MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-25, 00:16   #1
cukraktywna
Zadomowienie

MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Witam, zapraszam do dyskusji bardzo na czasie.
Pewnie nie obędzie się bez ocen Marszu, ale mnie osobiście bardziej ciekawią Wasze opinie nt samego aktu zgwałcenia.
Czy jeśli dziewczyna jest ubrana atrakcyjnie (szpilki, krótka spódniczka) to znaczy, że sama jest sobie winna? Imprezowo/grzesznie ubrana dziewczyna nie zasługuje na nietykalność?
Czekam na Wasze opinie. Prawie same tu kobiety, tym ciekawiej będzie.

--------------

Może zacznę.
Według mnie niełatwo być Człowiekiem, ale trzeba przez całe życie do tego dążyć, pokonywać własne instynkty. Zakładanie, że jeden człowiek może rzucić się na drugiego i go wykorzystać w ten najohydniejszy ze sposobów, to chyba najbardziej patologiczny wariant współczesnego antyhumanizmu. Powiadam: choćby szła nago, ten, kto się na nią rzuci, ten nie jest Człowiekiem.

Pomijam fakt, że najczęstsze ofiary gwałtów to dziewczyny nieśmiałe, lękliwe, zahukane i często cnotliwie (lub infantylnie) ubrane. Tym większą podnietę ma zboczeniec.

Edytowane przez cukraktywna
Czas edycji: 2013-05-25 o 00:18
cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 00:21   #2
201605161006
Konto usunięte

Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Juz jest taki wątek na forum plotkowym
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 00:29   #3
kawa_zmlekiem
damn good coffee

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=694769
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 00:29   #4
201708160922
Konto usunięte

Odp: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Chyba nie mówisz o wątku, gdzie toczy się przepychanka o to, czy bardziej manipuluje trwam czy tvn?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Tamten wątek dotyczy posłanki, a nie istoty marszu. Pomijając, jaki OT zrobiono.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2013-05-25 o 00:34
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 00:34   #5
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Odp: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Winnymi gwałtu są gwałciciele.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 00:54   #6
201705250955
Konto usunięte

Odpowiem na pytanie zawarte w temacie - nie, na żadną z form przemocy, a szczególnie jedną z najohydniejszych, jaką jest gwałt, nie można sobie zasłużyć. Dla mnie popęd seksualny potencjalnego gwałciciela to nie instynkt, a choroba. Faktem jest jednak, że pewnie niewiele o tym wiem
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 01:20   #7
Powstaniec
BAN stały

Winny jest tylko i wyłącznie gwałciciel.

Jakie w Polsce jest podejście do złodzieja i ofiary - jeśli ktoś zostawił torbę na 5 minut i wrócił po nią, a jej nie ma. Kto jest u nas winny? Ten kto zostawił, a nie ten, kto ukradł.

Analogicznie jest z gwałtami.
Powstaniec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 01:38   #8
cherry_flamme
Zakorzenienie

Mogłabym mieć wątpliwości, czy dziewczyna ''zasłużyła'' na gwałt, gdyby podeszła naga do faceta, zaczęła się ocierać i powiedziała ''weź mnie tu, ale brutalnie''. Z tym, że tego już raczej nie można nazwać gwałtem. W pozostałych sytuacjach winny jest gwałciciel.

Oczywiście są zachowania, które mogą nas narazić na niebezpieczeństwo, ale trudno żeby ich wszystkich unikać. Gdyby gwałcone były tylko skąpo ubrane dziewczyny wracające nocą przez park, to gwałty należałyby do najrzadziej popełnianych przestępstw.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 02:05   #9
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

ja w ogóle nie rozumiem istoty gwałtu.. jakby przede mną szedł jakiś nawet nagi facet nawet ładnie zbudowany i hojnie obdarzony to przecież bym się na niego nie rzuciła.. co najwyżej popatrzyła z zaciekawienie i myślą w głowie "co miał na celu?"

gwałt nie jest zachowaniem normalnym i powinno się z gwałcicielami postępować tak jak z pedofilami
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 02:17   #10
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;40983727]ja w ogóle nie rozumiem istoty gwałtu.. jakby przede mną szedł jakiś nawet nagi facet nawet ładnie zbudowany i hojnie obdarzony to przecież bym się na niego nie rzuciła.. co najwyżej popatrzyła z zaciekawienie i myślą w głowie "co miał na celu?"

gwałt nie jest zachowaniem normalnym i powinno się z gwałcicielami postępować tak jak z pedofilami[/QUOTE]

Bo gwalty bardzo rzadko wygladaja tak, jak to opisujesz. Tu nie chodzi tylko o zaspokojenie potrzeb seksualnych, ale tez wladze, chec ponizenia.

Stary 2013-05-25, 02:22   #11
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Rowno tydzien temu prawie zostalam zgwalcona.
Nie bede sie wypowiadac o innych dziewczynach, bo kazda sytuacja jest inna, powiem tylko za siebie.
Uwazam, ze ja byc moze w pewnym sensie sobie zasluzylam. Szlam noca, sama, z imprezy masowej (juwenalia) i skrecilam w ciemna droge nad rzeka, zeby sobie skrocic powrot.
Zawsze tak laze, nigdy sie nic nie stalo, i jak kazdy myslalam 'mnie to nie dotyczy'. A jednak, w koncu moje myslenie zawiodlo i tylko cudem uniknelam najgorszego.
Z jednej strony mysle tak jak napisalam-sama sie prosilam, lazac po nocy, po ciemku. Z drugiej-moge przeciez isc gdzie chce, i nikt tak naprawde nie ma prawa mnie ruszyc. W glowie mam metlik.
A co do prowokowania strojem-bylam ubrana w plaskie buty, grube rajstopy, spodnice, ale ani krotka ani frywolna, czarny sweter za tylek i koszule zapieta pod sama szyje, bo bylo chlodno
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 02:26   #12
201708160922
Konto usunięte

Odp: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Mozesz napisac, chocby ns priv, w jaki sposob udalo Ci sie uniknac gwaltu?

Stary 2013-05-25, 02:38   #13
Silence_
Zakorzenienie

Dot.: Odp: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Wstyd mi za ludzi, którzy uważają, że dziewczyna swoim strojem prowokuje do gwałtu i "sama jest sobie winna". Jakiś czas temu myslałam, że tacy ludzie są w dużej mniejszości, ale ostatnio na facebooku,, a dokładnie tworze zwanym "spotted" zrobił się dziwny wysyp postów twierdzących, że to dziewczyna jest odpowiedzialna za gwałt. Byłam bardzo zaskoczona kiedy sporo komentarzy było zgodnych z tezą autorów tychże postów

Faceci to nie zwierzęta, że mają kierować się wyłącznie swoimi instynktami, a na widok skąpo ubranej dziewczyny nie potrafią utrzymać penisa w spodniach. Co bardziej żenujące, faceci, którzy uważają że dziewczyna jest sama sobie winna właśnie tak tłumaczą gwałty - bo facet wariuje na widok półnagiej dziewczyny

Silence_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 02:57   #14
BadLife
Rozeznanie

Również uważam, że winnymi gwałtów są gwałciciele. Nikt nie zasługuje na taką krzywdę. Tylko, że my możemy sobie dyskutować o tym: że oni są winni; że nie są ludźmi... I co z tego? Ustalenie winy i tak nic nie zmienia.

Myślę, że lepiej dmuchać na zimne i unikać chodzenia ,,z gołym tyłkiem". Lepiej nie kusić losu. Tak samo jest z wypadkami na drodze. Każdy może zostać potrącony przez samochód, ale ktoś kto idzie środkiem jezdni - zwiększa to prawdopodobieństwo.

Wiadomo...zboczeniec to zboczeniec. Jednego kręci taka ,,z gołym tyłkiem", a innego ,,zasłonięta pod samą szyję". Mimo wszystko, uważam że trochę bezpieczniej jest pokazać mniej niż więcej.

Edytowane przez BadLife
Czas edycji: 2013-05-25 o 03:06
BadLife jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 03:42   #15
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Czy jeśli dziewczyna jest ubrana atrakcyjnie (szpilki, krótka spódniczka) to znaczy, że sama jest sobie winna? Imprezowo/grzesznie ubrana dziewczyna nie zasługuje na nietykalność?
Bardzo dobre pytania.

Osobiście nie wyobrażam sobie, żeby ktoś mnie oskarżył o prowokowanie gwałtu tylko dlatego, że np. wychodzę wieczorem do chłopaka w króciutkiej mini i na szpilkach i idę ulicą sama. Gdyby tak postrzegać sprawę, gdzie byłaby granica? Czy noszenie czarnego golfa i długiej, wełnianej spódnicy oraz chusty zakrywającej włosy wystarczyłoby, czy jeszcze musiałabym np. kompletnie zrezygnować z makijażu, żeby przypadkiem nie wpaść w oko jakiemuś gwałcicielowi?
ŻADEN obcy mężczyzna nie ma prawa uznać mnie za swoją własność i zrobić ze mną co chce tylko dlatego, że ubieram się tak a nie inaczej. ŻADNA dziewczyna nie jest winna gwałtu, to się po prostu nie ma prawa wydarzyć, choć oczywiście niestety się zdarza.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 03:54   #16
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość
Nie bede sie wypowiadac o innych dziewczynach, bo kazda sytuacja jest inna, powiem tylko za siebie.
Uwazam, ze ja byc moze w pewnym sensie sobie zasluzylam. Szlam noca, sama, z imprezy masowej (juwenalia) i skrecilam w ciemna droge nad rzeka, zeby sobie skrocic powrot.
Zawsze tak laze, nigdy sie nic nie stalo, i jak kazdy myslalam 'mnie to nie dotyczy'. A jednak, w koncu moje myslenie zawiodlo i tylko cudem uniknelam najgorszego.
Z jednej strony mysle tak jak napisalam-sama sie prosilam, lazac po nocy, po ciemku. Z drugiej-moge przeciez isc gdzie chce, i nikt tak naprawde nie ma prawa mnie ruszyc. W glowie mam metlik.
A co do prowokowania strojem-bylam ubrana w plaskie buty, grube rajstopy, spodnice, ale ani krotka ani frywolna, czarny sweter za tylek i koszule zapieta pod sama szyje, bo bylo chlodno

Nie wiem, jak niedoszła ofiara może pisać takie głupoty. ''Sama się prosić'' to możesz wtedy, jak przebiegniesz przed nadjeżdżającym pociągiem i Ci nogi amputuje, bo nie zdąży zahamować, a nie jak po prostu idziesz drogą i myślący człowiek Cię zgwałci, bo nie potrafi nad sobą panować.

Stary 2013-05-25, 08:08   #17
Hultaj
BAN stały

Cytat:
to jest pewne znalezienie się na własne życzenie w sytuacji niebezpiecznej, dlatego dobrze (dla własnego dobra), nie pakować się w takie zagrożenia; nie wybierać takich dróg i powrotów do domu.
Ale ''nie'' znaczy ''nie'', nawet jak kobieta jest w sytuacji intymnej z facetem i przechodzi jej ochota na bliższą relację i chce wyjść, to nie ma tu żadnego czynnika, który usprawiedliwiałby przemoc ze strony chłopaka. Nie czuj się winna, bo nawet jeśli wracałabyś w samych stringach ciemną nocą to nikt nie ma prawa Cię dotknąć wbrew Twojej woli. Tak samo jak to, że np. stoi się blisko kogoś w tramwaju, nie oznacza, że ktokolwiek ma prawo jakkolwiek kogoś dotykać.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-05-25 o 08:12
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 08:53   #18
Amitri
Zadomowienie

To może ja wypowiem się bardziej od strony prawnej Przemoc człowieka wobec drugiego człowieka (w tym przypadku uwięzienie go) może być tylko usprawiedliwione koniecznością odseparowania go od społeczeństwa lub ukarania go za popełniony czyn niezgodny z prawem (pogląd zależny od szkoły). Inaczej zastosowanie przemocy jest nieusprawiedliwione i niehumanitarne, to są jedyne wyjątki. Jakby tak na to spojrzeć to nie można w żadne sposób usprawiedliwić przemocy wobec drugiego człowieka jaką jest gwałt, gdyż nie separujemy ofiary w ten sposób od społeczeństwa ani nie karzemy za złamanie prawa.

A teksty o tym, że taki jest instynkt człowieka na widok półnagiej kobiety to można do jednego worka włożyć z twierdzeniem, że zbiłam szybkę u jubilera i ukradłam z wystawy złoty zegarek dlatego, że człowiek ma taki instynkt, że zawsze pragnie mieć więcej, a zegarek wystawiony za szybką mnie sprowokował. Jakby był zabezpieczony w sejfie to bym nie ukradła A i sejfy są okradane i ubrane od stóp do głów kobiety gwałcone.

Zresztą wbrew temu co mówi niejaka posłanka to prawnie nie ma czegoś takiego jak przyczynienie się do gwałtu i ubiór lub jego brak nie wpływa w żaden sposób na winę lub karę gwałciciela. Także sądzić to sobie każdy może co chce, a prokurator i tak zastosuje odpowiednią wykładnię przepisu.

Edytowane przez Amitri
Czas edycji: 2013-05-25 o 08:54
Amitri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 09:31   #19
201803290936
Konto usunięte

Nie. I nie ma nad czym dyskutować, a Ci którzy szukają jakichś wytłumaczeń w stylu "no ale się nierozsądnie zachowała idąc tam" powinni zrozumieć, że czyjeś nierozsądne, czy nieprzemyślane zachowanie nie jest przyzwoleniem na gwałt i nie stanowi argumentu. Winny gwałtu jest tylko i wyłącznie gwałciciel. Koniec tematu.

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Amitri Pokaż wiadomość
To może ja wypowiem się bardziej od strony prawnej Przemoc człowieka wobec drugiego człowieka (w tym przypadku uwięzienie go) może być tylko usprawiedliwione koniecznością odseparowania go od społeczeństwa lub ukarania go za popełniony czyn niezgodny z prawem (pogląd zależny od szkoły). Inaczej zastosowanie przemocy jest nieusprawiedliwione i niehumanitarne, to są jedyne wyjątki. Jakby tak na to spojrzeć to nie można w żadne sposób usprawiedliwić przemocy wobec drugiego człowieka jaką jest gwałt, gdyż nie separujemy ofiary w ten sposób od społeczeństwa ani nie karzemy za złamanie prawa.

A teksty o tym, że taki jest instynkt człowieka na widok półnagiej kobiety to można do jednego worka włożyć z twierdzeniem, że zbiłam szybkę u jubilera i ukradłam z wystawy złoty zegarek dlatego, że człowiek ma taki instynkt, że zawsze pragnie mieć więcej, a zegarek wystawiony za szybką mnie sprowokował. Jakby był zabezpieczony w sejfie to bym nie ukradła A i sejfy są okradane i ubrane od stóp do głów kobiety gwałcone.

Zresztą wbrew temu co mówi niejaka posłanka to prawnie nie ma czegoś takiego jak przyczynienie się do gwałtu i ubiór lub jego brak nie wpływa w żaden sposób na winę lub karę gwałciciela. Także sądzić to sobie każdy może co chce, a prokurator i tak zastosuje odpowiednią wykładnię przepisu.
Brawo za te słowa.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 09:34   #20
cukraktywna
Zadomowienie

Tylko że kradną osoby niemoralne, a gwałcą drugą osobę sadyści i zwyrodnialcy...

Stary 2013-05-25, 09:41   #21
charsi
Zadomowienie

Nie można sobie zasłużyć i to jest chyba oczywiste.

Natomiast trzeba pamiętać, że nie żyjemy w idealnym świecie i realia są jakie są, dlatego trzeba uważać - ja wiem, że mam prawo wyjść pół nago w ciemną uliczkę i nikt nie ma prawa mnie zgwałcić, ale dla jakiegoś zwyrodnialca może to stanowić niezłą pożywkę.
charsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 09:46   #22
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez charsi Pokaż wiadomość
Nie można sobie zasłużyć i to jest chyba oczywiste.

Natomiast trzeba pamiętać, że nie żyjemy w idealnym świecie i realia są jakie są, dlatego trzeba uważać - ja wiem, że mam prawo wyjść pół nago w ciemną uliczkę i nikt nie ma prawa mnie zgwałcić, ale dla jakiegoś zwyrodnialca może to stanowić niezłą pożywkę.
Włącz wiadomości. Połowa kraju twierdzi, że same są sobie winne. A jak myślisz, czemu jedna na kilkanaście (!!!) ofiar gwałtu zgłasza się na policję? I czemu tylko UŁAMEK tych spraw kończy się ukaraniem sprawcy?

Stary 2013-05-25, 09:57   #23
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Włącz wiadomości. Połowa kraju twierdzi, że same są sobie winne. A jak myślisz, czemu jedna na kilkanaście (!!!) ofiar gwałtu zgłasza się na policję? I czemu tylko UŁAMEK tych spraw kończy się ukaraniem sprawcy?
DLA MNIE jak i dla innych dziewczyn wypowiadających się do tej pory w wątku jest to oczywiste, dla Ciebie nie?
Dziękuję za radę, ale wiem jak sytuacja wygląda, akurat wiadomości na ten temat staram się omijać, kiedy po raz kolejny słyszę, że "zgwałcił ją, bo tańczyła z nim na disko, to pomyślał, że ona chce", ciśnienie mi się za bardzo podnosi.

Edytowane przez charsi
Czas edycji: 2013-05-25 o 09:58
charsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 10:02   #24
201604181004
Konto usunięte

Argument o prowokacji strojem jest jednym z najgłupszych ever. Tak jakby samcy tego świata to były nie myślące zwierzątka które tylko czekają żeby wyjąć penisa z rozporka. Też uważam że to zawsze tylko i wyłącznie wina gwałciciela i nie ma co dyskutować z tym bo to jest tak niepodważalne jak to że ziemi się kręci.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 10:12   #25
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Argument o prowokacji strojem jest jednym z najgłupszych ever. Tak jakby samcy tego świata to były nie myślące zwierzątka które tylko czekają żeby wyjąć penisa z rozporka. Też uważam że to zawsze tylko i wyłącznie wina gwałciciela i nie ma co dyskutować z tym bo to jest tak niepodważalne jak to że ziemi się kręci.
A jak to sie ma do nagich dzieci na plazy ?

Ich tez nie ma prawa nikt tknac, a tylko nieodpowiedzialni rodzice nie zakladaja im majteczek.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 10:18   #26
201604181004
Konto usunięte

Do nagich dzieci na plaży ma się to tak że dla mnie małe peniski są ohydne i nie mam ochoty ich oglądać, to raz, dwa dzieci nie mają świadomości - jakby 30 letni facet na plaży nudystów się rozebrał, to robi to świadomie, jak dziecku matka zdejmuje pieluchę przy tabunie ludzi to dzieciak na to wpływu nie ma a może w dorosłym życiu uzna że średnio mu to leżało. Jak decydujemy o publicznej nagości decydujmy o własnej publicznej nagości, nie naszych dzieci. Tak to widzę.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 10:18   #27
cherry_flamme
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;40985350]A jak to sie ma do nagich dzieci na plazy ?

Ich tez nie ma prawa nikt tknac, a tylko nieodpowiedzialni rodzice nie zakladaja im majteczek.[/QUOTE]

Bez przesady z wszechobecnymi pedofilami

Stary 2013-05-25, 10:24   #28
Mileva_
Zakorzenienie

Akurat jest naukowo udowodnione, że w gwałcie strój ofiary i sama strona seksualna grają podrzędną rolę. Chodzi natomiast o poczucie dominacji, dlatego ofiarą padnie niekoniecznie osoba wystrojona w skórzaną mini za siedzenie, ale osoba wyglądająca na nieśmiałą, niepewną, taką, która nie będzie walczyć.

Całe to wtórne wiktymizowanie ofiary, wmawianie sobie i innym, że sama sobie winna, bo dekolt za duży, to też chamski trik psychologiczny - chęć zapewnienia sobie podświadomego przekonania o tym, że "porządnym i od stóp do głów ubranym kobietom się to nie zdarza". Ma to na celu zapewnienie sobie poczucia bezpieczeństwa - ja jestem porządna, mam na to wplyw (nie zakładam mini do szpilek), więc mnie się to nie przydarzy.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 10:24   #29
unber
Raczkowanie

Mnie zawsze zastanawia, czy osoby używające argumentu "Sprowokowała go", "To męski instynkt" zatanawiają się nad tym co mówią. Jasne, można sprowokować, ale zwierzę. Tylko zwierzęta nie są częścią społeczeństwa i ktoś nad nimi sprawuje dozór. Czyli co, nad mężczyznami też trzeba? Bo jednak skoro nie chodzą na smyczy, to chyba zakładamy, że nie zrobią tego, chyba, że są zwyrodnialcami.

Natomiast tak w temacie "ciemnej uliczki", to trochę ponurej statystyki.

Jeśli chodzi o miejsca zgwałceń, to najczęściej do tego przestępstwa dochodzi w mieszkaniach i domach - odnotowano 740 przestępstw. Inne miejsca, w których doszło do zgwałceń to np. takie:
  • Domki letniskowe – 9, ogródki działkowe, altanki - 8
  • Domy dziecka – 3
  • Domy opieki społecznej – 3
  • Hotel, zajazd – 12
  • Restauracja, pub, bar – 7
  • Sklepy – 5
  • Boisko sportowe – 9
  • Parki, skwery – 30
  • Szkoły – 33
  • Samochód – 42, autokar - 5, przystanek komunikacyjny – 6, tramwaj - 1
  • Ścieżka rekreacyjna – 20
  • Ulica – 195, droga - 7
  • Szpital, sanatorium, przychodnia – 7
  • Komórka, piwnica, strych – 16
  • Las – 87
  • Pole, łąka, pastwisko – 41
  • Teren budowy – 3
Dane statystyczne Policji z 2009 bodajże. Dodatkowo, większość gwałtów jest dokonywana przez osoby znane ofierze (stąd tak dużo przypadków gwałtów w domach). Boję się, że takie atakowanie ofiary, to trochę zaklinanie rzeczywistości "Ubrała się wyzywająco, szła przez ciemny park, ja tak nie robię, mi nic się nie stanie". Strach się utożsamiać z ofiarą, która jest dokładnie taka sama jak my.
Natomiast w którejś telewizji słyszałam, że obecnie częściej coś może się stać na parkingu podziemnym/przystanku autobusowym niż w parku - czyli tam, gdzie ofiarę łatwiej wypatrzyć.

Edytowane przez unber
Czas edycji: 2013-05-25 o 10:29
unber jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-25, 10:56   #30
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość
Ja też kiedyś prawie zostałam zgwałcona i w sumie w sytuacji podobnej jak Ty, oddaliłam się od imprezy, zrobiłam to bezmyślnie, byłam ubrana imprezowo w dodatku czyli w sumie idealne 'usprawiedliwienie' dla gwałciciela wg niektórych ćwierćmózgów w tym kraju. Cudem nic się nie stało. A jednak nigdy nie miałam myśli jak Ty, nigdy do głowy mi nie przyszło: sama się prosiłaś. Zasłużyłaś sobie. Nigdy. Po prostu zaczęłam podświadomie bardziej na siebie po tym uważać ale nigdy nie pojawiło się w mojej głowie coś takiego jak u Ciebie. Moim zdaniem z Twoim myśleniem jest coś serio nie tak i nie mówię tego złośliwie, powinnaś się nad tym zastanowić. Być może za dużo nasłuchałaś się tych idiotów, którzy twierdzą że krótka spódniczka to przyzwolenie.
Cytat:
Napisane przez Amitri Pokaż wiadomość
Właśnie to w jej wypowiedzi mnie rozwaliło najbardziej. Przyczynienie, no ludzie święci. Poseł, profesor, zdawało by się, że jakieś komórki szare mieć powinna a wymyśla własne terminy prawnicze które z rzeczywistością nie mają nic wspólnego.

Faktycznie tamten wątek na plotkowym który założyłam ja, rozwinął się w stronę tv trwam i totalnie nie wiedzieć czemu homoseksualistów. Zrobił się tam burdel ale w sumie dyskusja tam z założenia miała być bardziej w stronę polityki bo jako oczywistą przyjęłam w sumie odpowiedź na pytanie jakie tu zostało zadane. Wierzę jeszcze w wizaż i w to że nikt się oficjalnie nie przyzna do tego, że uważa takie głupoty i czymkolwiek gwałt usprawiedliwia. Chociaż może się zdziwię Bo że w kraju sporo takich osób, to niestety dobrze wiem.

Edytowane przez maryanna3
Czas edycji: 2013-05-25 o 10:59
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości