśnie odnośnie konkretnie t-mobile - xxx - wypełniałam wszystkie dane generuje dokument który można wydrukować i tutaj pytanie czy ktoś by mógł sprawdzić czy w takiej formie pismo można wysłać? Wypisanie nie zajmuje długo, a ja się na tym nie znam a opieram się tylko na tym co wyczytałam w sieci. Natomiast wzoru gotowego nikt nie zamieścił. Ewentualnie jak ktoś wysyłał już coś podobnego to może powiedzieć jak to zrobił? Z góry dziękuje.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-06 o 11:12 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
No tak jak sieć zmienia regulamin to możesz ją zerwać bez tych kosztów, jakie byłyby normalnie. To jest prawda.
Orientuje się ktoś czy będa jakieś zmiany w plusie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie a mi się za moment kończy umowa i nie chcę jej przedłużać. Nie chcę się już ładować w abonament i rozważam opcję na kartę. I tu moje pytanie - słyszeliście o ofercie Viking 24? Oferta wydaje mi się optymalna dla mnie, ma wszystko, czego potrzebuję, ale chcę jeszcze "zasięgnąć języka".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepiej napisz ile potrzebujesz min/sms/MB na miesiąc. Czy dzwonisz na stacjonarne? Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2015-09-01 o 20:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
@GdybyRyby mi też kończy się abonament i chcę przejść na kartę. Już wolę kupić telefon oddzielnie i przejść na jakąś korzystną ofertę bo nie chcę znowu się wiązać na 2lata.. Ten viking to jakaś nowość na rynku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Stacjonarnie chyba nie, ale chciałabym raczej nieograniczone rozmowy i smsy do wszystkich sieci. Internetu mi wystarczy 1-2 GB
![]() ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- mati666 no właśnie ja mam podobnie, a ta opcja na kartę jest ważna miesiąc i sprawdzałam, że kosztuje 24 zł. Tak jak pisałam - ma wszystko czego potrzebuję w telefonie, a dowiedziałam się o vikingu od mojego kolegi, który dorwał gdzieś przez przypadek właściwie i jest bardzo zadowolony. Wcześniej po prostu nie interesowałam się kartami, bo miałam ten abonament, ale zwyczajnie już nie chcę być "uwiązana". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
ja też nie zwłaszcza że często przekraczałem limity i mi przychodziły wysokie rachunki a chce tego uniknąć. A jak jest z zasięgiem vikings?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.