|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
na ile genetyczna jest gęstość?
przez pierwsze 18 lat miałam bardzo gęste włosy. Moje włosy są z natury dość grube. Obecnie mam ok. 30% mniej włosów niż kiedyś, a ich gęstość jest powiedziałabym przeciętna (nie zwracają na siebie uwagi ani jako rzadkie, ani gęste). Od 3 lat nie wypadają nadmiernie (wypadają tyle, co jak miałam gęściejsze).
Ogólnie jestem z nich zadowolona. Błyszczące ok. 70 cm. Co dwa miesiące podcinam 2-3 cm także nie mają ani rozdwojonych, ani połamanych końców. Średni przyrost to 2 cm (ze wspomagaczami rosły 3-3.5). Obecnie pielęgnacja nie jest jakaś rozbudowana. myję szamponem i używam odżywki po myciu z kwiatowym propolisem, raz w tyg. olejuję i na co dzień używam chi to zabezpieczenia końcówek. Czy ktoś wie na ile prawdopodobne, że wyhoduję w te 2-3 lata włosy gęściejsze od tzw. baby hair? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: na ile genetyczna jest gęstość?
Przy obecnej pielęgnacji to szanse masz na przeciętną ilość baby hairów, musiałabyś coś konkretnego w tym kierunku podziałać (suplementy, wcierki)
baby hairy da się wyhodować w 3 tygodnie, wyzwaniem będzie doprowadzić je do długości Twoich włosów
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jednym zdaniem - czy skoro miałam przez 3/4 życia gęściejsze włosy i problemy z wypadaniem ustały od trzech lat, to z dużym prawdopodobieństwem (jeśli nie wystąpi nadmierne wypadanie, a włosy będą rosły 2-3 cm na miesiąc) jest to do zrobienia pielęgnacją, bo mam predyspozycje do gęściejszych włosów? liczyłam, że ktoś może ma doświadczenie albo wiedzę na ten temat nie jestem jakimś totalnym laikiem, wiem co mniej więcej na mnie działa (jaka wcierka na porost, jakie zioła, co wewnętrznie).
Edytowane przez katusek Czas edycji: 2013-04-30 o 15:08 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co widzę, częściej zdarza się zagęszczenie włosów niż przyśpieszenie porostu. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Witam. Sądzę, że to pytanie jest własnie do mnie. Nie jestem włosową ekspertką, ale byłam/jestem w sytuacji podobnej do Twojej.
Całe życie miałam mega gęste włosy, potem z różnych przyczyn wypadały przez okres 3-4 lat, cały ten czas traciłam je, potem ratowałam i tak w kółko. Straciłam przez ten czas więcej niż połowę włosów, i nie wyolbrzymiam, były bardzo przerzedzone, tragiczne. U mnie kluczem do odzyskania włosów była odżywka Jantar. Rozpisuję się o niej tutaj co chwila i nie chcę zapełniać forum kolejną identyczną wiadomością, ale takie są fakty, możesz poczytac moje wypowiedzi na temat tego środka. Tylko dzięki niej odzyskuję swoje dawne włosy. Więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - oczywiście, że możesz odzyskać swoją dawną gęstość, wystarczy być konksekwentnym w stosowaniu metody, która jest dla Ciebie najlepsza (Jantar stosuję od marca 2012), chociaz w sprawach odrastania długich włosów konsekwentne działania musimy rozłożyć na baardzo długi czas, liczony w latach, więc nie jest to takie proste. Ważne, aby dobrac komponenty tak aby: -spowodować odrost wszystkich włosów, pobudzić te, które nie chcą rosnąć ![]() -przyśpieszyć wzrost -nie bać się podcinania (ja mam do ścięcia jeszcze ok 10 cm starych strączków, obecnie nakręciłam się i podcinam co miesiąc),w ten sposób szybciej osiągniesz ładne, gęste na całej długości włosy Mi pomagają w tym też suplementy, ale wcześniej również je brałam non stop, a gęstość nie wracała (jedynie hamowały wypadanie), więc u mnie kluczem była wcierka. Ja trafiłam na to przypadkiem, ale nastaw się na to, że poszukiwania czegoś co pobudzi Twoje włosy mogą trochę potrwać. Oczywiście absolutna podstawa do posiadania ładnych włosów to normalne odżywianie, żadnych diet czy eksperymentów. Wiadomo, że samo odżywianie nie spowoduje odrostania włosów, ale bez odpowiedniej ilości kalorii nie pomogą żadne cuda typu wcierki czy suplementy. Żeby przeprowadzić taką kurację, trzeba być baardzo zdeterminowanym, ja byłam mając na głowie kilka strąków na krzyż nienadających się do noszenia w żaden sposób, nawet do związania w kucyk, nie miałam nawet ochoty o nie dbać, nosiłam roztrzepane, napuszone, tragedia. Ty natomiast jesteś zadowolona ze swoich włosów, więc będziesz potrzebowała więcej samozaparcia, aby odzyskać gęstość. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2013-04-30 o 23:42 |
|
|
|
|
#7 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u mnie jantar raczej na porost. wysyp był po seboradinie i kozieradce.Cytat:
ale tak sobie policzyłam, że skoro przeciętnie bez wspomagania po miesiącu mam 2 cm odrost wtedy 70 cm to ok. trzy lata, a przy drożdżach/niektórych wcierkach 3,5-4 wychodzi 2,5 roku (bo wiadomo, że nie zawsze tyle rosną).Cytat:
Cytat:
mam raczej skłonność do ulepszania i pracowania nad tym, co ma potencjał i tymi kilkunastoma rzeczami, które mi się podobają, a na rzeczy słabsze totalnie typu grube uda macham ręką ale rozumiem jakie straszne musiała być dla Ciebie taka sytuacja...właściwie to właśnie takie posta potrzebowałam. Bo wiem, że łatwo nie będzie dziękuję za odpowiedź
|
||||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz staram się dbać o stan włosów też od wewnątrz oraz nakładam olejki i maski na całą długość, żeby już nigdy nie dopuścić do tragedii na głowie, jaką przeżywałam jeszcze rok temu.
Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2013-05-02 o 00:23 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:53.

baby hairy da się wyhodować w 3 tygodnie, wyzwaniem będzie doprowadzić je do długości Twoich włosów 
nie jestem jakimś totalnym laikiem, wiem co mniej więcej na mnie działa (jaka wcierka na porost, jakie zioła, co wewnętrznie).
ale rozumiem jakie straszne musiała być dla Ciebie taka sytuacja...