kierunek studiów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-30, 23:37   #1
patryska30
Przyczajenie

kierunek studiów

Mam problem, poniewaz nie wiem jaki kierunek wybrać. Pomozecie? Myslalam o zarzadzaniu albo finanse i rachunkowość. A moze ekonomia? Jednak jest wiele negatywnych opinii o zarzadzaniu,ale są fajne specjalności np. bhp, zarzadzanie w obrocie nieruchomościami lub rachunkowosc zarzadcza. Jestem po kierunku humanistycznym i nie chce miec nic wspolnego z fizyka. Wiem,ze teraz sie mowi,ze najlepiej studiowac kierunki techniczne, to chyba raczej dla mezczyzn i ja sie tam nie nadaje... a slyszalam tez,ze na fir i na ekonomii jest ciezko... kto z Was moze to studiuje ?
patryska30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 00:36   #2
Japanication
Zadomowienie

Dot.: kierunek studiów

Cytat:
Pomozecie?
W sensie powiemy "jak żyć?

Cytat:
A moze ekonomia
Kiepski wybór

Cytat:
finanse i rachunkowość
Lepszy wybór.

Cytat:
jest wiele negatywnych opinii o zarzadzaniu
I słusznie.

Cytat:
zarzadzanie w obrocie nieruchomościami lub rachunkowosc zarzadcza
Zarządczą i tak trzeba przerobić po angielsku, więc to Ci mało daje.
Nieruchomości - to nie jest zawód regulowany, także nie rób sobie nadziei - nie polecam.

Cytat:
ze na fir i na ekonomii jest ciezko... kto z Was moze to studiuje ?
Zależy jak się patrzy - od socjologii napewno trudniejszy, ale z ekonomicznych są trudniejsze kierunki, które z kolei i tak żadną politechniką nie są.
Ale...patrząc dalej - skończenie politechniki to też nie jest, jakiś wielki wyczyn.
Generalnie jeśli "łatwość" jest dla Ciebie kryterium, to na starcie sobie odpuść.

Cytat:
Jestem po kierunku humanistycznym
No to ile masz?
Chcesz być wieczną studentką?
Powodzenia z takim nastawieniem...no, ale skoro twoi rodzice chcą za to płacić - baw się nawet do 40.
Stary 2013-05-31, 05:21   #3
201709071045
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Japanication Pokaż wiadomość
No to ile masz?
Chcesz być wieczną studentką?
Powodzenia z takim nastawieniem...no, ale skoro twoi rodzice chcą za to płacić - baw się nawet do 40.
Po pierwsze, nie ma to nic wspólnego z tematem wątku, po drugie autorka nie napisała, że chce studiować dziennie i być na garnuszku u rodziców, sam to sobie dopowiedziałeś. Nieładnie.
201709071045 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 07:52   #4
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez egao101 Pokaż wiadomość
Po pierwsze, nie ma to nic wspólnego z tematem wątku, po drugie autorka nie napisała, że chce studiować dziennie i być na garnuszku u rodziców, sam to sobie dopowiedziałeś. Nieładnie.
Dokładnie dziewczyna zrobiła dyplom pewnie z kierunku humanistycznego i nie ma przyszłości w swoim zawodzie, ale myśli i chce zmienić swoje życie.
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 09:26   #5
Sewillka
Raczkowanie

Zależy co chcesz dokładnie po twoim kierunku robić
Jeśli myślisz o bankowości czy księgowość, to spokojnie wybierz Finanse, na prawdę świetny kierunek. Z tego co ja się zorientowałam bo sama planuje na takie kierunki iść to nawet po Ekonomii czy Zarządzaniu można po wybraniu odpowiedniej specjalizacji mieć wykształcenie jak po Finansach

España

Włosomaniaczka
Sewillka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 09:35   #6
NoWayBack
Raczkowanie

Lol, ja myślę, że po prostu była na humanie w liceum.

Mnie się wydaje, że z tych kierunków, które podałaś najlepiej wybrać fir. A to, czy zdobędziesz po nim pracę to zależy tylko od tego, jak będziesz się angażować i czy będzie Ci bardzo zależeć.
NoWayBack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 10:05   #7
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez egao101 Pokaż wiadomość
Garnuszek tak czy siak, coś nie chcę mi się wierzyć, że z najniższą krajową stać kogoś na zaoczne.

Cytat:
W takim razie powinni na forum, organizować jakieś szkolenia pt: "jak czytelnie przekazywać informacje w języku polskim".

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 10:15   #8
patryska30
Przyczajenie

Wiem,ze fir to fajny kierunek... ale boje się, że tam sobie nie poradze. Słyszałam,że na zarzadzaniu ta matma jest łatwiejsza...
Stary 2013-05-31, 10:20   #9
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patryska30 Pokaż wiadomość
Wiem,ze fir to fajny kierunek... ale boje się, że tam sobie nie poradze. Słyszałam,że na zarzadzaniu ta matma jest łatwiejsza...
To bardzo ciekawe, skoro matematyki na obu kierunkach jest tyle samo.
Na FiRze dochodzi jedynie matematyka finansowa na II roku, ale niewielka to różnica.

Jak wybierasz studia pod kątem "co łatwiejsze", to powodzenia życzę, napewno się przyda.
Stary 2013-05-31, 11:06   #10
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez NoWayBack Pokaż wiadomość
Też tak to zrozumiałam

Autorko, zastanawiałabym się nad FiR i ekonomią. Nie patrz na to, gdzie jest łatwiejsza matma, bo nie da się tego określić w stosunku do kierunku tylko trzeba brać pod lupę konkretne uczelnie. Np. zarządzanie na PWr jest przesiąknięte matmą dużo bardziej niż niejeden kierunek ekonomiczny na UE Wroc. Przykłady z Wrocławia, bo te znam najlepiej

No i wybieranie kierunku "gdzie łatwiej" to też nie metoda. Sama skończyłam humana w liceum i zaryzykowałam, nie patrzyłam na to jaka matma mnie czeka i przebrnęłam spokojnie

A opinie Japanication bierz do siebie z przymrużeniem oka, bo na tyle ile go poznałam po innych postach jest bardzo krytyczny.
Japanication - najlepiej nie odpisuj na to, nie chcę się wdawać w dyskusję i robić spamu na wątku.
Stary 2013-05-31, 11:22   #11
patryska30
Przyczajenie

Gdybym chciała iść tam, gdzie jest łatwiej,to poszłabym np. na psychologięchce isc na cos, zeby miec prace,a nie,zeby to skonczyc i byc bezrobotną. Nie chce,zeby było tam łatwo,ale zebym sobie poradziła,a nie szybko odpadła.

Chce isc do Szczecina na US lub ZUT.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 11:33   #12
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Ja studiuję FiR i przyznam, że to dość nudny kierunek. Warto się zastanowić czy chcesz spędzić całe życie za biurkiem .

Matematyka jest do przejścia- macierze, pochodne, całki. Na drugim roku matematyka finansowa.

LunatyczkaBB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 13:08   #13
pandayox
Raczkowanie

ja też myślę o ekonomii. zastanawiam się tylko czy wybrać ekonomie czy może logistykę.. jak myślicie ?
pandayox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 14:12   #14
krzychu26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LunatyczkaBB Pokaż wiadomość
Ja studiuję FiR i przyznam, że to dość nudny kierunek. Warto się zastanowić czy chcesz spędzić całe życie za biurkiem .

Matematyka jest do przejścia- macierze, pochodne, całki. Na drugim roku matematyka finansowa.
Jeśli się "nie czuje" FiRu to faktycznie jest nudny, ale tak samo można powiedzieć o każdym innym kierunku. Dla kogoś FiR będzie nudny a powiedzmy Mechatronika mega ciekawa a dla kogoś innego Mechatronika to nic ciekawego a FiR to coś co naprawdę go pasjonuje. Dlatego nie warto uogólniać.

Co do marudzenia odnośnie siedzenia za biurkiem. Audyt moja droga, audyt.
krzychu26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 17:38   #15
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Mam problem, poniewaz nie wiem jaki kierunek wybrać. Pomozecie? Myslalam o zarzadzaniu albo finanse i rachunkowość. A moze ekonomia? Jednak jest wiele negatywnych opinii o zarzadzaniu,ale są fajne specjalności np. bhp, zarzadzanie w obrocie nieruchomościami lub rachunkowosc zarzadcza. Jestem po kierunku humanistycznym i nie chce miec nic wspolnego z fizyka. Wiem,ze teraz sie mowi,ze najlepiej studiowac kierunki techniczne, to chyba raczej dla mezczyzn i ja sie tam nie nadaje... a slyszalam tez,ze na fir i na ekonomii jest ciezko... kto z Was moze to studiuje ?
Zarządzanie powoli staje się "oklepane" - idzie na to wielu ludzi, wielu ludzi kończy i rynek już się przesycił. Niedobór ludzi po zarządzaniu był kilka lat temu, teraz zaczyna już tworzyć się ich nadmiar. A specjalności? Hmm, nie zawsze są miarodajne i nie zawsze niestety plan studiów pokrywa się z ładnie brzmiącą nazwą.

Co do ekonomii to po prostu trzeba zrozumieć, przećwiczyć i wykuć pewne rzeczy. Jeśli ktoś nie interesuje się tym, to nie polecam - ja bym się tam zanudziła. To samo z FiR - jeśli ktoś lubi matematykę i cyferki, to niech sobie idzie, w przeciwnym razie - raczej nie.

Z podanych przez Ciebie najbardziej przyszłościowy wydaje się FiR.

Nie rozumiem tylko jednego: napisałaś, że jesteś po kierunku humanistycznym. Chodziło Ci o kierunek studiów czy o profil w liceum?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 17:47   #16
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Od kiedy tylko audyt jest za biurkiem?
Stary 2013-05-31, 17:59   #17
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Konto usunięte

Cytat:
Wiem,ze teraz sie mowi,ze najlepiej studiowac kierunki techniczne, to chyba raczej dla mezczyzn i ja sie tam nie nadaje...
Nie ma czegoś takiego jak "kierunki dla mężczyzn".
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 18:02   #18
krzychu26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Japanication Pokaż wiadomość
Od kiedy tylko audyt jest za biurkiem?
Chodziło mi oto, że przy audycie właśnie nie ma siedzenia przy biurku , przynajmniej przez pierwsze lata swojej kariery.
krzychu26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 18:06   #19
patryska30
Przyczajenie

Chodziło mi o profil w liceum. Przepraszam, źle się wcześniej wyraziłam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-31, 18:07   #20
201605301111
Konto usunięte

[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;41090099]Nie ma czegoś takiego jak "kierunki dla mężczyzn".[/QUOTE]

teologia kapłańska

na twoim miejscu chyba wybrałabym FiR.
co studiowałaś? moglabyś też rozważyć drugi kierunek w kontekście połączenia tym, który już skończylaś
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 19:17   #21
wild_horse
Zakorzenienie

[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;41090099]Nie ma czegoś takiego jak "kierunki dla mężczyzn".[/QUOTE]
O tym samym pomyślałam . Poza tym, na kierunki, które jeszcze kilka lat temu uchodziły za "męskie" (głównie te na politechnikach, np. budownictwo, mechanika) wybiera się teraz sporo dziewczyn.
Stary 2013-05-31, 20:17   #22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
O tym samym pomyślałam . Poza tym, na kierunki, które jeszcze kilka lat temu uchodziły za "męskie" (głównie te na politechnikach, np. budownictwo, mechanika) wybiera się teraz sporo dziewczyn.
Ja też uważam że nie ma już podziału kierunków na żeńskie i męskie. Ogólnie co najwyżej można być rodzynkiem Jak mi moja mama źle dopełni rekrutacji to tylko polibuda mi we wrześniu zostanie i pójdę tam gdzie niedobór mężczyzn
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 20:59   #23
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
teologia kapłańska

A tak serio: co, jakby jakaś dziewczyna się uparła i chciała na to iść? Oczywiście księdzem zostać nie może, wiadomo, ale czy mogłaby studiować taki kierunek?
Stary 2013-05-31, 21:13   #24
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krzychu26 Pokaż wiadomość
Chodziło mi oto, że przy audycie właśnie nie ma siedzenia przy biurku , przynajmniej przez pierwsze lata swojej kariery.
Tak czy siak - większość ludzi do tego audytu trafi i to raczej na długie lata, więc wiadomo jak się skończy.
Taki już los firowców, czy ogółem ekonomistów...ale myślę, że nie mamy na co narzekać - przynajmniej robota jest i to za całkiem niezłą kasę.
No i angielski trzeba znać perfect, więc jest motywacja(przymus?) do nauki, potem procentuje jak się ogląda taką np. Grę o Tron w oryginale ( polecam ).

Cytat:
A tak serio: co, jakby jakaś dziewczyna się uparła i chciała na to iść? Oczywiście księdzem zostać nie może, wiadomo, ale czy mogłaby studiować taki kierunek?
Na katechetkę jest chyba taki kierunek ( moje domysły ).
Stary 2013-05-31, 21:58   #25
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krzychu26 Pokaż wiadomość
Jeśli się "nie czuje" FiRu to faktycznie jest nudny, ale tak samo można powiedzieć o każdym innym kierunku. Dla kogoś FiR będzie nudny a powiedzmy Mechatronika mega ciekawa a dla kogoś innego Mechatronika to nic ciekawego a FiR to coś co naprawdę go pasjonuje. Dlatego nie warto uogólniać.

To może inaczej. Nie tyle nudny, co bardzo monotonny .

Cytat:
Zarządzanie powoli staje się "oklepane" - idzie na to wielu ludzi, wielu ludzi kończy i rynek już się przesycił. Niedobór ludzi po zarządzaniu był kilka lat temu, teraz zaczyna już tworzyć się ich nadmiar. A specjalności? Hmm, nie zawsze są miarodajne i nie zawsze niestety plan studiów pokrywa się z ładnie brzmiącą nazwą.

Co do ekonomii to po prostu trzeba zrozumieć, przećwiczyć i wykuć pewne rzeczy. Jeśli ktoś nie interesuje się tym, to nie polecam - ja bym się tam zanudziła. To samo z FiR - jeśli ktoś lubi matematykę i cyferki, to niech sobie idzie, w przeciwnym razie - raczej nie.

Z podanych przez Ciebie najbardziej przyszłościowy wydaje się FiR.
Nie zgodzę się. Matematyka i cyferki to nie wszystko. Właściwie na samej rachunkowości to matematyki i cyferek jest bardzo niewiele. Księgowania to czysta teoria, do tego ustawy, przepisy itd. Samo liczenie to tylko minimalna część. Fakt, że matematyka przewija się jako osobny przedmiot, ale z rachunkowością niewiele ma wspólnego

LunatyczkaBB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 22:54   #26
201605301111
Konto usunięte

Cytat:

wydaje mi się, że nie.
Ten kierunek jest na pewno w Opolu - warunek: mężczyzna, nieżonaty i na Uniwersytecie Papieskim w Krakowie - warunek: pryęcie do seminarium duchownego.
Dla katechetek są jakieś religioznawstwa i pewnie jakieś inne teologie.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 23:48   #27
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
Dla katechetek są jakieś religioznawstwa i pewnie jakieś inne teologie.
A to nie jest tak, że na katechetkę wystarczy jakiś kurs? Wiem, że jeszcze parę(naście) lat temu tak było, nie wiem jak teraz.
Stary 2013-06-01, 00:10   #28
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
To może inaczej. Nie tyle nudny, co bardzo monotonny .
No to jak każdy kierunek.

Cytat:
Fakt, że matematyka przewija się jako osobny przedmiot, ale z rachunkowością niewiele ma wspólnego
No matematyka a później matematyka finansowa - czyli niewiele.
Z tym, że potem jest jeszcze statystyka.

Ale przy tym co ja mam na ekonometrii...to wasza matematyka biedna jest, z 2 strony ja mam z kolei mniej niż polibudy.
Stary 2013-06-01, 08:30   #29
Bajerka3
Raczkowanie

Wink Dot.: kierunek studiów

Po 2 latach zarządzania mogę powiedzieć Ci jedno - nie idź tą drogą. To jest kierunek ogólny z nauk społecznych - trochę prawa, psychologi, ekonomii, finansów ale nic z tego na poziomie który umożliwiłby prace zawodową. W ciągu ostatnich lat rośnie liczba mikroprzedsiębiorstw, wypierają makroprzedsiębiorstwa więc praca menedżera jest tylko dla nielicznych w korpo lub znanych markach. Jeżeli chcesz otworzyć firmę też zarządzanie nie jest wg mnie najlepszym wyborem - daje zarys teoretyczny który bez problemu jest dostępny w książkach, praktyki i tak nauczysz sie już w trakcie działań.
Bajerka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 08:57   #30
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bajerka3 Pokaż wiadomość
Po 2 latach zarządzania mogę powiedzieć Ci jedno - nie idź tą drogą. To jest kierunek ogólny z nauk społecznych - trochę prawa, psychologi, ekonomii, finansów ale nic z tego na poziomie który umożliwiłby prace zawodową. W ciągu ostatnich lat rośnie liczba mikroprzedsiębiorstw, wypierają makroprzedsiębiorstwa więc praca menedżera jest tylko dla nielicznych w korpo lub znanych markach. Jeżeli chcesz otworzyć firmę też zarządzanie nie jest wg mnie najlepszym wyborem - daje zarys teoretyczny który bez problemu jest dostępny w książkach, praktyki i tak nauczysz sie już w trakcie działań.
Masz rację, choć dla humanistów zarządzanie i tak jest lepsze niż socjologia czy tam kulturoznawstwo po którym prawie wcale nie ma pracy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości