![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
kierunek studiów
Mam problem, poniewaz nie wiem jaki kierunek wybrać. Pomozecie? Myslalam o zarzadzaniu albo finanse i rachunkowość. A moze ekonomia? Jednak jest wiele negatywnych opinii o zarzadzaniu,ale są fajne specjalności np. bhp, zarzadzanie w obrocie nieruchomościami lub rachunkowosc zarzadcza. Jestem po kierunku humanistycznym i nie chce miec nic wspolnego z fizyka. Wiem,ze teraz sie mowi,ze najlepiej studiowac kierunki techniczne, to chyba raczej dla mezczyzn i ja sie tam nie nadaje... a slyszalam tez,ze na fir i na ekonomii jest ciezko... kto z Was moze to studiuje ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||||||
Zadomowienie
|
Dot.: kierunek studiów
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nieruchomości - to nie jest zawód regulowany, także nie rób sobie nadziei - nie polecam. Cytat:
Ale...patrząc dalej - skończenie politechniki to też nie jest, jakiś wielki wyczyn. Generalnie jeśli "łatwość" jest dla Ciebie kryterium, to na starcie sobie odpuść. Cytat:
Chcesz być wieczną studentką? Powodzenia z takim nastawieniem...no, ale skoro twoi rodzice chcą za to płacić - baw się nawet do 40. ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Po pierwsze, nie ma to nic wspólnego z tematem wątku, po drugie autorka nie napisała, że chce studiować dziennie i być na garnuszku u rodziców, sam to sobie dopowiedziałeś. Nieładnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dokładnie dziewczyna zrobiła dyplom pewnie z kierunku humanistycznego i nie ma przyszłości w swoim zawodzie, ale myśli i chce zmienić swoje życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zależy co chcesz dokładnie po twoim kierunku robić
![]() Jeśli myślisz o bankowości czy księgowość, to spokojnie wybierz Finanse, na prawdę świetny kierunek. Z tego co ja się zorientowałam bo sama planuje na takie kierunki iść to nawet po Ekonomii czy Zarządzaniu można po wybraniu odpowiedniej specjalizacji mieć wykształcenie jak po Finansach ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Lol, ja myślę, że po prostu była na humanie w liceum.
Mnie się wydaje, że z tych kierunków, które podałaś najlepiej wybrać fir. A to, czy zdobędziesz po nim pracę to zależy tylko od tego, jak będziesz się angażować i czy będzie Ci bardzo zależeć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Wiem,ze fir to fajny kierunek... ale boje się, że tam sobie nie poradze. Słyszałam,że na zarzadzaniu ta matma jest łatwiejsza...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na FiRze dochodzi jedynie matematyka finansowa na II roku, ale niewielka to różnica. Jak wybierasz studia pod kątem "co łatwiejsze", to powodzenia życzę, napewno się przyda.
![]() |
![]() |
#10 |
na przekór do celu
|
Też tak to zrozumiałam
![]() Autorko, zastanawiałabym się nad FiR i ekonomią. Nie patrz na to, gdzie jest łatwiejsza matma, bo nie da się tego określić w stosunku do kierunku tylko trzeba brać pod lupę konkretne uczelnie. Np. zarządzanie na PWr jest przesiąknięte matmą dużo bardziej niż niejeden kierunek ekonomiczny na UE Wroc. Przykłady z Wrocławia, bo te znam najlepiej ![]() No i wybieranie kierunku "gdzie łatwiej" to też nie metoda. Sama skończyłam humana w liceum i zaryzykowałam, nie patrzyłam na to jaka matma mnie czeka i przebrnęłam spokojnie ![]() A opinie Japanication bierz do siebie z przymrużeniem oka, bo na tyle ile go poznałam po innych postach jest bardzo krytyczny. Japanication - najlepiej nie odpisuj na to, nie chcę się wdawać w dyskusję i robić spamu na wątku.
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Gdybym chciała iść tam, gdzie jest łatwiej,to poszłabym np. na psychologię
![]() Chce isc do Szczecina na US lub ZUT. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuję FiR i przyznam, że to dość nudny kierunek. Warto się zastanowić czy chcesz spędzić całe życie za biurkiem
![]() Matematyka jest do przejścia- macierze, pochodne, całki. Na drugim roku matematyka finansowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja też myślę o ekonomii. zastanawiam się tylko czy wybrać ekonomie czy może logistykę.. jak myślicie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do marudzenia odnośnie siedzenia za biurkiem. Audyt moja droga, audyt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do ekonomii to po prostu trzeba zrozumieć, przećwiczyć i wykuć pewne rzeczy. Jeśli ktoś nie interesuje się tym, to nie polecam - ja bym się tam zanudziła. To samo z FiR - jeśli ktoś lubi matematykę i cyferki, to niech sobie idzie, w przeciwnym razie - raczej nie. Z podanych przez Ciebie najbardziej przyszłościowy wydaje się FiR. Nie rozumiem tylko jednego: napisałaś, że jesteś po kierunku humanistycznym. Chodziło Ci o kierunek studiów czy o profil w liceum?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Chodziło mi o profil w liceum. Przepraszam, źle się wcześniej wyraziłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;41090099]Nie ma czegoś takiego jak "kierunki dla mężczyzn".[/QUOTE]
teologia kapłańska ![]() na twoim miejscu chyba wybrałabym FiR. co studiowałaś? moglabyś też rozważyć drugi kierunek w kontekście połączenia tym, który już skończylaś |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;41090099]Nie ma czegoś takiego jak "kierunki dla mężczyzn".[/QUOTE]
O tym samym pomyślałam ![]()
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
![]() A tak serio: co, jakby jakaś dziewczyna się uparła i chciała na to iść? Oczywiście księdzem zostać nie może, wiadomo, ale czy mogłaby studiować taki kierunek?
![]() |
#24 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Taki już los firowców, czy ogółem ekonomistów...ale myślę, że nie mamy na co narzekać - przynajmniej robota jest i to za całkiem niezłą kasę. No i angielski trzeba znać perfect, więc jest motywacja(przymus?) do nauki, potem procentuje jak się ogląda taką np. Grę o Tron w oryginale ( polecam ). ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ten kierunek jest na pewno w Opolu - warunek: mężczyzna, nieżonaty i na Uniwersytecie Papieskim w Krakowie - warunek: pryęcie do seminarium duchownego. Dla katechetek są jakieś religioznawstwa i pewnie jakieś inne teologie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A to nie jest tak, że na katechetkę wystarczy jakiś kurs? Wiem, że jeszcze parę(naście) lat temu tak było, nie wiem jak teraz.
![]() |
#28 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Z tym, że potem jest jeszcze statystyka. Ale przy tym co ja mam na ekonometrii...to wasza matematyka biedna jest, z 2 strony ja mam z kolei mniej niż polibudy.
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
![]()
Po 2 latach zarządzania mogę powiedzieć Ci jedno - nie idź tą drogą. To jest kierunek ogólny z nauk społecznych - trochę prawa, psychologi, ekonomii, finansów ale nic z tego na poziomie który umożliwiłby prace zawodową. W ciągu ostatnich lat rośnie liczba mikroprzedsiębiorstw, wypierają makroprzedsiębiorstwa więc praca menedżera jest tylko dla nielicznych w korpo lub znanych markach. Jeżeli chcesz otworzyć firmę też zarządzanie nie jest wg mnie najlepszym wyborem - daje zarys teoretyczny który bez problemu jest dostępny w książkach, praktyki i tak nauczysz sie już w trakcie działań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.