![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Na chwilę przed maturą
Już niedługo matura... W związku z tym chciałam zapytać, co najlepiej wg Was robić na dzień przed egzaminem?
Wielu uważa, że nie należy się wtedy uczyć, w ogóle nie wolno zaglądać do książek - nie umiałabym tak. Zrobię sobie jakąś krótką powtórkę, będę się wtedy czuła dużo pewniej ![]() Oprócz tego chciałabym się oddać swojemu ulubionemu zajęciu, czyli dogtrekkingowi ![]() ![]() Jakie są Wasze techniki na pokonanie stresu? Wiadomo, że całkowicie zwalczyć się tego nie da, ale można to zjawisko zminimalizować ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Na chwilę przed maturą
Ja dzień przed maturą niespecjalnie się uczyłam. Coś tam zajrzałam, ale bardziej postawilam na relaks, na spacer itp. Nie ma co się uczyć na chwilę przed.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dzień przed nie rób żadnych arkuszy! Żadnych! I nie próbuj się uczyć, przeczytać - ok. Ale nie sprawdzaj na ile umiesz. To zło i każdy nauczyciel nas przed tym przestrzegał
![]() Ja planuję wyjść ze znajomymi, powspominać jakieś śmieszne historyjki, a wieczorem włączyć jakiś film. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A ja przed maturą siedziałam do 1 w nocy ze streszczeniami i czytałam, czytałam, czytałam
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie chodziło mi o naukę jako taką, tylko właśnie o jakieś lekkie powtórki, przeczytanie tego i owego
![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja właśnie dzień przed wzięłam się porządnie za powtarzanie, bo wcześniej niespecjalnie mi to szło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
ja dzień przed nic nie dotykałam :p
angielskiego się nie bałam, dzień wcześniej zero stresu a jak weszłam do szkoły to się trzęsłam jak galaretka i nie pomógł mi spacer ani film. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
przed polskim powtórzyłąm raz.
przed biologią poszłam na długi spacer z facetem. przed geografią chyba się opalałam w parku ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
nie uczyłam się w ogóle do matury, a jestem na (myślę dobrym uniwerku:P)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
ja dzień przed przeczytałam streszczenia lektur których nie pamiętałam i dobrze na tym wyszłam, bo akurat Świętoszka wtedy przeczytałam i był na maturze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ja się uczyłam dzień przed ważnymi maturami (biologia, chemia), dzień przed matmą zrobiłam pierwszy od kilku miesięcy arkusz dla świętego spokoju. Z mojego i znajomych, członków rodziny doświadczenia wynika, że warto nawet na ostatnią chwilę otworzyć książkę ,,na ślepo" - los czasami bywa nieprzewidywalny, wiele razy w życiu takie zerknięcie do książki przy wchodzeniu na salę egzaminacyjną czy na olimpiadach pozwoliło mi osiągnąć sukces. Nie warto na pewno się uczyć forsownie, warto się wyspać, obejrzeć dobry, fajny film - ale też nie ma co przesadzać, moim zdaniem, w drugą stronę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja dzień przed maturą zamierzam wybrać się na spacer, zawsze mnie to uspokajało, więc mam nadzieję, że w tym wypadku będzie tak samo, choć maturą raczej się nie stresuję (ustną bardziej).
Jeśli chodzi o powtórki to od wczoraj czytam streszczenia i opracowania, jutro już powinnam się ze wszystkimi uporać. Ewentualnie jeszcze sobie 6 maja przejrzę szybko opracowania tych najważniejszych lektur i to wszystko. Z matematyki i angielskiego w ciągu roku uczyłam się na bieżąco, więc porobię sobie tylko jakieś zadanka, "żeby nie wypaść z formy", jedynie do geografii nic nie zamierzam robić, bo i tak jest mi niepotrzebna do niczego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ogólnie Świętoszka nie przeczytałam, a wypracowanie mi całkiem dobrze poszło, jak na takiego ignoranta z polskiego jak ja ![]() moja recepta- lanie wody, ile Ci czasu zostanie, tyle pisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Boję się, że tego ostatniego dnia też będę zakuwać jak głupia, żeby potem sobie nie wyrzucać "a mogłam jeszcze to powtórzyć...". Ale ogólnie mój plan jest taki : wyspać się do 10-11 (to nie będzie takie trudne w moim przypadku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja na razie nic nie powtarzam
![]() Autorko masz jakieś typy jakie lektury będą w tym roku ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
jak się przeczytało dobre streszczenie, a nie streszczenie w pigułce to i tak da się umieścić w całości. No bo przecież nie musisz znać utworu od deski do deski, ale jak np. będzie fragment w którym Raskolnikow zabija kobietę, to jakoś to dopasujesz w całości utworu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez never_ Czas edycji: 2023-12-21 o 21:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
w dzień matury z polskiego coś mnie tknęło rano, otworzyłam zeszyt i przeczytałam notatki z lektury... która potem na niej była
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
A ja polski powtarzałam właśnie dzień przed maturą-generalnie czułam się z tego przedmiotu mocna, w szkole ładnie mi szło więc uznałam, że poświęcę czas na bardziej problematyczne dla mnie przedmioty
![]() ![]() ![]() Reasumując nie uciekałam od powtórek, czułam się pewniej przed egzaminem-a że one mi nic nie dały poza komfortem psychicznym-trudno ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Ja uczyłam się na ostatnią chwilę historii, nie spałam po nocach i zakuwałam przed maturą. Mój wynik nie jest imponujący, ale na szczęście mi wystarczył
![]() Dzień przed polskim czytałam notatki i streszczenia. Do języków obcych i matematyki wcale się nie przygotowywałam, bo byłam na bieżąco. Całą maturę (poza nieszczęsną historią) wspominam pozytywnie, fajnie było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
bleuclair, u mnie chyba jest tak samo
![]() ![]() ![]() ![]() Vanilde, ile ostatecznie miałaś z tej historii? Pisałaś podst czy rozsz? Heh, moja kumpela robiła podobnie - przez całe 3 lata olewała szkołę, przysiadła 2 tygodnie przed maturą do książek i poszło jej genialnie. Ale to już taki człowiek: bystra i zawsze jej się wszystko udaje ![]() Blaires, miałaś ogromne szczęście! ![]()
love Edytowane przez wild_horse Czas edycji: 2013-04-30 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Miałam 58% z rozszerzenia, wstyd się przyznać. Ale z historii dwujęzycznej miałam 70% i ten wynik był brany pod uwagę. Składałam tylko na 1 kierunek i historia miała tam najmniejszy przelicznik, była w sumie bez znaczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Witajcie, piszę pracę magisterską na temat skuteczności różnych metod rozładowania stresu przed maturą. Mogę Was prosić o wypełnienie jednej z potrzebnych mi ankiet pt. "Ocena nowej metody rozładowania stresu przed maturą na przykładzie portalu SymulatorMatury.pl" ? (link: http://symulatormatury.pl/mod/page/view.php?id=57). Bardzo będę wdzięczny za pomoc!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
haha ;D dziękuję...
![]() ![]() dlatego mój ogromny apel do Was ... nie spinajcie tak przed maturą, bo znam osoby, które wyszły na tym BARDZO źle (kumpela uczyła się całą noc i zaspała na maturę z matmy... bo tak panikowała) . dzień przed maturą nie uczcie się! ewentualnie coś przeczytajcie, jeśli tak bardzo chcecie. idźcie na spacer, umówcie się z kumpelkami na lody, nie gadajcie o maturze, obejrzyjcie ulubiony serial/film i idźcie kimać, żeby wstać będąc wypoczętym! ENJOY!! Ciocia Kisiel radzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
czesc, znalazlam na necie arkusze z odpowiedziami do matury. Stronka : http://maturas2013.weebly.com
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.