| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2005-09-01, 18:47 | #1 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | szydełkowa chusta

witam, bardzo chcę zrobić tą http://www.7ya.ru/photos/private-sho...ID=613760&ob=0 chuste na szydełku.. i nie mam pojęcia od czego zacząc  czy ktoś jest w stanie mi pomoc? ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) z gory dziekuje, pozdrawiam | 
|     |   | 
|  2005-09-01, 18:57 | #2 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-06 
				 | 

Dot.: szydełkowa chusta

wiesz, ta chusta wyglada calkiem prosto... taka robotka nazywa sie "filet" czy moze "koronka z filetem"   jest to prosta siatka regularnych kwadratowych oczek wykonanych ze slupkow i oczek lancuszka. i tak, jak to zrobisz czytasz z wykresu - masz go podanego na dole(ten rysunek, z kropeczek) - tam gdzie ejst kropeczka kwadracik wypelniasz: zamiast oczek lancuszka, kladziesz slupki. i tak rzad za rzadkiem. i to chyba cala instrukcja... i jeszcze uwaga: powinnas zaczac od dolu (na moje oko  ), ale to moze dopowiedza inne wizazanki. powodzenia | 
|     |   | 
|  2005-09-01, 19:00 | #3 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

no własnie, moj problem polega generalnie na tym, ze nie wiem z ktorej strony najlepiej zaczac..  ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  | 
|     |   | 
|  2005-09-01, 19:04 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-06 
				 | 

ja bym zaczela od dolu, i potem systematycznie ubierala oczka. tak sie chyba zreszta zaczyna, bo od góry to ja nawte nie wiem jak to zrobic  ale ta technika nigdy nie robilam... takze chyba nabierz odpowiednia ilosc oczek lancuszka i przerabiaj   | 
|     |   | 
|  2005-09-02, 17:10 | #5 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

dlaczego ten link mi nie działa ?   I w ogóle jak wchodzę na www.7ya.ru to zawsze mam jakieś problemy   
				__________________ Życie nie jest ani lepsze, ani gorsze od naszych marzeń. Jest po prostu zupełnie inne... | 
|     |   | 
|  2009-06-24, 13:41 | #6 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

mi też nie działa   a mam ochotę na szydełkową chustę 
				__________________ kant  Time runs backwards As long as you are heading that way | 
|     |   | 
|  2009-06-25, 12:21 | #7 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: Dolny Śląsk 
				 | 

a ja mam taka prostą chustę   dość prosta do robienia   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2010-11-04, 22:55 | #8 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2007-01 
				 | 

Odświeżę nieco wątek. Trafiłam na dA na takie oto zdjęcie: http://fairylady19007.deviantart.com...4893771?q=&qo= Autorka fotografii napisała, że chustę zrobiła jej prababka. Nigdzie nie trafiłam na taki wzór, ale nie wydaje się on być nadmiernie skomplikowany. A jednak nie moge go rozgryźć;/ Widziałyście gdzieś taki schemat rozrysowany? A może któras z was pokusiłaby się o narysowanie samemu schematu...?   | 
|     |   | 
|  2010-11-05, 08:45 | #9 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-03 
				 | 

Słupek, oczko,słupek, oczko, słupek chyba?  Ja mam schemat na piękną chustę - pewnie wiele z was ją zna  Wydaje się być trudna, ale nie jest - same oczka, słupki, półsłupki. A tę zieloną sama robiłam - banalna, zaczęłam od połączenia 4 oczek łańcuszka, potem w to wbiłam 3 słupki - oczko - 3 słupki. I leciałam przez 7 rzędów grupkami po 3 słupki, potem 4 rzędy siatki i tak na zmianę. Wykończenie jest na ostatnim zdjęciu. | 
|     |   | 
|  2011-12-29, 20:10 | #10 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-10 
				 | 

Mam nadzieję, że początkująca miłośniczka szydełka pradzi sobie ze zrobieniem chusty. Dzięki, dziewczyny, za pomysły.

Edytowane przez Amelima Czas edycji: 2011-12-29 o 20:12 | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:42.

zapraszam
zapraszam