![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wyprowadzka a kot :(
Dziewczyny,
Mam mega rozterkę. Planuję wyprowadzić się z narzeczonym w niedługim czasie z domu rodzinnego do wynajmowanej kawalerki. Obecnie mieszkam z tatą i bratem w segmencie , no i z 2 kotami. Jedna kotka ma 8 lat i już nie jest tak aktywna jak kiedyś, a drugi kotek ma 8 miesięcy , jest młody, dynamiczny i jest moim oczkiem w głowie. Kocurek był jesienią przygarnięty z budowy jak miał 2-3 msce , więc ja wywalczyłam jego przygarnięcie i go oswajałam, wychowuję , opiekuję się nim i bardzo bardzo go kocham. On też jest do mnie przywiązany, od razu przybiega jak go wołam, codziennie rano okazuje mi miłość przytulając się i mrucząc w łózku ( przytula się jak dzidziuś ) itp. ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Gang Iren
|
Dot.: Wyprowadzka a kot :(
Ciezko.
A moze wziac ze soba i zobaczyc jak bedzie sie czul w nowym miejscu bez mozliwosci wychodzenia? Lub sprobowac wychodzic z nim na smyczy?
![]() |
#3 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Zwierzę potrzebuje bardziej dobrej opieki właściciela, niż ogródka. Nigdy też nie zauważyłam żeby kotu jakoś szczególnie przeszkadzał metraż mieszkania. Ja bym go zabrała, to młody kot, powinien się przyzwyczaić. Na pewno trzeba będzie poświęcić mu więcej czasu, bawić się, by rozładował energię. Można też wychodzić z kotem na smyczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Skoro go uwielbiasz, to ja bym na Twoim miejscu spróbowała kotka przyzwyczaić do mieszkania, to nie jest niemożliwe, zwłaszcza że kotek jest młody i rozkoszny przytulak z niego. Mój też został wzięty spod krzaka, a teraz biega po mieszkaniu i wychodzi ze mną na smyczy. Czy jest już wykastrowany? Instynkt znacząco wpływa na chęć ucieczki. Podrzucę Ci 2 linki, które dziś wklejałam w kocim wątku, zawierają cenne rady, jak przebrnąć przez ten niełatwy okres: http://www.vetopedia.pl/article94-1-...c_na_dwor.html http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=36544
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
O, dziękuję
![]() Kocurek jest jeszcze przed sterylizacją. Zabieg zbliża się wielkimi krokami, bo lekarka w przybliżeniu mówiła o czerwcu. Jeszcze jednak nie strzyka a chciałbym mieć pewność , że osiągnął dojrzałość i może iść na zabieg. Właśnie zastanawiałam się, czy nie wziąć go i zobaczyć jak będzie się zachowywał. Jeśli będzie źle znosić życie w 4 ścianach to wróci do domu rodzinnego żeby móc poszaleć na dworze, a może na zimę go wezmę, jak kot raczej nie wychodzi? Zastanawiam się też, czy po kastracji będzie prowadził bardziej "osiadły" tryb życia?
![]() |
#6 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Swojego ciachnęłam, gdy miał 7 miesięcy i całe jego rodzeństwo było już wysterylizowane. Hodowle rzadkich ras sterylizują nawet i po 3 miesiącach. Cytat:
Już teraz w domku możesz spróbować go nie wypuszczać, ale ostrzegam, będzie potrzebował więcej rozrywki indoor. Musi zrozumieć, że w domu też może być fajnie ![]() Różnie bywa z kastracją, mój wariat się nie zmienił. Po 1,5 roku od zabiegu nadal jest żywiołowym sprinterem. Kastracja sprzyja krótszym i bardziej bezpiecznym wycieczkom - będzie polował w swoim rewirze, ale nie będzie go ciągnęło w dalekie podróże do amorów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Moja kotka była kotem wychodzącym przez 1 rok życia, uciekała przez każdą szparę, okno, drzwi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2013-06-03 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
przeprowadź się z kotami, osiatkuj balkon i zrób na nim taką 'la dżunglę w typie jakieś kawałki drzew, trawa w doniczce jakieś półeczki. Osiatkowanie balkonu trochę kosztuje ale jest to wydatek na lata i kot ma swobodę działania na balkonie. Dodatkowo możesz zabierać koty na spacery na szelkach (jak psa)
p.s. wykastruj koniecznie i chłopaka i kicie (o ile nie była wcześniej) to nie tylko wygoda ale też zdrowie dla kota, wiele kotów ma nowotwory narządów rodnych a kocice np. krwiomacicze albo ropomacicze.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Kotka jest wysterylizowana od dawna dawna. Kocurek jeszcze tylko nie przeszedł zabiegu, bo jest młody , ale skoro mówicie, że nie musi znaczyć w domu to zapiszę go na kastrację. Oczywiście jestem za sterylką kotów, bo są bezpieczniejsze wtedy
![]() Kotki nie zabieram ze sobą - ona zostaje u taty , jest totalnie bezproblemowa i spokojna. Tylko kocurek by ze mną pojechał , bo po prostu tacie byłoby ciężko z 2 kotami na raz.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dla kota nie ma różnicy czy duże czy małe mieszkanie, skoro kocurek jest młody jesteś w stanie nauczyć go korzystania z kuwety i po kłopocie.
Ja bym się nie zastanawiała ani chwili tylko brała malca ze sobą- przecież nie mam nic przyjemniejszego niż zasypianie z mruczącą włochatą kuleczką u Twego boku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Naczelna Nastolatka
|
zabierz ze sobą, kot się przyzwyczai do nowych warunków a przecież ważniejsza jest dobra opieka niż wychodzenie.
![]() |
#12 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Kocurek jest kuwetkowy? Jak jest straszna zima, to leci co sił w łapkach na zewnątrz czy grzecznie skręca do kuwety? Jaki ma charakter, gdy przebywa w domu, szaleje, gdy chce wyjść na zewnątrz i nie może, czy po prostu korzysta z okazji? Spróbowałabym już teraz przestać go wypuszczać, zastępując wyjścia zabawą z nim. Nagłe ograniczenie i zmiana terytorium może w nim wywołać szajbę. Czasem taka zmiana jest ciężka i okupiona bezsennymi nocami i podrapanymi meblami kocich opiekunów. Może się chłopak nudzić sam w mieszkaniu. Ani nie zapoluje, ani nie wydrze innemu kotu futra... Życzę sprytu i cierpliwości, by go przekonać, że wewnątrz też jest fajnie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
teraz to nie problem są super zabawki, drapaki, imitacje zwierzątek, wędki, grzechotki różnego rodzaju tory z piłeczkami, trzeba tylko troszeczkę się wysilić, część rzeczy można zrobić samemu wystarczy poszukać inspiracji w necie. Wystarczy zbudować tunel i zamek z kartonów (jak ktoś np. nie ma funduszy na porządny wielki drapak) - sprawdzone na moim bezdomniaku zabranym do domu, najlepsze są zabawki z fruwajkami zrób coś na zasadzie ośmiornicy jako macki możesz użyć sznurówki (bawełniane zwykłe tylko pozbądź się metalowych końcówek), piłeczki są za groszowe sprawy nawet w marketach. Naprawdę kot może być nieproblemowy jak się troszkę przysiądzie na początku i zorganizuje mu się przestrzeń tak, żeby chłopak sam się ogarnął zabawą, wspinaczkę, penetrowaniem. Nie wiem jakie masz możliwości ale często można za darmo z tablica.pl ogarnąć używaną szafę i ją przerobić (powycinać w niej dziury i zrobić z niej a'la drzewko; obić róg resztkami wykładziny [ze sklepów z dywanami wykładzinami to koszt ok. 5 zł]) można zrobić naprawdę cuda i kot absolutnie nie tęskni za dawnym życiem. Sprawdzone u mnie. mam kota urodzonego i wychowanego na ulicy, nigdy nie załatwiał się w kuwecie przed trafieniem do mnie. Oczywiście jest wykastrowany (kotka można chlasnąć jak skończy pół roku) i idealnie się zachowuje. Ale to wymaga pracy z dwóch stron a nie zostawienia kota samego sobie.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Cięzka sprawa musisz sama rozważyć wszystko i zdecydować.
Jak jesteś bardzo przywiązana to ja bym na Twoim miejscu go wziął, zwierzę sie przezwyczai do nowych warunków z czasem, chociaz kocia natura to raczej "wolność".Ale myśle ,że sie przezwyczai ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Podbijam wątek
![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
to mogą być też robaki skoro jest wychodzący, kiedy ostatnio odrobaczany?
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Kota odrobaczyłam 3 dni temu tj. w czwartek. Bo stwierdziłam że to może być robaczyca, więc u weta zakupiłam dla dwóch kotów preparat spot - on i skropiłam obydwa koty. No i wyszło na to że to wina robaków, teraz mam kolejne zmartwienie, bo kocurek dziś rano wymiotował robakami ( z dwie glisty wypatrzyłam), to były niewielkie wymioty, ale potem jeszcze z 6 razy samą pianą wymiotował i schował się za fotel
![]()
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Odp: Wyprowadzka a kot :(
Podaj mu parafine na poslizg i lepsze wydalenie robali i chyba pdrobaczenie trzeba bedzie ppwtorzyc za jakis czas bo jak widac jest b mocno zarobaczony
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A ile tej parafiny mu podać? Zastanawiałam się , czy np podanie jej nie odwodni kota. Rano wymiotował i boję się , że parafina go "popędzi". Czekam teraz aż wróci z dworu i nie mogę się doczekać a chcę iść do apteki po tą parafinę ... Może skoro poleciał na dwór a wcześniej się wyspał po wymiotach to lepiej się poczuł
![]()
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Odp: Wyprowadzka a kot :(
Z 2 ml śmiało podaj nie zaszkodzi mu!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Wyprowadzka a kot :(
Tak uczynię, tylko póki co zamartwiam się że wyszedł ok 13 i jeszcze go nie ma . Wołam i wołam i nic. Zawsze wyobrażam sobie najgorsze scenariusze :/
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Proszę kliknij w jedną z ikonek Szybkiej Odpowiedzi przy postach, aby uaktywnić to okienko.
![]() |
#22 | |
Nie depcze krokusów
|
Widzę, że szybko uzyskałaś profesjonalną pomoc
![]() Chciałam tylko podkreślić poniższe: Cytat:
Wszystko zależy od kociego charakteru i Twojego nastawienia, ile czasu będziesz mu poświęcać, jakie rozrywki zapewnisz w zamknięciu. Nie przekonasz się, póki nie spróbujesz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Wygląda, że jest lepiej
![]() ![]() Gorzej, że właśnie wróciłam do siebie, kocurek został w domu ... Już mi go brakuje. Coś mi się wydaje, że w sobotę wieczorem albo niedzielę rano zabiorę kota na próbę ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Spróbuj na pewno się zaaklimatyzuje i będziecie mogli spędzać mnóstwo czasu razem, a nie tylko z doskoku
![]() Poza tym tylko Ty jesteś opiekuńcza w stosunku do zwierzaka inni wychodzą z założenia, że albo nic mu nie jest albo, że przejdzie. Jest sens się tak stresować i myśleć co u kociaka jak w domu mogłabyś mieć go zawsze pod ręką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Scarlle - jestem namacalnym przykładem tego, że kot bardzo szybko przystosowuje się do warunków zakładając, że jest przywiązany do człowieka. Jak pisałam ja zabrałam 3 bezdomne koty (wychowane i urodzone na ulicy), płeć i wiek różne. Kotka - 10 lat, Kocurki - ponad roczne. Zabrałam je 3 tygodnie temu. Kotka nadal jest dzika, nie podchodzi do ludzi ale czuje się doskonale. Jedyne co musisz zrobić to stworzyć kotu przestrzeń, żeby się nie nudził. Porządny - duży drapak, zabawki, budowle z kartonów albo z półek sama też możesz drapak zrobić z kawałków desek co masz pod ręką. U mnie koty mają budowle z półek i kartonów potrafią się kotłować cały dzień. Nie nudzą się i nie płaczą pod drzwiami/oknami. Kot wychodzi z nudów, na zewnątrz zawsze coś się dzieje a to muszka a to mycha a to inny kot.
![]() |
#26 |
Nie depcze krokusów
|
girlonthebridge - Twoje koty mają siebie do towarzystwa, samotny kot będzie intensywniej protestował.
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
koleżance dałam 1 :P bezdomnego i nie protestuje więc nie zawsze to zależy od braku towarzystwa.
![]() |
#28 |
Nie depcze krokusów
|
Jasne, tylko trzeba się liczyć z ryzykiem, że może nie być łatwo.
Fundacje zgarniają koty z ulicy, leczą, sterylizują i znajdują im niewychodzące domy, więc dla chcącego...
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Updatuję wątek - Tofik był zabrany na próbę. Wytrzymaliśmy 10 h
![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Nie depcze krokusów
|
Poddałaś się po jednym dniu...
![]() Kot niewychodzący adaptuje się do trybu życia opiekunów. Jak Was by nie było, to on większość z tego czasu by przesypiał. 10 godzin nieobecności to nie jest argument. Cieszę się, że został wykastrowany ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:58.