|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
książka przychodów i rozchodów kilka pytań
od kwietnia prowadzę działalność, rozliczam się na zasadach ogólnych i będę prowadzić kpir, z tym, że w 1 mc nie mam zadnych przychodów tylko same koszty, ponieważ punkt sprzedaży jest w trakcie przygotowań do otwarcia i teraz jak to rozliczyć czy muszę jakoś udokumentować? czy dam radę tą książkę prowadzić sama w jakimś programie czy jak? szkoda mi płacić 200zł/mc księgowej za to, i czy mogę do kosztów wliczyć koszty paliwa i naprawy auta, które nie jest moje, ale uzywam go w celach firmowych?
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: książka przychodów i rozchodów kilka pytań
Cytat:
Ja zrobiłam księgę w excelu na podstawie tego co mi prowadziła księgowa. Masz faktury za zakupy, wpisujesz je w koszty, dochodu nie masz w tym miesiącu żadnego to jedna pozycja wypada, podatku nie płacisz, bo nic nie zarobiłaś. Koszty auta mogłabyś wliczyć, gdybyś była jego właścicielką. Bo teraz to musiałabyś z właścicielem spisać umowę, że użycza Ci auta do celów firmowych (wtedy mogłabyś wliczać paliwo, naprawy w swoje koszty), ale właściciel musiałby coś płacić, coś takiego powiedziała mi księgowa jak się o to samo pytałam. Więc lepiej byłoby spisać umowę kupna-sprzedaży auta albo kupić własne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ściągnij sobie bezpłatnie rachmistrza i skorzystaj z próbnej wersji. Wprowadź najpierw wszystkie potrzebne dane to program "sam" wygeneruje Ci Vat, Pit i inne. Polecam, bo prosty w obsłudze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeśli jedyny przychód u Ciebie to sprzedaż stacjonarna, a koszty to głównie zakup to możesz sobie poradzić i prowadzić czy to ręcznie (kupujesz księżkę KPiR i rejestry VAT za kilka złotych) albo w Małej Księgowości z Rzeczpospolitej.
Ale jełśi masz faktury z odroczonym terminem płatnosci lub płacisz po czasie lub masz dodatkowo sprzedaż wysyłkową to już musisz się bardziejzagłębić w przepisy podatkowe (a te stale się zmieniają). Samochód jeśłi to jest męża lub rodzica to może być umowa nieodpłątnego użyczeniaale musisz dodatkowo prowadzić ewidencję przebiegu pojazdu (czyli kiedy, gdzie i ile km zrobiłąś). Służy ona okreśłaniu limitu kosztów jakie możesz wpisać do KPiR (nie wiecej niż ilość km*ustawowa stawka za km). Wiesz o tym, że nie od wszystkich samochodów odlicza się VAT od paliwa? I inne takie wyjątki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.