Plus GSM wypowiedzenie umowy w związku z nowym regulaminem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-22, 15:43   #1
lza_slonca
Zakorzenienie

Plus GSM wypowiedzenie umowy w związku z nowym regulaminem

Witam, mam pytanie. Czy ktoś już kiedyś korzystał z możliwości wypowiedzenia umowy w sieci Polkomtel w zakresie zmiany regulaminu dla abonamentów?
Pytam z racji tego iż teraz przyszło do mnie takie pisemko (aż w szoku byłam) o takowej możliwości, jednak było by to dla mnie zbyt piękne więc wolę zasięgnąć opinii.

Mam abonament- iplus ale z 2 ważnych powodów chcę z nimi zerwać umowę z ich winy.

Proszę o relację konkretne.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 16:40   #2
Annaluka
Zakorzenienie

Dot.: Plus GSM wypowiedzenie umowy w związku z nowym regulaminem

Nie wiem, jak jest w przypadku tej sieci, ale zazwyczaj jest tak, że teoretycznie napisane jest, że możesz zerwać umowę. W praktyce jak doczytasz dokładnie regulamin i to co drobnym druczkiem to prawdopodobnie doszukasz się zapisu, że ta zmiana regulaminu nie wpływa w żaden sposób na jakość świadczonych usług i tym samym nie ma podstaw do zerwania umowy bez naliczania opłat.

Najlepiej zadzwoń na infolinię.

Sama kiedyś ''napaliłam'' się na zerwanie umowy z takiego powodu, a doczytałam szczegóły i zgasłam...
Stary 2013-04-22, 18:00   #3
ulinkaaa
Zakorzenienie

Zerwać umowę możesz w każdej chwili, ale poniesiesz z tego tytułu koszty.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 21:13   #4
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
Witam, mam pytanie. Czy ktoś już kiedyś korzystał z możliwości wypowiedzenia umowy w sieci Polkomtel w zakresie zmiany regulaminu dla abonamentów?
Pytam z racji tego iż teraz przyszło do mnie takie pisemko (aż w szoku byłam) o takowej możliwości, jednak było by to dla mnie zbyt piękne więc wolę zasięgnąć opinii.

Mam abonament- iplus ale z 2 ważnych powodów chcę z nimi zerwać umowę z ich winy.

Proszę o relację konkretne.
zmiana regulaminu jest jednoznaczna ze zmiana warunków umowy, Ty nie musisz sie na nie godzić, dlatego masz prawo do wypowiedzenia umowy bez żadnych konsekwencji. To nie to samo, co zerwanie umowy przez Abonenta.

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Annaluka Pokaż wiadomość
zmiana regulaminu nie wpływa w żaden sposób na jakość świadczonych usług i tym samym nie ma podstaw do zerwania umowy bez naliczania opłat.
Autorko sprawdź na swojej umowie, bo jeśli masz taki zapis, to lepiej nie wypowiadać umowy, ale co w przypadku, gdy regulamin zmieni się na gorsze, na niekorzyśc Abonenta? Musi się na to godzic w imię zerwania umowy i ponoszenia kary?
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 11:20   #5
lza_slonca
Zakorzenienie

już pytałam w stacjonarnym punkcie gdzie od lat bywam oraz u Rzecznika Praw Konsumentów. Jeśli w odpowiedni sposób sformułuje brak zgodny na zmianę regulaminu to siłą rzeczy umowa przestanie obowiązywać a kara nie naliczy się.

Dzięki za odpowiedzi

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2013-04-23, 11:30   #6
n0waPanna
Raczkowanie

A mogłabys napisać o co chodzi ze zmianą warunków umowy? To znaczy co konkretnie sie zmienilo? Dotyczy to tylko iplusa?
Mam u nich telefon, ale żadnego pisma niestety nie dostałam, a gdyby to mnie też obowiązywało to byłoby cudownie!
n0waPanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 12:54   #7
nadijahh
Raczkowanie

Kara zostanie naliczona. Przysługuje Ci prawo do wypowiedzenia umowy do xx czerwca 2013 (najprawdopodobniej), jednak zmiany w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych nie zmieniają nic w Twojej umowie. Wynikają z nowelizacji prawa telekomunikacyjnego w Polsce, dlatego Twój operator musiał Cię o tym powiadomić.
Mówiąc krótko - umowę zerwać możesz, jeśli Ci te zmiany nie odpowiadają (masz podaną datę do kiedy), jednak tak czy inaczej - wiąże się to z opłatą karną.
Stary 2013-04-23, 13:11   #8
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nadijahh Pokaż wiadomość
Kara zostanie naliczona. Przysługuje Ci prawo do wypowiedzenia umowy do xx czerwca 2013 (najprawdopodobniej), jednak zmiany w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych nie zmieniają nic w Twojej umowie. Wynikają z nowelizacji prawa telekomunikacyjnego w Polsce, dlatego Twój operator musiał Cię o tym powiadomić.
Mówiąc krótko - umowę zerwać możesz, jeśli Ci te zmiany nie odpowiadają (masz podaną datę do kiedy), jednak tak czy inaczej - wiąże się to z opłatą karną.
Dokładnie, abonenci wszystkich sieci musieli zostać w formie pisemnej powiadomieni o zmianach. I o możliwości zerwania umowy.
Jednak w przypadku rezygnacji - musisz zapłacić proporcjonalnie naliczoną wysokość zniżki naliczonej przez operatora przy podpisywaniu umowy.
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 15:43   #9
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oh! Pokaż wiadomość
Dokładnie, abonenci wszystkich sieci musieli zostać w formie pisemnej powiadomieni o zmianach. I o możliwości zerwania umowy.
ja nic do tej pory nie dostałam, kiedy były rozsyłane te powiadomienia?
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 15:56   #10
Annaluka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Autorko sprawdź na swojej umowie, bo jeśli masz taki zapis, to lepiej nie wypowiadać umowy, ale co w przypadku, gdy regulamin zmieni się na gorsze, na niekorzyśc Abonenta? Musi się na to godzic w imię zerwania umowy i ponoszenia kary?
Ale chyba wyraźnie napisałam, że takie zmiany w regulaminie nie zmieniają jakości usługi, a dokładniej precyzuje to już koleżanka poniżej (i to mi chodziło, ale nie chciało mi się szukać po papierach, żeby dokładnie przytoczyć):

Cytat:
Napisane przez nadijahh Pokaż wiadomość
Stary 2013-04-23, 17:38   #11
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Nie mam już koperty z Plusa a na piśmie brak daty. W Orange ok. 2 tygodni temu

Może przepiszę info. z pisma:

Jednocześnie, zgodnie z przepisami ww.ustawy ( chodzi o Dz. U. Nr. 171, poz. 1800, z zm), nastąpiło przeniesienie z umowy do Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych przez Polkomtel Sp. z o.o. dla Abonentów warunków dotyczących:
a) okresu rozliczeniowego,
b) usług serwisowych,
c) sposobu składania zamówień ba pakiety taryfowe oraz dodatkowe opcje usługi.

Czyli dla abonenta nic groźnego.

Edytowane przez 201607111050
Czas edycji: 2013-04-23 o 17:43
Stary 2013-04-24, 15:31   #12
lza_slonca
Zakorzenienie

ale ja nie zrywam umowy, jedynie nie wyrażam zgody na nowy a to już różnica.

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2013-04-24, 15:49   #13
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale na co nie wyrażasz zgody? Na to, że zapis który do tej pory był na umowie teraz będzie w regulaminie (tak wynika z tego, co ktoś tu przed chwilą przytoczył)? Przecież to w żaden sposób się nie zmienia, prawa i obowiązki masz te same, tylko zapisane w innym miejscu Jeśli udowodnisz, że w znaczący sposób wpłynęło to na jakość usług albo że jesteś przez to poszkodowana, to na pewno wypowiedzenie umowy bez kary będzie możliwe
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 16:07   #14
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Masz oczywiście taką możliwość. Ale jeśli wiąże się to dla Ciebie z zerwaniem umowy musisz ponieść opłatę (czyli proporcjonalnie naliczoną ulgę za usługi/sprzęt którą dostałaś od operatora przy podpisywaniu umowy) i taka też informacja w tym piśmie się znajduje.
UKE kazało poinformować swoich klientów o zmianach- operatorzy to zrobili. Decyzja jaką podejmiesz jest tylko i wyłącznie twoja.

Tylko warto zauważyć, że nie jest to wymysł operatora
Stary 2013-04-26, 00:07   #15
decibeldragon
Przyczajenie

Witam,

Widze,że dyskusja tu jest zupełnie niemerytoryczna.

W piśmie zawiadamiającym PLUS wyraźnie pisze o roszczeniach odszkodowawczych/karze umownej,która wynika z umowy a nie z prawa telekomunikacyjnego.
W umowie napisane jest,że kara umowna dotyczy rozwiązania umowy przez Abonenta z jego winy.

Prawo telekomunikacyjne w art.60a ust.3 mówi,że w sytuacji kiedy konieczność zmiany umowy przez operatora wynika ze zmiany przepisów prawa to przepisu ust.2 nie stosuje się.
Ust.2 art.60a mówi: "w razie skorzystania z możliwości wypowiedzenia umowy (przez abonenta) dostawcy usług nie przysługuje zwrot ulgi, o której mowa a art.57 ust.6, o czym abonent powinien zostać poinformowany"

Reasumując na mój nieprawniczy rozum
Prawo telekomunikacyjne nie mówi w ogóle o możliwości dochodzenia jakiegokolwiek odszkodowania ze strony operatora. W prawie telekomunikacyjnym nie ma takiego pojęcia jak kara umowna.
Kara umowna istnieje tylko w umowie pomiędzy klientem a Polkomtelem.

Poza tym wypowiedzenie umowy a rozwiązanie umowy to dwa różne pojęcia! - dotyczy to zapisów w umowie z Polkomtelem.
decibeldragon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 13:27   #16
lza_slonca
Zakorzenienie

dokładnie o to chodzi.

dodam, że teoretycznie ludzie którym bankomat zamiast 10zł wydał 100zł ale została zaksięgowana 1 kwota muszą ją oddać, w praktyce otrzymują list ale ciężko im udowodnić winę leżącą po stronie klienta więc są stratni.

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2013-04-26, 15:04   #17
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie, ale z chęcią bym się z plusem rozstała

Czyli w końcu można rozwiązać tą umowę bez naliczenia tej kary czy nie? Wybaczcie, ale po przeczytaniu wątku nadal nie wiem
Stary 2013-04-28, 14:20   #18
decibeldragon
Przyczajenie

czekam na spotkanie z prawnikiem...

napisze na forum co i jak
Stary 2013-04-28, 14:28   #19
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez decibeldragon Pokaż wiadomość
czekam na spotkanie z prawnikiem...

napisze na forum co i jak
Fajnie by było
Stary 2013-04-28, 15:31   #20
decibeldragon
Przyczajenie

przez ten temat musiałem się zarejestrować w kobiecym portalu

LOL

na innych forach Plusa np. nie można się niczego dowiedzieć - siedzą tam pracownicy plusa,którzy robią z każdego idiotę i tylko straszą
Stary 2013-05-07, 22:01   #21
cthl
Przyczajenie

Witam. Czy wiadomo już na 100%, jak to jest z tym wypowiedzeniem?
lza_slonca, jak powinno wyglądać pismo do plus?

Pozdrawiam!
cthl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 07:15   #22
nadijahh
Raczkowanie

Zgodnie ze znowelizowanym Prawem telekomunikacyjnym, w przypadku, gdy proponowana zmiana w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnym lub w cenniku wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych podaje do publicznej wiadomości treść proponowanych zmian, z wyprzedzeniem co najmniej jednego miesiąca przed wprowadzeniem ich w życie.

Wprowadzone we wszystkich dokumentach (tj. umowach i regulaminach) zmiany wynikają bezpośrednio z przepisów prawa, dlatego jeżeli Abonent wypowie umowę zawartą na czas określony, operatorowi przysługuje uprawnienie do żądania zwrotu ulgi pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania.

Poniżej wklejam argumenty
Ciężkie to do czytania, więc jeśli komuś się nie chce, to w skrócie - kare płacić trzeba

"4. Operator może zmienić warunki umowy, w tym określone w Regulaminie lub Cenniku doręczając Abonentowi na piśmie treść proponowanej zmiany z wyprzedzeniem co najmniej
jednego miesiąca przed wprowadzeniem tych zmian w życie (okres może być krótszy, jeśli publikacja aktu prawnego, z którego wynika konieczność wprowadzenia zmian następuje z wyprzedzeniem krótszym niż miesiąc przed jego wejściem w życie lub okres taki wynika z decyzji Prezesa UKE). Dodatkowo Operator podaje do publicznej wiadomości treść proponowanej zmiany w warunków umowy określonych w Regulaminie lub Cenniku. W przypadku, gdy proponowana zmiana warunków umowy określonych w Regulaminie lub w Cenniku wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, powoduje obniżenie cen usług telekomunikacyjnych, dodanie nowej usługi lub wynika z decyzji Prezesa UKE Operator podaje do publicznej wiadomości treść proponowanych zmian z wyprzedzeniem o którym mowa w zdaniu pierwszym niniejszego punktu.
4.1. Abonent ma prawo do wypowiedzenia Umowy w przypadku braku akceptacji zmian, o których mowa w pkt 4 powyżej, przy czym termin na realizację tego prawa nie może
być krótszy niż do dnia wejścia tych zmian w życie.
4.2. Z zastrzeżeniem następnego zdania, w przypadku wypowiedzenia Umowy przez Abonenta, Operatorowi nie przysługuje zwrot ulgi, chyba ze konieczność wprowadzenia zmiany
warunków Umowy wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa albo z usunięcia niedozwolonych postanowień umownych albo wynika z decyzji Prezesa UKE dotyczącej
jakości usług. W przypadku wypowiedzenia umowy przez Abonenta z powodu zmiany Cennika, Operatorowi przysługuje zwrot ulgi, chyba że zmiana polegała na podwyższeniu
cen i jednocześnie nie nastąpiła na skutek zmiany przepisów prawa.
"

Stary 2013-05-21, 15:31   #23
decibeldragon
Przyczajenie

Otóż zapis w Prawie Telekomunikacyjnym nie stanowi,że operatorowi przysługuje prawo do zwrotu ulgi.

Jest zapis w art.60a ust.2, że operatorowi nie przysluguje zwrot ulgi.
W ust.3 ,że przepisu ust.2 nie stosuje się,jesli zmiana wynika ze zmiany przepisów prawa.
Wg mnie to wcale nie oznacza, że przysługuje Operatorowi zwrot ulgi.
To jest pewna nadinterpretacja.
Poza tym w umowie zapisy dotyczące możliwości roszczenia sobie odszkodowania dotyczą tylko jednostronnego rozwiązania umowy z winy Abonenta lub przez Operatora z winy Abonenta.

http://joannaglowkaa.wordpress.com/2...odszkodowania/

W powyższym linku jest przytoczona opinia Sądu "Sąd Okręgowy, SOKiK w wyroku z dnia 22 września 2006 r. (XVII Ama 90/05, Dz. Urz. UOKiK z 2007, nr 1 poz. 9) stwierdził, że prawo do żądania opłaty nie istnieje w razie zmiany regulaminu, a tylko w przypadku jednostronnego rozwiązania przez abonenta umowy zawartej na warunkach promocyjnych."- co prawda jest to decyzja sprzed nowelizacji PT z tego roku.
Oznacza to,że wypowiedzenie nie jest jednostronnym rozwiązaniem umowy.

Wiec wypowiedzenie umowy skutkuje rozwiązaniem umowy i nie jest to jednostronne rozwiązanie umowy przez Abonenta, które wg. podpisanej przeze mnie umowy, i do której PLUS się odwołuje skutkowałbym mozliwością nałożenia kary przez Plusa.
Z komentarza do kodeksu cywilnego G.Bieńka i in. Wydawnictwo Prawnicze Warszawa 1986 - "W razie wypowiedzenia, które jest jednostronnym oświadczeniem woli, skierowanym do kontrahenta (proferenta), stosunek umowny ulega zniesieniu ze skutkiem ex nunc. W tym stanie rzeczy nie powstaja żadne kwestie związane z rozliczaniem lub zwrotem świadczeń wykonanych przed wypowiedzeniem" wynika,że wypowiedzenie jest jednostronnym oświadczeniem woli.

Tak naprawdę jest to grubsza dyskusja z dobrym prawnikiem.
Póki co nie udało mi się z takowym porozmawiać.
W Wawie dostać się do kogokolwiek w róznych organizacjach konsumenckich graniczy z cudem.
Stary 2014-08-06, 20:57   #24
NoemiSui
Raczkowanie

GG do NoemiSui

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
Zerwać umowę możesz w każdej chwili, ale poniesiesz z tego tytułu koszty.
No i właśnie wcale, tak nie jest. Z tego co wyczytałam, a szukam informacji na ten temat bo t-mobile zmienili warunki umowy (regulamin i taryfy) a ja się na to nie zgadzam, więc mam prawo zerwać umowę (wypowiedzieć bez żadnych kosztów) i tutaj pytanie czy jak powinno wyglądać prawidłowe pismo? Znalazłam taki generator dokumentów i pismo właśnie odnośnie konkretnie t-mobile - xxx - wypełniałam wszystkie dane generuje dokument który można wydrukować i tutaj pytanie czy ktoś by mógł sprawdzić czy w takiej formie pismo można wysłać? Wypisanie nie zajmuje długo, a ja się na tym nie znam a opieram się tylko na tym co wyczytałam w sieci. Natomiast wzoru gotowego nikt nie zamieścił. Ewentualnie jak ktoś wysyłał już coś podobnego to może powiedzieć jak to zrobił? Z góry dziękuje.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-11-06 o 11:12 Powód: Link.
NoemiSui jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 21:12   #25
chwast
Zakorzenienie

No tak jak sieć zmienia regulamin to możesz ją zerwać bez tych kosztów, jakie byłyby normalnie. To jest prawda.

Orientuje się ktoś czy będa jakieś zmiany w plusie?
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-01, 12:32   #26
GdybyRyby
Raczkowanie

Słuchajcie a mi się za moment kończy umowa i nie chcę jej przedłużać. Nie chcę się już ładować w abonament i rozważam opcję na kartę. I tu moje pytanie - słyszeliście o ofercie Viking 24? Oferta wydaje mi się optymalna dla mnie, ma wszystko, czego potrzebuję, ale chcę jeszcze "zasięgnąć języka".
GdybyRyby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-01, 20:28   #27
bibi1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GdybyRyby Pokaż wiadomość
Słuchajcie a mi się za moment kończy umowa i nie chcę jej przedłużać. Nie chcę się już ładować w abonament i rozważam opcję na kartę. I tu moje pytanie - słyszeliście o ofercie Viking 24? Oferta wydaje mi się optymalna dla mnie, ma wszystko, czego potrzebuję, ale chcę jeszcze "zasięgnąć języka".

Najlepiej napisz ile potrzebujesz min/sms/MB na miesiąc.
Czy dzwonisz na stacjonarne?

Edytowane przez bibi1234
Czas edycji: 2015-09-01 o 20:30
bibi1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 10:13   #28
mati666
Raczkowanie

@GdybyRyby mi też kończy się abonament i chcę przejść na kartę. Już wolę kupić telefon oddzielnie i przejść na jakąś korzystną ofertę bo nie chcę znowu się wiązać na 2lata.. Ten viking to jakaś nowość na rynku?
mati666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 10:49   #29
GdybyRyby
Raczkowanie

Stacjonarnie chyba nie, ale chciałabym raczej nieograniczone rozmowy i smsy do wszystkich sieci. Internetu mi wystarczy 1-2 GB

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

mati666 no właśnie ja mam podobnie, a ta opcja na kartę jest ważna miesiąc i sprawdzałam, że kosztuje 24 zł. Tak jak pisałam - ma wszystko czego potrzebuję w telefonie, a dowiedziałam się o vikingu od mojego kolegi, który dorwał gdzieś przez przypadek właściwie i jest bardzo zadowolony. Wcześniej po prostu nie interesowałam się kartami, bo miałam ten abonament, ale zwyczajnie już nie chcę być "uwiązana".
GdybyRyby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 12:07   #30
mati666
Raczkowanie

ja też nie zwłaszcza że często przekraczałem limity i mi przychodziły wysokie rachunki a chce tego uniknąć. A jak jest z zasięgiem vikings?
mati666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości